Connect with us

BANKA HABERLERİ

Bu nasıl net hata noksan; azalacağına büyüyor!

Yayınlanma:

|

✔ Merkez Bankası’na göre başlangıçta yüksek olabilen net hata noksan, tutarlar zaman içinde ilgili kaleme aktarıldığı için azalır. Acaba!

✔ Bu yıl ilk açıklanan net hata noksan tutarları, zaman içinde azalmak bir yana her geçen ay artıyor.

Merkez Bankası’nın yüksek net hata noksan (pozitif ya da negatif ) için dile getirdiği temel görüş şudur: “Biz ödemeler dengesi istatistiklerini diğer merkez bankalarına göre erken açıklıyoruz. Bu yüzden hangi kaleme yazılacağı konusunda tereddüt oluşan tutarlar net hata noksanı büyütüyor, ancak zaman içinde bu tutar ilgili kalemlere aktarılarak net hatanın küçülmesi sağlanıyor.”

Kağıt üstünde ikna edici bir açıklama. Öyle ya, belli bir tarihe yetişmesi gereken ödemeler dengesi bilançosunu denkleştirmeye çalışıyorsunuz ve bunun için de acele edip hangi kaleme yazacağınızdan emin olamadığınız tutarları net hata ve noksana atıyorsunuz. Buna göre herhangi bir ay için açıklanan net hata noksanın diğer aylarda revize edilerek küçülmesi gerekiyor.

Ama işte bu olmuyor! Net hata noksan zaman içinde azalmak bir yana arttıkça artıyor.

 

6.7 milyar dolarlık fark

Bu yılın ilk sekiz ayındaki net hata noksan 28.3 milyar dolar oldu. Bu bir rekor. Daha önce hiç böylesine bir düzeye çıkılmamıştı.

Ama daha kötüsü, ilk sekiz ay için ilgili aylarda yapılan açıklamalarda net hata noksan daha küçüktü.

Eğer her ay yapılan açıklamalardaki net hata noksan hiç değişmeseydi ilk sekiz aydaki tutar 21.6 milyar dolardı.

Yani Merkez Bankası net hata noksanı revize etti etmeye de tutarlar küçülmek bir yana büyüdü. Sekiz ayda ilk açıklanana göre 6.7 milyar dolarlık bir artış söz konusu. Aslında ağustos ayının tutarı aynı olduğu için 6.7 milyar dolarlık artışın ilk yedi ayda oluştuğunu söylemek daha doğru.

Ocak, şubat ve mayıs

Net hata noksanın ilk açıklandığı haline göre çok daha kötüye gittiği aylar ocak, şubat ve mayıs.

Öyle ki ocak ve şubatta ilk açıklanan net hata noksan negatif. Hele hele ocak ayında yaşanan inanılmaz!

Ocak ayı ödemeler dengesi açıklandığında net hata noksan negatif 245 milyon dolar. Geçen hafta açıklanan son ödemeler dengesi tablosunda ise ocak ayının net hata noksanı pozitif 3.2 milyar dolar.

Hayırdır, bu nasıl düzeltme!

Negatif 245 milyondan pozitif 3.2 milyara geçiş…

Ne denir, 3.4 milyar dolarlık şahane bir düzeltme!

Şubat; negatif 511 milyondan pozitif 1.4 milyara, yani 1.9 milyarlık düzeltme!

Mayıs; pozitif 2.9 milyardan 4 milyara, yani 1.2 milyarlık düzeltme!

Hani net hata noksan zaman içinde küçülecekti, küçülürdü; bu sayılar ne?

MERKEZ BANKASI SUSKUNLUĞUNU BOZMALI!

Ocak, şubat ve mayıs ayları için ilk açıkladığın net hata noksan pozitif 2.1 milyar dolar olacak; bu tutarı ilgili kalemlere aktarmak suretiyle revize edeceksin, yani “düzelteceksin”, sonuçta net hata noksan pozitif 8.6 milyar dolara tırmanacak.

Merkez Bankası, bu nasıl düzeltme!

İnsanın, “Bıraksaydınız da ilk haliyle kalsaydı” diyesi geliyor!

Merkez Bankası yıllar önce Merkezin Güncesi’nde bu konuyu uzmanları aracılığıyla izah etmeye çalıştı. Ama artık yeni şeyler söylemek lazım!

Sekiz ayda 28 milyar doları aşan bir net hatadan söz ediyoruz. Daha kötüsü tutar zaman içinde azalmak bir yana artıyor.

Merkez Bankası ise adeta “Hata küçükmüş, düzelttik; büyüdü” diyor!

Elbette bu tutarın hangi kalemlerden oluştuğu tam olarak bilinemez; kabul. Ama iki soru var ki mutlaka yanıt verilmesi gerekiyor:

– Bu yıl ne oldu da geçmiş yıllarda görülmeyen ölçüde bir net hata noksan ortaya çıktı. Bu hızlı artışın muhtemel sebepleri nedir? Merkez Bankası olarak bu konuya mutlaka eğiliyorsunuzdur; elde ettiğiniz bilgileri kamuoyuyla ne zaman paylaşmayı düşünüyorsunuz? (Bu bilgilerin sır olarak saklanması düşünülemeyeceğine göre açıklama yapılıp yapılmayacağını değil, açıklamanın zamanını sormak gerekiyor!)

– Hep dile getirilen net hata ve noksanın zaman içinde azalacağı yönündeki gerekçeye ne oldu? Bu yıl tutar aydan aya törpülenip azalmak bir yana iki ay hariç hep artıyor. Yani net hata noksanı başlangıçta görece daha doğru açıklıyorsunuz da daha sonra tutar nasıl oluyor da büyüyor?

TÜMÜ ŞAİBELİ DÖVİZ GİRİŞİ DEĞİLDİR

Kamuoyundaki genel kanı net hata noksanın tümünün illegal ya da şaibeli döviz girişi olduğu. Hadi daha açık söyleyelim bu tutar neredeyse tümüyle kara para ilan edilecek.

Hayır, öyle değil.

Bir kere net hata noksan bir kalıntı kalemidir, denkleştirme kalemidir. Diğer kalemlerdeki döviz girişi ve çıkışları toplanır; ödemeler dengesi bir bilanço olduğu için bu toplamın sıfır olması gerekir ancak toplam sıfır etmiyorsa aradaki fark ters işaretle net hata noksana yazılır.

İki temel neden

Net hata noksan pozitifse, ki son dönemde hep öyle, bu durumun temelde iki neden vardır.

Ya döviz gelirleri eksik ölçülüyordur ve bu yüzden cari açık olduğundan fazla görünüyordur ya da finansman kalemindeki giriş kayıtlara tam olarak geçirilemiyordur.

Cari işlemlerden kaynaklanabilecek en temel sorun turizm gelirinin tam ölçülememesidir. Turizm geliri anketlere dayalı olarak belirlendiği için bu kalemde eksik ölçüm olasılığı yüksektir.

Ayrıca bu yıl çok sayıda Bulgar ve Gürcü ağırladık; gelip Türkiye’den alışveriş yaptılar. Buradan gelen döviz kayıtlara ne ölçüde giriyor, belli değil.

Asıl sorun finans kaleminde

Ama asıl sorun kuşku yok ki finans hesabından kaynaklanıyor. Özellikle varlık barışları çerçevesinde getirilen dövizler ya da çeşitli şekillerde yurtdışına çıkarılan dövizlerden getirilenlerin nereye kaydedileceğinin bilinememesi böyle bir sonuç doğuruyor.

Merkez Bankası’nın ödemeler dengesinde yeni yeni alt kalemler açması gerekiyor. Bankaların nereye yazacaklarını bilmedikleri döviz sonunda dönüp dolaşıp net hata ve noksana gidiyor.

Savaştan kaçırılan para mı?

Sekiz ayda 28 milyar doları aşan para için kafa yorulurken akıllara Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla bu ülkelerden kaçırılan para da geliyor.

Ya da Körfez ülkelerinden mi para getiriliyor?

Bilmek mümkün değil. Bu sorulara yanıt verebilecek tek kurum Merkez Bankası.

Hataya bir örnek

Net hata noksanın böylesine büyümesine hangi kalemlerdeki yanlış ölçümün yol açtığını bilemeyiz. Ancak üç olasılıklı bir hata senaryosu hazırladık. Birinde cari açığın aslında 10 milyar dolar daha az olduğu, ikincisinde finansman hesabındaki gelirin yine aynı tutarda eksik hesaplandığı, üçüncüsünde ise ilk iki olasılığın birden oluştuğu varsayımı söz konusu.

Üç senaryo da net hata noksanın küçülmesi demek. Özellikle hem cari işlemlerde, hem finans hesabında hata yapılıyorsa net hata iyice küçülecektir.

Alaattin AKTAŞ – DÜNYA

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İş Bankası’ndan dijital tahvil ihracı

İş Bankası Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk dijital Eurotahvil ihracını gerçekleştirdi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Euroclear tarafından işletilen Dijital Finansal Piyasa Platformu (D-FMI) kullanılarak ihraç edilen Eurotahvil, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketlerinden etkilenen illerdeki kişilerin, çiftçilerin, mikro ve küçük işletmelerin finansmanı için kullanılacak. İşlemde Citigroup Global Piyasalar ile Citibank Londra Şubesi dealer ve ajan banka rolleriyle görev aldı.

“Dijitalde doğmuş tahvil” (Digitally Native Note) olarak adlandırılan tahvil, Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) kullanılarak ihraç edildi. Söz konusu teknoloji; güvenli ve merkezi olmayan kayıt tutmayı sağlıyor; tahvillerin ihraç edilmesini ve takasını da kolaylaştırıyor. Bu sayede ihraç edilen Eurotahvilin takası da işlemin fiyatlandırıldığı gün içerisinde sonuçlandırıldı.

Türkiye’de ve gelişmekte olan bir piyasada özel bir banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk Eurotahvil ihracı

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ikinci yüzyılına adım attıkları 2025 yılında, Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel bir banka tarafından ilk dijitalde doğmuş Eurotahvil ihracını gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti vurgulayarak şunları söyledi:

“Türk bankacılık sektörünün uluslararası finansal piyasalarına erişim gücü, gelişmişlik düzeyi ve yeni teknolojilere hızlı adaptasyonunun teyidi niteliğindeki bu işlem, İş Bankası’nın dünyadaki yeni teknolojileri hayata geçirmedeki öncü rolünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bu ihracımızı, blokzincir teknolojisinin sermaye piyasaları işlemlerinde kullanımına örnek oluşturması açısından kıymetli buluyorum. Finansal piyasa enstrümanlarının sürekli gelişen teknolojilerle çeşitlenmesinde öncü rol oynamaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. İşlemin dayandığı teknolojinin yanı sıra elde edilecek kaynakların deprem bölgesindeki üretici kesimlerce kullanılması ise işlemin önemini artıran bir diğer temel unsur.”

IFC Genel Müdürü Makhtar Diop da şöyle konuştu:

“Bu yatırım, finansal inovasyon alanında önemli bir dönüm noktası olup, Türkiye’nin ilk dijital tahvili olma niteliğini taşıyor. Bir blokzinciri platformunda ihraç edilen söz konusu tahvil, Türkiye’de depremden etkilenen işletmelerin finansmana erişmesine yardımcı olacak. Bu işlemle tahvil piyasasında yeni dijital teknolojileri kullanarak finansmanı daha erişilebilir hale getiriyor ve en çok ihtiyaç duyan taraflara kritik önemi haiz sermayeyi yönlendirerek depremden etkilenen bölgenin yeniden inşa ve toparlanma süreçlerini destekliyoruz.”

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

ING üst düzey yöneticileri işten çıkarıyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Bloomberg’in haberine göre ING yöneticilerini işten çıkaracak.

ING, Bloomberg’e gönderdiği e-posta ile piyasa koşulları ve gelecekteki şirket büyümesini değerlediğini, işgücünü tekrar dengelemek amacıyla işten yöneticiler çıkaracağını duyurdu.

Banka, küresel olarak bankada yaklaşık 230 yöneticinin işten çıkarılacağını belirtirken, yöneticilerin arasında lokasyonların orantılı olarak ayrılacağını ekledi. Bu üst düzey yöneticilerin müdür, genel müdür, ortak, analist, gibi rollerde olacağı bilgisini de verdi.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

TEB, Dünya KOBİ Günü’nde çek karnesini ücretsiz sunacak

Türk Ekonomi Bankası (TEB), mobil bankacılık uygulaması üzerinden çek karnesi talebinde bulunan KOBİ müşterilerine, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla bu hizmeti ücretsiz sunacağını duyurdu

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türk Ekonomi Bankası (TEB), mobil bankacılık uygulaması üzerinden çek karnesi talebinde bulunan KOBİ müşterilerine, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla bu hizmeti ücretsiz sunacağını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, TEB, KOBİ’lerin dijital bankacılık uygulamalarıyla daha kolay ve hızlı finansal çözümlere ulaşmasını hedefleyen kampanyası kapsamında, limiti açık olan müşterilerin mobil uygulama aracılığıyla yapacakları çek karnesi başvurularını ücretlendirmeyecek.

KOBİ’lerin finansal süreçlerini dijitalleşme ile kolaylaştırmayı amaçlayan banka, bu adımıyla müşterilerine hem maliyet hem de zaman tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.

KOBİ’lerin işlerini büyütmelerine ve değişen ihtiyaçlarına çözüm sunmaya odaklanan TEB, finansmandan dijitalleşmeye, dış ticaretten sektörel çözümlere kadar uzanan geniş kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyor.

Şirket, günlük nakit akışını destekleyen işletme kredilerinin yanı sıra, ticari ve yatırım kredileriyle uzun vadeli büyüme hedeflerini destekliyor.

Dış ticaret finansmanı, leasing çözümleri, POS sistemleri ve dijital bankacılık uygulamalarıyla işletmelerin operasyonel verimliliğini artırmayı hedefleyen banka, CEPTETEB İŞTE mobil uygulaması üzerinden sunulan hizmetlerle bankacılık işlemlerini hızlandırarak, kullanıcı deneyimini de kolaylaştırıyor.

TEB, sürdürülebilir büyümeyi merkeze alan yaklaşımıyla çevre dostu yatırımlara da özel çözümler sunuyor. ‘Sürdürülebilirlik Finansmanı Ürün Paketi’ kapsamında yeşil kredi, çevresel sertifikasyon desteği, danışmanlık ve eğitim gibi alanlarda işletmelere katkı sağlıyor.

Ayrıca, KOSGEB ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle hayata geçirilen KOBİ Dijital Dönüşüm Finansman Programı ile dijitalleşme yatırımları için uygun finansman imkanı sunuluyor.

Girişim Bankacılığı, Yerel Yönetimler Bankacılığı ve Altın Bankacılığı gibi alanlardaki uzmanlığıyla TEB, her ölçekteki işletmenin gelişimine yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmeye devam ediyor.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.