Connect with us

GÜNDEM

CHP’NİN “TROL” RAPORU: 10-12 BİN TROL HESAP, 6 AYDA 300 BİNDEN FAZLA GÖNDERİ

Yayınlanma:

|

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP’yi ve kendisini hedef alan trol ağı ile ilgili açıklamalarına temel olan “Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu Hedef Alan Troller” raporuna göre; “lider trol ekibi”, “taşeron trol hesaplar” ve “destek grubu” olarak üçe ayrılan 10 ila 12 bin arasında trol hesap CHP ve Kılıçdaroğlu aleyhinde düzenli faaliyet gösteriyor. Raporda, altı aylık zaman diliminde 300 binden fazla gönderi oluşturulduğu bilgisi veriliyor. Trol hesaplarının kullanıcı adları belirli bir siyasi partiyi, ideolojiyi ya da kişiyi, belirli bir siyasi partinin Genel Başkanının fotoğrafını ya da dini veya milli bir sembolü içerebiliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Ocak’ta, sosyal medya hesabından yaptığı videolu açıklamada; kendisini sosyal medya platformu Twitter’de hedef alan trol ağı ile ilgili olarak hazırlanan bir raporun detaylarını aktarmıştı.

754 BİN 975 GÖNDERİ ANALİZ EDİLDİ

“Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu Hedef Alan Troller” başlıklı araştırma raporuna temel oluşturan veri setinin “yüksek oranda Kılıçdaroğlu’nu ve düşük oranda CHP’yi etkileyen 754 bin 975 gönderiden oluştuğu” belirtildi. Gönderilerin, Nisan 2021-Eylül 2021 arasına ait olduğu bilgisi verildi.

Trol hesapların ürettiği hashtaglerden örneklerin bu hashtagler altında kaç gönderinin olduğu ve CHP ve Kılıçdaroğlu aleyhinde üretilen gönderi örneklerinin sıralandığı raporda, şu değerlendirmeler yapıldı:

“ORTALAMA 10 İLE 12 BİN TROL HESAP: CHP ve Kılıçdaroğlu aleyhinde aylık bazda düzenli faaliyet gösteren ortalama 10 ila 12 bin trol hesabın olduğu ve bu hesapların yine aylık bazda ortalama 250 ila 300 arasında hashtag ürettikleri belirlenmiştir. Bu hesapların ürettikleri paylaşımlar ağırlıklı olarak küfür, hakaret, küçük düşürücü ve aşağılayıcı-alaycı içeriklerden oluşmaktadır.

LİDER TROL EKİBİ VE TAŞERON TROL HESAPLAR: Lider trol ekibinde yer alan @sencer_2023, @avicenna_Razi, @themarginale ve @TheLaikYobaz gibi yüklenici trol hesaplar dolaşıma sokulacak içerikleri üretmektedirler. Bunların altında ise CHP’yi ve onun Genel Başkanının özel olarak hedef alan @KANLINEVZAT35, @_trakyali, @SERVETK73804671, @Sabrikontek, @3461_kml, @Abdulla72476125 ve @JAWARECEP8 gibi taşeron trol hesaplar yer almaktadır. Bu hesaplar CHP ve Kılıçdaroğlu hakkında aylık 400 gönderiye ulaşan sıklıkta içerik üretebilmektedir.

DESTEK GRUBU: Piramidin en altında ise destek grubu olarak nitelendirilebilecek daha az sıklıkta içerik üreten @2023TRKY, @Reis_Rte_Reis, @Vatann_Millett, @ak_balkon, @ESMA43188066, @KARA_DAVUT_OF61 ve @emirbrkt gibi kullanıcılar bulunmaktadır. Bu hesaplar üretilen içerikleri dolaşıma sokmak gibi bir görevi üstlenmektedir.

ORGANİZE RETWEET: CHP’yi ve Kılıçdaroğlu’nu hedef alan organize trol hesaplar çoğunlukla gerçek bir kimliğe sahip bulunmamaktadırlar. Bazı trol hesaplanın hesap adlarında genellikle dört ve daha fazla rakam bulunmaktadır. Bu durum trol hesapların rastgele oluşturulduklarına işaret etmektedir. Trol hesapların bir diğer karakteristik özelliği de kullanıcı adlarının belirli bir siyasal partiye, ideolojiye ya da kişiye atıfta bulunması ya da bunları özdeşleşmesidir. Dikkat çekici bir başka özellik ise bu hesapların profilleri ya belirli bir siyasal partinin Genel Başkanının fotoğrafını, ya dini veya milli bir sembolü ya da ‘güzel’ veya ‘yakışıklı’ olarak tanımlanacak kadın/erkek görsellerini içeriyor olmasıdır. CHP’yi ve Kılıçdaroğlu’nu hedef alan bu hesaplar, etkileşimi artırmak için çoğunlukla organize retweet pratiğine başvurmaktadırlar.

EN ÇOK GÖNDERİ @KANLINEVZAT35’TEN, 6 AYDA 4 BİN 752: Nisan 2021-Ağustos 2021 döneminde üretilen toplam gönderi açısından ele alındığında; @KANLINEVZAT35 4.752 gönderi, @_trakyali 4.615 gönderi, @SERVETK73804671 3.662 gönderi, @MURAT19781848 3.315 gönderi, @Musa76779616 2.179 gönderi, @Sabnikontek 2.062 gönderi, @3461_kml 1.912 gönderi, @Abdulla72476125 1.750 gönderi, @JAWARECEP8 1.742 gönderi, @ekg7154 1.653 gönderi üretmiştir.

GÖNDERİLERİN SAYISI, ALTI AYLIK ZAMAN DİLİMİNDE 300 BİNİ GEÇMİŞ DURUMDA: Bu ve diğer kullanıcıların ürettikleri gönderilerin sayısı rapora konu olan altı aylık zaman diliminde 300 bini geçmiş durumdadır.”

TROL HESAPLARIN YÖNTEMLERİ

Raporda; “Bu hesaplar CHP ve Kılıçdaroğlu hakkında negatif görünümlü hashtagler ve içerikler üretirken başlıca üç yöntemi kullanmaktadır” denildi. Raporda bu üç yöntem detaylı olarak şöyle anlatıldı:

“GÜNDEM OLDUĞUNDA SABOTE EDİCİ TWEETLER: Bunlardan ilki, belirli bir trol kullanıcı grubunun CHP ya da Kılıçdaroğlu hakkında gösterdikleri refleksle ortaya çıkmaktadır. CHP ya da Kılıçdaroğlu bir açıklamayla, örneğin ‘128 milyar dolar nerede’ sorusuyla Twitter’de gündem olduğunda, trol hesaplar karşıt hashtagler altında, (örneğin ‘128milyarDolarYalanı’) toplanarak bu gündemi sabote edici tweetler üretebilmektedir.

MANİPÜLASYON AMAÇLI İÇERİKLER: İkincisi, CHP’nin ya da Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu gündemi saptırma amaçlı girişimlerde kendisini göstermektedir. Bu yönlü trol etkinliğinin en önemli özelliği, belirli bir hedef odaklanmış trol kullanıcı grubunun yine belirli bir hashtag altında (örneğin ‘HemenSeçim’) devam eden tartışmaya dahil olup, Twitter’in retweet özelliğinden yararlanarak manipülasyon amaçlı içerikleri dolaşıma sokmasıdır. Burada da belirli bir hedefe odaklanmış ve çoğunlukla anonim türde adlara sahip trol kullanıcı grupları benzer karaktere ya da desene sahip içerikler üretmektedir. Bu tür trol etkinliğinin olası amaçları arasında CHP ya da Kılıçdaroğlu hakkında olumlu yönde ve olağan seyrinde devam eden bir tartışmaya dahil olmak, onun rotasını saptırmak, dikkati dağıtacak içeriklerle tartışma odağını farklı bir yöne çevirmek ve böylece tartışmayı bozuma uğratarak etkisini hafifletmek bulunmaktadır. Bu trol etkinliği yalnızca manipülasyon amaçlı içerikler üreterek dolaşıma sokmakla yetinmemekte, ayrıca alay, aşağılama, küfür ya da hakaret niteliği taşıyan içerikler üreterek de tartışmaları bozuma uğratabilmektedir.

BİR MERKEZDEN ÇIKMIŞÇASINA AYNI DİL, AYNI SÖYLEM, AYNI VURGU: Üçüncüsü, CHP’yi ya da Kılıçdaroğlu’nu yurttaşlar nezdinde itibarsızlaştırma amaçlı girişimlerde kendisini göstermektedir. Bu yöntemde organize olmuş trol kullanıcı grubu doğrudan CHP’yi ya da Kılıçdaroğlu’nu hedef almaktadır. Belirli trol hesaplar, CHP ve Kılıçdaroğlu hakkında oldukça sık ve düzenli şekilde negatif içerikler üreterek yurttaşlar nezdinde olumsuz bir algı yaratmaya ve yoğun tekrar yoluyla bunu pekiştirmeye çalışmaktadır.  Bu trol etkinliğinde de kullanıcı gruplar benzer özellikler gösterebilmekte ve çoğunlukla bir merkezden çıkmışçasına aynı dili, aynı söylemi, aynı vurguları kullanmaktadırlar.”

TROL HESAPLARIN ÖZELLİKLERİ

Raporda; CHP ve Kılıçdaroğlu aleyhinde faaliyet gösteren trol hesapların bilindik karakteristik özelliklerinin yanı sıra özgün olarak nitelendirilebilecek özelliklere sahip oldukları da belirtildi. Bu özellikler şöyle sıralandı.

“. Trol hesaplar sosyal medya dışında görünür değillerdir ve çoğu zaman gerçek bir kimliğe sahip bulunmamaktadırlar.

. Bazı trol hesapların hesap adlarında dört ve yukarısında rakam bulunabilmektedir. Bu örnekler, trol hesapların rastgele oluşturulduklarına işaret etmektedir. Trol hesapların kullanıcı adları belirli bir siyasi partiyi, ideolojiyi ya da kişiyi içerebilmektedir.

. Bu hesaplarda gerçek olmayan profil fotoğrafları kullanılmaktadır. Dikkat çekici bir özellik olarak hesap profilleri ya belirli bir siyasi partinin Genel Başkanının fotoğrafını ya da dini veya milli bir sembolü ya da ‘güzel’ veya ‘yakışıklı’ olarak tanımlanacak kadın/erkek görselleri içermektedir.

. Trol hesaplar, etkileşim için çoğunlukla organize retweet pratiğine başvurmaktadır. Bu kapsamda. CHP’yi ya da Kılıçdaroğlu’nu hedef alan içerikler retweet edilerek kolayca dolaşıma sokulabilmektedir.

. Trol hesaplar, tek bir kaynaktan çıkmışçasına çok büyük oranda benzer içerikleri paylaşmaktadır. Bunun başlıca nedeni retweet pratiğini çok fazla kullanmalarıdır.

. Trol hesapların kullanıcı hesapları sıklıkla kapanabilmekte, kapanan hesap adları değiştirilerek farklı adlar altında yeniden aktive edilebilmektedir.

. Trol hesapların kullanıcı hesapları kısa zaman önce açılmış olsa bile binlerce takipçi sayısına sahip olabilmektedir. Bu durum, söz konusu hesapların fake olarak adlandırılan sahte takipçilere sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.”

Okumaya devam et

GÜNCEL

DOĞALGAZA ZAM GELDİ

Yayınlanma:

|

Yazan:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz fiyatlarına zam yapıldığını duyurdu. Konutlarda yüzde 24,6, sanayi tüketicilerinde ise yüzde 7,86’lık artış yarından itibaren geçerli olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz tarifelerinde yeni bir fiyat güncellemesine gitti. Yapılan açıklamaya göre, konut ve sanayi abonelerini kapsayan zamlı tarife belli oldu.

Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 24,6 oranında zamlandı. Sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 7,86 oranında zamlandı. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) açıklaması şöyle:

“Doğal gaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidilmiştir.

BOTAŞ’ın internet sitesinde ilan ettiği BOTAŞ doğal gaz toptan satış fiyatları ışığında, nihai doğal gaz satış fiyatlarında sanayi tüketicileri için ortalama yüzde 7,86 konut tüketicileri için ise ortalama yüzde 24,6 oranında artış söz konusudur.”

Okumaya devam et

Ali Coşkun

30 HAZİRAN: AY SONU UYARILARI

Yayınlanma:

|

Yazan:


Bugün ay sonu olup firmaların finansal sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi gereken çok önemli bir gündür. Ayrıca yılın ikinci bilanço dönemidir.

Aşağıdaki hususlara azami dikkat edilmesi, firmanızın kredi notu ve bankalarla olan itibarınızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır.

Bugüne özel firmaların yapması gerekenler;

1. Banka Borçlarının Kontrolü ve Ödemesi

Çalıştığınız tüm bankalarla sabah erkenden irtibata geçerek; kredi taksitleri, komisyonlar, BCH, KMH, Ek hesap, devre faizleri gibi ödenmesi gereken bir borç olup olmadığını mutlaka yazılı (e-posta) veya sözlü olarak teyit ediniz.

Varsa bu borçlar gün içinde acilen ödenmelidir.

Para transferi gerçekleştirilmiş olsa dahi saat 17.00’den önce banka hesapları kontrol edilmeli, sistemin bu borçları otomatik tahsil edip etmediği bizzat teyit edilmelidir. Sistemsel gecikmeler yaşanabilmektedir.

2. DBS Komisyonları (Doğrudan Borçlandırma Sistemi)

Bazı bankalarda DBS komisyonları manuel olarak tahsil edilmektedir.

Bu nedenle yalnızca para transferi yapmak yeterli olmayabilir.

İlgili komisyonların tahsil edilip edilmediği saat 17.00’den önce mutlaka kontrol edilmelidir.

3. Takas Çek Ödemeleri

Bugün bankalarda yoğunluk yaşanabileceğinden, takas çek ödemeleri son dakikaya bırakılmamalıdır.

Sistemsel problemler ya da personel hataları nedeniyle çek takası gecikebilir.

Takas saatinin 1 dakika geçilmesi bile çeklerin karşılıksız yazılmasına neden olabilir.

4. KMH (Kredili Mevduat Hesabı) Eksi Bakiyeler

KMH hesapları eksi bakiyede ise mutlaka artıya geçirilmelidir.

Bazı bankalarda bu hesapların sadece dışardan EFT ile kapatılması gerekmektedir.

Hesaptaki mevcut bakiye ile kapatılan durumlarda bile Merkez Bankası’na gecikme bildirimi yapılabilmektedir.

Her ay gecikmeli tahakkuk ödemeleri, firmanın Kredi Notunu olumsuz etkiler.

3.500 TL’lik bir tahakkuk kaydı dahi bazı firmaların kredi kullanamamasına neden olmuştur.

Bazen bu tür ödenmeyen borçların nedenini firmalara sorduğumuzda “ banka bize bilgi vermedi “ şeklinde bildirimler alıyoruz.

Bankaların bu tür borçlar ile ilgili olarak firmalara bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ancak bu tür borçları mesela takasta çeki olduğunu firmalara yazılı veya sözlü olarak bildiren banka şubeleri de bulunmaktadır.

5. Merkez Bankası Memzuç Kayıtları

Bugün yapılmayan her ödeme, 30.06.2025 tarihli gecikmiş tahakkuk, temerrüt veya ödenmemiş kredi taksidi olarak Merkez Bankası kayıtlarına geçebilir.

Bu durum firmanızın finansal itibarını ve rating notunu ciddi şekilde düşürebilir.

Sonuç olarak; Ay sonu işlemleri ihmal edilmemeli, tüm banka hareketleri mesai bitiminden önce birebir takip edilmelidir.

Küçük görünen meblağlar uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir.

Finansal disiplini sürdüren firmalar, güçlü banka ilişkileri ve yüksek rating ile her zaman bir adım öndedir.

Ay sonunda yapılan bir ihmal güvenilirliği sarsabilir.

Firmaların bugünü sorunsuz bir şekilde geçirmelerini diliyorum.

Okumaya devam et

GÜNCEL

Tüzel Kişilerde Mutlak Butlan

Yayınlanma:

|

Yazan:

Tüzel Kişilerde Mutlak Butlan: Şirket, Dernek, Vakıf ve Siyasi Partiler Açısından Hukuki Geçersizlik

Hukuk düzeninde bazı işlemler, baştan itibaren geçersiz sayılır. Bu tür işlemler “mutlak butlan” (yokluk) kavramı ile açıklanır. Türk hukuk sisteminde; şirketler, dernekler, vakıflar ve siyasi partiler gibi tüzel kişiler açısından da bu geçersizlik ciddi sonuçlar doğurur.

Mutlak Butlan Nedir?

Mutlak butlan; hukuka, kamu düzenine, ahlaka veya emredici şekil kurallarına aykırı bir hukuki işlemin başlangıçtan itibaren hükümsüz olması halidir. Bu işlemler sanki hiç yapılmamış gibi değerlendirilir. Mutlak butlan hâlinde:

  • Herkes geçersizliği ileri sürebilir.

  • Mahkemeler re’sen (kendiliğinden) dikkate alır.

  • Zamanaşımı söz konusu değildir.

  • Hukuki sonuç doğurmaz.

1. Şirketlerde Mutlak Butlan

Ticaret hayatında şirketler üzerinden gerçekleştirilen bazı işlemler, hukuki şekil şartlarına ve kanuni kurallara aykırıysa mutlak butlan gündeme gelir.

Örnekler:

  • Geçersiz Kuruluş: Asgari sermaye şartını taşımayan bir anonim şirketin kurulması.

  • Kanuna Aykırı Amaç: Yasa dışı işler (örneğin kaçakçılık) için kurulan şirketler.

  • Şekil Eksikliği: Genel kurul toplantısı, zorunlu çağrı ve nisap şartları olmadan yapılırsa alınan kararlar geçersizdir.

2. Derneklerde Mutlak Butlan

Dernekler Kanunu’na göre, bir derneğin hem kuruluş hem de faaliyet süreçlerinde kamu düzeni ve yasalara uygunluk esastır. Aksi hâlde mutlak butlan söz konusu olur.

Örnekler:

  • Kanunsuz Kuruluş: Dernek tüzüğü, yürürlükteki yasalara aykırıysa (örneğin yasadışı örgüt propagandası içeriyorsa).

  • Geçersiz Genel Kurul: Üyelerin haberi olmadan yapılan toplantıda alınan kararlar hükümsüzdür.

  • Amaç Ahlaka Aykırı: Toplumda nefret, ayrımcılık, ırkçılık gibi ahlaka aykırı fikirleri yayan dernekler geçersiz sayılır.

3. Vakıflarda Mutlak Butlan

Vakıflar, kuruluşlarında sıkı şekil şartlarına tabidir. Bu şartlara uyulmaması hâlinde vakıf tüzel kişiliği oluşmaz.

Örnekler:

  • Resmî Senet Eksikliği: Noter huzurunda düzenlenmeyen vakıf senedi geçersizdir.

  • Mal Varlığı Devri Yoksa: Kurucu tarafından belirtilen taşınmazın vakfa devri yapılmamışsa kuruluş yok hükmündedir.

  • Kamu Düzenine Aykırı Amaç: Terör finansmanı veya ayrımcı amaç güden vakıflar geçersizdir.

4. Siyasi Partilerde Mutlak Butlan

Siyasi partiler, Anayasa’ya ve Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olarak faaliyet yürütmek zorundadır. Anayasa Mahkemesi, bu konuda nihai denetim merciidir.

Örnekler:

  • Anayasa’ya Aykırılık: Laiklik, insan hakları, devletin bütünlüğü gibi ilkelere aykırı partiler kapatılır ve işlemleri mutlak butlanla geçersiz sayılır.

  • Usulsüz Kurultay: Parti tüzüğüne aykırı yapılan seçimler geçersizdir.

  • Tüzük ve Program İhlalleri: Toplumsal barışa tehdit oluşturan ifadeler taşıyan programlar yok hükmündedir.

Tüzel Kişilerde Hukuki Ciddiyet Şart

Mutlak butlan, yalnızca bireysel sözleşmelerde değil; kurumların varlığını ve işlemlerini de doğrudan etkileyen bir hükümsüzlük türüdür. Şirketler, dernekler, vakıflar ve siyasi partiler; kuruluş ve faaliyet süreçlerinde şekil, içerik ve amaç yönünden hukuka uygun davranmadıklarında, yaptıkları işlemler geçersiz sayılır. Bu durum, hem kamu düzeninin korunması hem de hukuki güvenliğin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.