Brezilya’dan Türkiye’ye getirilen ağabeyi Fatih Aydın’la birlikte tutuklu olarak yargılanan Çiftlik Bank’ın ‘Tosuncuk’ lakaplı kurucusu Mehmet Aydın, Paraguay ve Uruguay’da yaklaşık 10 milyon dolarlık mal varlığına el konulduğunu söyledi. Mahkeme, iki kardeşin tutukluluk halinin devamına karar vererek dosyayı bilirkişi heyetine gönderdi.
ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre; Çiftlik Bank davasının tutuklu sanığı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın ile 20 kişinin yargılanmasına bugün Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlanırken tutuksuz sanıklar Cafer Çolak ve Cudi Cumhur Yurdakul ve avukatlar duruşmada hazır bulundu.
Tutuklu sanık Mehmet Aydın, savunmasında, daha önce iletişime geçtiği mağdurlara Türkiye’deki mal varlıklarının yetersiz kalması halinde Uruguay’daki mal varlıklarını da satacağını söylediğini aktardı. Aydın, adli emanette olan yaklaşık 20 bilgisayarında müştekilerle yapılan konuşma kayıtlarının bulunduğunu ve söz konusu kayıtların incelenmesini istedi.
“300 MİLYON LİRA GERİ ÖDEME YAPTIM”
Mehmet Aydın, “Yaklaşık 10 milyon dolarlık mal varlığıma Uruguay ve Paraguay’da el konuldu. El koyma işlemlerine karşı Interpol tarafından arandığım için herhangi bir başvuruda bulunamadım. Ben Papara üzerinden mağdurlara yaklaşık 300 milyon lira geri ödemede bulundum. Bunun da değerlendirilmesini talep ediyorum” diye konuştu.
“FORMALİTEDEN ORTAK OLDUM, YETKİM YOKTU”
Mehmet Aydın’ın ağabeyi tutuklu sanık Fatih Aydın ise “Ben, kardeşimin teklifi üzerine şarküteride kendi aracımla 6 ay kadar çalıştım. Daha sonra şarküteri devredildiği için ayrıldım. Sonra bana Kıbrıs’ta şirket kuracağını söyledi. Formaliteden ortak oldum. Herhangi bir müdürlük veya yetkim yoktu. Suçsuzum, tahliyemi talep ediyorum. Ayrıca bazı sanıklar, aleyhimde, beraber çalıştığımı söylemişler. Bu beyanları kabul etmiyorum. Ben sadece 4-5 gün yardımcı oldum, sürekli çalışmadım” dedi.
“MÜFETTİŞLERE YARDIM ETTİM, BU DİKKATE ALINSIN”
Tutuksuz sanıklardan Cudi Cumhur Yurdakul da şirketteki en kıdemli yazılımcının kendisi olduğunu ve soruşturma sırasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerine yardım ettiğini söyleyerek, bunların dikkate alınmasını talep etti. Sanık Cafer Çolak, şirkette herhangi bir görevi veya yetkisi olmadığını öne sürdü.
DOSYA BİLİRKİŞİYE GİDECEK
Mahkeme heyeti, iddianameye konu şirketlerin el konulduğu zamanki borç-alacak durumu ve şu anki borç-alacak durumunun incelenmesi için yeminli mali müşavir, muhasebeci ve bankacıdan oluşacak üç kişilik bilirkişi heyetinin rapor hazırlamasına karar verdi. Mahkeme, Mehmet Aydın ve Fatih Aydın’ın tutukluluk halinin devamına hükmederek eksikliklerin giderilmesi için davayı erteledi.
Bugün ay sonu olup firmaların finansal sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi gereken çok önemli bir gündür. Ayrıca yılın ikinci bilanço dönemidir.
Aşağıdaki hususlara azami dikkat edilmesi, firmanızın kredi notu ve bankalarla olan itibarınızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Bugüne özel firmaların yapması gerekenler;
1. Banka Borçlarının Kontrolü ve Ödemesi
Çalıştığınız tüm bankalarla sabah erkenden irtibata geçerek; kredi taksitleri, komisyonlar, BCH, KMH, Ek hesap, devre faizleri gibi ödenmesi gereken bir borç olup olmadığını mutlaka yazılı (e-posta) veya sözlü olarak teyit ediniz.
Varsa bu borçlar gün içinde acilen ödenmelidir.
Para transferi gerçekleştirilmiş olsa dahi saat 17.00’den önce banka hesapları kontrol edilmeli, sistemin bu borçları otomatik tahsil edip etmediği bizzat teyit edilmelidir. Sistemsel gecikmeler yaşanabilmektedir.
2. DBS Komisyonları (Doğrudan Borçlandırma Sistemi)
Bazı bankalarda DBS komisyonları manuel olarak tahsil edilmektedir.
Bu nedenle yalnızca para transferi yapmak yeterli olmayabilir.
İlgili komisyonların tahsil edilip edilmediği saat 17.00’den önce mutlaka kontrol edilmelidir.
3. Takas Çek Ödemeleri
Bugün bankalarda yoğunluk yaşanabileceğinden, takas çek ödemeleri son dakikaya bırakılmamalıdır.
Sistemsel problemler ya da personel hataları nedeniyle çek takası gecikebilir.
Takas saatinin 1 dakika geçilmesi bile çeklerin karşılıksız yazılmasına neden olabilir.
4. KMH (Kredili Mevduat Hesabı) Eksi Bakiyeler
KMH hesapları eksi bakiyede ise mutlaka artıya geçirilmelidir.
Bazı bankalarda bu hesapların sadece dışardan EFT ile kapatılması gerekmektedir.
Hesaptaki mevcut bakiye ile kapatılan durumlarda bile Merkez Bankası’na gecikme bildirimi yapılabilmektedir.
Her ay gecikmeli tahakkuk ödemeleri, firmanın Kredi Notunu olumsuz etkiler.
3.500 TL’lik bir tahakkuk kaydı dahi bazı firmaların kredi kullanamamasına neden olmuştur.
Bazen bu tür ödenmeyen borçların nedenini firmalara sorduğumuzda “ banka bize bilgi vermedi “ şeklinde bildirimler alıyoruz.
Bankaların bu tür borçlar ile ilgili olarak firmalara bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak bu tür borçları mesela takasta çeki olduğunu firmalara yazılı veya sözlü olarak bildiren banka şubeleri de bulunmaktadır.
5. Merkez Bankası Memzuç Kayıtları
Bugün yapılmayan her ödeme, 30.06.2025 tarihli gecikmiş tahakkuk, temerrüt veya ödenmemiş kredi taksidi olarak Merkez Bankası kayıtlarına geçebilir.
Bu durum firmanızın finansal itibarını ve rating notunu ciddi şekilde düşürebilir.
Sonuç olarak; Ay sonu işlemleri ihmal edilmemeli, tüm banka hareketleri mesai bitiminden önce birebir takip edilmelidir.
Küçük görünen meblağlar uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir.
Finansal disiplini sürdüren firmalar, güçlü banka ilişkileri ve yüksek rating ile her zaman bir adım öndedir.
Ay sonunda yapılan bir ihmal güvenilirliği sarsabilir.
Firmaların bugünü sorunsuz bir şekilde geçirmelerini diliyorum.