ABD’li bir araştırma grubu, Hindistan’ın koronavirüs ölüm oranının yetkililer tarafından bildirilenden 10 kat daha fazla olduğunu duyurdu.
Küresel Kalkınma Merkezi, pandeminin başlangıcından bu yıl haziran ayına kadar olan verileri analiz eden çalışmasında, 3.4 milyon ila 4.7 milyon insanın virüsten öldüğünü ileri sürdü. Bunun, 1,3 milyar nüfuslu Güney Asya ülkesinin bağımsızlıktan bu yana yaşadığı en kötü insani felaketi olduğu belirtildi.
Hindistan’da resmi rakamalara göre, 414 bin kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. İlk sıradaki ABD’de bu rakam 609 bin ve ikinci sıradaki Brezilya’da 542 bin.
Araştırmacılar, “Gerçek ölümlerin yüzbinlerce değil, birkaç milyon olması muhtemel, bu da Hindistan’ın bölünme ve bağımsızlıktan bu yana tartışmasız en kötü insanlık trajedisi anlamına geliyor” dedi.
Birkaç Hint eyaleti son haftalarda rakamları revize ederek binlerce “birikmiş” ölüm olduğunu kaydetti.
Harvard Üniversitesi uzmanını da içeren araştırmacılar, hayatını kaybedenleri istatistiksel güvenle tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, pandemiden ölenlerin sayısının resmi sayımdan daha büyük olduğunu kaydetti.
“Yeni Delhi, yanlış bilgi veriyor”
Fransa’nın Kalkınma Araştırma Enstitüsü’nden Hint demografisi uzmanı Christophe Guilmoto, ölü sayısının mayıs ayı sonuna kadar 2,2 milyona yaklaştığını söyledi.
Hindistan’ın milyon başına ölüm oranı dünya ortalamasının neredeyse yarısıydı. Guilmoto, “Bu kadar düşük bir rakam, ülke genelinde çoğu Hintli aileyi vuran bir krizin görünen ciddiyeti ile çelişiyor” dedi.
Guilmoto’nun ekibi, yedi kişiden yalnızca bir koronavirüs ölümünün kaydedildiği sonucuna vardı.
ABD merkezli Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü de Covid-19 ölümlerinin 1,25 milyondan fazla olabileceğini tahmin ediyor.
Hindistan sağlık bakanlığı geçen ay The Economist dergisini, aşırı ölümlerin resmi rakamlardan beş ila yedi kat daha fazla olduğunu söyleyen ve bunu “spekülatif” ve “yanlış bilgilendirilmiş” olarak nitelendiren bir haber yayınladığı için eleştirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün mayıs ayındaki bir raporunda, pandemi sırasında dünya çapında, koronavirüs veya diğer nedenlerden ölenlerin resmi istatistiklerin, belirtildiğinden üç kat daha fazla olduğunu kaydetti.
Hindistan’da koronavirüs tablosu
Bu arada Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden Hindistan’da, son 24 saatte virüs nedeniyle 374 kişi hayatını kaybetti.
Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 30 bin 93 yeni vaka tespit edilirken virüs nedeniyle 374 kişi öldü, 45 bin 254 hasta iyileşti.
Tedavisi süren hasta sayısı ise 406 bin 130 olarak kayıtlara geçti. Hindistan’da ikinci dalga salgının üssü haline gelen başkent Yeni Delhi’de son 24 saatte 36 yeni vaka kaydedilirken Covid-19’dan hayatını kaybeden olmadı.
Toplam 30 milyon 353 bin 710 kişinin sağlığına kavuştuğu ülkede, iyileşme oranı yüzde 97,3 oldu. Ülkede toplam Covid-19 vaka sayısı 31 milyon 174 bin 322’ye, virüse bağlı can kaybı sayısı 414 bin 482’ye çıktı.
Hindistan’da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı dün 499, 18 Temmuz’da 518, 17 Temmuz’da 560, 16 Temmuz’da 542, 15 Temmuz’da 581 olarak kaydedilmişti.
Hindistan, Covid-19 verilerinin derlendiği “Worldometers” internet sitesine göre, “dünyada en fazla vakanın görüldüğü 2’nci, en fazla ölümün görüldüğü 3’üncü ülke” olarak öne çıkıyor.
AFP, AA, en
Bugün ay sonu olup firmaların finansal sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi gereken çok önemli bir gündür. Ayrıca yılın ikinci bilanço dönemidir.
Aşağıdaki hususlara azami dikkat edilmesi, firmanızın kredi notu ve bankalarla olan itibarınızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Bugüne özel firmaların yapması gerekenler;
1. Banka Borçlarının Kontrolü ve Ödemesi
Çalıştığınız tüm bankalarla sabah erkenden irtibata geçerek; kredi taksitleri, komisyonlar, BCH, KMH, Ek hesap, devre faizleri gibi ödenmesi gereken bir borç olup olmadığını mutlaka yazılı (e-posta) veya sözlü olarak teyit ediniz.
Varsa bu borçlar gün içinde acilen ödenmelidir.
Para transferi gerçekleştirilmiş olsa dahi saat 17.00’den önce banka hesapları kontrol edilmeli, sistemin bu borçları otomatik tahsil edip etmediği bizzat teyit edilmelidir. Sistemsel gecikmeler yaşanabilmektedir.
2. DBS Komisyonları (Doğrudan Borçlandırma Sistemi)
Bazı bankalarda DBS komisyonları manuel olarak tahsil edilmektedir.
Bu nedenle yalnızca para transferi yapmak yeterli olmayabilir.
İlgili komisyonların tahsil edilip edilmediği saat 17.00’den önce mutlaka kontrol edilmelidir.
3. Takas Çek Ödemeleri
Bugün bankalarda yoğunluk yaşanabileceğinden, takas çek ödemeleri son dakikaya bırakılmamalıdır.
Sistemsel problemler ya da personel hataları nedeniyle çek takası gecikebilir.
Takas saatinin 1 dakika geçilmesi bile çeklerin karşılıksız yazılmasına neden olabilir.
4. KMH (Kredili Mevduat Hesabı) Eksi Bakiyeler
KMH hesapları eksi bakiyede ise mutlaka artıya geçirilmelidir.
Bazı bankalarda bu hesapların sadece dışardan EFT ile kapatılması gerekmektedir.
Hesaptaki mevcut bakiye ile kapatılan durumlarda bile Merkez Bankası’na gecikme bildirimi yapılabilmektedir.
Her ay gecikmeli tahakkuk ödemeleri, firmanın Kredi Notunu olumsuz etkiler.
3.500 TL’lik bir tahakkuk kaydı dahi bazı firmaların kredi kullanamamasına neden olmuştur.
Bazen bu tür ödenmeyen borçların nedenini firmalara sorduğumuzda “ banka bize bilgi vermedi “ şeklinde bildirimler alıyoruz.
Bankaların bu tür borçlar ile ilgili olarak firmalara bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak bu tür borçları mesela takasta çeki olduğunu firmalara yazılı veya sözlü olarak bildiren banka şubeleri de bulunmaktadır.
5. Merkez Bankası Memzuç Kayıtları
Bugün yapılmayan her ödeme, 30.06.2025 tarihli gecikmiş tahakkuk, temerrüt veya ödenmemiş kredi taksidi olarak Merkez Bankası kayıtlarına geçebilir.
Bu durum firmanızın finansal itibarını ve rating notunu ciddi şekilde düşürebilir.
Sonuç olarak; Ay sonu işlemleri ihmal edilmemeli, tüm banka hareketleri mesai bitiminden önce birebir takip edilmelidir.
Küçük görünen meblağlar uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir.
Finansal disiplini sürdüren firmalar, güçlü banka ilişkileri ve yüksek rating ile her zaman bir adım öndedir.
Ay sonunda yapılan bir ihmal güvenilirliği sarsabilir.
Firmaların bugünü sorunsuz bir şekilde geçirmelerini diliyorum.