Avrupa Merkez Bankası faiz indirimi rotasına bağlı kalıyor ve kilit faiz oranını 0,25 puan daha düşürüyor. Ancak her şeyden önce, ABD tarife politikası kalıcı bir güvensizlik duygusunu körüklüyor.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2024’ün ortasından bu yana yedinci kez kilit faiz oranını yüzde 2,50’den yüzde 2,25’e düşürdü. ECB Yönetim Konseyi adımla ilgili olarak, “Dezenflasyon süreci iyi ilerliyor” dedi. “Özellikle son derece yüksek belirsizlik ile karakterize edilen mevcut durumda, uygun para politikası duruşunun belirlenmesi veri durumuna bağlı olacak ve toplantı bazında yapılacaktır” dedi.
ECB, öncelikle ABD’nin mevcut tarife politikasına atıfta bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump, gelecekte AB’den yapılan ihracata yüzde 20 gümrük vergisi uygulamak istiyor. Ancak yaklaşık bir hafta önce Trump, planlanan ek ücretleri şimdilik 90 gün süreyle askıya almaya karar verdi.
Ekonomiyi canlandırmak için düşük faiz oranları
Kilit faiz oranı düşürülürse, bankalar daha ucuza borç para alabilecekler. Sonuç olarak, krediler daha ucuz hale gelir ve yatırımlar ve ekonomik büyüme teşvik edilme eğilimindedir. Öte yandan, ECB’nin faiz indirimleri ile fiyat istikrarını da gözetmesi gerekiyor. Bunun nedeni, daha yüksek kilit faiz oranlarının enflasyonu düşük veya daha düşük tutmaya yardımcı olmasıdır.
ECB, faiz kararlarında her iki faktörü de dikkate almaktadır. Son zamanlarda, euro bölgesinde enflasyon yüzde 2,2 ile yüzde iki hedefine yaklaşmıştı. Aynı zamanda, ABD Başkanı Trump’ın tarife politikasının ekonomi ve fiyatlar üzerindeki sonuçları büyük ölçüde tahmin edilemez.
Faiz indirimi yeterli mi?
Özellikle mevcut öngörülemeyen ABD gümrük politikasının arka planında, gözlemciler kararın doğru olduğunu düşünüyorlar. Örneğin, Commerzbank’ın baş ekonomisti Jörg Krämer şunları söyledi: “ECB’yi sık sık eleştiriyorum. Ama bugünkü faiz indirimini anlayabiliyorum. Trump’ın tarife şoku ekonomik riskleri önemli ölçüde artırdı.”
Ayrıca Krämer, Çinli şirketlerin artık ABD’de satamadıkları malların bir kısmını bu ülkede satmak istediklerini varsayıyor. “Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte daha yüksek arz, enflasyonist baskıları hafifletmek için konuşuyor.”
Kiel Enstitüsü’nün araştırma direktörü Lena Dräger, yarım puanlık daha da önemli bir azalma umuyordu. Argümanları: ABD hükümetinin düzensiz tarife politikası, avro bölgesi için ekonomik riskleri büyük ölçüde artırdı. Dräger, ECB’nin faiz indiriminin bu nedenle “avro bölgesinde zayıflayan ekonomi için özgürleştirici bir darbe olmadığını” söyledi.