‘Persona’ Dizisinden Dersler
Özellikle yetenekleri çekme, gelişim, terfi, değerlendirme ve yedekleme süreçlerinde oldukça popüler olan kişilik envanterleri kendimizi ve başkalarını daha iyi anlamamıza, iletişim ve işbirliği geliştirmemize yardımcı olabilir. Ancak, kişilik envanterlerinin de farkında olmamız gereken bazı tuzakları vardır. HBO’nun “Persona: Kişilik Envanterlerinin Ardındaki Karanlık Gerçek” (Persona: The Dark Truth Behind Personality Tests) bu envanterlerin gizli tehlikelerini ve sonuçlarını ortaya koyuyor. Bu blogda, diziden bazı önemli çıkarımları ve kişilik envanterlerini iş dünyasında nasıl akıllıca kullanabileceğimizi paylaşıyorum.
1. İnsanları aşırı basitleştirmeyin ve etiketlemeyin
Persona dizisi, kişilik envanterlerinin insanları nasıl basit kategorilere indirgeme ve etiketleme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Renkler, sayılar veya hayvan isimleri gibi faktörlere dayanan bu kategoriler, insan doğasının karmaşıklığını ve çeşitliliğini yakalayamayabilir. Ayrıca, etkileşimlerimizi ve kararlarımızı etkileyebilecek basmakalıp yargılar ve önyargılar yaratabilirler. Bu nedenle, kendimizi veya başkalarını tanımlamak için bu etiketlere güvenmemeli, bunları daha fazla keşif ve diyalog için bir başlangıç noktası olarak kullanmalıyız.
2. Ayrımcılık yapmayın
Dizide gündeme getirilen bir diğer önemli konu da kişilik envanterlerinin karar alma süreçlerinde ayrımcılığa ve dışarıda bırakılmasına yol açma tehlikesidir. Bu envanterler, belirli kişilik özelliklerine dayalı tercihler ve önyargılar yaratabilir ve bu da işe alma ve terfi gibi konularda adil ve etik olmayan kararların alınmasına neden olabilir. Bu nedenle, bu envanterleri insanları değerlendirmek için tek veya birincil kriter olarak kullanmamalı, bunun yerine beceri, deneyim, performans ve potansiyel gibi diğer faktörleri göz önünde bulundurmalıyız.
3. Kişinin potansiyelini göz ardı etmeyin
Kişilik envanterlerinin ölçtüğü belirli özellikler bireysel potansiyeli göz ardı edebilir. İnsanların farklı beceri ve yetenekleri, bu envanterlerin basit doğası gereği değerlendirmeyebilir. Ayrıca, sabit ve değişmez olduğumuzu düşünmemize neden olarak büyüme ve gelişmemizi sınırlandırabilir. Bu nedenle, bu envanterleri kendimizi veya başkalarını sınırlamak için değil, güçlü yönlerimizi ve gelişim alanlarımızı keşfetmek ve geliştirmek için bir araç olarak kullanmalıyız.
4. İnsan değişimini ve büyümesini unutmayın
Herkesin kişiliği zaman içinde gelişebilir ve büyüyebilir. Ancak, kişilik envanterleri genellikle bireyin zaman içindeki değişimini yansıtmayan sabit bir “etiket” verir. Ayrıca kendimizin doğru, başkalarının yanlış olduğunu düşünmemize neden olarak bizi değişime ve geri bildirime karşı dirençli hale getirebilirler. Bu nedenle, bu envanterleri kendimizi veya başkalarını haklı çıkarmak için değil, farklı durum ve zorlukları öğrenmek ve bunlara uyum sağlamak için bir geri bildirim mekanizması olarak kullanmalıyız. Ve unutmayın ki, kim ne dersin herhangi bir envanterin geçerlilik süresi en fazla 2 senedir.
5. Yeni nesil; güvenirlik ve geçerlilik skorları yüksek kişilik envanterlerini kullanın
Big5 Kişilik Modeli, en yaygın kullanılan ve kabul gören kişilik modellerinden biridir. Ancak, araştırmacılar Büyük Beşli modelinin insan kişiliğinin karmaşıklığını ve çeşitliliğini yakalamak için yeterli olmadığını savunmaktadır. Ayrıca, Big5 Kişilik Modeli sözlüksel (lexical) çalışmalarından dolayı kültürel ve dilsel önyargılar gibi bazı sınırlamaları bulunmaktadır ve kişiliğin altında yatan psikolojik süreçleri yansıtmayabilir. Yukarıda tanımladığımız gibi, kişiliğin zaman içinde ve farklı durumlarda değişkenliğini ve değişebilirliğini hesaba katmamaktadır. Bu araştırma ve değerlendirmeler ışığında 2000 yılında HEXACO modeli gün geçtikçe daha da etkin şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde bunun en iyi uygulayıcılarından biri de Sova Assessment’tır. Beş Büyük modeline altıncı bir boyut olan Dürüstlük-Mütevazılık boyutunu ekleyen HEXACO’yu piyasadaki diğer rakiplerinden çok daha fazla geçerlilik oranına sahip şekilde ölçmek için teknoloji ve yapay zekadan da yararlanmaktadır.
6. Alternatif değerlendirme yöntemlerini birlikte kullanın
Blog, kişilik envanterlerinin kendimizi ve başkalarını değerlendirmenin tek veya en iyi yolu olmadığını vurgulamaktadır. Bireyin daha kapsamlı ve dengeli bir anlamayı sağlayabilecek başka yöntemler ve araçlar da vardır. Örneğin, kişilik envanterlerini ile birlikte davranışsal mülakatlar, durumsal yargı envanterleri ve değerlendirme merkezi egzersizleri kullanabiliriz. Sonuçlarımızı bütünsel hale getirmek için birden fazla bilgi kullanmanızı öneriyorum.
Kısaca, “Persona: Kişilik Envanterlerinin Ardındaki Karanlık Gerçek”, kişilik envanterlerinin göründükleri kadar zararsız olmadıkları konusunda bizi uyarıyor. Farkında olmamız ve kaçınmamız gereken bazı ciddi sınırlamaları vardır. Bu dezavantajları ortadan kaldırmak için yenilikçi, teknoloji ve gelişimi yakından takip eden aynı zamanda global akreditasyonlara sahip kişilik envanteri kullanmaya özen gösterin.
HBR-Günnur GÖKSEL