Connect with us

BANKA HABERLERİ

MERKEZ BANKASI TİCARİ KREDİLER DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLAMA KLAVUZU

Yayınlanma:

|

Merkez Bankası ne yaptı?

MERKEZ BANKASI ( MB ) iş dünyasından gelen “bankalarda kredilere erişim zorlaştı, faiz oranları %50’lere dayandı” şikayetlerin artmasına kayıtsız kalmayarak bankalara yönelik yüksek faiz yaptırımı getirdi. Buna göre;

MB 20.08.2022 – Cumartesi günü Resmi Gazete’nin 31929 sayısında yayınladığı 2022/23 nolu Tebliğ ile banka kredi faiz oranları ile ilgili değişikliğe gitti ve bankalara bu yönde yeni teminat yükümlülükleri getirdi. Tebliğe göre;

“Tebliğ yayımı tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde Merkez Bankası tarafından yayımlanan yıllık bileşik referans oranın

  • 1,4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 20’si
  • 1,8 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 90’ı nispetinde menkul kıymet tesis edilmesine karar verilmiştir” şeklinde düzenleme yaptı.

İlk gün yeni krediler durdu

Bankalar hafta sonu mesai yaparak tebliği anlama ve pozisyon alma yönünde toplantı üzerine toplantı yaptı. Pazartesi günü nerede ise tüm banka şubeleri yeni krediler durdu ve uygulamanın ne yönde şubelerde olacağına yönelik açıklama bekledi.

Değişikliğin Piyasalardaki karşılığı ne anlama geliyor?

MB’nın geçen hafta gösterge faizi bir puan indirip %16’ya çekince yıllık Bileşik faizinin 1,4 katı %22,85 yapıyor. Diğer bir ifade ile bankalar bu oranı geçmesi halinde Kredi tutarının %20’si kadar Menkul Kıymet almak zorunda kalacaklar.

MB’nin gösterge faizi %16’nın yıllık Bileşik faizinin 1,8 katı %29,38 yapıyor. Diğer bir ifade ile bankalar bu oranı geçmesi halinde Kredi tutarının %90’si kadar Menkul Kıymet almak zorunda kalacaklar.

Bankalar Menkul Kıymet alıp yüksek faize devam eder mi?

Pratikte bu mümkün ama hiçbir banka bunu karşılayacak kadar likit değil. Dolayısı ile “%29,38 faizi geçer kredinin %90’ı kadar da Menkul Kıymet alırım” diyen banka çıkmayacağı için Bankalar %29,38 faizi geçemeyecek.  Maksimum Ticari kredi faiz oranında kırmızı çizgi bu %29,38 oldu.

Uygulama tüm kredileri mi kapsıyor?

Uygulama yeni kredileri kapsıyor. Zira, tebliğde “…Tebliğ yayımı tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde …” denmektedir. Bu da faiz yaptırımının eski kredileri kapsamayacağı anlamına gelir. Aslında bu durum yüksek faiz ile kredi kullanan firmaları şimdiden mağdur etmiş ve bankaların inisiyatifine bırakmak anlamına geliyor.

Yüksek faizli eski krediler ne olacak?

MB’nın tebliği eski kredileri kapsamadığı için bankalar yüksek faiz ile kullandırdıkları eski kredilerin devam etmesi için çaba gösterecek. Bunun için de özellikle 24 aya kadar spot ve taksitli kredilerde erken kapama taleplerinde %2’ler ve vadelere göre daha yüksek kapama komisyonu talep edebilir. Yasal olarak 24 ay içindeki kredilerde %2 komisyon talep etme hakları var. 2 yılı geçen kredilerde her yıl için artı %1 ekleyerek kredi erken kapama komisyonu talep edebilir. Kerdi 1 Mart 2021’den önceki vadeli kredilerde ise 24 aya kadar %1 komisyon; 24  ayı geçen kredilerde en fazla %2 komisyon alabilir. Bunun üzerinde komisyon isterler ise itiraz edebilirsiniz.

Yeni kredi kıllandırmayız tehdidi kimseyi şaşırtmasın

Bankaların %35-50 arasında yüksek faiz ile verdiği kredilerden kolay kolay vaz geçerek kendiliğinden eski kredilerden vaz geçeceğini kimse beklemesin. Diğer, taraftan firmalara, “krediyi kapamanız halinde limitiniz olsa da yeni kredi verme sözü veremeyiz” tehdidi kimseyi şaşırmasın. O nedenle firmaların kredi kapamadan önce başka bankalardan alternatif olarak ihtiyaç duyacağı kredilerini hazırlaması iyi olur. Kamu bankaları ile özel bankalar arasında kredi faiz makası iki katına çıktığı için kredilerde kamu bankalarının önceliği firmaların yararına olur.

Bankalarda orta uzun vadeli krediler durur!

Tebliğ 2022 yıl sonuna kadar denmektedir. Bu nedenle banaklar  bugün uzun vadeli kredi kullandır yapmadı. 12 ayı geçen taksitli kredi fiyatlama yapmadı. Yeni spot kredilerde vade 3 ayı geçmedi. Tam bir bekle gör moduna girdi bankalar. Şimdilik üç ay önlerini görecek pozisyon aldılar. Bunun birinci nedeni, tebliğin yıl sonuna kadar geçerli olması. 2023 başında ne olacağı veya yeni yaptırım gelip gelmemesi belirsizlik yarattığı için bankalar 2023’e sarkan yeni kredi kullandırmak istemiyor. İkincisi; bankaların enflasyona göre %29 gibi bir faiz ile kredi vermek istememeleri. Zira, reel anlamda karlı olmayacağı için piyasaya kredi satma iştahları kapalı olacaktır. Ellerinde kalan parayı Hazineye satmaya çalışmaları cazip gelebilir. O nedenle Hazinenin borçlanma oranları kritik hale geldi.

Merkez Bankası kredi genişlemesi de istemedi

MB düzenlemesinde “30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre yüzde 10 kredi büyüme oranını aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca tesis edilmesi” cümlesi bankalara yılın son 5 ayında %10 büyümeyin yoksa canınız yanar mesajı verdi. Bu kısıtlamadan sonra bankaların kapalı olan kredi iştahı iyice kapanacak anlamına geliyor. 29 Temmuz’da banka nakdi kredileri 6 trilyon 494 milyar TL idi. Bu hesaba göre sektör yılın son ayında en fazla 649 milyar TL büyümesi hedefleniyor. 12 Ağustosa kadar banka kredileri 75 milyar TL artırdı. Bankacılık sektörü yılın ilk yarısında kredilerde %28 büyümüştü.

Krediler dövize gitmesin mesajı 

MB diğer bir cümlesi de; “hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olması kararlaştırılmıştır” şeklinde. Açıkça bankalardan kredinin ne yapılacağını takip et diyor. Bankalar kredi kullanımında nereye harcanacağı yönünde firmalardan belge talep edecek. Harcamanın nereye olduğunu belge ile kanıtlayamayan firma kredi kullanımında sorun yaşayacak. Yıllardır Katılım Bankalarının yaptığı gibi kredi nerede ise müşteriye değil harcamanın yapılacağı yere gönderme yaygınlaşacak.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist   www.bankavitrini.com

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Bankalar 8 ayda 351 milyar TL net kar yaptı

Yayınlanma:

|

Yazan:

2022 sonunu 14,3 trilyon TL Aktif büyüklük ile kapatan sektör 2023 ilk sekiz ayında %42 büyüme ile 20,3 trilyon TL bilanço büyüklüğüne ulaştı. Sektör Kredilerde %38 büyüyerek 2022 sonundaki 7,6 trilyon TL Kredi hacmini 10,4 trilyon TL seviyesine ulaştırdı. Buna karşılık yıl sonunda 163 milyar TL olan Takipteki Krediler hacmi %6 büyüyerek 173 milyar TL seviyesine ulaştı. Sektör Beklenen Zarar Karşılıkları için de 424 milyar TL ayırdığı görüldü.

Mevduat artışı devam etti

2022 sonunu 8,8 trilyon TL Mevduat hacmi ile kapatan Bankacılık sektörü 2023 ilk sekiz ayını %46 büyüme ile 12,9 trilyon TL seviyesine yükseltirken; mevduatın %36,1’ine denk gelen 4,7 trilyon TL’lik kısmı vadesiz mevduat hacminden oluştuğu görüldü.

Sektörün özkaynak hacmi de 1,8 trilyon TL seviyesine ulaşmış durumda.

Net Faiz Gelirleri düştü

Bankacılık sektörü 2022 ilk sekiz ayında 422 milyar TL Net Faiz Geliri elde ederken 2023 aynı dönemde kredi hacmi artışına rağmen %14 düşüş ile 362 milyar TL Net Faiz Gelirinde kaldı. Sektör Net Faiz Gelirindeki kaybını Ücret ve Komisyonlara yüklenerek telefi ettiği görüldü.   Zira Sektörün 2022 aynı dönemdeki Faiz Dışı Geliri 188 milyar TL iken bu tutar 2023 aynı dönemde %128 artış ile 422 milyar TL seviyesine ulaştığı görüldü. Aynı şekilde Diğer Faiz Dışı Gelirleri de %280 artış ile 45 milyar TL’den 171 milyar TL seviyesine ulaştığı görüldü.

Karlılık arttı

2022 ilk sekiz ayında 252,2 milyar TL Net kar açıklayan bankacılık sektörü 2023 aynı dönemde %39 artış ile 350,6 milyar TL karlılık seviyesine ulaştı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Kartlı ödemeler ağustos ayında 798,9 milyar TL oldu

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL oldu.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ağustos ayına ilişkin verilerini açıkladı.

Buna göre, ağustos itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 111,4 milyon, banka kartı sayısı 182,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 82,8 milyon adet oldu.

2022 yılının ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 19’luk, banka kartı adedinde yüzde 13’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 25’lik artış yaşandı.

Toplam kart sayısı ise 376,8 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış gösterdi.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL oldu.

Kartlı ödemelerin 650,2 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 135,1 milyar TL’sinde banka kartları, 13,6 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Ağustosta mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3’ü temassız gerçekleştirildi

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 101 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 122 oldu.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustosta yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarak 1,4 milyar adet oldu.

Kartlı ödemelerin 804 milyonu kredi kartları ile yapılırken 541,5 milyon adedinde banka kartları, 86,5 milyonunda ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 29 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 26 olarak gerçekleşti.

Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artarak 883 milyon adet oldu. Ağustosta mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3’ü temassız gerçekleştirildi.

 

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

QNB Finansbank batık kredileri sattı

Yayınlanma:

|

Yazan:

QNB Finansbank 907,7 milyon TL tutarlı kredi kartı, bireysel kredi ve ticarî kredi türlerindeki tahsili gecikmiş alacağı Ortak Varlık Yönetim Şirketi A.Ş. ve Dünya Varlık Yönetim A.Ş. ile Emir Varlık Yönetim Şirketi AŞ’ye devredildi.

Banka kap açıklamasında devir iskonto oranları veya tutar bilgisi yer almaması dikkat çekti.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

ABONELIK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.


Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27