BANKA ANALİZLERİ
NE İDİĞİ BELİRSİZ BÖLGE SATIŞ MÜDÜRLERİ
Bankacılık sektörünün bir başka kanayan yarası Bölge Satış Müdürleri. Sektördeki sorun buradan mı başlıyor?

Yayınlanma:
7 yıl önce|
Yazan:
Erol Taşdelen
Bölge Müdürlüklerinin çöküşü nasıl oldu ? yazımız ilgi gördü ve amacına ulaştı. https://bankavitrini.com/2020/10/25/bolge-mudurluklerinin-cokusu-nasil-oldu/
Biz sadece ayna tuttuk. Banka, bölge, şube ve şahıs ismi yazmadım ama aynada kendini gören birileri baya bozulmuş. Bozulabilirsiniz baylar / bayanlar. İsterseniz oturun oturduğunuz yerde de çalışma etik kurallarına uygun olmayan mail, WhatsApp mesajları, telefon konuşmaları, toplantı konuşmaları gibi pislikleriniz ortaya saçılmasın. Aman sıcak koltuklarınız soğumasın, boş bırakmayın olur ya birileri gelir oturur.
Gelelim ne idiği belirsiz, ne iş yaptığı belirsiz bölge Satış Müdürlerine.
BÖLGE SATIŞ MÜDÜRLERİ NASIL DOĞDU
Daha önce Bölge Müdürlüklerinin oluşmasını özetlediğim için tekrarını yapmayayım. Bankalarda 1990’lardan sonra Segment bazında Ticari, KOBİ / MİKRO, Bireysel olarak ayrımların keskinleşmesi ile Bölge Satış Müdürleri / Bölge Segment Müdürlerinin oluşması aynı döneme denk gelir. Bankalarda her segmentin Hedeflemesi, Bütçesi ayrılınca hali ile ayrı ayrı takip ve raporlama ihtiyacı doğdu. Bunları yönetecek, denetleyecek, yönlendirecek, ürün satış kampanyalarını koordine edecekti. Tamamen iyi niyet ile ve o günkü konjonktüre uygun olarak Genel Müdürlüklerde Segment bazda oluşumlar kendini gösterdi, paralel olarak bölgelerde de Segment bazında kadrolar oluşturuldu. Bu nur topu gibi Satış Müdürü arkadaşlar da bölgelerde bu şekilde doğdu
SATIŞ MÜDÜRLERİ NE İŞE YARAR
Aslında bir şube açılırken bir amacı vardır. O bölgede niçin şube açıldığının cevabı da beklentileri içerir. Yani bir OSB’ye şube açıyorsanız Ticari 1. Önceliğinizdir, kadroyu ona göre kurarsınız. Şehrin ana caddesine bir şube açıyorsanız hedefiniz Bireysel ve Kobilerdir, kadronuzu ona göre kurarsınız. Türkiye’deki ana sorunlardan biri şube açılırken yeterli Hinterland analizi yapmamasıdır. Kural ve işin kolayı şudur; herhangi bir banka orada bir şube açar ise diğer bankalar da mantar gibi çoğalır. Lokasyona göre; Hinterland analizi, bölgenin Swot analizi de yapılarak şube açılıyor diye düşünüyorsanız yanılırsınız, hiçbiri olmaz. İnanın Pizza firmaları bile daha detaylı analizler yapıyor. Başta amaca uygun şube açılmamış ise vay o şubenin haline. OSB’ye açılan şubede hali ile Bireysel segment zayıf olur. Tasarruf mevduat az olur, zaten şubeyi açar iken bunlar da öngörülür ona göre hedefleme yapılır. Pratikte öyle sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu tip şubelerde Performans toplantılarında bardağın boş tarafı konuşulur. Eskiden hiç olmaz ise yapılan işler için teşekkür edilirdi yeni nesil bankacılıkta unutun bunları. Şube lokasyonundan bir haber abi / ablalar atar tutar. Söylenir de söylenir. Başta şubelere destek olsun, Genel Müdürlük ile şubeler arasında köprü olarak bağlantının ve iletişim sağlıklı kurulsun, Bölge Müdürüne yardımcı olsun denilen bölge Satış Müdürleri zamanla bu asli görevlerini unutmuş, Ağa Yamağı gibi davranışlar sergilemişlerdir. Şube destek ekibi günümüzde söz, davranış ve yeterlilikleri ile şubelere köstek olmaktadır. Şube yeri açılırken en etkili olan kimdir. Tabi ki Bölge Satış müdürleri. Hoş şube açıldıktan 2 ay sonra yerin yanlış seçildiğini herkes fark eder ama çaktırmaz. Şube kadrosunu kim oluşturur : Bölge ekibi tabi ki. En etkili olanlar da satış müdürleridir ama kimse yanlış ve yetersiz kadro kurmasından bölgeyi sorumlu tutup hesap sormaz iş öyle olunca da personel seçiminde her bölgenin kriteri farklı olur. Terfilere, kimlerin şube müdürü olacağına kim karar verir, tabi ki satış müdürleri. Sözde bölgelerde İK ekipleri vardır ama onlar sadece evrak takibi yapar. Pratikte bir şubenin yer seçiminden, personel seçimine kadar her şeye satış müdürleri karar verir fakat yapılan yanlışlıktan dolayı savunmaları alınan bir satış müdürü örneği bulamazsınız. Bu arkadaşlar firma ziyaretleri de yapar kredi onaylandığında, güzel satış yapıldığında sorsanız bu arkadaşlar yapmıştır. Kredi batmasın sakın bu arkadaşları ortalıkta göremediğiniz gibi ilk hesap sormaya kalkanlar da bunlardır, sanki firmanın aktifleşip kredi ilişkisine girilme süreçlerinde kendileri işin içinde yokmuş gibi angut kuşu olur hepsi. Hiç kuşkunuz olması Satış Müdürleri işlevlerini tamamlamış, bankacılık tarihin çöplüğünde yerlerini almak için zamanlarının dolmasını beklemektedirler. Kısaca ha varlar ha yoklar, hatta kaldırın segment kadrolarını şubeler daha verimli çalışırlar.
BÖLGE SATIŞ MÜDÜRLERİNE, “YÜRÜ BRE KOÇ’UM” DİYEN KİM
Tembel biri işi başkasına yükler. Modern iş dünyasında bunun adına “Delegasyon” denir. Ne güzel değil mi. “Geç bölgeye yat gölgeye” tekerlemesi boşuna dillendirilmiyor. Bölge Müdürlüklerinde bankalar bir standart uygulama oturtamadıkları için her bölge müdürü kendi çalışma kurallarını belirledi, halen de öyledir. Çoğu “konfor tembelliği” tuzağına düşmüş, sıcak koltuklarından kalkmak istemediklerinden segment müdürlerine işleri delege edip camlı odalarına çekilmeyi tercih etmektedir. İstediğinde çay, kahve önünde, saatlerce eş dost ile telefon trafiği, araba binanın önünde, hatta yazları şoförler araçları ara sıra çalıştırırlar ki müdür bey olur ya bir yere gider isi terlemesin diye klima açılır, sorsanız çok yoğunlar işten başlarını kaldıramıyorlar : Yalan !
SATIŞ MÜDÜRLERİNİN ÇALIŞMA ŞEKİLLERİ
Bazı Satış Müdürlerindeki havalar Genel Müdürlerde yoktur. İpler elindedir. Şube ziyaretlerinde onlar konuşur, Bölge Müdürleri dahi onları dinler. Almıştır bölge müdürünü eline oynar da oynar. İş yükü üzerinden alındığı için pasif bölge müdürün zaten itirazı olmaz bu durumdan. Öyle şubeler var ki Bireysel Satış Müdürü bütün segmentlere, şube müdürlerine hükmeder hale gelmiştir. Bölge müdürü bostan korkuluğu haline gelmiştir, haberi yok. Ticari ağırlıklı şubeye Bireysel Satış Müdürü ile gelir konuşturur da konuşturur.
Sonuç : Tın !
SATIŞ MÜDÜRLERİ GERÇEKTEN ÇOK MU ZEKİ
Bölge Satış Müdürlerine sorarsanız dünyanın en zeki insanları. Bankacılığa hakimler her şeyi bilirler. Hinterlandınızı sizden daha iyi bilirler aslında. Diğer bankalar yapıyordur, almış başını gitmiştir, yapan yapıyordur da sorun sizdedir. Şubeler bu abi / ablalara “o iş öyle değil” diye itiraz edemedikleri için bu arkadaşlar saçmaladıklarını da fark etmezler. Öyle yuvarlanıp giderler. Bölge kapanıp da bu abi / ablalar şubelerde çalışmaya başlayınca “buyur, dediklerini yap dersin” kem küm, bir mazeret bir mazeret sormayın gitsin, böylelerini dinlemek pek keyifli olur. Cahil Cesaretindeki zeka ve bilgi düzeyleri şubelerde başlayana kadardır bu arkadaşların.
SATIŞ MÜDÜRLERİ ÇOK MU GEREKLİ
Unvanlarında “Satış” ibaresi var diye bu arkadaşları çatır çatır ürün satıyor felan sanmayın. Ama mesai arkadaşlarını satmada üstlerine yoktur. Dijitalleşmenin günümüz koşullarına gelmediği dönemlerde bu Segment Satış Müdürleri çok işe yaradı. Raporlama, geri bildirim işleri, hele kampanya yönetmedeki becerilerine diyecek yoktu. Ukala ukala eline verilen tablolar üzerinden sunumları evlere şenliktir. Her saat başı mail atmaları, whatsapp grupları oluşturmaları, mesajlar mesai saatleri dışına taştı. Oysa günümüz dijital ortamında raporlama sorunu ortadan kalktı. Ama ısrarla Ağanın Yamağı da olsun diyen bankaların yolu açık olsun, ama şunu bilsinler ki geleceğin kadro yapılanmasında bu kadar bölge ve bu kadar bölge personeline gerek kalmayacak. Maliyetlerine katlanırım derseniz sizin bileceğiniz iş. Bölgeler maliyet olarak şubelere bu kadar yük mü, hiç kuşkusuz evet ! Bölgeler gelir getiriyor mu sanıyorsunuz, tabi ki hayır. Bölgelerde harcanan her kuruşu her gün yerden yere vurdukları şubeler karşılar. Yani adamlar senin paran ile seni dövüyor, üstüne maaş veriyoruz !
SATIŞ MÜDÜRLERİNİN ÇALIŞMA TARZLARI YASAL MI?
Mobbing şikayetlerin çoğu bölgelerden ve bölge Satış Müdürlerinden. Telekonferans için Sabah sabah personeli erken çağırmak, akşam geç saatlere kadar şubede tutmak en çok yapılan uygulama. Mesai ücreti mi, o da ne? Yok tabi. Bir de kalkıp şube müdürleri işveren konumunda deme yalan ve yüzsüzlüğünü gösterdiler iyi mi. Oysa Çalışma Bakanlığı kayıtlarında baya baya : İşçiyiz ! Emekçi yani, doğrusu da bu. Ayrıldığım bankadan 1 saat mesai parası almamışım, hala hukuksal süreç devam ediyor. Bankadan gelen cevaba bakılır ise hiç mesaiye kalmamışım. İş kanunu ne diyor. 8 saati geçen çalıştırmalarında mesai parası ödeyeceksin, hafta sonları toplantı, eğitim için çağırdığında da mesai ücreti ödeyeceksin ! Bunlara göre, Çalışma Bakanlığı, İş Kanunu da neymiş, Bankalar kanun üstü kurumlar. Bankalara sorarsanız akşam geç saatlere kadar toplantılar hiç olmamış, iç denetim, teftiş dönemlerinde gece yarılarına kadar hiç çalışılmamış, hafta sonları hiç toplantı ve eğitim olmamış. Kredi dosyası yetiştireceğim diye mesai saatlerinde ve hafta sonları hiç çalışmamışsın. Bölgelerin gönderdiği listelerden kampanyalar için geç saatlere kadar müşterileri telefon trafiğine tutmamışsın. Hatırlayın “gecenin bu saatinde ne bankası” diye dolandırıcı muamelesi gördüğünüz, küfürler yediğiniz günleri. Adına “Kul Hakkı” mı dersiniz, “emek hırsızlığı” mı dersiniz nasıl isimlendireceğinizi size bırakayım. Bizim İş Mahkemeleri de bir garip, “mesai paramı alamadım” diye dava açıyorsun mesai yaptığını ve para almadığını kanıtla diyor. Almadığım maaş bordosunda gözüküyor zaten neyini soruyorsun, bundan daha iyi belge mi var. Abi bütün belgeler Bankada iste onlardan sistem açılış ve kapanış saatleri raporlarını versin sana, ha veremiyor ise zaten dava açan haklıdır demek kes cezayı geç. Öyle olmaz aynı işyerinden, aynı anda çalıştığın 2 şahit şart. Allahtan son yıllarda işten ayrılanlar, atılanlar fazla da şahit bulmakta zorlanmıyoruz. Konuyu dağıtmayalım asıl konumuza devam edelim. Satış Müdürlerinin söz ve davranış şekilleri, çalışma tarzları gayri insanı ve gayri yasaldır. Bunlar hukuksal olarak suç işlediğinin de farkında değiller, farkında iseler iş daha da vahim zaten.
SATIŞ MÜDÜRLERİ NASIL KRAL OLDU ?
Eskiler, “iki evlek bostan, yan gel Osman” derler. Bu anlayışta olan bölge müdürleri sayesinde yetkiyi kapan kendini bir şey sanma ruhu ile saldırır şubelere. Ortalık karnaval yerine dönmüştür artık. Krallık güzel şey. Bazı satış müdürlerine bir bakarsın şubeden çıkmaz, sanmayın ki şube işi koşturuyor, sonra duyarsın ki şube personelini kafaya takmış peşinde koşuyor. Düğün dernek yaptığımız bile oldu iyi mi !. Mutlu son ! Ya mutsuzlar ! Kısaca balık baştan kokuyor. Nerden tutsanız elinizde kalıyor. Firavuna sormuşlar : Nasıl Firavun oldun ? “Hiç itiraz eden olmadı” demiş. Firavun tarihin çöplüğünde yerini nasıl aldı ise emin olun bu iş hayatındaki modern görünümlü Firavunların da sonu gelmiştir.
Erol TAŞDELEN
25 yıllık banka emekçisi
İlginizi Çekebilir
-
Erol TAŞDELEN yazdı: AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2024 SON ÇEYREĞİNE NASIL GİRDİ
-
DOLANDIRICILARIN SIK KULLANDIĞI İKİZ KART NEDİR?
-
Erol TAŞDELEN yazdı: BANKA DOLANDIRICILIĞINDA GÜVENLİK AÇIĞI BÜYÜK, MAĞDURLAR ÇARESİZ
-
BASEL IV neler değiştirecek…
-
Erol TAŞDELEN yazdı: BANKACILIK SEKTÖRÜ 2024 İLK YARI PERFORMANSI
-
Erol TAŞDELEN yazdı: AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2024 İLK ÇEYREK PERFORMANSLARI
-
HEPİMİZ DİJİTAL DOLANDICI OLARAK SUÇLANIP YARGILANABİLİRİZ

• Türkiye hisse senetleri, İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından artan iç siyasi belirsizlik nedeniyle önemli bir oynaklık yaşamıştır.
• Ekonomik reformlara olan bağlılığa dair son güvenceler, uzun vadeli tezi desteklemektedir.
• HSBC, Türkiye’ye yönelik “ağırlığını artır” tavsiyesini koruyor ve altı “en iyi fikir” hisseyi vurgulamaktadır: Türk Hava Yolları, Akbank, BİM, Turkcell, Migros ve Torunlar.
• Yakın vadeli zorluklara rağmen, Türkiye hisse senetleri için temel uzun vadeli katalizörün, geleneksel ekonomik politikaya olan güçlü bağlılık olduğuna inanılmaktadır.
• Türkiye hisse senetleri için en büyük risk, döviz çıkışlarından kaynaklanan sürekli baskılardır.
• TCMB’nin temel öncelikleri, dolar talebini kontrol altına almak ve döviz istikrarını korumaktır.
• Yabancı yatırımcı pozisyonları yılbaşından bu yana artsa da, nispeten küçüktür ve bu da daha fazla çıkışın sınırlı olabileceğini göstermektedir.
• 14 Mart’a kadar, yılbaşından bugüne Türkiye hisse senetlerine 860 milyon USD giriş olmuştur, ancak 2024 boyunca 2,6 milyar USD çıkış yaşanmıştır.
• Türkiye’nin öz sermaye piyasasındaki yabancı sahipliği, 2020 öncesindeki %65 seviyesinden %37’ye düşmüştür.
• Türk bankaları, makroekonomik gelişmelerle yakından ilişkili oldukları ve yüksek yabancı pozisyonlarına sahip oldukları için, devam eden gelişmelerden en çok etkilenen sektör olarak görülmektedir.
• Bununla birlikte, bankaların yıl sonuna kadar faiz indirimlerinin gerçekleşmesiyle olumlu etkileneceği düşünülmektedir.
• Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır ve 2025’in başındaki veriler, kurumsal kazançlara önemli bir destek sağlayacak şekilde ekonominin dirençli olduğunu göstermektedir.
• Yüksek enflasyon ortamında, Türk tüketicileri fiyat konusunda daha hassas hale geldikçe, temel tüketim malları ve indirimli perakendeciler iyi performans göstermektedir.
• Türkiye’de havacılık sektörü, güçlü büyüme görünümüyle öne çıkmaktadır.
• Ülke, 2024’teki 62,3 milyon ziyaretçiye kıyasla bu yıl 65 milyon ziyaretçi ağırlamayı beklemektedir.
• Türkiye, Ukrayna, Gazze, Lübnan ve Suriye gibi bölgelerdeki potansiyel yeniden yapılanma çabalarından faydalanabilecek stratejik bir konuma sahiptir.
• Savunma sektörü, AB’nin savunma bütçelerini artırma yönündeki önemli çabasından yararlanmaya hazırlanmaktadır. Aselsan tavsiye edilmektedir.
• Türk savunma ve havacılık ihracatı 2024’te %29 artarak 7,1 milyar USD’ye ulaşmıştır.
RAPORUN TAMAMI: 1743143694653
BANKA ANALİZLERİ
Erol TAŞDELEN yazdı: AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2024 PERFORMANSLARI

Yayınlanma:
2 ay önce|
08/03/2025Yazan:
Erol Taşdelen
2024 YILINDA BANKACILIK SEKTÖRÜ NE YAPTI?
Bankacılık sektörü 2024 yıl sonu mali verileri incelendiğinde ilk dikkat çeken veri, Sektör 2023 yılına göre bilançoyu %39 büyütürken, Net Karlılık ortalamada sadece %6 büyütebildi. Yerli Özel Bankaların toplam karlılığı % 38 düşerken; Yabancı Bankalar %21, Kamu Bankaları %25 büyüttüğü görüldü. Buna rağmen Enflasyona göre realize edildiğinde gerçekte sektörün zarar ettiğini söylemek yanlış olmayacak.
SEKTÖRDE BİLANÇO BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ
2023 sonunu 23,5 trilyon TL bilanço büyüklüğü ile kapatan Bankacılık Sektörü 2024 yılında %39 büyüme ile 32,6 trilyon TL hacme ulaştı. 2023 yılını 11,6 trilyon TL Kredi hacmi ise %37 büyüyerek 16 trilyon TL seviyesine ulaştı. Buna karşılık 192 milyar TL’lik Takipteki Alacaklar %53 büyüme ile 293 milyar TL hacmine ulaşmış durumda. Bu tutar içinde yıl içinde Varlık Yönetim Şirketlerine devir yapılan alacaklar düşünüldüğünde sektörün gerçek takip tutarı açıklananın üzerinde oldu. Sektör 2023 yılında Beklenen Zarar Karşılılarına 469 milyar TL ayırırken 2024 yılında %15 artışla 541 milyar TL hacmini aşmış durumda. Bankaların çoğu Ticari İşlemlerden Zarar ederken, özellikle Türev İşlemler buradaki zararı artırdı; bu alanda karlılığını artıran banka yok gibi…
2023 sonunu 14,8 milyar TL Mevduat hacmi ile kapatan sektör, 2024 yılında %27 büyüme ile 18,9 trilyon TL Mevduat hacmine ulaştı. Toplam Mevduatın %33,8’ine denk gelen 6,4 trilyon TL’lik kısmı ise vadesiz mevduattan oluştu. TL Mevduatın %16’sı vadesiz Mevduattan oluşurken Yabancı Mevduatta bu oran &60’ları geçmiş durumda. 2023 sonunda 2,1 trilyon TL olan Özkaynaklar da %35 artış ile 2,9 trilyon TL seviyesine yaklaşmış durumda.
DÖRT BÜYÜKLER NE YAPTI?
Kısa sektörel özetten sonra, değerlendirdiğimiz sektörün kamu bankaları dışında amiral gemileri konumdaki dört özel bankanın ( AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YAPI KREDİ ) 2024 yıl sonu açıkladıkları ve KAP’a bildikleri faaliyet raporları; mali veriler ve bilanço dipnotlarına göre karşılaştırmalı verilerine yakından bakalım. Dört büyük bankanın 10,8 trilyon TL bilanço büyüklüğü ile sektörün aynı zamanda üçte bir hacmine sahip olması ile sektöre yön verme kapasitesine sahip; önemleri de buradan geliyor.
Değerlendirmeye alınan dört büyük banka 10,8 trilyon TL Aktif Büyüklüğü ile sektörün %33’ünü; 5,7 trilyon TL nakdi kredi hacmi ve 6,8 trilyon TL’lik mevduat hacmi ile sektörün %36’lik kısmını oluştururken; 209 milyar TL’lik Net Kar ile de sektör Net Karlılığının %32’ünü oluşturuyor. Hadi ana kalemlerden yola çıkarak dört büyüklerin 2024 yılı fotoğrafını çekelim:
AKTİF Büyüklükte İŞBANK farkı açarak liderliğe devam etti
Aktif büyüklükte dört büyükler ortalama %37 büyürken AKBANK son çeyrekteki atağı ile Aktif büyüklünü en fazla artıran banka oldu. İŞBANK ve GARANTİ BBVA %35 büyüme ile ortalama büyümenin altında kaldı. Aktif büyüklüğünü en fazla artıran banka ise 870 milyar TL ile İŞBANK oldu.
Dört büyükler arasında geçmiş yıllarda olduğu gibi İŞBANK Aktif Büyüklükte açık ara liderliği devam ediyor ve 3,3 trilyon TL büyüklüğü ulaşmış durumda. İŞBANK aynı zamanda dört büyüklerden 3 trilyon TL Aktif büyüklüğünü aşan ilk banka oldu. İŞBANK Aktif büyüklüğünü 870 milyar TL büyütürken en yakın rakibi olan Garanti BBBVA 2,6 trilyon TL Aktif Büyüklüğe sahip. AKBANK 2,5 trilyon TL Aktif büyüklüğe ulaştı. Dört büyükler arasında YAPI KREDİ 2,4 trilyon TL büyüklükte kaldı.
Toplam NAKDİ Kredilerde İŞBANK liderliğe devam etti
İŞBANK 1,6 trilyon TL’yi aşan brüt nakdi kredi hacmi ile ilk sıradaki yerini korudu. 2024 yıl sonunu GARANTİ BBVA 1,5 trilyon TL; YAPI KREDİ ve AKBANK 1,2 trilyon TL Kredi hacmini aşmış durumda. GARANTİ BBVA son çeyrek atağı ile 496 milyar TL kredi artışı ile kredi hacmini en fazla artıran banka oldu.
GAYRİ NAKDİ Kredilerde İŞBANK son çeyrekte liderliği kaptı
Gayri Nakdi Kredilerde dört büyükler ortalama %39 büyürken %48 büyüme ile AKBANK önde yer alırken; GARANTİ BBVA ve İŞBANK %36 artışa rağmen ortalama büyümenin altında yer alan bankalar oldu.
GAYRİ NAKDİ Kredilerde ilk üç sırada yer alan bankalar arasında fark hızla kapanırken AKBANK yüksek büyüme artışına rağmen Rekabetin oldukça gerisinde kalmış durumda. Son yıllarda sıralamayı lider olarak kapatan İŞBANK 582,7 milyar TL hacim ile 3. Çeyrekte kaptırdığı liderlik koltuğuna tekrar oturdu. GARANTİ BBVA 547,1 milyar TL; YAPI KREDİ 544 milyar TL hacme ulaşırken; AKBANK 350 milyar TL hacim ile dört büyükler arasında acık ara gerilere düşmüş durumda.
İŞBANK 2 trilyon lira mevduatı aşan ilk özel banka oldu
Mevduatta dört büyükler ortalama %28 büyürken %32 büyüme ile GARANTİ BBVA en fazla büyüme sağlayan banka oldu. İŞBANK 465 milyar TL büyüme hacmi ile en fazla mevduat artışı yapan banka oldu. YAPI KREDİ %22 ile ortalama büyümenin altında yer alan bankalar oldu.
Net Faiz Gelirinde GARANTİ BBVA yeni lider oldu
2024 yılında TCMB’nin gösterge faizine paralel bankaların kredi ve mevduat faizlerindeki sert yükselme bankalar arasında Net Faiz Gelirinde de farkların açılmasına neden oldu. GARANTİ BBVA 25,5 milyar ve %34 artış ile en fazla artış performansı sergilerken; İŞBANK Net Faiz Gelirini artıramayan tek banka oldu.
Net Ücret ve Komisyon Gelirlerinde GARANTİ BBVA liderliği aldı
2024 yılında GARANTİ BBVA 94 milyar TL Net Ücret Komisyon Geliri sağladı. İŞBANK 91 milyar TL Net getiri elde ederken; YAPI KREDİ 73 milyar TL; AKBANK 69 milyar TL net getiri sağladı.
Net Karlılıkta da GARANTİ BBVA fark yarattı
2024 yılında Net Karlılıkta Bankacılık sektörü %6 büyüdü. Buna karşılık dört büyüklerin ortalama karlılıkları 2023 yılına göre %29 düştü. Net Karlılığını 92,1 milyar TL’ye taşıyarak 2023’ün aynı dönemine göre artıran tek banka GARANTİ BBVA oldu. İŞBABK 45,5 milyar TL; AKBANK 42,3 milyar TL; YAPI KREDİ 29 milyar TL Net karlılıkta kaldı. Karlılıkta bankalar arası fark da ciddi şekilde ayrıştı.
Üst Yöneticilere Yapılan ödemeler
2024 yılında banka Üst Yöneticilere 640 milyon TL ödeme ile YAPI KREDİ en fazla ödeme yapan banka oldu. Garanti BBVA 624 milyon TL ile ikinci sırada yer alırken aynı zamanda üst yönetim ödemeleri %140 artış ile en fazla artış yapan banka oldu. AKBANK 569 milyon TL ödeme yaparken; İŞBANK 276 milyon TL ödeme ile yüksek performansına rağmen üst yönetime en az ödeme yapan banka oldu. Bankaların gelen performansları ile Üst Yönetim ödemelerinin orantılı olmadığı dikkat çekti.
Banka genel performansları
Liralaşma Stratejisi kapsamında, TCMB ve BDDK’ın eleştirilere neden olan sektörel düzenlemeler teker teker iptal edilip Rasyonel zemine oturtulmaya başlanırken, geçmiş dönemdeki düzenlemelerin olumsuz etkisi 2024 yılında sektörde kendini hissettiriyor. Dört büyük bankanın 2024 yılında hacimsel büyüklükleri, gelişme performansları, piyasaya verdikleri destek, profesyonel yönetim yapısı, personel memnuniyeti, müşteri hizmet kalitesi, Dijitalleşme, gelen şikayetlere çözüm odaklı hızlı geri dönüşleri dikkate alındığında dört banka arasında bir sıralama yapılır ise en başarılı Banka İŞBANK ve GARANTİ BBVA olarak kendini göstermekte.
Erol TAŞDELEN – Ekonomist www.bankavitrini.com
*******************
MERAKLISINA EKLER:
Erol TAŞDELEN yazdı: AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2024 İLK ÇEYREK PERFORMANSLARI
AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2022 İLK ÇEYREK CEO PERFORMANSLARI
BANKA ANALİZLERİ
BANKACILIK SEKTÖRÜ 2024: Karsız Büyüdüler!
2024 yılı bankalar için sıkıntılı olmaya devam etti. Sık sık değişen tebliğ ve mevzuatlar bankaları temkinli olmaya iterken; kredi tarafındaki sınırlama önlemleri, mevduat karşılıklarındaki değişikliler; vergi oranlarının artması, sendikasyon kredi bulmadaki zorluklar sektörü zorlayan unsurlardan oldu… Özellikle beklentilerin satın alındığı Ticari İşlemlerdeki pozisyonlar karlılıkları direkt etkilediği görüldü…

Yayınlanma:
3 ay önce|
02/02/2025Yazan:
Erol Taşdelen
BDDK Bankacılık sektörü 2024 yıl sonu mali verileri yayınlandı. Veriler Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların toplamından oluşuyor. İlk dikkat çeken veri, Sektör 2023 yılına göre bilançoyu %39 büyütürken, Net Karlılık sadece %6 büyüdü. Enflasyona göre realize edildiğinde gerçekte sektörün zarar ettiğini söylemek yanlış olmayacak.
SEKTÖRDE BİLANÇO BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ
2023 sonunu 23,5 trilyon TL bilanço büyüklüğü ile kapatan Bankacılık Sektörü 2024 yılında %39 büyüme ile 32,6 trilyon TL hacme ulaştı. 2023 yılını 11,6 trilyon TL Kredi hacmi ise %37 büyüyerek 16 trilyon TL seviyesine ulaştı. Buna karşılık 192 milyar TL’lik Takipteki Alacaklar %53 büyüme ile 293 milyar TL hacmine ulaşmış durumda. Bu tutar içinde yıl içinde Varlık Yönetim Şirketlerine devir yapılan alacaklar düşünüldüğünde sektörün gerçek takip tutarı açıklananın üzerinde oldu. Sektör 2023 yılında Beklenen Zarar Karşılılarına 469 milyar TL ayırırken 2024 yılında %15 artışla 541 milyar TL hacmini aşmış durumda.
2023 sonunu 14,8 milyar TL Mevduat hacmi ile kapatan sektör, 2024 yılında %27 büyüme ile 18,9 trilyon TL Mevduat hacmine ulaştı. Toplam Mevduatın %33,8’ine denk gelen 6,4 trilyon TL’lik kısmı ise vadesiz mevduattan oluştu. 2023 sonunda 2,1 trilyon TL olan Özkaynaklar da %35 artış ile 2,9 trilyon TL seviyesine yaklaşmış durumda.
BİLANÇODAKİ BÜYÜME NET KARLILIĞA TAŞINAMADI
Sektör 2024 yılındaki bilanço büyümesine karşılık sektörünün bunu Net Karlılığa taşıyamadığı görüldü. 2023 yılında 620 milyar TL Net Karlılık açıklayan sektör 2024 yılında sadece %6 büyüme ile 659 milyar TL Net Karlılık seviyesinde kaldı. Karlılığın düşüşünde Ticari İşlem Gelirlerindeki anormal düşüş ve zararlar etkili olurken; sektörün 2023’deki 187,5 milyar TL Personel Giderinin 346,6 milyar TL’ye çıkması; Toplam Faiz Dışı Giderlerin 807 milyar TL’den 1,3 trilyon TL’ye çıkması gibi genel giderlerindeki artışın da etkili olduğu görüldü.
YERLİ ÖZER SERMAYELİ BANKALARDA KAR EROZYONU YAŞANDI
Kamu ve Yabancı Sermayeli Bankalara göre daha fazla Bilanço büyümesini sağlayan Yeli Özel Sermayeli Bankalar, bu büyümeye rağmen tam anlamı ile Kar erozyonu yaşadığı görüldü. Sektör 2024 yılında bilançosunu %39 büyütürken Yerli Özel Bankalarda bilanço %33 büyümede kaldı. 2023 sonunu 6,9 trilyon Bilanço büyüklüğü 9,2 trilyon TL’ye yükseldi. Mevduat ise 4,1 trilyon TL’den %29 büyüyerek 5,3 trilyon TL seviyesine ulaştı. Bu büyümeye karşılık 2023 yılını 228 milyar TL Net karlılık açıklayan sektör 2024 yılında %38 düşüş ile 141 milyar TL Net Karlılıkta kaldı. Özel Sermayeli Bankalardaki Kar Erozyonunda Net Faiz Gelirini artıramama yanında Ticari İşlemlerdeki Kambiyo ve Türev işlemlerdeki zarar büyüklüğünün etkili olduğu görüldü.
YABANCI SERMAYELİ BANKALAR BİLANÇO BÜYÜMESİ SEKTÖR ORTALAMASININ ALTINDA KALDI
Yabancı Sermayeli Bankalar 2023 sonunu 5,9 milyar TL Bilanço büyüklüğü ile kapatırken 2024 yılında sadece %10 büyüme ile 6,4 trilyon TL büyüklüğe ulaştı. Sektör ortalamasının %39 olduğu düşünüldüğünde bu büyüme sektörün oldukça altında olduğu dikkat çekti. Aynı şekilde Krediler sektörde %37 büyürken Yabancı Sermayeli Bankalarda %18 büyüme ile 2,8 trilyon TL’den 3,3 trilyon TL’ye ulaşabildi. Mevduatta ise 2023 seviyesi olan 3,7 trilyon TL korunurken reel olarak bu durum küçülme anlamına gelmekte. Bu duruma karşılık Yabancı Sermayeli Bankalar karlılıkta %6 olan sektör ortalamasının 3,5 katı %21 artış ile fazla kar artışı sağladı. 2023 yılında 173 milyar TL karlılıklarını %21 artırarak 209 milyar TL seviyesine yükseltti.
KAMU BANKALARI ORTALAMANIN DÖRT KATI KAR ETTİ
Bankacılık sektörünün 32,6 Trilyon TL’lik Aktif büyüklüğünün %38’i; 16 trilyon TL olan Kredi hacminin %37’si; 18,9 trilyon TL olan mevduatının %42’si Kamu Bankaları taşımakta. 2024 yılında Bilanço büyümesi sektör ortalamasını atında sınırlı kalsa da Karlılıkta Yabancı ve Yerli Sermayeli Bankalara göre artış oranının daha iyi oldu.
2023 sonunu 10,7 trilyon TL Bilanço büyüklüğü ile kapatan Kamu Bankaları %16 büyüme ile 2024 sonunda 12,4 trilyon TL hacme ulaştı. 5,6 trilyon TL olan Kredi hacimsel büyüme ise sınırlı kalarak sadece %6 büyüde ve 5,9 trilyon TL seviyesinde kaldı. Buna karşılık Takipteki alacaklar ise %51 artarak 61 milyar TL’den 92 milyar TL seviyesine; Beklenen Zarar Karşılıkları da 189 milyar TL’den 199 milyar TL seviyesine ulaştı. Toplam Mevduat ise %15 artarak 6,9 Trilyon TL’den 8 trilyon TL ‘ye yükseldi.
Kamu Bankaları Bilanço büyümesi diğer banka ve sektöre göre sınırlı olmasına rağmen kar artışı %6 olan sektörün üzerinde oldu. 2023 yılını 125 milyar TL Net karlılıkla kapatan Kamu bankaları 2024 yılında %25 artış ile 156 milyar TL seviyesinde kapadı. Kamu Bankalarındaki Kar artışının nedeni ile bankaların Bilanço ve Faaliyet Raporları açıklaması ile ortaya çıkacak ve ayrı yazı konusu olacak.
Kısaca, Özel Sermayeli Bankalar sektör ortalamasının üzerinde bilançoyu büyütmesine rağmen bunu Karlılığa taşımada zorlandığı; Yabancı Sermayeli ve Kamu Bankalarının bilanço büyümelerinin sınırlı kalmasına rağmen Karlılığı sektör ortalamasının üzerinde gerçekleştirdiler. 2024 yılında YAPI ve KREDİ BANKASI’nın ve 2025 başında ŞEKERBANK‘ın satışı ile görüşmelerin sonuçsuz kalması ise akıllarda kalan haberler oldu. 2025 yılında Bazı bankalarda üst yönetim değişiklileri ve bazı bankaların el değiştirmesi ise sürpriz olmayacaktır.
Erol TAŞDELEN– Ekonomist www.bankavitrini.com
***************************
FARK YARATANLAR
FARK YARATANLAR
KATEGORİ
- ALTIN – DÖVİZ – KRIPTO PARA (812)
- BANKA ANALİZLERİ (137)
- BANKA HABERLERİ (3.047)
- BASINDA BİZ (58)
- BORSA (433)
- CEO PERFORMANSLARI (36)
- EKONOMİ (2.815)
- GÜNCEL (2.944)
- GÜNDEM (3.085)
- RÖPORTAJLAR (47)
- SİGORTA (131)
- ŞİRKETLER (2.113)
- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (447)
- VİDEO Vitrini (19)
- YAZARLAR (944)
- Ali Coşkun (13)
- Arif Öztan (7)
- Ayşe Muzaffer Sunguroğlu (6)
- ChatGPT (22)
- Dr. Abbas Karakaya (63)
- Erden Armağan Er (45)
- Erol Taşdelen (507)
- Gizem Taşdelen (6)
- Gülbeyaz Gergün (60)
- Kemal Emirhan Mendi (1)
- Murat Şenol (26)
- Mustafa Akpınar (36)
- Onur ÇELİK (20)
- Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz (76)
- Serhat Can (6)
- Süleyman Çembertaş (16)
- Tungay Dere (18)
- Uğur Durak (33)
YAZARLAR

Finansçılar ne işe yarar?

Gösterişten Deneyime: Eğitimle Değişen Lüks Anlayışı…

ASO Başkanı Ardıç: Dayanacak gücümüz kalmadı, yatırımı bırak üretim yapamıyoruz

Türkiye’de enflasyon niçin düşmüyor?

KÜRESEL EKONOMİDE DURGUNLUK ENDİŞESİ ARTTI

ABD pazarında tıkanan Çin nasıl bir dış ticaret stratejisi izler?

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2025’in ilk çeyreğine mali verileri açıklandı

Hintli Mukesh Ambani: Bedava Mobil uygulaması dağıtıp nasıl milyarder oldu?

İKLİM KANUNU NEDİR, TARIM VE HAYVANCILIĞA OLUMSUZ ETKİLERİ OLUR MU?

Bankalar kredileri niçin durdurur

Merkez Bankası’nın 18 yıl sonra çıkardığı “likidite senedi” nedir?

İş Bankası’ndan sosyal medyadaki iddialara ilişkin açıklama

Uluslararası Büyük Şirketler Ulusal Devletlere Neden Karşı?

HSBC TÜRKİYE RAPORU
- SON DAKİKA ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 26 NİSAN 2025: Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir? Sonuç sorgulama ekranı! 26/04/2025
- Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: "Türkiye'ye ilgi çok yoğun" 26/04/2025
- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi 26/04/2025
- Bakan Şimşek: Kalkınma finansmanını en etkin kullanan ülkeler arasındayız 26/04/2025
- Bakan Yumaklı: TMO tarafından 2025 yılı alım kampanyası hazırlıkları devam ediyor 26/04/2025
- Selçuk Bayraktar'dan TB3 mesajı: Diğer yaptığı görevlerle de tarih yazmaya devam edecek 26/04/2025
- HAFTA SONU ALTIN FİYATLARI 26 NİSAN: Gram altın, çeyrek altın, yarım ve cumhuriyet altını ne kadar? 26/04/2025
- Resmi Gazete'de bugün (27.04.2025) 26/04/2025
- Çin'den yapay zeka için ulusal seferberlik çağrısı 26/04/2025
- İran'dan ABD ile müzakerelerle ilgili açıklama 26/04/2025
- Çin'den müzakerelerin sürdüğü iddiasına yeniden yalanlama 26/04/2025
- Bakan Şimşek'ten 3 yılda 41 milyar dolarlık finansman hedefi 26/04/2025
- ABD Sırbistan petrol sektörüne yaptırımları 2 ay erteledi 26/04/2025
- "250 milyon dolarlık yatırımla Kapadokya'da 4 tesis kuruyoruz" 26/04/2025
ALTIN – DÖVİZ
BORSA
KRIPTO PARA PİYASASI
Popüler
-
GÜNDEM4 yıl önce
Sedat Peker’in bahsettiği otel: Günlüğü 106 bin TL
-
GÜNCEL2 yıl önce
Zara Ve Mango’ya Üretim Yapın Tekstil Devi Konkordato Talep Etti
-
BANKA HABERLERİ2 yıl önce
TCMB Başkanı için ismi geçen GAYE ERKAN First Republic Bank’tan ayrılma süreci
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
AKBANK çöktü : Dijital Bankacılık sorumlusu GMY CİVELEK ortada yok!
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
HSBC terbiyesizliği : “Sabancı alana “AKBANK bedava”
-
BANKA ANALİZLERİ3 yıl önce
YILIN İLK YARISINDA İŞBANK RAKİPSİZ LİDER AKBANK SONUNCU SIRADAN KURTULAMIYOR
-
GÜNDEM1 yıl önce
Bankacılığı bırakıp eskortluk yapmaya başladı: Haftalık kazancı dudak uçuklattı