Connect with us

EKONOMİ

Ozan BİNGÖL: Merkezi Yönetim 2024 yılında 1 trilyon 270 milyar TL faiz ödedi

Yayınlanma:

|

2018 yılından 2024 yılına kadar geçen 7 yıllık sürede merkezi yönetim bütçesinden yani vergilerimizden faize giden toplam miktar 2 trilyon 744 milyar 688 milyon 504 bin liradır. Oysa aynı dönemde, 2018-2024 döneminde merkezi yönetim bütçesinden yapılan tüm yatırım harcamalarının toplamı 2 trilyon 155 milyar liradır. Yani faize giden vergilerimiz, yatırıma giden vergilerimizden 589 milyar lira daha fazladır. Görüldüğü üzere yeni başkanlık sistemi ile uçtuk ama yatırımda, istihdamda, üretimde, tarımda, hayvancılıkta değil faiz ödemesinde uçtuk. Tablo böyle olduğuna göre şimdi asıl sorulması gereken sorulardan biri şudur; şimdi biz hangi faize karşıyız?

Bütçede Faiz Harcamaları 2018 Sonrasında Uçuşa Geçti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçerken, ülke ekonomisinin uçuşa geçeceği söylenmişti. Vergi yetkiyi gör etkiyi denilmişti. Ülke ekonomisinin uçuşa geçtiği en temel alanlar; döviz, enflasyon ve faizler oldu. Buna bağlı olarak Merkezi Yönetim Bütçesinden yapılan faiz harcamaları adeta şahlanış dönemi yaşadı.

2018 yılından itibaren faiz harcamalarındaki artış, ilgili dönemdeki yüksek enflasyonla bile izah edilemeyecek kadar yüksektir.

Ödediğimiz Her 100 Lira Verginin 17 Lira 40 Kuruşu Faize Gitti.

Ödediğimiz vergilerin bize yol, su, köprü veya sağlık, eğitim hizmeti olarak dönmesi gerekirken, her yıl vergilerimizin daha büyük kısmı faiz olarak birilerine aktarılmıştır.

2016 yılında, ödediğimiz her 100 lira verginin 10 lira 90 kuruşu faize giderken 2024 yılında ödediğimiz her 100 lira verginin 17 lira 40 kuruşu faize gitmiştir.

Faiz İçin Yapılan Harcamalar Kamu Yatırımı İçin Yapılan Harcamaların Üzerine Çıktı

Vergilerin, vatandaşlara kamusal hizmet, yol, su köprü gibi altyapı yatırımları olarak dönmesi beklenir. Ancak, faize giden para arttıkça; sağlığa, eğitime, yatırıma giden kaynak miktarı azalmaktadır. Faize, KÖİ’ye, baskı ve cilt giderlerine, görevlendirme zararlarına, temsil ve tanıtma giderlerine, taşıt masraflarına daha fazla pay ayrılırken tasarruf yatırımlardan yapılmaktadır. Böylece artan faize karşılık, yatırım harcamalarının bütçe içindeki payı azalmaktadır. Bunun sonucu olarak da Merkezi Yönetim Bütçesinden faize harcanan para tutarı tüm kamu yatırım tutarının üzerine çıkmıştır.

Son yıllık verilere baktığımızda, Merkezi Yönetim Bütçesinden yapılan yatırım harcamaları faiz harcamalarının üzerinde ikin 2024 yılına geldiğimizde 1 trilyon 270 milyar liralık faiz harcamasına karşılık 943 milyar liralık yatırım yapılmıştır. Faiz harcaması toplam yatırım harcamalarının 327 milyar lira üzerinde gerçekleşmiştir.

SÖZCÜ-Ozan BİNGÖL

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

MASAK’tan POS ile Kara Para aklama ile ilgili iddialara açıklama geldi

Yayınlanma:

|

Yazan:

MASAK POS cihazları üzerinden Kara Para aklama ile ilgili iddialar ile ilgili açıklama yaptı:

-2023 yılında 19 ödeme ve elektronik para kuruluşuna 663 milyon TL; 2024 yılında 4 farklı 634 milyon TL ceza kesilmiş…

– Denetimler Kapalıçarşı ve civarında yoğunlaşmış…

Resim

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

TOBB: Reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılmalı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının sorularını belirlemek için 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsa başkanları ile bir araya geldi. Toplantılarda öne çıkan sorunlar, finansmana erişimde yaşanan zorluklar, zirai don felaketi ve artan girdi maliyetlerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yol açtığı problemler oldu. Hisarcıklıoğlu, “En çok finansmana erişim sıkıntını dile getirildi” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yaşanan ekonomik dal­galanmadan buna­lan iş dünyası acil ola­rak finansmana erişim so­runun çözülmesini istiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Ri­fat Hisarcıklıoğlu, son 1 hafta­da düzenlenen 7 ayrı bölge top­lantısında, 81 İl ve 160 ilçede­ki oda ve borsa başkanları ile bir araya geldi.

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili açık­lamalar yapan Hisarcıklıoğlu, toplantılarda il ve ilçelerdeki ekonomik durumu, sektörler­deki sıkıntıları ve iş dünyası­nın taleplerini değerlendirdik­lerini ifade etti.

Toplantılarda 3 ana sorunun öne çıktığını di­le getiren Hisarcıklıoğlu, bu üç sorunu, finansmana erişimde yaşanan zorluklar, zirai don fe­laketi ve artan girdi maliyet­lerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yol açtığı problem­ler olarak sıraladı.

Finansman maliyeti düşürülmeli

Hisacıklıoğlu şöyle sürdür­dü: “Finansmana erişim sı­kıntısı en çok dile getirilen ko­nu. Ekonomimizin daha güçlü ve sürdürülebilir bir zeminde büyümesi için reel sektörün finansmana erişimi kolaylaş­tırılmalı ve finansman mali­yetleri düşürülmeli.

Zirai don felaketinden birçok ürün za­rar görmüş durumda. Yaşa­dığımız bu en büyük don fe­laketi, bazı bölgelerde tarım­sal üretimde ciddi hasara yol açtı. Bu noktada sahada tes­pit çalışmalarında sıkıntı­lar yaşandığı vurgulanıyor.

Doğru hasar tespiti, bu hasa­rın karşılanması ve ödemele­rin zamanında yapılması çok önemli. Üretimin devamlılığı için üreticilerimizin destek­lenmesi ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanında olma­mız gerekiyor. Emek yoğun sektörler rekabet gücünü kay­betme tehlikesi ile karşı kar­şıya. İhracat pazarlarımızı korumakta büyük zorluk ya­şıyoruz. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere emek yo­ğun sektörlere ek destekler verilmeli.”

Ayrıca, Türkiye’deki dep­rem gerçeğini de unutulma­masını isteyen Hisarcıklıoğ­lu, “Türkiye’nin her il ve ilçesi afete hazır olmalı. Aynı acıları yeniden yaşamamak için gü­venli yapılar, depreme direnç­li şehirler hemen şimdi” uya­rısında bulundu.

En büyük 3 sorun

1- Finansmana erişimde yaşanan zorluklar

2- Zirai don felaketi

3-Artan girdi maliyetlerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yol açtığı problemler

Kaynak: DÜNYA – İSTANBUL

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

MERKEZİ YÖNETİM BORÇ STOKU

Yayınlanma:

|

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı 21.04.2025 tarihinde 2025 Mart ayı sonu itibariyle Merkezi Yönetim’in çeşitli parametrelere göre borç stoku verilerini yayınlamıştır. Yayınlanan veriler baz alınarak Merkezi Yönetim’in borç stokunun son 5 yıldaki seyri araştırılmıştır. Konuyla ilgili hazırladığımız tablolar aşağıda sunulmuştur.

TESPİTLERİMİZ

1- Toplam borç stoku 5 yılda %602 oranında artmıştır. Yıllar itibariyle artış oranı farklılık arz etmesine karşın ortalama yılda %120 oranında artış olmuştur. TCMB Gösterge Niteliğindeki Kurlara göre 2020 Mart ayı sonundaki toplam borç stoku 222,6 milyar USD iken, 2025 Mart sonu itibariyle bu tutar 272 milyar USD’ye yükselmiştir.
2- Yıllar itibariyle toplam stok içindeki TL stok tutarı azalırken son yılda artmıştır. Son dönemdeki TL stok oranı %45,6’dır.
3- İç borç stokunun toplam stok içindeki oranı yıllar itibariyle değişkenlik göstermiştir. Son dönemde bu oran %56’dır.
4- Toplam borç stoku içinde sabit faizli borçlar ağırlıktadır. Ancak süreçte sabit faizli borçlar ile TÜFE’ye endeksli borçların oranı düşerken değişken faizli borçların oranı artmıştır. Son dönemdeki toplam borç stokunun; %67,6’sı sabit faizli, %26,4’ü değişken faizli, %6,1’i TÜFE’ye endeksli borçlardan oluşmuştur.

SONUÇ: Son 5 yıllık dönem içinde Merkezi Yönetim’in toplam borç stoku 49,4 milyar USD artmıştır. Süreç içerisinde değişken faizli borçların oranı yükselmiştir.

Süleyman ÇEMBERTAŞ

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.