Connect with us

BASINDA BİZ

PARAANALİZ – Çetin Ünsalan: Rehinli kredi

Yayınlanma:

|

Geçtiğimiz hafta yoğun gündem (!) içinde, ulvi siyasi açılımlar gerçekleştirilirken, bir gündem arada kaynadı gitti. SÖZCÜ Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk imzalı haber, ‘Bankalarda blokeli kredi dönemi’ başlığını taşıyordu.

Bankacılık Uzmanı Erol Taşdelen’in açıklamalarına yer verilen haberden anlıyoruz ki, krediye ulaşamayan, maliyetleri de göze alsa kredi bulamayan reel sektör şimdi de yeni bir uygulamayla karşı karşıya.

Örnek şu: “bir ticari işletme 10 milyon TL rotatif veya 3-6 ay spot kredi kullanmak için bankaya başvuruyor. Banka şirketten kredinin yüzde 25’lik kısmını vadesiz mevduatta bloke etmesini istiyor. Şirketin bunu onaylaması halinde kredi kullandırılıyor. Ayrıca bloke edilen kredi tutarı için de faiz ödeniyor. Yani 10 milyon TL’lik kredinin 2.5 milyon TL’si vadesiz banka hesabında kredi kapanana kadar tutuluyor.”

Peki neden? Asıl haberden yola çıkarak analiz edilmesi gereken konu bu. İlk planda bankacılık sektörünün, reel sektöre kredi vermek istemediğini kanaatini ortaya koyarken, dünyanın en kolaycı yaklaşımıyla işin içinden çıkabilirsiniz. Zaten genellikle de yapılan bu.

Fakat biraz detaylı düşünmeye başladığınızda, aslında reel sektör yaklaşımlarımızda ne kadar büyük çarpıklıklar olduğunu görebilirsiniz. Madalyona çift taraflı bakalım. Hadi ilk çuvaldızı reel sektöre batıralım.

Günlük telaşeler içinde, yeni ekonominin yapısına uygun olmayan, hesapsız yaklaşımlarıyla Türk reel sektörü acil reform alarmı veriyor. Üretmek ile, üretimden katma değer yaratmak arasındaki farkı göz ardı ederek, dış ticaretine değil, ihracatına, satışına ya da cirosuna odaklanmış yaklaşımı bankacılık nezdinde risk oluşturuyor.

Nitekim reel sektörün sadece yurtiçinden değil, yurtdışından da finansman ararken zorlanması ve bulamaması bunu doğruluyor. Birçoğunun enflasyon muhasebesine geçmemiş olması fiktif kazanç ihtimalini yükseltirken, aşırı borçlu yapısı da bunda etkili oluyor.

Dönelim bankacılık tarafına… Orada da idarenin baskısının arttığını ve köşeye sıkıştırıldıklarını görüyoruz. Durum böyle olunca da ‘veriyormuş gibi’ yapmak daha çok işlerine geliyor. Bu yöntemle hep kredi musluklarını kısmamış oluyorlar; hem de kredi vermemiş oluyorlar.

Ama bir açmaz var. Paranın bir stok maliyeti var ve yurtdışından borçlandıkları için parayı işletmek durumundalar. Ne yapıyorlar? Reel sektöre kredi vermek yerine, ortamı buna müsait hale getiren iktidara yöneliyorlar. Hem böylece risklerini azaltıyorlar; hem parayı işletiyorlar; hem de yüksek kazanç elde edebiliyorlar.

Bir de bu işin üçüncü ayağı var ki ekonomi yönetimi… Reel sektörün ihracat gelirlerine TL’ye çevirerek zorunluluk getiriyorlar; kur risklerini üstlenmesini istiyorlar; ama maliyet artışlarını görmezden geliyorlar. Asgari ücretten hammadde alımına kadar, dünyada ekonomilerin daraldığı bugünlerde, eski sistem yaklaşımlarla para kazandırmaya devam etmelerini talep ediyorlar.

Böyle bir dünya yok. Hem reel sektörü ithalatla terbiye edeceksiniz; hem kur ve maliyet riski bindirirken, fiktif kazançlarını görmezden gerip vergi talep edeceksiniz; bir tarafta bankacılık sistemini sıkıştırırken, riski üstlenmemelerini faiz lobisi olarak nitelendireceksiniz; ama arka kapıdan size borç vermeleri için de her türlü ortamı sağlayacaksınız.

Bugünkü sorunun temelinde yanlış ekonomi politikaları var. Üretime olan inançsızlık ve samimiyet sorunu mevcut. Proje odaklı değil, tapu odaklı kredilendirme işlerliğine devam ediyor. Ama hepsinin ötesinde rehinli kredi uygulanıyorsa, bunun özeti iki kelime de gizli: Güvensizlik ve öngörülemezlik.

[email protected]

 

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Firmalar döviz kredisine yöneldiler

Reel sektör yeniden döviz kredisine yöneldi. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son 21 yılın en yüksek TL ticari kredi faiz oranları ile karşı karşıya kalan firmalar yeniden döviz cinsi kredilere yöneldi. Merkez Bankası reel sektörün krediye özellikle de selektif krediye ulaşması konusunda bankacılık sektörünü rahatlatmak için adımlar atarken, bankacılar özellikle döviz kazancı olan firmaların yeniden döviz cinsi kredilere yöneldiğini belirtti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, döviz kredilerinde ciddi bir talep olduğunu doğrularken, şirketlerin geçmiş dönemde döviz cinsi kredilerini kapatarak, buradaki riski azalttıklarını hatırlattı.

ENDİŞELER AZALDI

Baştuğ, “Döviz kredilerine ciddi bir talep var. Şirketler döviz kredilerini geçmişte kapatmış ve buradaki riski azaltmışlardı. Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar, döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi. Baştuğ, yüzde 50’lere ulaşan TL ticari kredi faizlerine karşın döviz kredilerindeki faizin yüzde 8-9’larda olduğu bilgisini verirken, özellikle döviz kazancı olan firmalardan döviz kredilerine yönelim olduğunu aktardı.  Bankacılık sektöründe yüksek faizler nedeniyle yavaşlayan TL ticari kredide, özel bankalarda yüzde 44-49 bandında olan rotatif kredi faiz oranı, kamu bankalarında yüzde 50-54 seviyelerinde seyrediyor. Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektörünün TL ticari kredilere uyguladığı ortalama faiz ise 16 Şubat itibarıyla yüzde 53.44 ile son 21 yılın zirvesinde. Merkez Bankası 16 Şubat itibarıyla dolar cinsi ticari kredilerde ise ortalama faizi yüzde 8.74 olarak açıklarken, Euro cinsi ticari kredilerde ise ortalama faiz yüzde 7.74 seviyesine geldi. Reel sektör temsilcileri leasing veya bankaya göre döviz kredilerinde yüzde 8 ile yüzde 12 arasında değişen faiz oranları ile karşılaştıklarını aktardı.

‘Sınırlama yatırımlara fren oldu’

Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisi kapsamında devreye aldığı sınırlama ile kullandırılan döviz kredi toplamının şirketin son 3 yıllık ihracatını geçemediğine dikkat çeken Ekonomist Erol Taşdelen, döviz yatırım kredilerinin bu sınırlamadan muaf tutulması gerektiğini savundu. Reel sektör temsilcilerinin bu yönde bir talepleri olduğunu aktaran Taşdelen, “TL kredi faizleri yüzde 50’lerde bu oranlarda orta veya uzun vadeli yatırım kredisi olmaz; firmalar da yatırımda yüzde 8-12 faizli döviz kredisine yöneldi, bu durumda da TCMB sınırlamasına yakalandı, TCMB’nin döviz kredi sınırı yatırımların önünde fren oldu” dedi.

Sözcü – Mehtap ÖZCAN ERTÜRK

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Adeta finansal OHAL ilan edildi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Merkez Bankası kredi kartlarından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndü

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.