Connect with us

BASINDA BİZ

HALKTV: Borsada ikinci depar denemesi

Yayınlanma:

|

‘Hareketler kalıcı ve inandırıcı değil’

Bankacılık uzmanı ve ekonomist Erol Taşdelen, bankacılık hisselerindeki yükselişini “ikinci depar” denemesi olarak gördüğünü belirterek, “Burada anormal olan hisse hareketlerin dar zamanda anormal artması. Zira banka hisselerinin aynı saatlerde yüzde 10 artışı BİST tarihinde çok sık rastlanan bir durum değil. Bu bile hisse hareketlerinin kalıcı olmayacağının yatırımcıya inandırıcı olmayacağının en büyük göstergesi. Büyük ve ani çıkışların çöküşleri de aynı olma olasılığını borsa yatırımcıları geçmiş dönemlerde sık sık deneyimlendi. İkinci artış dalgasının da benzer şekilde dramatik sonlanma olasılığı yüksek” dedi.

‘KKM borsaya yönelsin’ kaygısı

Borsa İstanbul’un ağustos ayından bu yana cazip hale getirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Taşdelen, şunları söyledi:

“Bunda emeklilik fonları, varlık fonları başta olmak üzere kamu kaynakları da kullanılıyor. Kamu fonlarının bu kadar aktif kullanılmasının ana neden ‘Kur korumalı mevduattan (KKM) dönüşler dövize değil de borsaya yönelsin’ isteği olabilir ve bu anlaşılabilir bir durum olsa da kamu kaynaklarının borsa gibi riskli bir alanda aktif kullanılması ciddi riskler de barındırıyor içinde. Burada BİST’te yabancı oranının yüzde 60’lardan yüzde 30’lara kadar düşmesinin de cesareti var. Borsa endeksinde banka ve sanayi hisselerinin ağırlığı fazla olduğu için özellikle bankacılık sektörü üzerinden Borsa cazip hale getirilmeye çalışılıyor. İlk deneme fiyasko ile bitti. Zira Halkbank, Şekerbank gibi banka hisselerinin kısa sürede anormal yükselmesi ister istemez kafalarda soru işaretleri oluşturdu ve yatırımcılara endeks artışı inandırıcı gelmedi. Aksandık’ın Akbank hisselerini satması ile başlayan ve zincir çöküş halini alan satış dalgası ilk denemeyi başarısız hale getirdiği gibi, soruşturma ve tutuklamalar ile iş yargıya kadar gitti.”

Borsada ikinci depar denemesi (halktv.com.tr)

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Adeta finansal OHAL ilan edildi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Merkez Bankası kredi kartlarından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndü

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

Barış SOYDAN: Yasah hemşerim! Dövize yasak üzerine yasak

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Vatandaşların yurtdışına 50 bin dolardan fazla para göndermesi, nedenine dair belge ibraz edemiyorsanız yasak.
  • Şirketlerin yurtdışına 500 bin dolardan (10 milyon TL) fazla para göndermesi, nedenine dair belge ibraz edemiyorlarsa yasak.
  • Bankaların sabah saatlerinde döviz alması yasak.
  • Şirketlerin yabancı para işlem platformlarından döviz alması yasak. Döviz işlemini artık şubeden yapmak zorundalar. Şube de genel müdürlükten onay istiyor. Bu da işlemin ciddi şekilde uzamasına neden oluyor.
  • Kasasında 10 milyon TL karşılığı (Yani 530 bin dolar) döviz bulunan şirketlerin, bu tutar aktif büyüklüklerinin ya da ciroların yüzde 5’inden fazlaysa bankalardan TL kredi kullanması yasak.
  • Şirketlerin bankalardan aldığı krediyle döviz alması yasak. Döviz borçları varsa da yasak.
  • Her türlü alışverişte dövizle ödeme yapmak yasak.
  • Çeklerin dövizle ödenmesi yasak.
  • Bankalardaki döviz mevduatının toplam mevduatlarının yüzde 40’ından fazla olması fiilen yasak.
  • Bankaların özkaynaklarının yüzde 5’inden fazla döviz bulundurmaları yasak.
  • Orta boy ve büyük firmaların ihracatı ithalatından yüz 10 fazla değilse (Yani net ihracatçı değilse) bankalardan TL kredi kullanması yasak.
  • Aldığı krediyi harcadığı yere dair fatura ibraz edemeyen şirketlerin kredi kullanması yasak.
  • Bankaların yüzde 29’dan fazla faizle ticari kredi vermesi fiilen yasak.
  • Faktoring şirketlerinin de yüzde 29’dan fazla faizle finansman sağlaması fiilen yasak.
  • Şirketlerin kredi geri ödemelerini ve leasing taksitlerini kredi ile ödemeleri yasak.
  • Cirosu 15 milyon TL’yi geçen firmaların bağımsız denetim raporu olmadan kredi kullanması yasak.
  • Türk bankalarının Londra’daki Swap (Para takası) piyasasıyla işlem yapması fiilen yasak.
  • İhracatçıların yurtdışıyla ticaretten kazandıkları dövizi istedikleri gibi harcamaları yasak. Yüzde 40’ını geçen yıldan beri Merkez Bankası’na, toplamda yüzde 70’ini bankalara bozdurmak zorundalar.
  • Turizmcilerin yurtdışıyla ticaretten kazandıkları dövizi istedikleri gibi harcamaları yasak. Yüzde 40’ını geçen yıldan beri Merkez Bankası’na satmak zorundalar.

Serbest piyasanın ruhuna fatiha!

(Bu yazının ilhamını Erol Taşdelen’in Bankavitrini.com’daki “Ticari yasaklar firmaları ‘şak’ diye durdurabilir” başlıklı yazısından aldım.)

Barış SOYDAN- Halktv.com.tr

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

ABONELIK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.


Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27