Connect with us

ŞİRKETLER

ŞİRKETLERDE FAYDALI İŞLER DOĞRU SORULAR İLE BAŞLAR

Yayınlanma:

|

Faydalı işler her zaman doğru soruları sormakla başlar!

Bir şirketteki her ekip ve departmanın kendi özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış panolara erişmesi gerekir.

Bir pano oluştururken, mesele yalnızca güzel görünmesini sağlamakla ilgili değildir: hedef kitlesi için yararlı ve eyleme geçirilebilir olmasını sağlamakla ilgilidir.

Yeni infografiğimde, 4 tür gösterge tablosunu ayırıyorum: Operasyonel, Taktik, Analitik ve Stratejik.

Her bir türe ne zaman ihtiyaç duyulduğunu, bundan kimlerin yararlandığını ve etkili olması için eklemeniz gereken özellikleri açıklıyorum.

Her zaman olduğu gibi, düşüncelerinizi paylaşmaktan veya yorumlara bakış açınızı eklemekten çekinmeyin!

**********

4 TÜR GÖSTERGE TABLOSU

OPERASYONEL

NE?
Günlük aktiviteleri gerçek zamanlı olarak izler ve operasyonların sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlar.

NE ZAMAN?
Canlı performansı izlemek ve sorunları anında çözmek için kullanılır.

KİM?
Anlık güncellemeye ihtiyaç duyan operasyon ekipleri, yöneticiler ve personel için.

NASIL?
Gerçek zamanlı metriklere odaklanır, hızlı hareket etmek için uyarılar içerir ve performansı verimli bir şekilde takip etmek için göstergeler, ilerleme çubukları ve ısı haritaları gibi görseller kullanır.


TAKTİK

NE?
Belirli ekipler veya projeler için kısa ve orta vadeli hedeflerdeki ilerlemeyi izler.

NE ZAMAN?
Departman hedeflerini yönetmek veya proje sonuçlarını izlemek için kullanılır.

KİM?
Ekip liderleri, departman sorumluları ve orta düzey yöneticiler için.

NASIL?
Departmana özel KPI’ın (Key Performance Indicator) Türkçe karşılığı “Anahtar Performans Gösterge”leri kullanın, ayrıntıya inen analizler yapın ve ilerlemeyi etkili bir şekilde ölçmek için mermi grafikleri ve çubuk grafikleri gibi görselleri dahil edin.


ANALİTİK

NE?
Kullanıcıların desenleri, trendleri ve eyleme geçirilebilir içgörüleri bulmak için verileri derinlemesine incelemesine olanak tanır.

NE ZAMAN?
Karar vermeye yardımcı olmak ve sorunları belirlemek için ayrıntılı analizler için kullanılır.

KİM?
Veri analistleri, iş zekası ekipleri ve proje yöneticileri için en uygunudur.

NASIL?
Ayrıntıya inen analiz seçenekleriyle etkileşimli grafikler içerir, analiz için geçmiş verileri karşılaştırır ve desenleri ortaya çıkarmak için saçılım grafikleri ve tablolar gibi görselleri kullanır.


STRATEJİK

NE?
Uzun vadeli hedeflere bağlı KPI’ın (Key Performance Indicator) Türkçe karşılığı “Anahtar Performans Gösterge”lerin büyük resmini sunar.

NE ZAMAN?
Şirket genelindeki performansı zaman içinde izlemek için kullanılır.

KİM?
Stratejiye odaklanan üst düzey yöneticiler, kıdemli yönetim ve yönetim kurulu üyeleri için idealdir.

NASIL?
KPI’ın (Key Performance Indicator) Türkçe karşılığı “Anahtar Performans Gösterge”leri vurgular, çizgi veya alan grafikleri ile trendleri gösterir ve karşılaştırmaları içerir.

Borhen Rezgui


Okumaya devam et

EKONOMİ

Destekli Lisanssız GES’lerde Yeni Dönem

Yayınlanma:

|

Yazan:

Lisanssız elektrik üretiminde 10 yılı dolduran santraller için işler değişti.

Artık bu santraller, bağlı oldukları tüketim noktalarının saatlik PTF (Piyasa Takas Fiyatı) ile tek zamanlı perakende satış tarifesi arasında karşılaştırma yapılarak, düşük olan fiyat üzerinden destekleniyor.

Düzenleme ne anlama geliyor:

• Ürettiğiniz enerjiyi tüketemiyorsanız, kWh başına 1,57 TL + KDV ödeyip, karşılığında sadece 25 kuruş destekleme alabileceğiniz saatler var. Bu da size destekten ziyade zarar ettirecektir.

• Santrallerin saatlik üretim kapasitelerinin dinamik olarak yönetilmesi artık kritik hale geldi.

• Bu süreçte manuel müdahale yetersiz kalabilir. Belki de toplayıcılar bu noktada sistemin can simidi olabilir.

Bugünlerde geçmişte kârlı yatırımlar yapmış pek çok santral sahibi, 10. yılın sonuna yaklaşırken ya devrediyor ya da mağduriyet yaşıyor.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

JCR Kredi Derecelendirme Rapor Zorunluluğunda yeni düzenleme

Yayınlanma:

|

Yazan:

JCR-ER kredi derecelendirme notu raporu alma zorunluluğu 17.04.2025 tarihli BDDK kararına göre 500 Milyon TL den 750 Milyon TL ye yükseltildi…

 

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

Okumaya devam et

GÜNCEL

Ülkemiz şirketlerinin temel sorunu: KURUMSALLAŞMA

Yayınlanma:

|

Yazan:

Kurumsallaşma sürecinde başarılı olmak ve sürdürülebilir bir yaşam patikasında ilerleyebilmek adına asgari hangi adımlar atılmalı kısaca değinilecek olur ise;

1- En başta şirketin misyon ve vizyonu doğru bir şekilde belirlenmeli ve bununla uyumlu bir stratejik yönetim anlayışı benimsenmeli.

2- SPK’nın belirlediği kurumsal yönetim ilkeleri içselleştirilmeli ve bu vesile ile şeffaflık ve hesap verebilirlik felsefesi çerçevesinde sistematik ve istikrarlı bir çalışma kültürü oluşturulmalı.

3- Sağlıklı bir yönetim kurulunun oluşumu için başta üye sayısı, hissedar olan yönetim kurulu üyelerinin taşıması gereken asgari nitelikler ve kurulda bağımsız yönetim kurulu üyesi olup olmayacağına ilişkin düzenlemeler hazırlanarak uygulanmalı.(Yapılan anketlerde Türkiye’de aile şirketlerinin yaklaşık %50’si yönetim kurulunda aileden olmayan üyelere yer veriyor)

4- Hissedarların ardıl fertlerinin bilgi, beceri ve tecrübeleri doğrultusunda şirket içerisinde kariyer planlamaları yapılmalı ve bu sayede hissedarların şirketin icrasına kafalarına göre müdahale etmelerinin önüne geçilmeli.

5- Hissedarların şirket faaliyetlerinin sevk ve idaresini profesyonel yöneticilere bırakması ve hissedarlar ile profesyonel yöneticiler arasında hiyerarşik düzenlemelerin nasıl sistematize edileceği net bir şekilde belirlenmeli.

6- İş süreçleri doğru bir şekilde kurgulanmalı, yazılı halde dökümante edilmeli ve bu sayede verimli ve etkin bir sistem alt yapısı hazırlanmalı.

7-İş süreçlerinin doğru bir şekilde oluşturulmasından sonra, yetki ve görev çatışmasına yer vermeyecek şekilde görev tanımlarının sağlıklı bir şekilde yapıldığı ve şirketin faaliyet gösterdiği ekonomik alanlara uygun bir organizasyon şeması kurgulanmalı. Bu sayede kişiye göre pozisyon yaratmak yerine işe göre personel istihdam edilme mantığı oluşturulmalı. (Yapılan anketlerde Türkiye’de çalışanların görev ve sorumluluklarını yazılı olarak belirleyen şirketlerin oranı %70 civarında)

8- Şirketin yetki ve sorumluluk matrisi oluşturulmalı bu konu kesinlikle tartışmaya mahal vermeyecek şekilde net olmalı.

9- Kurumsal hafızanın oluşturulması ve çalışan personele bağımlılığın azaltılması için uygun bir ERP sistemi kurulmalı ve şirketin ticari, operasyonel ve mali verileri bu sistemde tutulmalı ve işlenmeli.

10- Şirketin faaliyette bulunduğu sektör/iş kolu doğrultusunda ve evrensel yönetim performans ölçüm kriterleri de dikkate alınarak yönetim metrik seti oluşturulmalı, çalışanlar nezdinde performans ölçümü objektif kriterlere bağlanmalı.

11- Şirketin karşılaşacağı risklerin belirlenmesi ve etkilerini en aza indirebilecek bir risk yönetimi ile kontrol mekanizmasının oluşturulması için bir iç kontrol sistemi kurulmalı, sistemin sağlıklı olarak işlediğinin denetlenmesi amacıyla da yönetim kuruluna bağlı olacak şekilde bir iç denetim departmanı kurulmalı.

Özetle, sürdürülebilir, hesap verebilir, şeffaf bir yapıya kavuşmak ancak kurumsallaşma ile mümkün.

Onur ÇELİK-CFO/YMM

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.