Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,2 olarak korudu. Büyümenin zayıf olsa da istikrarlı sürmesinin beklendiği açıklanan rapora göre, bu yıl Türk ekonomisinin büyüme tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 3’e çekildi, gelecek yıl için yüzde 2,7 olan tahminse korundu.
2024 Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Sonbahar Toplantıları ABD’nin başkenti Washington’da sürerken, IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Ekim sayısı yayınlandı.
“Politika Değişikliği, Artan Tehditler” başlıklı raporda Türkiye’ye de yer verildi.
Raporda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
IMF, Temmuz ayında paylaştığı tahminlerinde Türk ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3,6 ve 2025 yılındaysa yüzde 2,7 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu.
Raporda Türk ekonomisi için enflasyon beklentileri 2024 sonu için yüzde 43 ve 2025 sonu için yüzde 24 olarak açıklandı.
İşsizlik tahminiyse 2024 için yüzde 9,3 ve 2025 için yüzde 9,9 olarak öngörüldü.
“Küresel ekonomik büyüme zayıf da olsa istikrarlı sürecek”
Raporda, dünya ekonomisinin büyümesine ilişkin Temmuz ayındaki yüzde 3,2’lik tahmin değişmedi. Ancak gelecek yıl için yüzde 3,3 olan küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,2’e düşürüldü.
Raporda, nüfusun yaşlanması ve zayıf verimlilik gibi kalıcı yapısal engellerin birçok ekonomide potansiyel büyümeyi engellediği ifade edildi.
Küresel enflasyondaki düşüşe de yer verilen raporda, 2022’nin üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 9,4 olan manşet enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 3,5’e düşeceğinin tahmin edildiği bilgisi paylaşıldı.
Raporda, küresel enflasyonla mücadelenin büyük ölçüde kazanıldığı; ancak bazı ülkelerde fiyat baskılarının devam ettiği belirtildi.
Tahminlerde ABD yükseldi Avrupa düştü
2024 yılı için ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 2,6’dan yüzde 2,8’e yükseltildi.
ABD ekonomisinin 2025 yılı büyüme tahmini de yüzde 1,9’dan daha yüksek düzeyde, yüzde 2,2 olarak öngörüldü.
Avrupa ekonomisine dair tahminlerse düşürüldü.
Euro Bölgesi ekonomisine dair büyüme tahmini 2024 için binde 9’dan binde 8’e çekildi. 2025 yılı içinse bu tahmin yüzde 1,5’ten yüzde 1,2’ye düşürüldü.
Küresel veriler
Brezilya ve İngiltere için 2024 ekonomik büyüme tahminleri yükseltilirken Çin ve Japonya için tahminler düşürüldü.
Raporda, silahlı çatışmalar, potansiyel yeni ticaret savaşları ve sıkı para politikasından kaynaklanan risklere vurgu yapıldı.
IMF’nin baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, ABD, Hindistan ve Brezilya’nın direnç gösterdiğini ve enflasyonun büyük iş kayıpları olmadan düştüğü için “yumuşak iniş”in sağlandığını söyledi.
Gourinchas blog yazısında, “Bazı ülkelerde fiyat baskıları devam etse bile, enflasyona karşı küresel savaş büyük ölçüde kazanılmış gibi görünüyor” dedi.
Ülkelere uyarı
Raporda özetlenen diğer riskler arasında Ortadoğu ve Ukrayna’daki çatışmaların genişlemesi halinde petrol ve diğer emtia fiyatlarında artış potansiyeli de yer aldı.
IMF, ülkeleri yerli sanayileri ve işçileri korumaya yönelik sanayi politikaları izlememeleri konusunda uyararak, bu politikaların yaşam standartlarında sürdürülebilir iyileşmeler sağlamada genellikle başarısız olduğunu söyledi.
Gourinchas, blog yazısında, “Ekonomik büyüme bunun yerine teknoloji ve inovasyonu arttıran, rekabeti ve kaynak dağılımını iyileştiren, ekonomik entegrasyonu ilerleten ve üretken özel yatırımı teşvik eden iddialı yerel reformlardan gelmelidir” dedi.
VOA