Connect with us

ŞİRKETLER

Yurt Dışında İş Bulma Garantili 10 Yöntem

Yayınlanma:

|

Kariyerinizin her aşamasında yurt dışından hayalinizdeki teklifi alabilmeniz için, denenmiş ve başarılı olmuş 10 yöntemin neler olduğunu bilmek ister misiniz? Experis’in anketine göre  Birleşik Krallık’taki her 4 firmadan 1’i, özellikle bilişim alanında, ülke dışındaki adaylarla ilgileniyor. Silikon Vadisi Bölgesel Çalışmalar Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre ise  Silikon Vadisi’ndeki bilişim, matematik, mühendislik ve mimarlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 60’ı yurt dışı doğumlu. Uluslar arası ve kültürler arası kapsayıcılığın entegre olduğu  işe alım süreçleri global bir trend halini aldı bile. Bu trend bir yandan ülke içerisinde yurt dışı deneyimini zorunlu kılarken diğer yandan da yurt dışında iş bulmayı kolaylaştırıyor.

Türkiye’deki Firmaların Bakış Açısı

Mercer Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı ve Araştırmaları Direktörü Işın Mengenli Türkiye’den yurt dışına giden expat sayısının son 10 yılda arttığını vurguluyor ve “Kariyer yolunda tepe pozisyonlara çıkmak isteyen çalışanlar bu yoldan geçmek zorunda.” diyerek bunu destekliyor.

Global 50 Türk Lider Anketine (2018) katılanların profili de bunu doğrular nitelikte. Üniversite eğitimini yurt dışında tamamlayan global liderlerin mezun oldukları okullar arasında Columbia, Princeton, Cornell, Harvard Business School, California Berkeley ile Almanya, Fransa, Avusturya ve İsviçre’deki okullar ilk sıralarda yer alıyor. Liderlerin yüzde 31’i 7-10 yıllık global deneyime sahip. Yüzde 28,6’sı 15 ve daha fazla süredir yurt dışında kariyerlerini sürdürüyor. Yüzde 19’u ise 5-7 yıldır yurt dışı kariyeri deneyimliyor.

Yurt Dışındaki Firmaların Bakış Açısı

McKinsey Global Institute raporunda, 2030 yılında global işgücünün 3.5 milyara çıkacağı öngörülüyor. Yetenek havuzlarını genişletmek isteyen firmalar global çalışanları istihdam etmede oldukça istekli.

Linkedin’in hazırladığı 2015 Global Recruiting Trends raporundaysa firmaların organizasyonel öncelikleri incelendiğinde hem büyük hem küçük çaplı firmalarda hâlâ en önemli konunun kaynak bulmak olduğu göze çarpıyor. Ancak büyük firmalar işe alımlarda çeşitliliği artırma hedefleri noktasında farklılaşıyor. Bu firmalar özellikle, 0-3 yıl deneyime sahip genç profesyonelleri istihdam etmeyi hedefliyor.

Michael Page’in İngiltere, Kuzey Amerika ve Orta Doğu Yönetim Müdürü Oliver Watson’ın “Pek çok ülkede faaliyet gösteren global firmalar için; çalışan, firmaya ne kadar çok dil ve kültür tecrübesi getirirse firmanın global erişimini genişletmesine o kadar yardımcı olur.” sözleri de bu araştırmayı destekler nitelikte.

Çalışanların Bakış Açışı

2014 yılında Amerika’da yapılan bir araştırma uluslar arası tecrübeye sahip yeni mezunların yıllık ortalama maaşlarının 7.000 dolar daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Bu farkın nedeni işe alımcıların yüzde 80’inin yurt dışı tecrübesine sahip adayların farklılıklara saygı gösterme, belirsizlikle başa çıkma, iletişim becerileri ve adaptasyon konularında daha tecrübeli olduklarına dair ortak inancı. Fakat yabancı çalışan açısından tek fark ücret değil. Sosyal bilim çalışmaları gösteriyor ki uluslarası deneyimler yaratıcılığı zenginleştiriyor, gruplar arası ön yargıları azaltıyor ve kariyer başarısını destekliyor; dahası kişinin benliğine dair olan farkındalığını artırıyor.

Yurt Dışında İş Bulmak İçin 10 Sihirli İpucu

Türkiye’den yapılan başvurularda en önemli zorluk olarak çalışma vizesi öne çıkıyor. Ancak bu ve buna benzer tüm engelleri aşağıdaki yöntemler sayesinde adım adım aşabilir, firmaları size sponsor olmaya ikna edebilirsiniz.

1. İdeal adayın siz olduğunuzu söylemeyin, gösterin

HR Dive’dan Tess Taylor yurt dışından işe alım yapılacak ideal adaylarda olması gerekenleri şöyle sıralıyor:

  • Zihinsel ve duygusal olarak stabil olmak, değişime istekli ve farklı kültürlere karşı hassas olmak.
  • Güçlü sosyal becerilere sahip ve farklı fikirlere saygılı olmak.
  • İyi bir espri anlayışına sahip olmak.

Bu beklentiler aslında hemen hemen tüm firmaların ortak beklentileri. Bunların hepsi sizde olabilir. Ancak, görüşmeye davet edilebilmeniz için işe alımcının bunlara sahip olduğunuzu anlaması gerekior. Bunun için, sizin hakkınızda bir fikir sahibi olabileceği özgeçmişinizi, ön yazınızı ve sosyal medya profilinizi somut örneklerle bu doğrultuda düzenlemelisiniz.

2. Özgeçmişinizi ve ön yazınızı firmaya göre özelleştirin.

Özgeçmişinizi ve ön yazınızı hazırlarken en temelde dikkat etmeniz gereken iki kriter; başvuracağınız pozisyon için aranan özellikler ve firmanın sahip olduğu vizyon. Bu ikisini bir araya getirerek elinizdekileri yeniden yazmalısınız.

İşe alımcılar, toplamda birkaç sayfa olan özgeçmişinizde ve ön yazınızda gramer ya da yazım hatası görmeyi hoş karşılamayacaktır. Bunun yanı sıra, daha sofistike kelimeler seçmeli ve aynı kelimeleri çok kez tekrarlamak yerine başvurunuza göre anahtar kelimeler kullanmalısınız. Çünkü iş verenlerin yüzde 40’ı ATS (Applicant Tracking System) denen ve iş ilanındaki anahtar kelimelerle sizin özgeçmişinizi eşleştiren bir yazılım kullanıyorlar ve özgeçmişlerin yüzde 75’i hiçbir zaman gerçek bir insan tarafından görülmüyor.

Eğer daha önce hiç bu şekilde bir özgeçmiş ve ön yazı hazırlamadıysanız ya da kontrol ettirmediyseniz profesyonel bir destek almanızı öneririm. Çünkü, görüşmeye davet edilebilmeniz için elinizdeki en sağlam araçlar bunlar olacak.

3. Bağlantılarınızı harekete geçirin.

Yapılan yeni bir araştırma pozisyonların yüzde 85’inin bağlantılar yoluyla kapandığını gösteriyor. Fakat şunu anlamak gerekiyor: Bağlantı kurmak çok insanla tanışmak anlamına gelmez. Bağlantı kurmak, çok iyi bağlantıları olan ve sizi çok iyi bağlantıları olan diğer kişilere referans göstermeye istekli kişilerle tanışık olmak demektir.

Şu an firmaların yüzde 63’ü Çalışan Referans Sistemi kullanıyor. İşe alımcılar bu sistem üzerinden gelen başvurular sayesinde işe alım süresini yüzde 50 oranında azaltıyor. Ayrıca, çalışmalar referans sistemi üzerinden işe alınan adayların istifa etme oranının yüzde 23 daha az olduğunu gösteriyor (“4 Reasons Why an Employee Referral Program May be Your Best Recruiting Tool”). Bu sebeplerle firmalar çalışanlarını bu sistemi kullanmaları için teşvik ediyor hatta ödüllendirmeye bile gidiyor. Tüm bunlardan ötürü, eğer özgeçmişiniz referans yoluyla firmaya ulaşırsa dikkat çekme ihtimaliniz çok daha yüksek.

Şu an dünya üzerindeki işlerin yüzde 77’si Linkedin üzerinden ilan ediliyor. İş başvurusu yaptıktan sonra işe alımcıya mesaj göndererek başvurunuz hakkında kısaca bilgi vermek de sizin başvurunuzu daha görünür kılacaktır.

4. Firmaların Global Yeni Mezun Programlarına katılın.

Pek çok global firma, çalışanlarını lider olarak yetiştirmek ve onlara daha geniş bir bakış açısı sunmak için birkaç yıllık yeni mezun programları oluşturmuş durumda. Bu program dahilinde çalışanlar, çalışmanın bir kısmını Türkiye’de bir kısmını firmanın başka bir ülkedeki ofisinde tamamlıyorlar. Şu an Daikin’in Belçika ofisinde Ürün Sorumlusu olarak çalışmakta olan Ömer Adışen kariyer yolculuğuna bu tür bir programla başlamış:

“Daikin Türkiye, Daikin Avrupa genel merkezine gönderip yetiştirmek üzere management trainee programı başlatmıştı. 4 ay süren sürecin son aşamasında Daikin Avrupa, Daikin Türkiye ve bazı diğer şirketlerin üst düzey yöneticilerinin oluşturduğu jüri karşısında sunum ve mülakattan sonra yurt dışına gönderilecek 2 kişiden biri olarak seçildim.”

Adışen, programı tamamladıktan sonra da oradaki pozisyonları değerlendirmiş ve Belçika’da çalışmaya devam etmiş.

5. İngilizceniz akıcı olmazsa olmaz.

Adışen  “Çok iyi derecede İngilizce olmazsa olmaz, çoğu zaman yerel dili bilmek işe alınmanızda avantaj sağlayabilir, bazen de bu zorunlu olabilir. Brüksel’de 2 resmi dil konuşulduğu için, AB kurumları ile çalışan şirketler veya Avrupa genel merkezi olan şirketler dışında, İngilizce’nin yanında Fransızca ve Felemenkçe’den en az birini bilmeden işe girebilmek çok zor.” diyor.

“Programın ilk etabında Belçika’nın küçük bir şehri olan Ostend’deki fabrikada çalışırken Felemenkçe bilmediğim için biraz sıkıntı çektiğimi söyleyebilirim. Çünkü çalışanların yüzde 90’ı yerel halktandı. Şu an Brüksel ofisinde 30’dan fazla milletten insanın çalıştığı bir ortamda bulunduğumdan problem yaşamıyorum. Farklı kültürlerden insanlarla çalışmak eğlenceli ve ufuk açıcı.”

Eğer farklı diller biliyorsanız iş arayışınızı bu diller üzerinden özelleştirerek yaparak şansınızı artırabilirsiniz. Linkedin’e alternatif olarak https://www.toplanguagejobs.co.uk/  özellikle farklı diller arayışında olan firmaların ilanlarının yayınlandığı bir web sitesi. Buradan arama tercihleri oluşturup uygun ilanlar çıktığında mail üzerinden bildirim alabilirsiniz.

6. Yurt dışında eğitim alın.

QS Global Employer Survey Report’a göre, dünyada her 10 işverenden 6’sı uluslarası öğrencilik deneyimine ekstra önem veriyor ve yüzde 80’i özellikle yurt dışında okumuş olan aday aradıklarını söylüyor.

H&M’in İsveç ofisinde Proje Kontrolörü olarak çalışan Fahri Burak Aydın öğrenciyken Uppsala Üniversitesi’nde Erasmus programına katılmış. Lisanstan sonra ise Uppsala Üniversitesi’nde İş ve Yönetim yüksek lisansına kabul almış. “Mezun olduktan sonra iş bulmak için yüksek lisans yeterli oldu.” diyor. “Okul bittikten hemen sonra iş buldum. Fakat iş aramaya okul bitmeden önce başladım. 4 ay boyunca belki 100 şirkete başvurdum.”

Google’ın New York ofisinde Kıdemli Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan Alper Güngörmüşler, Trinity College’da Bilgisayar Bilimi üzerine yüksek lisans yapmış. Tezini yazarken danışmanı aracılığıyla küçük bir start-up firmasında çalışmaya başlamış. Güngörmüşler “Bu işte çalışmamı sağlayan, yüksek lisans sayesinde hak kazandığım bir yıllık ekstra vize oldu.” diyor. Kısa bir süre sonra Google bu start-up firmasını satın almış ve o da Amerika ofisinde çalışmak üzere Google’da işe alınmış.

“İş bulmanın en sıkıntılı kısmı çalışma vizesi mevzusu. Transfer vizesi alana kadar 1 yıl İrlanda’daki Google ofisinden çalışmaya devam ettim.” diyor.

7. Nokta atışı: Niş alanlarda uzmanlaşın.

Güngörmüşler, 3D ses üzerine çalışıyor ve firmaların vize ve çalışma izni konusunda sponsor olmaları için adaylara niş bir alanda uzmanlaşmayı öneriyor:

“Google’da işe alınmamda yeterince niş bir markette olmamın etkisi olmuş olabilir. 3D ses yapan sayılı yer vardı o zamanlar, hâlâ öyle. Spesifik skillset olduğu için çok fazla ilgilenen kişi de yok bu alanla. Klasik işlerle uğraşanların hepsi özellikle başlangıçta aynı oluyor. Öyle olunca, yurt dışından bir firmanın seni getirmesi için özel bir nedeni olmuyor.”

Groupon’un İrlanda ofisinde Veri Analisti olarak çalışan Eda Emeklioğlu adaylara benzer bir tavsiyede bulunuyor: “Birkaç farklı sektörde iş deneyimindense tek bir şey üzerinde uzmanlaşın. Hatta mümkün olduğunca niş bir alan seçin. İnternet sektöründe veri analizi, ilaç sektöründe pazarlama gibi.”

“İrlanda’da yaşayan birini değil de beni tercih etmelerini başvurduğum alanla ilgili olan deneyimime ve yüksek lisansıma bağlıyorum. Başvurduğunuz ülkede kolay bulamadıkları bir yeteneğin olmalı. Örneğin Türkçe isteyen ilanlar yurt dışında niş bir alana giriyor. Adaylara Türkçe bilgilerini kullanacakları, Türk pazarında çalışılan işlere başvurmalarını tavsiye ediyorum.”diye ekliyor.

8. Reddedilmeye alışın.

Mümkün olduğunca çok ilana başvuru yapmanız gerekeceği için çok sayıda “We regret to inform you that…” ile başlayan mail alacaksınız. Bu moralinizi bozmasın çünkü kesinlikle yetersiz olduğunuz anlamına gelmez. Belki o pozisyon için o ülkede yaşayan ya da şirket içinden birini düşünüyorlardır. Emeklioğlu “Mezun olduğumdan beri düzenli olarak yurt dışı iş imkânlarına bakıyordum fakat ilk birkaç sene başarılı olamadım çünkü yeni mezun olarak beni almaları için yeterince ikna edici olamıyordum.” diyor. “Benzer sektörde 3-4 senelik deneyim ve yine aynı alanda yüksek lisanstan sonra buldum. Başlardaki reddedilmeler can sıkıcı olabiliyor ancak onlar da mülakat deneyimi sağladı.”

Groupon’dan önce Almanya’dan da bir teklif almış ve teklifi kabul etmesine rağmen firma çalışma izni çıkarmayı başaramadığı için iptal olmuş. Sabırlı olmak ve motivasyonunuzu yitirmemek bu süreçte çok önemli. Emeklioğlu adaylara şunu tavsiye ediyor: “İlanlara başvurmaktan ve mülakatlardan korkmayın. Birçok insan yetersizim diye başvurmuyor, çok seçici oluyorlar. O ilana başvuran insanların çoğunun yetenekleri sizden eksik olabilir, mümkün oldukça çok başvuru yapmaktan çekinirseniz iş bulamazsınız, bırakın onlar sizi elesin, siz kendinizi elemeyin.”

9. Global firmalarda çalışın.

PwC’nin “Global Mobility 2020” raporuna göre, yıllık uluslarası görevlendirmeler 2020’ye dek yüzde 50 artacak. Son 10 yıldaysa yüzde 25 artmış durumda.

SONY firmasının EMEA Ücret ve Ödüllendirme Müdürü olarak eş zamanlı İsveç ve İspanya ofislerinde çalışan Hakan Şahin, Türkiye ofisinden 2015’te transfer olmuş. Transfer olmayı düşünenler için öncelikle global bir firmada ve mümkünse direkt yöneticilerinin yabancı olduğu bir organizasyonda çalışmalarını öneriyor ve “Sonrası network.” diyor:

“Daha önce Kanada’da Exchange programına katılmıştım. Türkiye’deki aşırı stresli iş hayatı ve İstanbul trafiği zamanla tekrar yurt dışını düşünmeye yönlendirdi. Karar verdikten sonra tavsiyelere uyup global bir firmada iş aramaya başladım ve Sony İstanbul ofisinde iş buldum. Herkesin dediği şey aslında çok doğru, yurt dışında çalışmak istiyorsanız en kısa yol aynı şirket içinde yurt dışına transfer.”

Transfer için beklemeniz gerekebilir. Bu süreçte uygun pozisyonun açılmasını beklemek yetmiyor. İletişim ağınızı genişletmeli, yurt dışı süreçlerinde de aktif rol oynamalı ve görünür olmalısınız. Şahin, yaklaşık 2,5 yılın sonunda transfer olmuş:“ Benim pozisyonumun neredeyse aynısı yurt dışında açıldı. Transfer olurken aynı zamanda yurt dışında bir ekip de kurdum. Bu sebeple henüz çalışma iznim tam çıkmamışken bile İspanya’ya gidip ekip için adayları mülakata aldım.”

Şahin, transfer konusunda yaşadığı zorluklardan bahsederken, en zor olanın eşyaları taşıma konusundaki bürokratik işlemler olduğunu söylüyor. Ayrıca İspanyolca bilmemekten kaynaklı vergi dairesinde vücut dili ile bazı doküman işlerini halletmesi gerekmiş.

10. Mülakata çok iyi hazırlanın.

Adışen “Türk vatandaşı olarak yurt dışında çalışmak için çalışma izini almamız gerektiğinden CV’nizin ve mülakat performansınızın üst düzey olması gerekiyor ki sizi işe almak isteyen şirket çalışma izni sürecini göze alıp sizi diğer adayların arasından seçsin.” diyor.

Mülakat teklifi aldığınızda öncelikle yapmanız gereken şirket kültürüne dair sosyal medya üzerinden iyi bir araştırma yapmanız ve buna hazırlıklı olmanız.

Call to Carrer’ın kurucusu ve kariyer koçu Cherly Palmer, asıl mülakattan önce arkadaşınızla pratik yapmanızı ve bunu kayda almanızı öneriyor (“7 Tips To Nail A Skype Interview” son güncelleme 9 Nisan, 2013). Ben bu mülakat simülasyonunu bir kariyer danışmanı ya da İK profesyoneliyle yapmanızı öneriyorum, en azından bir kez.

Teknik aksaklık yaşamamak için ekipmanlarınızı birkaç saat önceden kontrol edin ve görüşme esnasında bir sorun olursa bunu hemen belirtin. Özgeçmişiniz, sormak ve söylemek istedikleriniz önünüzde açık olsun. Tabii olduğu gibi kağıttan okumayın.

Arka planınızın sade olmasına dikkat edin. Giyim konusundaysa tıpkı yüz yüze bir mülakata hazırlanır gibi hazırlanın.

Mülakat sonrası 24 saat içinde işe alımcıya kendinizi hatırlatmak için mail atın ve görüşmede söz ettiği hangi noktalarda kendinizi pozisyona uygun gördüğünüzü yazın ve teşekkür edin.

BONUS: Yurt Dışından Gelen Bir Teklifi Kabul Etmeden Önce İşverene Sormanız Gerekenler:

  1. Maaş beklentiniz sorulduğunda öncelikle yaşam giderlerini gösteren bir tablo isteyin.
  2. Brüt maaş üzerinden teklif alıyorsanız vergi oranını sorun.
  3. Taşınma yan hakkı olup olmadığını sorun. Yoksa bu süreçte destek rica edin.
  4. Çalışma vizesi sponsorluğu konusunda bilmeniz gerekenlerin neler olduğunu sorun.
  5. Sağlık sigortanızın kapsamını ve ne zaman aktif olacağını öğrenin.

Hayatınızın bir noktasında yurt dışı tecrübesi edinip geri dönmek istiyorsanız bu tavsiyerin işinize yarayacağına inanıyorum. İyi Şanslar!

HBR – Fatma Kahraman

Okumaya devam et

GÜNCEL

HER ŞEY MADDİYAT DEĞİL: ÇALIŞANLAR TAKDİR EDİLMEYİ BEKLİYOR

Yayınlanma:

|

Yazan:

Çalışanların başarılarının fark edilmesi ve takdir edilmesi, iş yerindeki motivasyonu artırmada en etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak birçok şirket, bu önemli unsuru göz ardı ediyor. Bu noktada devreye giren dijital takdir ve ödüllendirme sistemleri, iş dünyasında çalışan sadakatini güçlendiren yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Interlink Genel Müdürü Can Taşçıoğlu, çalışanların birbirini takdir etmesini sağlayan sistemlerin önemine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Takdir, sadece yöneticiden çalışanlara yönelmek zorunda değil. Çalışanlar arasında bir başarı ağı oluşturmak, hem bireysel motivasyonu hem de takım ruhunu artırıyor.”

Sadece Maddi Değil, Manevi Teşvik de Önemli

Şirketlerin ödüllendirme sistemlerini sadece zam ve primle sınırlı tutmasının yeterli olmadığını ifade eden Taşcıoğlu, yazılım tabanlı çözümlerle çalışan mutluluğunun artırılabileceğini vurguluyor. Örneğin, çalışanların puan toplayarak ödüller kazanabildiği sistemlerin hem motivasyon sağladığını hem de şirkete bağlılığı artırdığını belirtiyor.

Başarının Dedikodusu ile Pozitif Kültür

Interlink’in sunduğu takdir uygulamaları, firmalarda olumlu bir çalışma kültürü oluşturmayı hedefliyor. Bu sistemlerden birine verilen “Başarının Dedikodusu” adı, dikkat çekici bir yaklaşımla başarı hikayelerinin çalışanlar arasında paylaşılmasını sağlıyor. Taşcıoğlu, “Bu sistemle başarılar, çalışanlar arasında yayılıyor ve ilham kaynağı oluyor. Pozitif bir atmosferin temeli böyle atılıyor,” diyor.

Veriye Dayalı Başarı Analizleri

Interlink, geliştirdiği veri odaklı simülasyon yazılımı ile ödüllendirme programlarının başarı oranını önceden analiz edebiliyor. Taşcıoğlu, “Markalar için başarı oranını ölçen detaylı analizler yapıyoruz. Bu sayede sadece etkili olacağını öngördüğümüz projeleri öneriyoruz,” diyerek başarıya giden yolu verilerle planladıklarını ifade ediyor.

Çalışan Deneyimini İyileştirmek Şirketlerin Elinde

Çalışan sadakatini artırmak isteyen şirketlere önerilerde bulunan Taşcıoğlu, bu tür dijital çözümlerin her ölçekten firmaya uygun olduğunu belirtiyor: “Çalışanların değerli hissettiği bir ortam yaratmak, sadece iş başarısını değil, şirket bağlılığını da artırır.”

Dijital takdir ve ödüllendirme sistemleri, iş dünyasında sadece çalışan sadakatini artırmakla kalmıyor; aynı zamanda firmalara pozitif bir kültür inşa etme imkanı sunuyor.

Okumaya devam et

GÜNCEL

Yeni yıl sezonunda dikkat edilmesi gereken dolandırıcılıklar

Dikkatli olmanın tam zamanı; yeni yıl yaklaşırken online satışların arttığı şu günlerde dolandırıcıların çeşitli taktiklerine karşı tetikte olun!

Yayınlanma:

|

Yazan:

Geri sayım başladı. Yeni yıl sezonu (ya da başka bir deyişle Altın Çeyrek) sadece çevrimiçi mağazalar için bir nimet değil, aynı zamanda dijital hırsızlar ve dolandırıcılar için de bolluk zamanıdır.

Dolandırıcıların bir sonraki kurbanı olmadığınızdan emin olmak için tatil sezonu dolandırıcılıklarının neye benzediğini ve en iyi nasıl güvende kalabileceğinizi anlamak önemlidir.

Yeni yıl sezonunda neden daha fazla dolandırıcılık oluyor?

Yılın bu döneminde bir araya gelen faktörlerin oluşturduğu mükemmel fırtına, çevrimiçi dolandırıcılık riskini artırıyor. Bunun birkaç nedeni:

  • Daha fazla kişi internetten alışveriş yapıyor, bu da ‘doğru’ şekilde hedeflendiğimizde daha fazla potansiyel kurban anlamına geliyor,
  • Daha fazla çevrimiçi alışveriş, aynı zamanda dolandırıcıların hileli işlemlerini yasal işlemler arasında gizlemeleri için daha fazla fırsat anlamına da geliyor,
  • Bu dönemde çevrimiçi perakendeciler güvenlik yerine kâra odaklanabilir ve bu nedenle dolandırıcıların satıcıları istismar etmesi de kolaylaşabilir,
  • Çoğumuz özel fırsatlar arıyoruz ve bu nedenle büyük indirim reklamı yapan dolandırıcılıkları geç fark edebiliyoruz,
  • Bu dönemde işletmelerden daha fazla spam e-postalar geliyor ve bu durum kötü niyetli mesajlar için de mükemmel bir kılıf sağlıyor,
  • Tatil sezonunda her zaman acelemiz vardır. Bu da bizi yanlış kararlar almaya daha yatkın hale getiriyor.

Yeni yıl sezonunun en popüler 10 dolandırıcılığı

Dolandırıcılar becerikli, kararlı ve siber suç hizmetlerine hazır erişime sahip olduklarından dolandırıcılık kampanyalarını nispeten ucuza, büyük ölçekte ve az çabayla yürütebilmektedirler. Bu çabaların ana kanalları arasında kimlik avı e-postaları, metinler ve sosyal medya mesajları, kötü niyetli reklamlar (genellikle sosyal medyada) ve pazar yeri listeleri yer almaktadır. Aşağıdakilere dikkat edin:

Hediye kartları 

Popüler bir yeni yıl hediyesi oldukları için hediye kartları, yılın bu zamanında daha fazla rağbet görür. Dolandırıcılar bunu bilir ve size sahte veya çalıntı olanları indirimli fiyatlarla satmaya çalışabilir veya başka bir dolandırıcılığın parçası olarak ‘ödül’ gibi sunabilir.

Sahte web siteleri

Meşru perakende veya marka sitelerini taklit eden kimlik avı siteleri, bayram dolandırıcılığı için yaygın bir vektördür. Bu siteler ya kişisel ve finansal bilgileri toplamak ya da dolandırıcı tarafından kontrol edilen bir banka hesabına para yatırmak için kurulur.

Gerçek olamayacak kadar iyi fırsatlar

Dolandırıcılar, sosyal medya veya pazar yeri listeleri aracılığıyla reklamını yaparak, talep gören ürünleri indirimli fiyattan satışa çıkarabilir. Ödeme genellikle Zelle veya Cash App gibi anında ödeme uygulamaları aracılığıyla talep edilir. Ancak mağdur kısa süre sonra ortada bir ürün olmadığını ve parasının sonsuza kadar gittiğini öğrenir.

Sahte yeni yıl e-kartları

Dijital kartlar sevilen bir gelenek haline geldi ve mevsimsel tebrikler göndermek için hızlı, yaratıcı ve çevre dostu bir yol sunuyor. Ancak bu kartlar aynı zamanda kötü amaçlı yazılımlar tarafından ele geçirilebilir ya da kişisel bilgilerinizi toplamak için kullanılabilir ve tüm bunlar sizi e-kartın gerçek olduğuna inandırmak için ikna edici logolar ve e-posta formatları kullanılarak gerçekleştirilir.

Ne yaptığını bilmeyenler, kişiselleştirilmiş bir kart sunduğunu iddia eden bağlantılar veya ekler içeren e-kartlar gönderebilir. Ancak bu bağlantılar tıklandığında kullanıcıları kötü amaçlı web sitelerine yönlendirebilir veya cihazınızı tehlikeye atan kötü amaçlı yazılımlar indirebilir. Diğer dolandırıcılar kartı görüntülemek için sizden “kimliğinizi doğrulamanızı” veya kişisel bilgilerinizi vermenizi isteyebilir.

Telefon/vishing dolandırıcılığı

Tatil sezonu boyunca dolandırıcılar, kişisel/finansal bilgilerinizi vermeniz için sizi kandırmak amacıyla perakendecilerin, teslimat şirketlerinin, diğer kuruluşların temsilcileri gibi davranarak sizi arayabilir. Doğrudan bir ödül çekilişine veya ankete katılmak isteyip istemediğinizi veya teslimat ayrıntılarını teyit etmenizi isteyebilirler.

Sahte kargo 

Yeni yıl öncesinde, online siparişler telaşıyla arkadaşlarımız ve ailemiz için hediyeler alıyoruz. Bu da sonraki teslimatları takip etmeyi zorlaştırıyor. Dolandırıcılar bunu biliyor ve popüler kargo sağlayıcılarından sahte e-postalar veya SMS mesajları göndererek teslimatı onaylamak için kişisel bilgilerinizi girmenizi istiyor ve bazen bağlantı gizli kötü amaçlı yazılım içerebiliyor.

Bu temanın bir varyasyonu da Amazon gibi büyük perakende markalarının sahte makbuzlarını içeriyor. Amaç, kullanıcıyı linklere tıklaması ya da makbuz üzerindeki numarayı araması için kandırmak ve ardından kişisel/finansal bilgilerini paylaşmasını istemektir.

Yeni yıl sezonu ödül çekilişleri

Dolandırıcılar internette hediye çekilişleri ve çekilişlerin reklamını yapıyor. Tek yapmanız gereken, diğer siber suçlulara satacakları veya daha sonraki dolandırıcılıklarda kullanacakları kişisel bilgilerinizi doldurmaktır. Sonunda ödül falan yok.

Sahte hayır kurumları

Sevdiğiniz birine hediye almak yerine onun adına bir hayır kurumuna bağışta bulunmayı düşünebilirsiniz. Dolandırıcılar bu sefer bir hayır kurumunu taklit ederek yardım talebinize istinaden kart bilgilerinizi, kişisel bilgilerinizi ve/veya nakit paranızı vermeniz için sizi kandırmaya çalışabilir. Meşru görünen bir oltalama sitesi kullanırlar ve kurbanları bu siteye yönlendirmek için oltalama/sosyal medya kampanyaları da düzenleyebilirler.

Sahte dönemsel işler

Sahte iş ilanları, az iş karşılığında büyük maaşlar vaat eder. Örneğin, veri girişi, gizli alışveriş veya basit çevrimiçi anketler gibi görevleri yerine getirerek haftada yüzlerce hatta binlerce dolar kazanabileceğiniz “evden çalışma” fırsatlarını lanse edebilirler. Bu roller genellikle hiçbir deneyim veya asgari nitelik gerektirmeden ilan edilir, bu da iş arayanlar için özellikle cazip görünmelerini sağlar.

Ancak ortada bir iş yoktur ve kötü adamların tek yapmak istediği yine kişisel bilgilerinizi ele geçirmek veya kaydolduğunuz için sizden bir ‘ücret’ almaktır. Bu veriler daha sonra kimliğinizi çalmak, finansal dolandırıcılık yapmak veya bilgilerinizi karanlık ağda satmak için kullanılır.

Tatil/seyahat dolandırıcılığı

Yeni yıl sezonu aynı zamanda bir yerlere kaçmayı planlamak için popüler bir zamandır. Suçlular bundan faydalanmak için gerçekte var olmayan sahte uçuş, konaklama, araç kiralama ve diğer hizmetlerin reklamını yaparlar. Çoğu zaman kurban bunu ilk olarak havaalanına/otele/araç kiralama dükkanına vs. gittiğinde öğrenir.

Yeni yıl dolandırıcılığına karşı nasıl güvende kalınır?

Dolandırıcılar kampanyalarından para kazanmaya devam ettikleri sürece, aynı denenmiş ve test edilmiş taktikleri tekrarlayacaklarıdır. Neyse ki bu, aynı en iyi uygulama tavsiyelerinin de hala geçerli olduğu anlamına geliyor. Kişisel ve finansal bilgilerinizi onların ellerinden uzak tutmak için aşağıdakileri dikkate alın:

  • Güçlü, benzersiz parolalar kullanın ve tüm çevrimiçi hesaplarda çok faktörlü kimlik doğrulamayı (MFA) veya geçiş anahtarlarını açın,
  • Gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifler de dahil olmak üzere, internette okuduğunuz her şeye şüpheyle yaklaşın,
  • İstenmeyen bir mesaj veya telefon görüşmesi yoluyla iletişime geçildikten sonra asla kişisel veya finansal bilgileri vermeyin,
  • “HTTPS” ile başlayan veya kilitli bir asma kilit gösteren güvenli web sitelerini kullanın,
  • Kötü niyetli istismarlara karşı mümkün olduğunca güvende tutmak için yazılımınızı ve işletim sisteminizi düzenli olarak güncelleyin,
  • Tüm cihazlara güvenilir bir sağlayıcıdan anti-malware yükleyin
  • Banka havalesi veya anında nakit uygulaması ile ödeme yapmayın. Ekstra koruma için mümkünse kredi kartınızı kullanın,
  • Seyahat rezervasyonları için teklifin ABTA veya ATOL kapsamında olduğundan emin olun,
  • Sahte olduğunu gösterebilecek yazım ve dil bilgisi hataları için web sitesi ve e-posta gönderen URL’lerinin yanı sıra içeriği iki kez kontrol edin,
  • Teslimat bildirimlerini doğrudan lojistik firmasıyla iki kez kontrol edin ancak mesaj veya e-postanızdaki ayrıntılarla iletişime geçmeyin.

Dolandırıldıysam ne yapmalıyım?

En kötüsü olur ve dolandırıldığınızı düşünürseniz etkiyi en aza indirmek için atabileceğiniz birkaç adım şunlardır:

  • Dolandırıcılığı derhal yaşadığınız ülkedeki yetkili birimlere bildirin,
  • Bankanızla iletişime geçin ve uygunsa kartlarınızı dondurun, yenilerini talep edin,
  • Dolandırıcı ile iletişimi kesin ve açıklama yapmaya çalışmayın,
  • Ele geçirilmiş olabilecek tüm parolaları değiştirin,
  • Gerekli olması durumunda dolandırıcılığa ilişkin kanıt toplayın.

Üretken yapay zekâ daha yaygın hale geldikçe mükemmel yazım kuralları ile daha ikna edici dolandırıcılıklar siber suç topluluğu arasında giderek daha fazla yaygınlaşacaktır. Bu yeni yılda kendinize daha fazla dikkat edin.

Kaynak: antivirüs.com.tr

Okumaya devam et

GÜNCEL

KRİMİNAL HALE GELMİŞ BİR KURUM NASIL DÜZELİR?

Yayınlanma:

|

Yazan:

Kriminal hale gelmiş bir kurum, bir dönüşümde başarı elde etmek için yalnızca üst yöneticinin değiştirilmesi yeterli olmayabilir; sistematik bir yaklaşım gereklidir. İşte bu sürecin temel aşamaları:

1. Doğru Lider Seçmek

  • Yeni üst yönetim, etik kurallara bağlı , istikrarlı ve kararlı bir lider olmalıdır.
  • Kriz yönetimi, değişim yönetimi ve değişim dönüşümü konusunda yaşanmalı.
  • Güven inşa edilebilir bir lider, kullanıcılar ve kullanıcılar arasında meşruiyet kazanılabilir.

2. Sorunları ve Nedenlerini Analiz Etmek

  • Derinlemesine bir denetim yapılmalı: Finansal, hukuki ve özellikleri incelenerek suç unsurları tespit edilmelidir.
  • Kriminal raporlama sistemi mi yoksa bireysel mi olduğunu belirlemek için bağımsız bir denetim kurumu görevlendirilmelidir.
  • Sorunların kaynaklarının sağlanması için kullanıcılarla ve kullanıcılarla görüşmeler yapılmalıdır.

3. Şeffaflık ve Hesap Verilebilirlik Sağlamak

  • Yeni lider, tüm üyelere açık bir şekilde mevcut durumda ve mevcut planlarını açıklamalıdır.
  • geçmişteki suçlara karışan kişilerle ilgili adli işlemler başlatılmalıdır.
  • Kurumun iç denetimi güçlendirilmelidir.

4. Kültürel ve Yapısal Dönüşüm

  • Kurumun değerleri, misyonu ve vizyonu yeniden tanımlanmalıdır.
  • Etik ilkeler ve uyum politikaları oluşturulmalı, bu politikalar sıkı bir şekilde uygulanmaktadır.
  • Çalışanlar arasında etik dağıtım yerleşmesi için eğitim programları düzenlenmelidir.
  • Şti., kriminal faaliyetlere bulaşmış kişiler ayrı olarak çıkarılmalı ve bu süreç yasallaştırılarak yürütülmelidir.

5. İç Kontrol Sistemlerini Güçlendirme

  • Rüşvet, yolsuzluk ve diğer suçları önlemek için iç denetim sistemlerinin geliştirilmesi ve teknolojinin kullanılması.
  • Risk yönetimi parçaları modernize edilmelidir.
  • Harici bir danışmanlık firması veya etik kurul, düzenli denetim yapmalıdır.

6. Güven Yeniden İnşası

  • Kamuoyuna ve ortaklara, dönüşüm sürecindeki ilerlemeler düzenli olarak raporlanmalıdır.
  • Şeffaf iletişim standartlaştırılmalı ve medya ile tanıtım profesyonelce yönetilmelidir.
  • Çalışanlarla açık bir diyalog kurulmalı ve bunların sürece dahil edilmelerinin tamamlanması.

7. Uzun Vadeli Bir Plan Geliştirme

  • Yeni bir iş stratejisi belirlenmeli ve bu strateji etik değerlere dayandırılmalıdır.
  • Proseslerdeki ilerlemeler düzenli olarak değerlendirilip, gerekli sıcaklıkta değişiklik yapılabilir.

Bu bölümlerin uygulanabilmesi için yeni yöneticiye güçlü bir destek sistemi sağlanmalı ve dönüşüm süreci sürekli olarak izlenmelidir. Çalışanların ve bireylerin güveni kazanıldıkça kurum eski itibarını geri kazanabilir.

ESKİ KADROLARI DEĞİŞTİRMAK ÇÖZÜM MÜ?

Eski kadroların değişmesi, kriminal hale gelmiş bir kurumun yeniden yapılandırılmasında tek başına yeterli bir çözüm mümkün değildir , ancak bu sürecin önemli bir parçası olabilir. Eski kadroların değiştirmenin etkisi, sorunun kök nedenlerine, kadroların suç kadrolarındaki rollere ve kurum çalışmalarına bağlıdır. İşte bu konuda dikkate alınması gereken noktalar:

1. Eski Kadroların Rolünü Değerlendirmesi

  • Aktif Suçlular: Eğer eski kadro üyelerinin doğrudan suç faaliyetlerine karışmışsa, bunların değişmesi ve mantıksal olarak erişilebilir olması mümkündür.
  • Pasif Suç Ortakları: Suça göz yuman ya da sessiz kalan kişiler, kurum kültürünün olumsuz etkilerine maruz kalmış olabilir. Bu kişiler, sınıflandırılarak ve denetlenerek sürece adapte edilebilir.
  • Soruna Direnenler: Yeniliklere direnç gösteren kişiler, dönüşüm sürecini baltalayabilir. Bu durumda kişinin rolü yeniden değerlendirilmeli.

2. Kadro Değişimi Riskleri

  • Kurumsal Hafıza Kaybı: Tüm eski kişilerin bir anda değiştirilmesi, üyenin bulunduğuyle ilgili bilgi kaybı yoluna gidebilirsiniz. Bu da kısa süreli performans sorunlarına neden olabilir.
  • Yeni Kadroların Uyum Sorunları: Yerine getirilecek yeni kadrolar, kuruma ve sektöre alışana kadar zaman kaybı yaşanabilir.
  • Ahlaki Bozukluk: Toptan bir kadro değişimi, çalışanlar arasında korku ve motivasyon kaybı yoluna gidebilir. Bu, suç işlememiş ilişkilerinde olumsuzluk yaratabilir.

3. Alternatif Stratejiler

Eski kadroların tamamen değiştirilmesi yerine şu stratejiler değerlendirilebilir:

  • Karma Kadro Modeli: Eski çalışanlardan güvenilir ve yetenekli kişileri koruyarak, dışarıdan yeni yeteneklerle bir denge bölünmesi.
  • Eğitim ve Rehabilitasyon: Etik eğitim programları ve yeni programlar oluşturularak mevcut kadro dönüştürülebilir.
  • Performans ve Uyum Değerlendirmesi: Tüm adayların lensleri bir şekilde değerlendirilir, uygun olmayanlar değerlendirilmez.

4. Yeni Kadrolarla Başarıyı Artırma Yöntemleri

  • Yetkinlik Bazlı Seçim: Yeni kadrolar, etik değerlere bağlı, dağıtım sahibi ve krizlerin yönettiği kişiler arasından seçilebilir.
  • Kültür Dönüşümü: Yeni kadroların sadece teknik değil, aynı zamanda kurumun etik kültür oluşturma konusunda da geliştirilmesi ve geliştirilmesi.
  • Mentorluk Programları: Eski çalışanlardan kalan güvenilir kişiler, yeni kadrolara mentorluk yaparak kurumsal hafızanın aktarılmasını sağlar.

Sonuç

Eski kadroların değiştirilmesi, doğru şekilde yönetilmesi halinde faydalı bir adım olabilir. Ancak bu süreç yalnızca görünen değil, sistemik sorunlara da çözüm getirmesi daha kapsamlı bir yeniden yapılanma stratejisinin parçası olmalıdır. Eski kadroların yerine getirilecek yeni birimlerin, birimin etik öğelerinin yeniden inşa edilmesinin parçalara sahip olması kritik önemdedir.

ChatGPT

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.