ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Piyasalarda panik havası: Ne var ne yok sat, nakite geç!

Yayınlanma:
11 ay önce|
Yazan:
BankaVitrini
Küresel hisse senetleri geride bıraktığımız haftayı sert bir satış baskısı ile tamamladı. Bu tablonun arkasında yatay üç ana nedeni irdeleyerek yeni haftayı da karşılamak isteriz.
Belki pek çok okurumuz için çok bir anlam ifade etmese de, bir trader (işlemi) olarak sert Japon Yeni hareketlerinde oldum olası çekinmiş hatta korkmuşumdur. Japon Yeni, FX piyasasında, ABD Doları ve Avrupa’nın ortak para birimi EUR ardından en çok işlem gören üçüncü para birimi olarak iddialı bir konuma sahip. Dahası yaşlı ve tasarruf alışkanlıkları oldukça yüksek olan bu coğrafya, teknik olarak uzun bir süredir büyüme endişeleri yaşanırken, düşük faiz ortamını ihtiyaç duyuluyor. Geçen hafta, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 2009 yılından bu yana en sert faiz artırımına gitmesi ve ayrıca tahvil alım programını da daraltarak yaklaşık 5 trilyon USD’lik bilançosu azaltma ve tahvil piyasasından yavaşça çekilme planı hakkında yol haritası sunması, Japon Yen’in adeta kükremesine neden oldu. Uzun bir süre negatif, hatta %0 faiz oranına sahip bankanın ‘şahin’ bir duruş sergilemesi ardından JPY dolar başına bu sabah 145 seviyesinin de altına gelerek tepeden %10’dan fazla değerlendi. Bültenimizi yakında takip eden okurlarımız 158 seviyesinin altında haftalık kapanışlara ne kadar önem verdiğimizi hatırlayacaklardır. Aşağıda 127 – 162 seviyesinin %50 ve %61,8 Fibonacci düzeltme seviyeleri olan sırası ile 144,66 ve 140,56 seviyelerine dikkat edeceğiz.
Neredeyse 3-4 hafta önce 162 seviyesini test ederek son 1986 yılın bu yana en düşük seviyesini gören Japon Yen’nin başka bir hikâyesi daha var. Şöyle ki, Japonya’da yerleşik bireysel yatırımcılara yönelik, Japon Yeni dışında diğer para birimleri cinsinden ihraç edilen yabancı tahvillerin ve diğer borçlanma araçlarının satışını ifade eder Uridashi piyasası var. Bu piyasada, yatırımcılar genellikle Japon Yeni cinsinden düşük faizli borçlanma yapıp, yüksek faizli yabancı para birimlerinde yatırım yaparlar. Bu, Japonya’nın düşük faiz oranlarından yararlanarak, daha yüksek getiri elde etmek amacıyla yapılan bir “carry trade” stratejisidir. Japon Yeni, düşük faiz oranları nedeniyle bu tür işlemler için yaygın olarak kullanılır. Bu strateji, özellikle Japonya’da düşük faizlerin uzun süre devam ettiği dönemlerde popüler olmuştur (hatırlayınız Japon ev kadınları metaforu). Lâkin, son günlerde sert bir değerlenme içinde olan YEN’in carry trade işlemlerinin de hızla kapanmasına neden olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Son bir senedir ortodox para politikası izleyen ve olumlu anlamda ayrışan TL’nin gelişmelere kayıtsız kaldığını söyleyemesem de, TL’nin süreçten en az zarar aldığının da altını çizmem gerekiyor.
TCMB’nin bugün açıklanacak ve arızi (geçici) nedenlerle yüksek sonuçlanacağı yönünde yapmış olduğu Temmuz ayı enflasyon iletişimi ardından, olası bir faiz indirimi için şartların da henüz oluşmadığı yönünde sözlü yönlendirmenin pek de gecikmediğini not edelim. Yine de, yüksek faiz oranlarının özellikle şirketler kesimini ciddi mânâda zorlamaya başladığını görüyor ve bu minvalde, yılın son çeyreğinde her ne kadar bebek adımları ile de olsa TCMB’nin FED’in düştüğü hataya düşmeden faiz indirimlerine başlayacağını düşünüyorum. Para aktarım mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışması için tıpkı alınan antibiyotiğin bünyede hastalığı tedavi etmesi için belli bir süreye ihtiyacı olduğunu ya da ekonominin atılan adımların etkisini görmek için tıpkı Titanik gibi hızlı hamle yapamadığı gerçeğinden hareketle, faiz indiriminde geç kalınması siyaset kurumuna da bir noktada zarar verebileceğini göz ardı etmiyoruz.
JPY tarafında cereyan eden gelişmeler ardından, piyasalar son dönemlerde zayıf sinyaller veren ABD makro ekonomik verilerini takip ederken, Cuma günü açıklanan ve ABD ekonomisinin sağlığı açısından en önemli bilgiyi verdiğine inanılan istihdam raporu oldukça zayıf sonuçlandı. Tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 175bin artması beklenirken gerçekleşme 114bin oldu. İşsizlik oranı %4,1 beklenirken %4,3 gibi oldukça yüksek seviyede sonuçlanarak Ekim 2021 seviyesine geri döndü: kötüleşen işgücü piyasasının ekonomiyi resesyona karşı savunmasız hâle getirebileceği yönündeki korkular arttı. Maaş artışı yıllık bazda %3,7 beklenirken gerçekleşme %3,6 oldu. Bu veri tabuta çakılan son çivi olarak görülerek artık FED’in de dönülmez bir şekilde faiz indirim döngüsüne girdiğine kesin gözüyle bakılmasına neden olurken, hatta faiz indirimlerinde geç mi kaldı sorusunun da yüksek sesle telaffuz edilmesine neden oldu. Şöyle ki, pandemi sonrası “enflasyon geçicidir” diyerek politika hatası yapan ve akabinde %0 seviyesinden faiz oranın koşar adım 75’er baz puan ile %5,5 seviyesine çıkaran FED, neredeyse 1 yıldır politika faizini %5,25 – 5,50 bandından tutarak ekonomiyi de gereksiz yere çok fazla ‘sıkmış’ olabileceği konuşuluyor. ‘Yeniden politika hatası mı yaptın FED’ diye kafalarda deli sorular dolaşırken, vadeli piyasalar FED’den yılın son üç toplantısında toplam 125 baz puan faizi indirimi beklemeye başladılar. Ez cümle piyasalar FED bebek adımlarının ötesinde faiz indirimi talep etmeye başladılar! Bu minvalde, 18 Eylül toplantısına yönelik 50 baz puan faiz indirimine %74 ihtimal tanındığını da not edelim.
Zayıf istihdam verisi ve FED’in yine hata yapmış olabileceğine yönelik inanışlara paralel ABD Doları haftanın son iş gününde küresel bazda değer kaybederken, 10 yıllık gösterge ABD tahvili %3,77 seviyesine gerileyerek geçen hafta neredeyse 50 baz puan gerilemek suretiyle Aralık 2023 seviyesine geri döndü. Ortadoğu ekseninde artan jeopolitik riskler, FED’den geç kalmış olabileceği endişesi, Trump ve ekibinin zayıf dolar talebi ve elbette ABD ekonomisinin bitmez bir borç sarmalına girmesi ile küresel rezerv para konumunun her geçen gün biraz da daha sallanması gibi majör sorunların gölgesinde son haftalarda olumlu bir görünüm sergileyen kıymetli madenler, haftayı yine olumlu bir görünüm ile tamamladı. Güvenli liman JPY ve İsviçre Frangının (CHF) değer kazandığı haftada, altın 2,443 dolar ile tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışına imza attı. Teknik mânâda altında ilk hedef seviyemizin 2,550 dolar, orta/uzun vadede ise 3bin dolar seviyesine doğru emin adımlarla yürüyeceğini düşünüyoruz.
İstihdam verisinin normal şartlar altında hisse senetlerine de olumlu bir itici güç vermesi beklenirdi, ancak, FED’in geç kalması ile sert iniş riskinin belirmiş olması şirketlere pek de yaramadı. Dahası, son günlerde teknoloji şirketlerinin açıkladığı finansalların hayatımızı kolaylaştıran devrim niteliğinde yapay zekâdan (AI) kâr anlamında pek de yararlanmamış olduklarının anlaşılması ile sert bir satış baskısına maruz kaldıklarını görüyoruz. Intel hisseleri, çip üreticisinin temettüsünü askıya alması ve bir zamanlar baskın olduğu küresel konumunu kaybettikten sonra pahalı bir dönüşümü finanse etmek için iş gücünü azaltmasıyla, Cuma günü %26 düşerek 1974’ten bu yana en kötü gününü yaşadı! Yaşlı kurt Warren Buffett’ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway, ilk çeyrekte 115 milyon, ikinci çeyrekte ise 389 milyon hisse satışıyla, Apple pozisyonun %56’sını kapamış oldu! Şirketin elindeki nakit tüm zamanların rekorunu kırarak 277 milyara dolara ulaştı ve ABD devlet tahvillerine park edildi! Bu bilgilerin gölgesinde, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü ABD’nin Nasdaq endeksi son üç haftada %10 gerilerken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi %6’dan fazla satış baskısına boyun eğdi. Özellikle teknoloji cephesinde yoğunlaşan kâr satışları ile piyasaların volatilite namı diğer korku endeksi (VIX) Cuma günü 30 seviyesine dayanarak son beş ayın zirvesini test etti (borsadaki satış dalgasına karşı opsiyon koruması talebi arttı.).
Japon piyasalarındaki hareketlerin dünya piyasaları için neden olduğu carry trade olgusu, FED’in yine geç kaldığı endişesinin bir anda çığ gibi büyümesi ve devasa AI yatırımlarının teknoloji şirketlerine şimdilik finansal anlamda sanıldığı kadar (kâr) geri dönüşünün olmadığının anlaşılması ile ortalık adeta toz duman olurken, gözler bu noktada sonra Ağustos ayının üçüncü haftası düzenlenecek Jackson Hole toplantılarına çevrileceğini düşünüyoruz. O güne kadar geçecek sürede piyasaların kâr satışlarına devam etme ihtimallerini göz ardı etmesem de, büyük resimde oyun değiştirecek kadar bir bozulma görmemem nedeniyle, ucuzlayan fiyatların yatırımcıların yeniden iştahını kabartmasını bekliyorum.
BoJ’un geçen hafta oyun değiştirici bir şekilde faiz artırımına soyunması ile, YEN cephesinde görülen değerlenme, Asya piyasalarının ritmini bozarken, gösterge endeks Tokyo borsası (Nikkei) son 3 haftada zirveden %15 geriledi. Yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya piyasalarında hâkim rengin yeniden kırmızı olduğunu görüyoruz. Nikkei %5,25, Kore borsası %6, Japonya’nın daha geniş tanımlı Topix endeksi ise haftayı %7 düşüşle karşılarken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde Nasdaq’ın %2,7 gerilediğini görüyoruz! Gelişmeler karşısında altın yeni haftada yatay bir açılışa imza tarak 2,445 dolar seviyesinde salınırken (sert yükseliş potansiyeli göz ardı edilmemeli), gümüş ise yine arzulanan hamleyi yapamazken, daha geçen hafta Trump’ın ‘gazı’ ile 70bin dolar seviyesini gören Bitcoin, azalan risk iştahını yardımı ile bir kez daha aşağıda 53bin dolar seviyesinin diplerine kadar geri çekilerek son 6 ayın en düşük seviyesini test etti. Görüleceği üzere piyasalarda büyük bir panik havası hâkim: Ne var ne yok sat, nakite geç…
USDTRY kuru ise gelişmelere pek de kayıtsız kalamayarak yeni haftanın ilk işlem gününde 33,250’li seviyelere yükselirken, yabancı indinde Türkiye’nin 5 yıllık vadede risklerini yansıtan CDS risk primi geçen hafta 260 baz puandan sert bir yükseliş kaydederek 291 seviyesine geldiğini de göz ardı etmeyelim. Bu eğilimde jeopolitik riskler kadar tırmanan diplomatik risklerin de payı olduğunu düşünüyoruz. CDS risk priminin yükselmesi, Türkiye’nin yurtdışı borçlanması (sigorta primi) daha pahalı kılıyor. Cuma gününü %3 düşüşle tamamlayan Borsa İstanbul’un bugün de küresel gelişmelere paralel satıcılı bir seyir izlemesini bekliyoruz. Gözler TSİ 10:00’da açıklanacak resmî Temmuz ayı enflasyon rakamlarında olacaktır. Aylık TÜFE artışını %3,5 seviyelerinde olması ve yıllık enflasyonun %62 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
*USDJPY
Bültenimizi yakında takip eden okurlarımız, 158 seviyesinin altında haftalık kapanışlara ne kadar önem verdiğimizi hatırlayacaklardır. Son haftalarda tepeden %10’dan fazla değerlenen JPY cephesinde, aşağıda 127 – 162 seviyesinin %50 ve %61,8 Fibonacci düzeltme seviyeleri olan sırası ile 144,66 ve 140,56 seviyelerine dikkat edeceğiz.
Emre Değirmencioğlu
İlginizi Çekebilir
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Borsa İstanbul: Ankara’dan abim gelmiş evde bir ‘bayram’ havası…

Yayınlanma:
3 saat önce|
01/07/2025Yazan:
BankaVitrini
Gündemin bir süredir en çok konuşulan başlığı olan CHP Kurultayı’nın iptali davası, merakla beklenirken 8 Eylül tarihine ertelendi. Masadaki riskler tüm netliğiyle yerini korusa da, kısa vadeli siyasi tansiyonun düşmesi ve müzakere için zaman kazanılması piyasalarda iyimserlik yarattı. Öte yandan, uzun süredir beklenen 19 Temmuz TCMB toplantısında faiz indirimi artık neredeyse kesinleşmiş görünüyor. Ancak akıllardaki asıl soru giderek daha yüksek sesle soruluyor: Merkez Bankası 18 gün daha beklemeden, olağanüstü bir toplantı yaparak sürpriz bir adım atar mı?
Hatırlanacağı üzere, 19 Mart sonrasında değişen siyasi atmosferin Türk Lirası ve TL cinsi varlıklar üzerinde yarattığı tahribatı sınırlamak amacıyla TCMB politika faizini %42,50’den %46,00 seviyesine yükseltmiş, ardından bir süre piyasayı %49,00 seviyesindeki gecelik borç verme faizi ile fonlayarak makro ihtiyati sıkılaştırma adımlarını devreye almıştı. Ancak azalan jeopolitik riskler ve iç siyasi tansiyondaki yumuşamayla birlikte, otoritenin hem miktarsal hem de oransal sıkılaştırma sürecini hızla normalleşmeye bırakmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda, Haziran toplantısında faizi sabit tutan TCMB’nin Temmuz ayında 350 baz puanlık bir indirimle politika faizini yeniden %42,50 seviyesine çekmesini ve faiz koridorunu daha simetrik bir yapıya kavuşturmasını öngörüyoruz.
Dün bu beklentiyi fiyatlayan iki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, yaklaşık iki puan düşüşle %40,1 seviyesine geriledi. Faiz ile ters korelasyona sahip hisse senetleri dünkü gelişmeleri büyük bir coşku ile karşıladı. Özellikle, faiz indirimlerinin yarayacağı lokomotif endeks bankacılık hisseleri alımların eşliğinde göz kamaştırıcı bir şekilde günü neredeyse %10 artışla tamamladı! Bültenlerimizde uzun bir süredir harketin bankacılık hisseleri ile başlayacağına yer vermiştik. Ana endeksin de dün günü %5’in üzerinde artışla tamamladığını ve teknik mânâda önemli bir direnç olan 9,750 seviyesinin üzerine yükseldiğini not edelim. Hatırlanacağı üzere, TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılı finansal araçların ‘reel’ getiri oranlarına bakarsak, Borsa İstanbul 100 endeksinin %16,71 götürü sağladığını not edelim. Küresel borsa endeksleri arasında Borsa İstanbul’un negatif getiri sunan ender endeksler arasında yer alması, yukarı yönlü potansiyel açısından önemi bir bilgi verdiğini düşünüyoruz! Yabancı indinde beş yıl vadede Türkiye risk primi (CDS) risk primi 292 baz puan seviyesine kadar gerilerken, USDTRY kuru ise karar öncesi 39,91 seviyesine kadar yükselmesi ardından 39,75’e kadar gevşeyip günü 39,80 seviyelerinde tamamladı.
Dün her ne kadar gözler CHP kararında olsa da, makro cephede Mayıs ayı dış ticaret verileri ve istihdam raporu takip edildi. TÜİK verilerine göre, ihracat %2,6 artışla 24,8 milyar dolar, ithalat ise %2,7 artışla 31,5 milyar dolar oldu. Bu sonuçla dış ticaret açığı %2,7 artışla 6,6 milyar dolar oldu. Bir önceki ay gerçekleşen 12,1 milyar dolar açık ardından Mayıs rakamları bir nebze de olsun ılımlı bir tabloya işaret etti. Öte yandan, TÜİK Mayıs ayı istihdam raporunu da yayımladı. Buna göre, manşet işsizlik oranı 0,2 puan azalışla %8,4’e geriledi. Metodolojisi nedeniyle manşet işsizlik yerine bizler daha geniş tanımlı bir gösterge olan atıl işgücü oranını takip ediyoruz. Bu oran %31,0 ile geçen aya göre (%32,1) bir tık da olsun gerilemiş olsa da, tüm zamanların en yüksek düzeylerinde olduğunu not edelim. Daha basit bir anlatımla, zamana bağlı eksik istihdam, iş bulma umudunu kaybetmiş olanlar, çeşitli nedenlerle iş aramayanlar gibi TÜİK’e göre işsiz sayılmayan ama işgücünde de olmayan nüfusun üçte biri gibi devasa bir kitlenin olduğunu görüyoruz!
Öte yandan, dün Türk-İş’in Haziran ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporunu yayımlandı. Buna göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 26,115 TL oldu. Türkiye’de asgari ücretin 22,105 TL olduğunu not edelim. Ankara’da mutfak enflasyonu (gıda fiyatları) bir önceki aya göre %4,1 artış kaydetti. Yıllık gıda enflasyonunu %37,6 oldu. Yoksulluk sınırı ise 85,066 TL oldu. Türk-İş verilerinin işaret ettiği gıda fiyatlarına önemli bir referans olarak kabul ederek eskiden enflasyon hakkında tahmin yürütmeye çalışırdık. Lâkin bu korelasyonun iyice azaldığının not edelim keza TÜİK geçen ay gıda enflasyonu eksi %0,7 olarak hesaplarken, Türk-İş’in bir ay önceki veri setinde gıda %4,4 artış kaydetmişti. Gözler bu noktadan sonra bugün İTO verileride, perşembe günü ise resmî TÜİK verilerinde olacaktır. Anketlere göre TÜFE’nin Haziran ayında aylık %1,6 artış kaydetmesi ve yıllık gerçekleşmenin de %35 seviyesinde kalması bekleniyor.
Yurt dışı cephede ise, 2025 yılının ilk yarısında doların son 50 yılı aşkın sürenin en sert düşüşünü yaşadığının altını çizmemiz gerekiyor. Ani politika değişiklikleri, merkez bankasının (FED) bağımsızlığını sorgulanması ve yavaşlayan ekonomik aktiviteye dair işaretler, rezerv para birimine olan güveni sarsmaya devam ederken, Dolar Endeksi (DXY) yılın ilk yarısında %10,8 gerileyerek başlıca gelişmiş ülke para birimleri karşısında belirgin şekilde değer kaybetti. Dolar, İsviçre frangı karşısında %14,4, Euro karşısında %13,8 ve İngiliz sterlini karşısında ise %9,7 değer yitirdi.
Trump faiz indirimi konusunda FED üzerindeki baskısını artırarak, Powell’a dünya genelindeki faiz oranlarını içeren el yazılı bir not gönderdiğini okuyoruz. Notta, ABD politika faizinin Japonya’nın %0,5’i ile Danimarka’nın %1,75’i arasında olması gerektiği belirtilirken, Trump sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Faizi çok daha fazla düşürmelisiniz. Yüz milyarlarca dolar kaybediliyor” diyerek politika faizinin %1’e çekilmesi gerektiğini savundu. Trump’ın Powell üzerindeki baskısının arttığı bu dönemde, Hazine Bakanı Bessent, Powell’ın görev süresinin Mayıs 2026’da sona ereceğini hatırlatarak, yerine geçecek ismin belirlenmesi için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı. Bu gelişmelerin doların elini daha da zayıflattığını not etmemiz gerekiyor. ABD ticaret savaşına soyunduğu bir zamanda, bacalar tütsün, çarklar dönsün, ABD vatandaşları daha çok iş bulsun diye uğraşırken, hâliyle her iş adamı gibi düşük faiz oranı talep ediyor. Lâkin, amiral geminin kaptanını ağır sözlerle eleştirmesi ve “yine çok geç kalacaksın” minvalinde açıklamalar ile işler kötüye giderse, hedef tahtasına Powell’ı yerleştirecek bir politika da benimsediğini görüyoruz.
ABD Başkanı Trump, 9 Temmuz’da sona erecek geçici gümrük tarifesi süresi yaklaşırken, Japonya ile yürütülen ticaret görüşmelerine yönelik memnuniyetsizliğini dile getirdi. Japonya’nın Amerikan pirinci ithalatına direnç göstermesini eleştiren Trump sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iyi niyetle müzakere etmeyen ülkelere yönelik yeni tarife oranlarının belirleneceği ve Trump’ın bu konuda ekibiyle görüşeceği belirtildi. Hazine Bakanı Bessent ise, iyi niyetli görüşmeler yürüten ülkelere süre uzatımı düşünülse de bu kararın yalnızca Trump’a ait olduğunu vurguladı. Bessent, anlaşmalarda son günlere doğru yoğunluk yaşanmasını beklediklerini belirterek, ticaret ortakları üzerindeki baskının sürdürüleceğini söyledi.
ABD borsaları geceyi yükselişle tamamlaması ardından bu sabah vadeli işlemlerde hafif de olsa kırmızı rengin göze çarptığını görüyoruz. Öte yandan, Trump’ın tarife artışı uyarısı ve Hazine Bakanı Bessent’in 9 Temmuz’a kadar ciddi artışların duyurulabileceğini söylemesi, yatırımcı güvenini zayıflatarak Pasifik’in diğer tarafına da olumsuz yansımış. Asya piyasalarının gösterge endeksi Japonya borsası Nikkei, son beş işlem gününde yaşanan güçlü yükselişin ardından bu sabah %1 geriledi. Haziran ayında Nikkei %6,6 yükselerek Şubat 2024’ten bu yana en iyi aylık performansını sergilemişti.
Ticaret görüşmelerine yönelik açıklamalar ardından altının ons fiyatı bu sabah yeniden 3,320 dolar seviyesine yükselirken, gümüş ise 36 dolar etrafında hareketini devam ettirdi. Bitcoin ise son bir haftadır 108bin dolar seviyesinin kıyısında bir sonraki hareketi için enerji biriktirmeye devam ettiğini görüyoruz. Yukarı yönlü harekete daha çok prim veriyoruz. İlk nazarda 108,500 akabinde ise 113bin dolar seviyesinin aşılması ile asıl beklediğimiz hareketin de başlayacağını düşünüyoruz.
Mali piyasaların gündeminde bugün FED Başkanı Powell’ın konuşması, ISM imalat verisi ve JOLTS açık iş sayısı takip edilecek. Yarın ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe ise kritik haziran istihdam raporu takip edilecek. Cuma günü ABD piyasaları kapalı konumda olacak. Açıklanacak özellikle istihdama yönelik veriler, faiz indirimi beklentileri açısından yakından takip edilecektir. Bu haftanın Türkiye cephesinde ise en kritik makro verisi kuşkusuz perşembe günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamları olacağını bir kez daha hatırlatalım.
Borsa İstanbul
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Kriptoya MASAK Denetim Freni!

Yayınlanma:
3 gün önce|
28/06/2025Yazan:
BankaVitrini
Kripto Transferlerine Sıkı Denetim: MASAK’tan Yeni Tebliğ Ne Anlama Geliyor?
28 Haziran 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 29), kripto varlık hizmet sağlayıcılar için oldukça kapsamlı ve sıkı önlemler içermektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı MASAK tarafından çıkarılan bu düzenleme, kripto transferlerinin şeffaflaşması, kara para aklama risklerinin azaltılması ve kripto sektörü üzerindeki regülasyon boşluklarının giderilmesi amacı taşımaktadır.
🎯 Tebliğin Amacı
Tebliğin temel amacı; 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında, kripto varlık hizmet sağlayıcıların (KVHS) müşteri ilişkilerinde sıkılaştırılmış tedbirler almasını sağlamaktır.
Yeni Tebliğ Neler Getiriyor?
1. Transferlerde Bekleme Süresi
-
Kripto varlık çekme işlemleri artık hemen yapılamayacak.
-
Alım, takas veya yatırma işleminden sonra kripto transferi:
-
En az 48 saat bekletilecek.
-
İlk defa çekim yapan müşteriler için bu süre 72 saat olacak.
-
Bu düzenleme ile suç gelirlerinin anında başka cüzdanlara aktarılmasının önüne geçilmek isteniyor.
2. İşleme Limit Getirildi
-
Özellikle stabil kripto paralarda (stablecoin):
-
Günlük transfer limiti: 3.000 ABD doları
-
Aylık transfer limiti: 50.000 ABD doları
-
-
Bu limitler belirli risk politikaları kapsamında 2 katına kadar artırılabilir.
3. İşlem Açıklama Zorunluluğu
-
Artık tüm transferlerde müşteri tarafından en az 20 karakterlik işlem açıklaması yazılması zorunlu olacak.
-
Bu açıklamalar MASAK tarafından izlenebilirlik ve analiz açısından kritik önem taşıyor.
4. Likidite ve Arbitraj İstisnası
-
Platformlar, piyasa yapıcılığı, likidite sağlayıcılığı veya arbitraj işlemleri için yapılan transferlere istisna tanıyabilecek.
-
Ancak bu durum:
-
Yönetim kurulu onayıyla yapılabilecek.
-
Müşteri sürekli izlenecek ve kötüye kullanım tespitinde kısıtlamalar derhal uygulanacak.
-
5. Saklama Kuruluşları da Kapsamda
-
Müşteriler adına işlem yapan saklama kuruluşları da aynı sınırlamalara tabi olacak.
-
Ancak sermaye piyasası mevzuatına dayalı işlemler bu düzenlemelerden muaf tutuldu.
⚠️ Kurallara Uymayanlara Yaptırım
Tebliğe aykırı hareket eden platformlar veya yükümlüler, 5549 sayılı Kanun uyarınca idari para cezası ve çeşitli yaptırımlarla karşılaşacak.
🧭 Tebliğin Önemi ve Etkileri
-
Bu düzenleme, kripto sektöründe yasal çerçevenin netleştirilmesi adına önemli bir adım.
-
Kara para aklama, terörün finansmanı ve izlenemeyen finansal hareketler açısından riskli olan alanlar denetim altına alınıyor.
-
Platformlar açısından operasyonel yük artacak, ancak uzun vadede daha güvenli ve kurumsal bir kripto piyasası oluşmasına katkı sağlayacak.
MASAK’tan Net Mesaj – “Şeffaflık Zorunlu”
Bu tebliğ ile birlikte Türkiye’de kripto para transferlerine yönelik ilk defa bu kadar detaylı ve somut sınırlamalar getirilmiş oldu. MASAK, açıkça şunu söylüyor:
“Kripto işlemler artık izlenebilir, sınırlı ve gerekçeli olacak.”
Dijital varlıkların geleceği açısından bu düzenleme; daha sağlam, güvenilir ve yasal zeminlerde büyüyen bir sektör için önemli bir başlangıç.
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
“Nasıl Yatırım Yapılır?” – Kitap Özeti

Yayınlanma:
6 gün önce|
25/06/2025Yazan:
BankaVitrini
Kitap Künyesi
-
Kitap Adı: Nasıl Yatırım Yapılır?
-
Alt Başlık: Kişisel Yatırımın Cesur ve Yeni Dünyasına Yolculuk
-
Yazarlar:
-
Peter Stanyer
-
Masood Javaid
-
Stephen Satchell
-
-
Çevirmen: S. Cem Çiloğlu
-
Yayınevi: The Economist Books / Türkçe baskı: Epsilon yayınevi
-
Dil: Türkçe (Orijinal dil: İngilizce)
-
Kapsam: Yatırımın temellerinden başlayarak kişisel finans, portföy yönetimi, risk dağılımı ve yeni nesil yatırım araçlarına kadar geniş bir perspektif sunar.
-
Hedef Kitle: Yatırıma yeni başlayacak bireyler, kişisel finansına yön vermek isteyenler ve stratejik portföy oluşturmak isteyen yatırımcılar.
İçerik Özeti
-
Yatırımın Temel İlkeleri
-
Risk ve Getiri Dengesi
-
Portföy Teorisi
-
Fon Seçimi ve Dağılımı
-
Alternatif Yatırım Araçları (ETF’ler, tahviller, emtialar, kripto varlıklar)
-
Yatırım Psikolojisi ve Karar Alma Süreçleri
-
Güncel Piyasa Gelişmeleri ve Etkileri
“Nasıl Yatırım Yapılır?” – Kitap Özeti
1. Yatırımın Temelleri
Kitap, yatırımın amacını net şekilde tanımlayarak başlar: paranın zaman içindeki değerini korumak ve artırmak. Yatırımcılar için temel kavramlar olan risk, getiri, zaman ufku, likidite gibi konular ele alınır.
📌 Ana fikir: Her yatırım bir risk içerir; önemli olan bu riski bilinçli şekilde yönetebilmektir.
2. Portföy Oluşturma ve Risk Dağılımı (Diversifikasyon)
Yazarlar, yatırımcılara tüm yumurtaları aynı sepete koymamaları gerektiğini anlatır. Portföy oluştururken farklı varlık türleri arasında dağılım yapmanın önemi vurgulanır: hisse senetleri, tahviller, nakit, emtialar, alternatif yatırımlar gibi.
📌 Ana fikir: Sağlam bir yatırım stratejisi; çeşitlendirme, maliyet bilinci ve hedefe uygunlukla mümkündür.
3. Varlık Sınıfları ve Araçlar
Bu bölümde yatırım yapılabilecek başlıca varlıklar detaylı şekilde anlatılır:
-
Hisse senetleri: Uzun vadede büyüme sağlayan ama dalgalı ürünlerdir.
-
Tahviller: Daha düşük riskli, ama sınırlı getirili.
-
Nakit ve mevduat: Güvenli ama enflasyona karşı kırılgan.
-
Alternatif yatırım araçları: Gayrimenkul, hedge fonları, özel sermaye ve son zamanlarda kripto varlıklar gibi yeni trendler.
📌 Ana fikir: Her varlık sınıfının risk-profili farklıdır ve yatırımcının hedeflerine göre seçilmelidir.
4. Zaman ve Psikoloji Faktörü
Yatırımcıların en büyük düşmanlarından biri kendileridir. Korku, açgözlülük, sürü psikolojisi gibi duygusal faktörlerin yatırım kararlarını nasıl etkilediği anlatılır. Piyasa zamanlamasının zor olduğu, uzun vadeli düşünmenin önemi vurgulanır.
📌 Ana fikir: Duygusal kararlar yerine disiplinli bir yatırım stratejisi başarı getirir.
5. Yatırım Stratejileri ve Yaklaşımlar
Pasif ve aktif yatırım farkı, endeks fonlarının avantajları, değer ve büyüme yatırımcılığı gibi farklı yatırım stratejileri açıklanır. Ayrıca, yaşa ve gelir seviyesine göre yatırım stratejileri örneklenir.
📌 Ana fikir: Herkesin yatırım stratejisi kişisel durumuna, hedeflerine ve risk toleransına uygun olmalıdır.
6. Geleceğe Hazırlık ve Yeni Trendler
Kitabın son bölümleri geleceğin yatırım dünyasına odaklanır. ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim kriterleri), yapay zeka destekli algoritmalar, robo-danışmanlar, fintech’ler gibi konular ele alınır.
📌 Ana fikir: Yatırım dünyası hızla değişiyor; bilgiye açık ve adapte olabilen yatırımcılar öne çıkacak.
Genel Değerlendirme
Bu kitap, yatırım dünyasına giriş yapmak isteyenler için bilimsel temellere dayalı, pratik ve anlaşılır bir kılavuzdur. Hem yeni başlayanlar hem de stratejisini geliştirmek isteyen yatırımcılar için değerli bilgiler sunar.
FARK YARATANLAR
FARK YARATANLAR
KATEGORİ
- ALTIN – DÖVİZ – KRIPTO PARA (850)
- BANKA ANALİZLERİ (140)
- BANKA HABERLERİ (3.151)
- BASINDA BİZ (60)
- BORSA (454)
- CEO PERFORMANSLARI (36)
- EKONOMİ (2.856)
- GÜNCEL (3.259)
- GÜNDEM (3.211)
- RÖPORTAJLAR (48)
- SİGORTA (133)
- ŞİRKETLER (2.260)
- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (479)
- VİDEO Vitrini (19)
- YAZARLAR (1.070)
- Ali Coşkun (27)
- Arif Öztan (7)
- Ayşe Muzaffer Sunguroğlu (7)
- ChatGPT (26)
- Dr. Abbas Karakaya (65)
- Erden Armağan Er (45)
- Erol Taşdelen (574)
- Gizem Taşdelen (7)
- Gülbeyaz Gergün (64)
- Kemal Emirhan Mendi (1)
- Murat Şenol (26)
- Mustafa Akpınar (42)
- Onur ÇELİK (37)
- Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz (80)
- Serhat Can (8)
- Süleyman Çembertaş (16)
- Tungay Dere (18)
- Uğur Durak (33)
- Zuhal KARABULUT (5)
YAZARLAR

Borsa İstanbul: Ankara’dan abim gelmiş evde bir ‘bayram’ havası…

Maddi Duran Varlıkların Değerlemesi

İş Bankası’ndan dijital tahvil ihracı

ING üst düzey yöneticileri işten çıkarıyor

TEB, Dünya KOBİ Günü’nde çek karnesini ücretsiz sunacak

TOM Bank yaz dönemi için uzaktan çalışma modelini devreye aldı

30 HAZİRAN: AY SONU UYARILARI

Dolandırıcılık Davasında Şok Rapor: Banka Kusurlu!

DENİZBANK: Bir GMY istifası daha!

İsrail İran’a Neden Saldırdı?

Firma Finans Bilinci Neden Stratejik Bir Güçtür?

Finansın En Önemli 10 Formülü ve Önemi

Firmanızı Kurtaracak Bilmeniz Gereken 10 Finansal Formül

SÖZCÜ: Bankalar 12 milyarlık borç sattı
- Dijital Mezarlık | Kripto piyasasında 300 milyar dolar buhar oldu 01/07/2025
- ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Haziran ayı enflasyon verileri beklentisi ne? Gözler TÜİK'te! 01/07/2025
- TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2025: Kira zammı (TEFE-ÜFE) ne zaman açıklanacak? Ev sahipleri ve kiracılar için kritik tarih! 01/07/2025
- İSTANBUL TOPLU ULAŞIM ÜCRET TARİFESİ 2025! Öğrenci, tam aylık İETT, metro, metrobüs, Marmaray ne kadar, kaç TL basıyor? 01/07/2025
- 2025 DOĞUM ÖDEMELERİ: Doğum (rapor) parası, çocuk yardımı ve emzirme ödeneği ne kadar? 01/07/2025
- Uzman isimden uyarı: Altında son alım fırsatları, euro ve altında düşüşleri kaçırmayın! 01/07/2025
- Son dakika: Bu akşam Sayısal Loto çekilişi sonuçları belli oldu! 30 Haziran 2025 Çılgın Sayısal Loto bilet sonucu sorgulama ekranı! 30/06/2025
- Ekonomi ve siyaset gündemi - 1 Temmuz 2025 01/07/2025
- Galatasaray'dan sermaye artırım kararı 30/06/2025
- Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio'yu bünyesine kattı 30/06/2025
- Resmi Gazete'de bugün (01.07.2025) 30/06/2025
- Trump'tan Powell'e mektup 30/06/2025
- Trump'tan Japonya'ya tarife tehdidi 30/06/2025
- Trump ABD'nin Suriye'ye yaptırımlarını sonlandırdı 30/06/2025
ALTIN – DÖVİZ
BORSA
KRIPTO PARA PİYASASI
Popüler
-
GÜNDEM4 yıl önce
Sedat Peker’in bahsettiği otel: Günlüğü 106 bin TL
-
GÜNCEL2 yıl önce
Zara Ve Mango’ya Üretim Yapın Tekstil Devi Konkordato Talep Etti
-
BANKA HABERLERİ2 yıl önce
TCMB Başkanı için ismi geçen GAYE ERKAN First Republic Bank’tan ayrılma süreci
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
AKBANK çöktü : Dijital Bankacılık sorumlusu GMY CİVELEK ortada yok!
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
HSBC terbiyesizliği : “Sabancı alana “AKBANK bedava”
-
BANKA ANALİZLERİ3 yıl önce
YILIN İLK YARISINDA İŞBANK RAKİPSİZ LİDER AKBANK SONUNCU SIRADAN KURTULAMIYOR
-
GÜNDEM2 yıl önce
Bankacılığı bırakıp eskortluk yapmaya başladı: Haftalık kazancı dudak uçuklattı