Muhafazakar siyaset geleneksel olarak mali ihtiyatlılığa ve küçük bir devlet fikrine yaptığı vurgu ile tanımlanmıştır. Sola meyilli partiler genellikle daha fazla harcama ve devletin ekonomide daha büyük bir varlığı ile ilişkilendirilir. Ancak gerçek farklı olabilir. Yeni analizimizin gösterdiği gibi, siyasi yelpazedeki partiler maliye politikası söz konusu olduğunda giderek daha benzer hale geliyor: hepsi daha büyük bir hükümet fikri üzerine kampanya yürütüyor ve daha fazla harcama vaat ediyor.
Altmış yılı aşkın bir süredir 65 gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa ülkesinin kapsamlı bir analizi, mali konulardaki siyasi söylemin 1960’lardan bu yana daha yüksek hükümet harcamalarına giderek daha elverişli hale geldiğini göstermektedir. Sosyalistlerden milliyetçilere, daha fazla harcama için destek istikrarlı bir şekilde artarken, mali kısıtlama söylemi, 1980’lerde en popüler olduktan sonra son otuz yılda genel olarak lehine kaybetti.

Yeni makalemiz, Manifesto Projesi’nden elde edilen verileri kullanarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 720 ve 720 yılları arasında yapılan 1960 ulusal seçimlerinden 2022’den fazla siyasi platformun mali içeriğine bakarak bu büyüyen harcama yanlısı modeli ortaya çıkarıyor.
Bir partinin kamu harcamalarını artırmak veya seçimlerden önce daha ihtiyatlı bir mali duruş benimsemek için zımni veya beyan edilen desteğini yakalamak için iki ayrı mali söylem ölçüsü oluşturuyoruz. “Genişleme” söylemi, refah, sosyal hizmetler ve ekonomik krizler sırasında mali teşvik gibi talep yönlü politikalara yönelik kamu harcamalarını destekleyen politika ifadelerini içerir. “Kısıtlama”, bütçe açıklarının tamamen azaltılması veya kamu harcamalarının sınırlandırılması çağrısında bulunan bir manifestonun içeriğinin payını yakalar.
Analiz, mali söylemin ülke ekonomisinin genel durumuna duyarlı olduğunu göstermektedir. Mali söylem, kamu borcundaki artışların ardından ve mali kuralların kabul edilmesinden sonra da dahil olmak üzere, daha olumsuz ekonomik koşullar altında daha muhafazakar hale gelir, ancak yalnızca sınırlı bir ölçüde. Ve seçimler boyunca kamu harcamaları lehine daha fazla konuşma, önümüzdeki 5-8 yıl içinde daha yüksek mali açıklar anlamına geliyor.
Aynı ülke içinde farklı seçimlere baktığımızda, bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1’i kadar yüksek olduğu durumlarda hazırlanan parti platformlarının ortalama olarak 0,22 yüzde puan daha az genişleme söylemi ve 0,1 yüzde puan daha fazla kısıtlama söylemi ön plana çıktığını görüyoruz. Daha yüksek kamu borcu seviyeleri, yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerde daha fazla kısıtlama söylemiyle de ilişkilidir ve bu da mali baskılar arttıkça mali sürdürülebilirlik endişelerinin daha belirgin hale geldiğini göstermektedir. Ancak bu, daha yüksek harcamalar için desteği çok uzun süre azaltmayabilir.
Gerçekten de, büyük mali olaylar yalnızca kısmen siyasi söylemin değiştiricileri olarak hizmet eder. Örneğin, kamu borcunun GSYİH’ya oranında büyük bir artış olan “borç artışı” ndan sonraki üç yıl içinde yapılan seçimler daha yüksek kısıtlama söylemine sahiptir, ancak genişleme söylemindeki azalmalar daha belirsizdir. Benzer şekilde, bütçe dengesine operasyonel kısıtlamalar getiren mali kuralların benimsenmesi, sonraki seçim döngülerinde kısıtlama yanlısı söylemin daha yüksek bir paya sahip olmasına neden olmaktadır. Ancak mali kuralların yaygın olarak benimsenmesi, harcama yanlısı söylemlerin kısıtlanmasına neden olmadı ve başarılarının yalnızca kısmi olduğunu öne sürdü.
Konuşmayı yürütmek
Genişletici maliye politikası, politikacıların seçim vaatlerini yerine getirdikleri bir durum gibi görünüyor. Gelecekteki harcamaları öneren platformların payında yüzde 5’lik bir artışın, Soğuk Savaş sonrası dönemde birkaç yıl içinde GSYİH’nın yüzde 0,5 puanına kadar faiz dışı açıklarda bir artış izlediğini gösteriyoruz. Bütçe açığındaki artış, öncelikle vergi indirimlerinden ziyade harcama girişimlerinin kademeli olarak genişletilmesinden kaynaklanıyor. Buna karşılık, bir mali kısıtlama “şoku” nun ardından – bir seçimden diğerine kısıtlama söyleminde bir artış, açıklardaki kademeli düşüş ilk olarak gelir artışlarıyla sağlanır.
Bu sonuçlar, ankete katılanların çoğunun harcamalarını artırmak ya da ülkelerindeki mevcut seviyelerde tutmak istediklerini ortaya koyan son kamuoyu algı anketleriyle iyi bir uyum içindedir. İnsanlar daha fazla altyapı, okul, hastane ve hizmet (eğitim, sağlık, güvenlik), tercihen düşük maliyetle veya hiç ek maliyet olmadan istiyor. Ve politikacılar insanların oylarını istiyor.
Ancak seçmen tercihleri tek başına, son yıllarda görülen harcama genişleme söylemindeki laik artışı tam olarak açıklayamayabilir ve bunun altında yatan itici güçler hakkında daha derin bir analiz yapılmasını garanti edebilir. Uluslararası anket verilerini incelerken, bir partinin söylem eğilimine dayalı oy payları ile birlikte seçmenlerin daha fazla devlet müdahalesi zevkinde karşılaştırılabilir uzun vadeli bir artış bulamadık.
Ama bunun için nasıl ödeme yapılır?
İleriye baktığımızda, iklim değişikliğini, savunmayı ve özellikle yaşlanan toplumlarla (sağlık ve emekli maaşları gibi) ilişkili maliyetleri etkili bir şekilde ele almakla görevli daha büyük ve daha aktif bir hükümet için yaygın çağrılar, daha yüksek kamu harcamaları beklentisiyle birlikte geliyor. Makalemiz, bu tür beklentilerin siyasi arenada yerleşik hale geldiği ölçüde, harcama önyargılarının daha fazla açığa ve daha fazla borca yol açabileceğini göstermektedir. Ancak, bu artan harcama için nasıl ödeme yapılacağına dair önemli soru hala açık.
Dünyanın dört bir yanındaki büyük mali açıklar ve yüksek borç seviyeleri daha fazla mali ihtiyatlılık gerektirir, ancak siyasi güçler ters yönde çekildiğinde bu zor olabilir. Akademisyenler, politika yapıcılar ve seçmenler, kamu maliyesinin geleceğine ilişkin belirsizlik arttıkça, mali sürdürülebilirliği kamuoyu tartışmasının merkezinde tutmak için uygulanabilir siyasi stratejiler etrafında toplanmak zorunda kalacaklar. Ekim ayında yayınlanacak olan bir sonraki IMF Mali İzleme Toplantısı, artan küresel borcun geniş resmini araştıracak ve sorunu ele almanın yollarını tartışacak.
IMF