Connect with us

BANKA HABERLERİ

Dosya : Türkiye’de ‘Özel Sandık sorunu-1

Sektör içinden gelen Tecrübeli Bankacı Murat Şenol uzun yıllar üzerinde tartışılan fakat ne oldukları / olmadıkları üyeleri tarafından da tam bilinmeyen ÖZEL SANDIKLARI ele alarak kapsamlı bir çalışma yaptı. İlk bölümünü yayınladığımız çalışmayı okuyanların kafasındaki çoğu sorun da giderilmiş olacak.

Yayınlanma:

|

AĞIRLIKLI BANKA ÇALIŞAN VE EMEKLİLERİNE AİT OLAN ÖZEL SANDIKLARIN, 45 YILDIR DEVAM EDEN BELİRSİZLİĞİ NE ZAMAN KADARA BEKLEYECEKTİR ?

Ülkemizde Bazı Bankaların, Sigorta, reasürans şirketi, ticaret odaları ve sanayii odalarının çalışanları,  5510 sayılı kanuna göre, kamu sosyal  güvenlik  sisteminin (önceden SSK şimdi ise SGK ) içinde yer almadıklarından,  bu kapsamda sigortalı sayılmamakta ve sosyal güvenlik primlerini de SGK’ya değil “özel sandıklara” ödemektedirler.

Bu sandıkların devir edilme hikayesi 85 yıllık bir tarihe dayanmakta olup, halen de devir işlemleri gerçekleştirilememekte birlikte belirsiz bir tarihe ertelenmiştir. Bir çok Banka ve sigorta çalışanını ilgilendiren bu sıkıntılı konuya ve yarattığı sorunlara geçmeden önce hukuki süreci, tarihsel bir perspektif içinde ele almak yararlı olacaktır.

Özel sandıkların kuruluş hikayesi

1936 yılında yürürlüğe giren 3008 sayılı iş kanunu, banka ve sigorta şirket çalışanlarının, iş kanunu kapsamı dışında kalmasına neden olmuştur. Öte yandan 1950’li yıllarda 6762 sayılı Eski Türk Ticaret Yasası’nın 468 ve 469. Maddelerinde, “şirket müstahdem ve çalışanları için yardım sandıkları vesair yardım teşkilatına yardım veya idamesine” yönelik kârdan, şirket mallarından ve parasından yedek akçe ayrılabileceği şeklinde düzenlemeler yer almıştır. (Yeni Türk Ticaret Yasası 6102 madde 522)  Bu düzenlemelerin  verdiği yasal olanak içinde, bankalar, işveren katkısı ve çalışanlardan toplanan aidatlar ile  çalışanlara sosyal yardım amaçlı, sosyal sigortalar kanunu bakımından “özel emeklilik  sandıkları  ve vakıfları”  şeklinde yapılandırmalara gitmişlerdir.

01.08.1964 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 506 sayılı SSK Kanunun Geçici 20 maddesi; bankalar, sigorta, reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayii odaları, borsalar ve bunların kurdukları birlikler kendi personelinin malullük, yaşlılık ve ölümlerinde yardım yapmak üzere, dernek veya vakıf şeklinde özel sandıklar kurulmasına yasal olarak da açık imkan vermiştir. Bu sandıklar SSK kapsamı dışında kalarak ama SSK yerine geçip tüm sigorta kollarındaki yardımları karşılamak üzere kanunla kurulmuş emekli sandığı niteliğine kavuşmuştur.

Türkiye’de kaç tane özel sandık var?

Bu kapsamda ülkemizde önceden sayıları çok daha fazla olmakla birlikte zamanla çoğu SGK kapsamına alınarak tasfiye edilmiş, günümüzde ise 12 adeti banka (Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası  , Şekerbank, Yapı Kredi Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, TSKB, Esbank, Fortisbank, İmar bankası), 5 adeti sigorta şirketi (Anadolu sigorta, Genel Sigorta, Ankara Anonim Türk Sigorta, liberty sigorta, Milli Reasürans şirketi ) ve 1 adet de TOBB sandığı olmak üzere 18 sandık kalmıştır.

Kuruluş yasal altyapıları bu şekilde oluşturup faaliyete devam ederken ilk olarak 1976 yılında ülkedeki sosyal güvenlik sistemine devirleri gündeme gelmiş ve 11.05.1976 tarih, 1992 sayılı yasanın 3 maddesiyle 506 sayılı kanununa eklenen ek 1.madde ile devir yapılmak istenmiştir.

Yasal süreç nasıl işledi?

İlk Anayasa Mahkemesi süreci; Anayasa Mahkemesinin, 25.01.1977 tarih 1977/2 kararı; denetim makamlarının- Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı- vakıf örgütlerini hiç denetlemediklerini ve devletin kurduğu sosyal sigortalar örgütünden daha üstün yararlar sağlayan vakıf kuruluşlarına el atmasının, sosyal hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayacağını ifade etmiştir. Bu kuruluşlar hakkında hiç inceleme yapmadan durumları açık ve seçik ortaya konulmadan mensuplarının sosyal sigortalar kapsamına alınması ilke olarak Anayasaya aykırı bulunmuştur.

01.11.2005 tarihinde, 5411 Sayılı Bankalar yasası Geçici 23.madde ile 3 yıl içinde devirleri öngörülmüş; yükümlülüklerin peşin değeri hesaplanarak sandık ve istihdam eden kuruluşlarca müteselsilen tahsili öngörülmüştür. Yükümlülük devri sonrası da 506 sayılı yasanın üzerinde sağlanan hak ve ödemeler de sandık tarafından ödenmeye devam edecektir.

20.05.2006  tarihinde 26173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile daha önce üç farklı kurum ve özel emeklilik sandıklarına bağlı olarak sunulan sosyal güvenlik hizmetleri, tek bir çatı altında birleştirilmiştir. Bu değişikliğin gerekçesi,  “sigorta hak ve yükümlülüklerinin eşitlendiği, mali olarak sürdürülebilir tek bir emeklilik ve sağlık sigortası sisteminin kurulması” şeklinde açıklanmıştır.

30.11.2006 tarih ve 2006/1345 Bakanlar Kurulu kararı eki ile devre ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu noktada Teknik faiz oranı % 10.24 olarak karar verilmiştir.

Anayasa mahkemesi süreci-2; 22.03.2007, 2007/33 karar 15.12.2007/26731 saylı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 506 sayılı yasanın öngördüğü hak ve ödemeler üzerinde sağlanan ek sosyal hakların ve ödemelerin devam ettirilmesinin yeterli güvencenin olmaması ve hak sahiplerinin ileride gelir kaybına uğrayacağından, 5411 sayılı yasanın Geçici 23.maddesi iptal edilmiştir.

08.05.2008 tarih 26870 sayılı Resmi Gazetede de yayımlanıp (17.04.2008 Kabul Tarihi) 5754 sayılı yasa ile (madde 73), 5510 sayılı yasanın geçici 20.maddesi ile; Ek yararlar peşin değer hesabında dikkate alınacak ve vakıf senedinde bulunmasına rağmen karşılanmayan diğer sosyal hak ve ödemler sandıklar ve ilgili istihdam eden kuruluşlarca, devir sonrası karşılanmaya devam edecektir. Bu yasa ile teknik faiz oranı %9.8 olarak esas alınmıştır. (İleride de bahsedeceğimiz gibi bu oran Teknik ve Fiili açıkların yanlış hesaplanmasına neden olmaktadır) Yasa ile üç yıl içinde devir yapılacak ve en fazla iki yıl uzatılabilecektir.

09.04.2011 tarihinde 2011/1559 saylı Bakanlar Kurulu kararıyla 2 yıllık uzatım yapılmıştır.

Anayasa Mahkemesi süreci-3; Anayasa Mahkemesi 30.03.2011 tarihinde 5754 sayılı kanuna eklenen geçici 20. maddeyi anayasanın ikinci maddesine aykırılık Olduğu gerekçesiyle açılan davayı sonuçlandırmış ve 28.12.2011 tarihinde resmi gazetede yayınlayarak önceki kararların aksine sandıkların devrinde herhangi bir hak kaybına yol açmayacağını, bu kişilerin sosyal güvenlik haklarının korunacağını ifade etmiştir böylece sandıkların devrinin önündeki hukuki engel ortadan kaldırılmıştır.

8 Nisan 2013 tarihinde 2013/4617 sayılı Bakanlar kurulu kararıyla devir 8 Mayıs 2015 tarihine uzatılmıştır.

23 Nisan 2015 tarihinde 29335 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6645 sayılı kanunun 51. maddesine göre süre belirtilmeden devir tarihini belirleme yetkisi Bakanlar kuruluna devredilmiştir. Böylece devrin ne zaman yapılacağı belirsiz bir tarihe ertelenmiştir.

9 Temmuz 2018 tarihinde 30473 sayılı mükerrer resmi gazetede yayınlanan 703 sayılı kanun hükmünde kararname ile devir tarihini belirleme yetkisi Cumhurbaşkanlığına verilmiştir.

Murat Şenol – Ekonomist

BANKA HABERLERİ

Vakıf Katılım yılın ilk çeyreğinde 1,9 milyar lira net kar elde etti

Yayınlanma:

|

Yazan:

Vakıf Katılım, yılın ilk çeyreğinde 1,9 milyar lira net kar elde etti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Vakıf Katılım, katılım bankacılığının gelişmesi ve büyümesini sağlamak için faaliyetlerine devam ediyor.

Yılın birinci çeyreği itibarıyla 350,3 milyar lira fon toplayan banka, ekonomiye 398,6 milyar lira finansman desteği sağladı.

Söz konusu dönemde net karını 1,9 milyar liraya çıkaran banka, 2024 sonuna göre yüzde 20 büyümeyle 483,9 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, yılın ilk çeyreğini hedefleri doğrultusunda tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Kullandırdıkları fonların 398,6 milyar lira, topladıkları fonların 350,3 milyar lira olduğunu aktaran Akben, ‘Geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönemde de karlılık alanında gösterdiğimiz başarılı performansı sürdürerek 1,9 milyar lira net kar elde ettik. Aynı süreçte öz kaynaklarımız 37,2 milyar lira olarak gerçekleşirken, sermaye yeterlilik oranımız ise yasal yükümlülük seviyesinin üzerinde, yüzde 16,48 olarak kaydedildi.’ ifadelerini kullandı.

Zenginleştirdikleri ürün ve hizmetlerle müşteri memnuniyeti oranını yükselttiklerini vurgulayan Akben, şu değerlendirmede bulundu:

‘Bu durumun finansal sonuçlarımıza pozitif yansımasıyla da kaynaklarımızı artırıyor, böylece reel ekonominin gelişimine daha çok katkı sağlıyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi amacımız sadece bankamızın büyümesini değil, sektörümüzün de büyümesini sağlamak ve ülke refahına katkı sağlamak. Tecrübeli yönetimimiz, dinamik operasyon sistemlerimiz ve yenilikçi yaklaşımımız ile faaliyetlerimize büyük bir sorumlulukla devam edecek, büyümemizi sürdüreceğiz.’

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

VakıfBank’tan 1 milyar dolarlık sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi

Yayınlanma:

|

Yazan:

VakıfBank, 21 ülkeden 50 bankanın katılımıyla toplam 1 milyar dolar tutarında sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi sağladı. 367 gün vadeli olarak temin edilen kredinin 472 milyon dolarlık kısmı dolar cinsinden, 487,2 milyon euro’luk kısmı ise euro cinsinden gerçekleşti. Kredinin maliyeti dolar tarafında SOFR+%1,60, euro tarafında ise euribor+%1,35 seviyesinde oldu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan toplam 3,6 milyar dolar tutarında kaynak sağlayan VakıfBank, bu sendikasyon işlemi ile sürdürülebilirlik temalı finansman hacmini daha da genişletti. Kredinin “yenileme oranı”%110” olarak gerçekleşirken, bu yılın işlemi bazı açılardan önceki yıllardan da daha güçlü bir yapı sergiledi.

Katılımcı banka sayısı arttı, talep güçlü oldu  

Sendikasyon kredisi işlemi kapsamında geçen yılın aynı dönemindeki katılımcı banka sayısı 14 iken, bu yıl sayı ilk kez 18’e ulaştı. Ayrıca, önceki yıl işlemde bulunmayan 9 yeni banka da bu yılki sendikasyonuna katılım sağladı. Bu kapsamlı katılım, krediye olan taleple birlikte uluslararası piyasalardaki güçlü ilgiyi yansıttı.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, işlemle ilgili yaptığı açıklamada, uluslararası finansal belirsizliklere rağmen gelen yüksek talepten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Üstünsalih, söz konusu sendikasyonun Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi kapsamında kullandırılacağını ve bu çerçevenin desteklenmesinde geniş muhabir ağının katkısının büyük olduğunu vurguladı.

İşleme yeni bankalar da katılım gösterdi  

Üstünsalih ayrıca, geçen yıl içinde sendikasyon işlemlerine katılmamış 9 yeni bankanın da bu yılki krediye destek vermesinin kendileri açısından önemli olduğunu ifade etti. Buna ek olarak, hali hazırda işlemde yer alan 7 bankanın da katılım tutarlarını artırmaları, bankanın uluslararası ilişkiler açısından geldiği noktayı gösterdi.

Genel Müdür Üstünsalih, bu başarılı sonucun, uluslararası muhabir bankalarla kurulan kalıcı ve güvene dayalı ilişkilerin bir sonucu olduğunu belirterek, katkı sağlayan tüm kurum temsilcilerine teşekkür etti. Söz konusu sendikasyon kredisi, sürdürülebilir projelerin finansmanına aktarılmak üzere kullanılacak. Böylece, VakıfBank çevresel ve sosyal sorumluluk temelli finansman politikasını güçlendirmeyi sürdürecek.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

QNB Türkiye, Ankara’da yeni genel müdürlük ofisi kurdu

QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, “Bütünleşik Afet Yönetimi programımız kapsamında attığımız bu adımın yalnızca QNB’ye değil, Türkiye’nin finansal sistemine de katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

QNB Türkiye, ‘Bütünleşik Afet Yönetimi‘ programı doğrultusunda iş sürekliliğini güvence altına almak ve çalışan güvenliğini en üst seviyeye taşımak amacıyla Ankara’da yeni genel müdürlük ofisini faaliyete geçirdi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, olası afet risklerine karşı kurumsal hazırlığını güçlendirmeyi hedefleyen QNB Türkiye, İstanbul merkezli operasyonlarını desteklemek amacıyla Ankara’da yeni bir genel müdürlük ofisi kurdu.

Bütünleşik Afet Yönetimi programı kapsamında hayata geçirilen bu adım, bankanın iş sürekliliği yaklaşımında önemli bir aşama olarak yer alıyor.

‘Risk Yönetimi ve İnsan Kaynakları’ başta olmak üzere ilgili ekiplerin geliştirdiği ‘Coğrafi Yedekleme Projesi’ doğrultusunda, genel müdürlük yönetimi, bilgi teknolojileri, iştirakler ve alternatif satış kanalları gibi kritik iş birimleri Ankara’da da konumlandırıldı.

Olağanüstü durumlarda bankanın tüm temel işlevlerini kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla operasyonel altyapıların tümü bütüncül bir yaklaşımla yeniden planlandı.

Geçen yıl haziran ayında ilk fazı faaliyete geçen ve halihazırda hibrit modelle çalışan, farklı departmanlardan oluşan 424 kişilik ekibe ev sahipliği yapan Ankara Genel Müdürlük Ofisi’nde, yeni işe alımlarla birlikte çalışan sayısının artırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda bankanın acil durum yönetimi ve kriz planlaması süreçleri düzenli olarak güncellenirken, çalışanlara afet senaryolarına yönelik kapsamlı eğitimler de veriliyor. Aynı zamanda, bilgi teknolojileri altyapısı olağanüstü durumlara karşı güçlendirilerek veri kaybının önlenmesi ve hizmetin kesintisiz sürdürülebilmesi sağlanıyor.

– 36 projenin 19’u başarıyla tamamlandı

‘Sıfır can kaybı, sıfır iş kesintisi’ hedefiyle oluşturulan program, çalışan güvenliği, veri koruması, altyapı güçlendirmeleri ve operasyonel devamlılık olmak üzere toplamda 36 projeyi kapsıyor. Program, bankanın afet senaryolarına karşı tüm birimlerinin sistematik olarak güçlendirilmesini hedefliyor.

Bugüne kadar 36 projenin 19’u başarıyla tamamlanırken, programının kapsam tamamlanma oranı ise yüzde 85’e ulaştı. Kalan projelerin de kısa sürede uygulamaya alınması planlanıyor.

Banka, afet risklerini en aza indirmek, çalışanlarına güvenli bir çalışma ortamı sunmak ve müşterilerine kesintisiz hizmet sağlayabilmek için yatırımlarını sürdürüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, iş sürekliliğini sağlamak ve çalışanların güvenliğini en üst düzeye çıkarmak adına yatırımlara kararlılıkla devam ettiklerini belirterek, Ankara’da faaliyete geçen genel müdürlük ofisinin, bu stratejimizin somut örneklerinden bir tanesi olduğunu aktardı.

Olası bir afet anında, kritik süreçleri koruyarak müşterilere kesintisiz hizmet sunmayı hedeflediklerini aktaran Tan, ‘Bütünleşik Afet Yönetimi programımız kapsamında attığımız bu adımın yalnızca QNB’ye değil, Türkiye’nin finansal sistemine de katkı sağlayacağına inanıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Tan, yeni ofisi, İstanbul’da yaşanabilecek olası bir afet sonucunda oluşabilecek kesinti anında tüm süreci devralabilecek nitelikte altyapıyla planladıklarına işaret ederek, ‘Risk Yönetimi ekibi tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda operasyonel süreklilik için kritik iş süreçlerini ve pozisyonları belirledik. Bu süreçlerin yedeklenmesi ve altyapıların güçlendirilmesiyle iş sürekliliğini güvence altına aldık. Ayrıca veri yedekleme sistemleriyle de desteklenen bu merkezi bankacılık operasyonlarımızın devamlılığını sağlayacak şekilde yapılandırdık.’ değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.