Ülkemizde tek bir uygulama ile günlük hayatı kontrol etmek düşünülemez. Doktor randevuları almak, yemek siparişi vermek, arkadaşlarla mesajlaşmak, faturaları ödemek: Çin’de gerçeklik bu. Uygulamanın oradaki ismi WeChat. Bir milyar kullanıcı için dijital omurgadır.
Bu prensip Güney Amerika’da da işe yarıyor: Brezilya’da milyonlarca kişi WhatsApp’ı yalnızca sohbet etmek için değil, aynı zamanda çevrimiçi bankacılık işlemleri yapmak, pizza siparişi vermek ve anında ödeme yapmak için kullanıyor. Uygulamada günlük hayat tam anlamıyla akıp gidiyor. Boston Consulting Group ve Statista’nın rakamlarına göre Brezilyalılar günde ortalama dokuz saatlerini buna harcıyorlar .
Büyük Teknoloji sahneye giriyor
Bu, arzuyu uyandırır. Örneğin ABD’li girişimci Elon Musk, platformu X (eski adıyla Twitter) ile Asya modeline dayalı bir süper uygulama kurmak istiyor. İletişimi, finansal işlemleri, alışverişi ve içeriği bir araya getiren bir platform. Ve ödeme temel bir gereklilik olduğundan, X kart hizmet sağlayıcısı Visa ile işbirliği yapmaktadır; İlk fonksiyonların 2025 yılı sonuna kadar kullanıma sunulması bekleniyor.
Meta CEO’su Mark Zuckerberg geride kalmak istemiyor: Sohbet servisi WhatsApp, yalnızca Brezilya’da değil, yapay zeka destekli iletişim ve e-ticaretin merkezi platformu olacak. Zuckerberg’in sosyal medya platformu Instagram üzerinden milyonlarca kullanıcı ürün satın alıyor; Gelecekte ödeme dahil tüm satın alma süreci uygulamada kalabilir.
Riskler ve yan etkiler
Bir sağlayıcının bakış açısından denklem basit: Bir uygulamada ne kadar çok işlev bir araya getirilirse, o kadar çok veri üretilir – bu da ilgili şirketler için bir kazançtır, diyor Capitell AG’de teknoloji uzmanı ve yatırım uzmanı olan Chris-Oliver Schickentanz, ARD finans editör ekibine : “Süper uygulama sağlayıcısı için, müşterilerimin tüketim davranışları hakkında çok daha kapsamlı bir resim elde etme gibi büyük bir avantajı var, bu da bana daha hedefli teklifler yapma ve böylece önemli ölçüde daha iyi satış beklentilerine sahip olma olanağı sağlıyor.”
Karşılaştırma platformu GetApp‘in yaptığı araştırmaya göre , süper uygulamalara olan ilgi Avrupa’da da mevcut; özellikle zamandan tasarruf ve kolaylık sağlaması nedeniyle. Ancak kapalı bir sistem içerisinde her tıklamayla kullanıcının bağımlılığı artıyor ve sağlayıcının pazar gücü de artıyor. Alman Bilgi ve Telekomünikasyon Endüstrisi Birliği Bitkom’da Yapay Zeka ve Bulut Uzmanı olan Marvin Pawelczyk, ARD’nin finans departmanına yaptığı açıklamada bunun bazı sonuçları olduğunu şöyle açıklıyor : “Eğer bir süper uygulama çok baskın hale gelirse, bu rekabeti kısıtlayabilir ve tüketicinin tercihlerini azaltabilir.”
Her şey tek bir uygulamada değil
Bir çözüm, uygun yasal çözümlerin yanı sıra açık standartlar ve arayüzler aracılığıyla adil rekabeti teşvik etmek ve böylece diğer sağlayıcıların da bu platforma erişebilmesini sağlamak olabilir. Ek olarak, teknik riskler nedeniyle tatsız sonuçlar da ortaya çıktı: “Birçok hizmet tek bir uygulamaya bağlıysa, teknik kesintiler tek tek uygulamaların kesintisinden daha büyük etkilere sahip olabilir. Bunu önlemek için sağlam yedekleme sistemleri, yedeklilikler ve acil durum planları olmazsa olmazdır.”
Özellikle finansal hizmetler gibi hassas alanlarda, riskleri azaltmak için tüketicilerin tamamen tek bir uygulamaya güvenmemeleri kendi çıkarlarınadır, diye ekliyor RWTH Aachen Üniversitesi’nde AI Alexander von Humboldt Profesörü olan Holger Hoos, ARD finans departmanıyla yaptığı bir röportajda bunu şöyle açıklıyor : “Her şey tek eldeyse, o zaman oldukça bağımlı hale gelmişsiniz demektir. Ve sonra bu şirket müşterileri hakkında da çok şey öğreniyor. Ve bu her zaman olumlu bir şey olamaz.”
Avrupa farklı işliyor
Avrupa’da süper uygulama sağlayıcılarının işi birkaç nedenden ötürü kolay değil. Birincisi, veri koruması. AB’de yetkili makamların koruduğu değerli bir varlıktır. Çin’de ise durum farklı; Yıllardır hükümetin vatandaşlarını izlemek için WeChat kullandığına dair iddialar vardı. “Çok katı veri koruma yönergeleri aslında tüketici davranışının bir alandan diğerine aktarılmasını yasaklıyor. Bu nedenle, bir süper uygulamanın mantığı Avrupa düzenlemesiyle tamamen uyumlu değil,” diyor Chris-Oliver Schickentanz.
İkincisi, AB’nin katı rekabet hukuku var. Süper uygulamalar pazar hakimiyeti riskini beraberinde getiriyor; inovasyon, rekabet ve çeşitlilik açısından tüm olumsuz sonuçlarıyla birlikte. Avrupa’da bu tam da hassas bir nokta – Asya ve Güney Amerika’nın aksine. Çok fazla hizmeti bir araya getiren platformlar, kısa sürede antitröst otoritelerinin incelemesine giriyor.
Üçüncüsü, etkileşime girme isteği ve veriye erişim konusunda da kültürel farklılıklar var diyor Schickentanz. “Asya’daki insanlar çok daha açık görüşlü ve e-ticaret alışverişlerini arkadaşlarıyla paylaşıyorlar. Biz bunu Avrupa’da aynı ölçüde deneyimlemeyeceğiz.”
ABD: Daha az düzenleme, yüksek hedefler
ABD’de yeni yönetim, şirketler için daha düzenleyici bir ortam ve yapay zeka gibi yeni teknolojilerin ve inovasyonun teşvikini vadediyor; ancak yabancı sağlayıcılar giderek daha fazla dirençle karşılaşıyor, hatta yasaklanıyor. Sonuç: Avrupa’daki sağlayıcılar veri koruma ve mevzuatlar nedeniyle geri kalırken, ABD’li şirketler ekosistemlerini genişletiyor.
Avrupa yaklaşımına örnek olarak Klarna verilebilir: Ödeme hizmeti uygulaması olan Klarna, bir alışveriş platformuna dönüşmeyi hedefliyor. Bu Asya tarzında süper bir uygulama olmayabilir ama tam bir dijital çözüme doğru atılmış bir adım daha olacaktır.
Süper uygulamadan sonra ne geliyor?
Peki, süper uygulama kendi başına daha kapsamlı bir şeye, yani hayatı sadece organize etmekle kalmayıp aktif olarak kontrol eden bir süper asistana doğru atılmış bir ara adım olabilir mi? Ancak bunu umut edenlerin sabırlı olması gerekiyor. Marvin Pawelczyk nedenini şöyle açıklıyor: “Süper yardım vizyonu şüphesiz büyüleyici, ancak teknik olarak son derece zorlayıcı.”
Gelişmiş doğal dil işleme, makine öğrenimi ve farklı sistemler arasında kusursuz etkileşim gibi çeşitli teknolojilerin derinlemesine entegrasyonunu gerektirir. “Bu teknolojiler şu anda oldukça ileri düzeyde olsa da, henüz tam kapsamlı bir süper yardım sisteminin uygulanmasına olanak verecek düzeyde değil.”
Pandora’nın kutusu mu?
Sonuç: Süper uygulamalar yalnızca dijital çok amaçlı bir araçtan ibaret değildir. Bunlar bir iş modelidir ve potansiyel olarak yeni bir bağımlılığa açılan kapıdır. Bunları kontrol eden kişi yalnızca verilere değil, yaşamın tüm gerçekliklerine erişebilir.
Ancak süper uygulama sadece bir başlangıç olabilir. Asıl kırılma bir sonraki evrim aşamasında yatıyor: Sadece hizmet etmekle kalmayan, aynı zamanda ileriyi düşünen, yöneten ve karar veren süper asistan. Bu pazarı kim işgal ederse, eğer işlerse milyarlarca insanı kontrol edebilir. Kullanıcıların hala bir seçeneği var. Bir uygulamayı silebilirsiniz. Tam entegre bir süper yardım muhtemelen artık mevcut değil.
Kaynak: tagesschau.de