Connect with us

BANKA HABERLERİ

Bankalar 50 milyar USD’yi ne yaptı?

İşte TOBB’un ve iktidarın bankaları kredi vermemekle suçlamasına neden olan rakamlar: Bankalar geçen yıl dolar bazında mevduatını 50 milyar dolar arttırırken, kredilerini sadece 1 milyar dolar arttırdı.İ

Yayınlanma:

|

Bankaların toplam kredisi 2019 Ocak ayı başında 446,6 milyar USD idi. 2019 sonu geldiğinde 447,6 milyar USD’ye ulaşmış durumda, artış sadece 1 milyar USD. Mevduatta artış tutarı olan 50,9 milyar USD’nin ne olduğu yönündeki akla gelen cevap çürümüş durumda, yani kredi olarak verilmemiş. Kepçe ile toplanmış ama kaşıkla vermek de çok görülmüş kendilerine kalmış.

Son günlerde özellikle Yerli Özel bankalar hedefe konarak sert eleştiriler yapıldı. Önce Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yerli bir bankanın da ismini yazarak direkt suçlama yaparak piyasalara yeterli kredi desteği vermediği yönünde eleştiriler yaparak, TOBB, BDDK ve Maliye Bakanlığına gönderilen şikayet yazılarını da söz konusu açıklamasının altına eklemeyi ihmal etmedi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının sadece yerli bir bankayı hedef alıp yaptığı açıklamanın yanlış olduğunu, KGF Kaynaklarının kısa sürede bitmesinin talep yoğunluğundan kaynaklandığını  daha önce belirtmiştik.
https://bankavitrini.com/2020/10/25/bankalara-haksizlik-yapiliyor/
Ticaret Odası da bunu mu düşündü bilmiyorum ama açıklamayı sitesinden kaldırarak geri adım attı. Bu süreçte  Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası “Bankalara : Bindiğiniz dalı kesmeyin “  çağrısı yaparak banka ismi vermemekle birlikte direkt bankaları eleştirerek kredi desteği vermeyip, kolaylık sağlamadığı yönünde eleştiriler getirdi. Üyelerden gelen şikayetlere TOBB Başkanı  M. Rifat Hisarcıklıoğlu’da sessiz kalmayarak gelen şikayetlerin haklılığı yönünde, “Şirketlerimiz bankalar tarafından ‘limit bitti’ denip başvurusu dahi alınmadan geri çevriliyor. Buradan tüm bankalara seslenmek istiyorum. Bu dönem karlılık düşünecek, şirket seçecek dönem değil”  açıklaması yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, özel bankaların bu süreçteki faaliyetlerine yönelik de değerlendirmelerde bulunarak, “Vatandaşlarımızın özel bankalarla yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Bu dönemde vatandaşlara destek olmayı geçtik, mevduatını bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz. Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizin bilinmesini isteriz” ifadelerini kullandı.
Son noktada; Cumhurbaşkanı  Erdoğan özel bankaların koronavirüs sürecindeki tavrına dikkat çekti, “Özel bankalar bu süreçte iyi bir imtihan vermiyor” diyerek, “bankaların üzerlerine düşen görevi yapması gerektiğini” söyledi. Tabi işin içinde olan birisi olarak bu eleştirilere duyarsız kalamayacağım gibi haklı ya da haksız olduğunu sorgulamak gerekir. Zaten daha önceki bir yazımda Piyasayı Kamu Bankalarının sürüklediğini, yerli ve Yabancı sermeyeli bankaların ise benzer davranışlar içine girerek Piyasa kredi beklentilerini destekleyici bir strateji uygulamadıklarını belirtmiştim.

Yapılan eleştirilen benim için sürpriz değil “malumun ilanı” gibi idi krediler açısından. Zira benzer ifadeleri banka rakamları ile daha önce ortaya koymuştum. Yine de hatırlatmak anlamda yapılan eleştirilerin ne anlama geldiği ve haklı olup olmadığına daha yakından bakalım.
Bankaların 2019’da topladığı 50 milyar USD nereye gitti?
2020 yılına geçmeden önce Bankaların 2019 yılında neler yaptığına bakmakta fayda var. İlk bakışta cevaplanması gereken ciddi sorular kendini gösterdi. Bankalar yıl sonunda bilançolarını makyajlamak için yapay kredi ve yapay mevduat oluşturma ihtimaline karşılık 03.01.2019 rakamları ile 27.12.2019 rakamlarını baz alarak karşılaştırma yaptık. Banka rakamlarının daha sağlıklı değerlendirilmesi için öncelikle mevduat ve kredilerin USD olarak değişimine baktık ( Kur etkisi var diyenlere bir sonraki banka kırılımlarının TL üzerinden olacağını hatırlatmak isterim ).  

2019 başında 382,7 milyar USD Mevduatı olan sektörün yıl sonunda mevduatı 433,6 milyar USD’ye çıkmış durumda. Yıllık artış 50,9 milyar USD. İlk soru da kendiliğinden ortaya çıktı. 50,9 milyar USD’lık mevduat artışını bankalar ne yaptı? İlk akla gelen kredi vermiştir olur tabi ki. Çünkü bankacılığın genel tanımı ne idi “topladığı fonları ihtiyacı olan şahıs ve firmalara kredi olarak verip aradan kar etmekti”. Yoksa para toplarım ama Piyasaya vermem anlayışı bankacılık değil adı başka bir şey olur. Zaten başta BDDK olmak üzere bankalar bunu sık sık hatırlatarak, siz sadece para toplamak için “Bankacılık Lisansı” almadınız uyarısını yapıyor. Bakalım gerçekten öyle olmuş mu?
Krediler 2019’da ne kadar  arttı?
Bankaların toplam kredisi 2019 Ocak ayı başında 446,6 milyar USD idi. 2019 sonu geldiğinde 447,6 milyar USD’ye ulaşmış durumda, artış sadece 1 milyar USD. Yukarıdaki mevduatta artış tutarı olan 50,9 milyar USD’nin ne olduğu yönündeki akla gelen cevap çürümüş durumda, yani kredi olarak verilmemiş. Kepçe ile toplanmış ama kaşıkla vermek de çok görülmüş kendilerine kalmış.

İşte bu noktada Bankalar suçüstü yakalanıyor. Asıl faaliyetleri para toplayıp ihtiyacı olan vatandaş ve firmalara  vermek yani Piyasayı fonlamak olan bankalar 50,9 milyar USD toplamış ama maalesef iş dağıtmaya gelince dağıtmamışlar. Bu yönde yapılan eleştiriler  haklı. Aslında detaya bakıldığında Kamu Piyasayı fonlarken ki artışı 12,9 milyar USD, Yabancı -4,6 milyar USD ve Yerli Özeller -7,6 milyar USD  kredilerde küçülmüş. Bu yönde yukarıdaki eleştirilerin de ne kadar haklı olduğu ortaya çıkmış durumda. Kuru laf değil yani. İyi de 50 milyar USD nereye gitti? Diyenlere ise cevap ilk akla gelen faiz oranları yüksekken Devlet Bonu ve Tahvillere gitme ihtimali yüksek bunu da ilk çeyrek mali veriler açıklandığında banka özelinde göreceğiz. Burada atlanmaması gereken bir nokta var Kamu Bankalarının mevduatlarındaki artışı 29,8 milyar USD yanı toplam artışın %60’lık kısmı Kamu Bankalarında olmasına rağmen kredilerde bu kadar bir artış yok. Dolayısı ile Kamu da artan mevduatın yarısını bile kredi olarak dağıtmamış belli ki başka yerlerde kullanmış. Bu nokta da Yerli eleştirinin dozunun fazla olduğu söylenebilir. Zira Kredilerde düşüş sadece yerli değil yabancı bankalar da aynı strateji uygulamış. Dolayısı ile eleştirilerin sadece yerli sermayeli bankalar üzerinden olması biraz haksızlık oluyor.
2020 ilk çeyrekte durum ne?
2020 ilk çeyrek kredi durumuna bakıldığında USD bazında aslında sektörde 700 milyon USD daralma olduğu görülüyor. Kredileri sadece USD bazda değerlendirmek hatalı olacağından ( ki bu durum kredilerin TP veya YP dağılımından ve oranların farklı olmasından kaynaklanmaktadır ) TL olarak da kredilerin durumuna bakmakta fayda var. TL olarak baktığımızda 2020 ilk üç ayında sektör kredilerde 219 milyar TL büyümüş durumda. Büyüme oranı % 8,3 düzeyinde. 2019 sonuna göre Kamu bankaları 103 milyar TL büyürken Yabancı sermayeli bankalar 57,8 milyar TL eleştirilerin odağı olan yerli özel bankaların ise 58,1 milyar TL büyüyerek toplamda 868 milyar TL hacme ulaşarak Kamu bankalarından sonra ikici hacme sahip konumlarını korudukları anlaşılmaktadır.

Karlılık ne durumda
2019 yılını bir önceki yıla göre karlılıkta kayıplar ile kapatan sektör 2020 yılında kar patlaması yaptı. Karlılığın detayları ilk çeyrek mali veriler açıklanınca ortaya çıkacak. Kredilerdeki yukarıdaki tabloya bakıldığında kredilerden gelmediği söylemek kahinlik olmayacak.  

2020 ilk iki ayda bankalar  2019 yılının ilk iki ayına göre % 135,9 artırmış durumda. Topladıkları paraları Piyasaya Kredi olarak vermediklerine göre karın kaynağı daha kolay ve kestirmeden olmuş demek ki. 2019 ilk iki ayında 6,4 milyar TL Net kar açıklayan sektör 2020 ilk iki ayında 15,1 milyar TL Net kar açıkladı. Artış 8,7 milyar TL oldu.

Bir sonraki yazıda Kredileri 100 milyar TL üzerinde olan ( kredilerde %85, mevduatta % 77 paya sahip ) dokuz bankanın ne yaptığına bakacağız. Banka özelinde eleştirilerin yerinde olup olmadığını değerlendireceğiz.  2020 için de çok yılın kalan bölümünün kolay geçmeyeceği ve yeni sorunları beraberinde getireceği  şimdiden kendini gösterir oldu. İlk çeyrek yüksek karlılıklarının diğer çeyreklerde devam etmesi için bankaların ne gibi aksiyon planları hazırladıklarını da hep birlikte göreceğiz.
Erol TAŞDELEN
Ekonomist, Siyaset Bilimci
Tasdelen34@gmail.com

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Vakıf Katılım yılın ilk çeyreğinde 1,9 milyar lira net kar elde etti

Yayınlanma:

|

Yazan:

Vakıf Katılım, yılın ilk çeyreğinde 1,9 milyar lira net kar elde etti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Vakıf Katılım, katılım bankacılığının gelişmesi ve büyümesini sağlamak için faaliyetlerine devam ediyor.

Yılın birinci çeyreği itibarıyla 350,3 milyar lira fon toplayan banka, ekonomiye 398,6 milyar lira finansman desteği sağladı.

Söz konusu dönemde net karını 1,9 milyar liraya çıkaran banka, 2024 sonuna göre yüzde 20 büyümeyle 483,9 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, yılın ilk çeyreğini hedefleri doğrultusunda tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Kullandırdıkları fonların 398,6 milyar lira, topladıkları fonların 350,3 milyar lira olduğunu aktaran Akben, ‘Geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönemde de karlılık alanında gösterdiğimiz başarılı performansı sürdürerek 1,9 milyar lira net kar elde ettik. Aynı süreçte öz kaynaklarımız 37,2 milyar lira olarak gerçekleşirken, sermaye yeterlilik oranımız ise yasal yükümlülük seviyesinin üzerinde, yüzde 16,48 olarak kaydedildi.’ ifadelerini kullandı.

Zenginleştirdikleri ürün ve hizmetlerle müşteri memnuniyeti oranını yükselttiklerini vurgulayan Akben, şu değerlendirmede bulundu:

‘Bu durumun finansal sonuçlarımıza pozitif yansımasıyla da kaynaklarımızı artırıyor, böylece reel ekonominin gelişimine daha çok katkı sağlıyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi amacımız sadece bankamızın büyümesini değil, sektörümüzün de büyümesini sağlamak ve ülke refahına katkı sağlamak. Tecrübeli yönetimimiz, dinamik operasyon sistemlerimiz ve yenilikçi yaklaşımımız ile faaliyetlerimize büyük bir sorumlulukla devam edecek, büyümemizi sürdüreceğiz.’

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

VakıfBank’tan 1 milyar dolarlık sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi

Yayınlanma:

|

Yazan:

VakıfBank, 21 ülkeden 50 bankanın katılımıyla toplam 1 milyar dolar tutarında sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi sağladı. 367 gün vadeli olarak temin edilen kredinin 472 milyon dolarlık kısmı dolar cinsinden, 487,2 milyon euro’luk kısmı ise euro cinsinden gerçekleşti. Kredinin maliyeti dolar tarafında SOFR+%1,60, euro tarafında ise euribor+%1,35 seviyesinde oldu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan toplam 3,6 milyar dolar tutarında kaynak sağlayan VakıfBank, bu sendikasyon işlemi ile sürdürülebilirlik temalı finansman hacmini daha da genişletti. Kredinin “yenileme oranı”%110” olarak gerçekleşirken, bu yılın işlemi bazı açılardan önceki yıllardan da daha güçlü bir yapı sergiledi.

Katılımcı banka sayısı arttı, talep güçlü oldu  

Sendikasyon kredisi işlemi kapsamında geçen yılın aynı dönemindeki katılımcı banka sayısı 14 iken, bu yıl sayı ilk kez 18’e ulaştı. Ayrıca, önceki yıl işlemde bulunmayan 9 yeni banka da bu yılki sendikasyonuna katılım sağladı. Bu kapsamlı katılım, krediye olan taleple birlikte uluslararası piyasalardaki güçlü ilgiyi yansıttı.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, işlemle ilgili yaptığı açıklamada, uluslararası finansal belirsizliklere rağmen gelen yüksek talepten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Üstünsalih, söz konusu sendikasyonun Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi kapsamında kullandırılacağını ve bu çerçevenin desteklenmesinde geniş muhabir ağının katkısının büyük olduğunu vurguladı.

İşleme yeni bankalar da katılım gösterdi  

Üstünsalih ayrıca, geçen yıl içinde sendikasyon işlemlerine katılmamış 9 yeni bankanın da bu yılki krediye destek vermesinin kendileri açısından önemli olduğunu ifade etti. Buna ek olarak, hali hazırda işlemde yer alan 7 bankanın da katılım tutarlarını artırmaları, bankanın uluslararası ilişkiler açısından geldiği noktayı gösterdi.

Genel Müdür Üstünsalih, bu başarılı sonucun, uluslararası muhabir bankalarla kurulan kalıcı ve güvene dayalı ilişkilerin bir sonucu olduğunu belirterek, katkı sağlayan tüm kurum temsilcilerine teşekkür etti. Söz konusu sendikasyon kredisi, sürdürülebilir projelerin finansmanına aktarılmak üzere kullanılacak. Böylece, VakıfBank çevresel ve sosyal sorumluluk temelli finansman politikasını güçlendirmeyi sürdürecek.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

QNB Türkiye, Ankara’da yeni genel müdürlük ofisi kurdu

QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, “Bütünleşik Afet Yönetimi programımız kapsamında attığımız bu adımın yalnızca QNB’ye değil, Türkiye’nin finansal sistemine de katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

QNB Türkiye, ‘Bütünleşik Afet Yönetimi‘ programı doğrultusunda iş sürekliliğini güvence altına almak ve çalışan güvenliğini en üst seviyeye taşımak amacıyla Ankara’da yeni genel müdürlük ofisini faaliyete geçirdi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, olası afet risklerine karşı kurumsal hazırlığını güçlendirmeyi hedefleyen QNB Türkiye, İstanbul merkezli operasyonlarını desteklemek amacıyla Ankara’da yeni bir genel müdürlük ofisi kurdu.

Bütünleşik Afet Yönetimi programı kapsamında hayata geçirilen bu adım, bankanın iş sürekliliği yaklaşımında önemli bir aşama olarak yer alıyor.

‘Risk Yönetimi ve İnsan Kaynakları’ başta olmak üzere ilgili ekiplerin geliştirdiği ‘Coğrafi Yedekleme Projesi’ doğrultusunda, genel müdürlük yönetimi, bilgi teknolojileri, iştirakler ve alternatif satış kanalları gibi kritik iş birimleri Ankara’da da konumlandırıldı.

Olağanüstü durumlarda bankanın tüm temel işlevlerini kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla operasyonel altyapıların tümü bütüncül bir yaklaşımla yeniden planlandı.

Geçen yıl haziran ayında ilk fazı faaliyete geçen ve halihazırda hibrit modelle çalışan, farklı departmanlardan oluşan 424 kişilik ekibe ev sahipliği yapan Ankara Genel Müdürlük Ofisi’nde, yeni işe alımlarla birlikte çalışan sayısının artırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda bankanın acil durum yönetimi ve kriz planlaması süreçleri düzenli olarak güncellenirken, çalışanlara afet senaryolarına yönelik kapsamlı eğitimler de veriliyor. Aynı zamanda, bilgi teknolojileri altyapısı olağanüstü durumlara karşı güçlendirilerek veri kaybının önlenmesi ve hizmetin kesintisiz sürdürülebilmesi sağlanıyor.

– 36 projenin 19’u başarıyla tamamlandı

‘Sıfır can kaybı, sıfır iş kesintisi’ hedefiyle oluşturulan program, çalışan güvenliği, veri koruması, altyapı güçlendirmeleri ve operasyonel devamlılık olmak üzere toplamda 36 projeyi kapsıyor. Program, bankanın afet senaryolarına karşı tüm birimlerinin sistematik olarak güçlendirilmesini hedefliyor.

Bugüne kadar 36 projenin 19’u başarıyla tamamlanırken, programının kapsam tamamlanma oranı ise yüzde 85’e ulaştı. Kalan projelerin de kısa sürede uygulamaya alınması planlanıyor.

Banka, afet risklerini en aza indirmek, çalışanlarına güvenli bir çalışma ortamı sunmak ve müşterilerine kesintisiz hizmet sağlayabilmek için yatırımlarını sürdürüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, iş sürekliliğini sağlamak ve çalışanların güvenliğini en üst düzeye çıkarmak adına yatırımlara kararlılıkla devam ettiklerini belirterek, Ankara’da faaliyete geçen genel müdürlük ofisinin, bu stratejimizin somut örneklerinden bir tanesi olduğunu aktardı.

Olası bir afet anında, kritik süreçleri koruyarak müşterilere kesintisiz hizmet sunmayı hedeflediklerini aktaran Tan, ‘Bütünleşik Afet Yönetimi programımız kapsamında attığımız bu adımın yalnızca QNB’ye değil, Türkiye’nin finansal sistemine de katkı sağlayacağına inanıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Tan, yeni ofisi, İstanbul’da yaşanabilecek olası bir afet sonucunda oluşabilecek kesinti anında tüm süreci devralabilecek nitelikte altyapıyla planladıklarına işaret ederek, ‘Risk Yönetimi ekibi tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda operasyonel süreklilik için kritik iş süreçlerini ve pozisyonları belirledik. Bu süreçlerin yedeklenmesi ve altyapıların güçlendirilmesiyle iş sürekliliğini güvence altına aldık. Ayrıca veri yedekleme sistemleriyle de desteklenen bu merkezi bankacılık operasyonlarımızın devamlılığını sağlayacak şekilde yapılandırdık.’ değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.