Connect with us

BANKA HABERLERİ

Bankacılıkta DATA Savaşları

Banka ve sigorta şirketlerinde ard arda patlayan müşteri bilgileri sızıtısının arkasanda ne var?

Yayınlanma:

|

Banka Müşteri  Bilgi Güvenliği , her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de ilk sıralarda yer alır. Her zaman gündemdedir. Bazı Bankalar “Veriden Sorumlu GMY”, “Bilgi Teknolojileri GMY” “Teknoloji ve Operasyon GMY”, “Dijital Bankacılık GMY”, “Bilişim Teknolojiler GMY”  diye hizmeti GMY-Genel Müdür Yardımcısı  düzeyine çıkardı.  Günümüzde bilgi güç demektir. Buna rağmen yakından takip edenler “bu kadar da olmaz” denilen bilgi – data hırsızlıklarının nasıl olduğunu hayret ile izler oldu.
Rekabet Kurumu baskınları
Çok değil 2020 Ocak ayında Rekabet Kurumu 20’ye yakın bankaya soruşturma açtığı, bankaların CEO ve GMY gibi üst yöneticilere ait bilgisayarlarının backup ( yedeklerinin ) alınarak gerekli inceleme başlattığı haberleri basın ve medyada yer almıştı. Sonucu merakla bekliyorum, ilginç şeyler çıkacağına eminim.

Rekabet Kurumu bunu zaman zaman yapıyor.    2013 yılında da 12 Bankaya ciddi cezalar kesmiş Danıştay 09.05.2017 tarihinde karara bağlamıştı. Benzer süreçler hiç kuşkusuz bundan sonra da olacaktır. Merak edenler Rekabet Kurumunun halen arşiv  sayfasında yer alan kararı okuyabilirler. Hoş sektörde olanlar,  çalışanları tanıdığı için o gözlerinde büyüttükleri, her fırsatta  “iş etik kurallarından” bahseden  insanların arka planda neler çevirdiğini okurken üzüntü, şaşkınlık, gülme krizi içinde değişik duyguları yaşayacaklarına eminim.
https://www.rekabet.gov.tr/Karar?kararId=30851aa5-2cf3-4c54-b284-e192ed6ed71b
Huylu huyundan vaz geçer mi?
Bankalar “cezalar yediler, uyarılar aldılar” diye “her şey  düzeldi, derslerini aldılar” sanıyorsanız çok safsınız derim. Halen bankaların arka bahçesinde data savaşları devam ediyor. Sahneler aksiyon filmlerini aratmıyor. Bankalar karşılıklı olarak elinde data bulunduran personellerin transferinden tut da, karı – koca – sevgili ilişkisinden yararlanıp data elde etmeye kadar inanılmaz bir trafik var. “Biz Profesyoneliz yapmayız, bizim ülkede olmaz böyle şeyler” diyorsanız kafanızın kum içinde kalmasına devam edin, bence sorun değil. Benim ilgilendiğim konunun ülke milli güvenlik sorunu kadar önemli olması. Artı Şirketlerin güvenliği. Bu iş o kadar vahim ki düşünsenize ülkenizdeki bütün vatandaşların, esnafın, sanayicinin bilgilerini elde etmeye çalışan ve ciddi emek, zaman, para harcayan sistematik çalışan birileri var. Olacaktır da. Bu iş sadece Rekabet Kurumu ve BDDK’ya bırakılacak kadar basit değil inanın. Güncek gelişmelere göre devletin içinde sadece bu konuyu takip eden birimler kurulmalı. Emniyetin Mali Suçlar birimi, MASAK’ta bu konuda ayrı yapılanma içinde değerlendirilmeli. Cezalar daha ağırlaştırılmalı.
Bozulma ne zaman oldu?
Daha önce Wells Fargo Bank özelinde benzer  durumların Türkiye’de de olduğunu defalarca yazdım.  McKinseyciler ,  “eski bankacılar” diye küçümsediği ve tepeden baktıkları yerleşmiş kadroları bilinçli ve sistematik bir şekilde tasfiye edilerek kendileri bu koltuklara oturdu. Her bankada olan ve birbirleri ile irtibatlı bu grubu küçümsemeyin “amaca ulaşmak için her araç meşrudur” diyen bir grup. Bazıları “Kariyer için” farkında olmadan yapıyor bu tip data hırsızlığını bazıları “para için” bilemeyiz arkadaki pazarlıkları. Eski bankacılar banka ile ilgili işleri aileleri ile bile konuşmazdı. Çok ketumdular.  Özellikle McKinseyci diye isimlendirdiğim sektöre paraşütleme inen, kartvizit bankacı gruplarda bu bilgiler rakı – viski sofralarında meze yapıldı. Banka Üst Yönetimlerine atamalar BDDK onayından geçiyor. BDDK bazen o kadar hassas davranıyor ki “vay be” diyorsunuz. Bazen de “yuh” diyorsunuz. Örneğin,  “karı-koca” olan çiftlerin farklı bankalarda GMY olmasına ses çıkarmazken yıllarını bankaya vermiş insanların görev yapmasını onaylamıyor. Şaşkınlıkla izliyorum.
Başka amereler de mi var?
Bankaların İK-İnsan Kaynakları tarafında 2020’de de hızlı bir trafik var. Bazı bankalar İK ismini değiştirdi. “İnsan ve Kültür” diyenler de oldu; “Yetenek ve Kültür” diyenler de oldu. “Kültür” kelimesi hiçbir dönemde bu kadar anlamı dışında kullanılmamıştı. Yerli büyük Banka özellikle “KOBİ’de Analizler yapan” bir üst yöneticiyi büyük yabancı sermayeli bankadan transfer diyor. “Maaşı sorgulamayın” derim. Tabi bu transferin personelin yakışıklı olmasından kaynaklandığını düşünecek kadar da saf değiliz. Buna karşılık aynı yabancı sermayeli banka ( karşı hamle de olabilir ) geçen hafta aynı yerli bankanın bütün data bilgilerini elinde tutan bu yönde Türkiye genelinde program yazıp satış yaptıran daha sonra bölge müdürü olarak atanıp kızağa çekilen personeli de geri transfer ediyor. Geri diyorum zaten bu personel o bankadan uzun yıllar önce bu yeteneğinden dolayı transfer edilmişti. Bitmedi. Yerli bankada uzun yıllar çalışan bu personelin McKinsey kökenli ( ne tesadüf değil mi ) eşi de yeni transfer olan bankada zaten Pazarlama Direktörü. Kısaca kimin bilgisi kimde belli değil. Ortada “banka  – müşteri sırrı” diye bir şey kalmamış. Tabi bu arkadaşlar “biz profesyoneliz evde, rakı sofralarında iş konuşmayız” diyebilirler. O zaman şu 2013’deki Rekabet Kurulu soruşturmasına takılan mail ve mesaj trafiğini tekrar okumanızı tavsiye ederim. İlgili kurumlar bu tip konularda en gibi davranış sergileyecek ilerleyen günlerde göreceğiz.
Bilgi güvenliği için ne olmalı ?
Dijital güvenlikte iki unsur var. Birincisi Teknolojik zaaflar, ikincisi Personel kaynaklı. Bizde her ikisi de yaşandı maalesef, hala da yaşanmaya devam ediyor.  Dijital Teknik tarafı “yazılım güncelleme, güvenlik duvarlarını güçlendirme” gibi yöntemler ile bir şekilde sağlarsınız, yapmanız gereken de bu zaten. Bunu başka bir yazıya bırakalım. Bu yazının konusu İnsan kaynaklı Data hırsızlıkları. Cezalar ağır aslında. Cesaret edenin ciddi gözü “kariyer ya da para” ile karartılmış olması lazım. Yoksa yapılan işler akıllı insanların yapacağı şeyler değil, akıl tutulması; cahil cesareti derim. Aslında bu durum engellenmese de caydırıcı olması açısından alınacak yöntemler var. Örneğin bankalar arasında personel transferinde belli bir süre iş hayatını durdurmak bu yöntemlerden biri olabilir. BDDK ve Rekabet Kurumu bir araya gelip makul süreler belirlemeli. Örneğin Şube müdürleri bankadan ayrıldıktan sonra 6 ay başka bankada çalışamaz ise bölge müdürleri 1 yıl; Grup Müdürleri (Direktörler)  2 yıl; GMY’ler 3 yıl, Genel Müdürler 5 yıl gibi süreler belirlenir ise kısmen bu işin önü alınmış olur. Yoksa Cuma istifa et Pazartesi başka bankada başla; karı – koca başka bankalarda üst yönetimde yer al; gizli gizli viski – rakı sofralarında buluş gibi yöntemler ortalığa saçılmışken Data hırsızlığının önünü kesemezsiniz. Tabi öncelikle bu tip ailevi ilişkileri olan insanların sektörde tespiti ve bir elden geçirme zamanı geldi de geçiyor.
Müşteri Bilgisi sızdı paniği   
Banka, Borsa ve Sigorta şirketlerindeki müşteri bilgilerinin sızdığı hatta internet ortamında satışa çıkarıldığı bilgilerini sık okur olduk.  İşin komiği gerekli güvenlik tedbirlerini almak için çaba göstermeyen kurumlar bu tür “haberler yayılmasın” diye seferber oluyorlar. Neymiş, “kurumun imajı sarsılırmış”. Yemişim senin imajını, “müşteri bilgileri” gibi en mahrem, namusuna sahip çıkamamışsın neyin imajı. Müşteri bilgileri o kurumun namusudur. Buna sahip çıkmamak, başka kurumlara servis yapmak da en büyük namussuzluktur.   
Ne diyordu Dede Korkut : “Hain içerde olunca, kapı kilit tutmaz oğul”.

Erol TAŞDELEN

Ekonomist

BANKA HABERLERİ

Akbank’a EyeBrand ödülü

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, kapsayıcı bankacılık ilkesiyle geliştirdiği hizmetleri ile BlindLook tarafından ikinci kez EyeBrand ödülüne layık görüldü.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank, BlindLook tarafından ürün ve hizmetlerini görme engelliler için erişilebilir hale getiren markalara sunulan EyeBrand ödülünü ikinci kez aldı.

Kapsayıcı ve daha erişilebilir bir dünya için adım atan markaların ödüllendirildiği ‘EyeBrand Ceremony’, bu yıl ‘Beyond Darkness’ temasıyla düzenlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, çeşitlilik ve kapsayıcılığı kurumsal kültürlerinin temel taşlarından biri olarak benimsediklerini ve bu doğrultuda birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Günümüzde iletişim ve bilginin yüzde 80’inin görsel odaklı olduğunu aktaran Yüce, ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 285 milyon görme engelli birey var ve BlindLook ekibi, bu bireylerin sadece görmediği için hayatın yüzde 20’siyle yetinmesini kabul etmeyen, buna meydan okuyan bir ekip.’ ifadelerini kullandı.

– ‘Akbank olarak kendileriyle işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz’

BlindLook ekibinin üstlendikleri misyonu çok değerli bulduklarını vurgulayan Yüce, şunları kaydetti:

‘Akbank olarak kendileriyle işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kapsayıcılık ilkemizle, engelli bireylerin istihdamı için katma değerli iş fırsatları yaratmaktan çalışma ortamlarımızı, ürün ve hizmetlerimizi erişilebilir hale getirmeye kadar geniş bir çerçevede çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Teknolojik yetkinliğimiz ve dijital gücümüzle hizmetlerimizi herkes için erişilebilir ve faydalı kılmaya odaklanıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı kurumsal bir görevimiz olarak görüyoruz. Bu nedenle, ikinci kez EyeBrand seçilmek bizim için çok değerli ve anlamlı. Akbank olarak, sürdürülebilirlik stratejilerimizin merkezinde yer alan ‘İnsan ve Toplum’ odaklı çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.’

Akbank, BlindLook’un özgürlük teknolojisi olarak adlandırdığı ‘Sesli Simülasyon Teknolojisi’ ile görme engelli bireylerin Akbank Mobil ve İnterneti rahatlıkla kullanmasına olanak tanıyor.

Ekran okuyucu programlarla uyumlu çalışan bu teknoloji, görme engelli kullanıcılara Akbank’ın mobil ve internet uygulamalarını kullanırken izlemesi gereken adımları sesli bir biçimde aktarıyor ve onları yönlendiriyor. Bu yönlendirmeler sayesinde Akbank’ın online platformlarına özgürce erişebilen kullanıcılar, bankacılık işlemlerini kolay, hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

TEB’in ilk çeyrekte net kârı 3 milyar 5 milyon TL oldu

Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2024 yılı birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. 31 Mart 2024 itibarıyla TEB’in aktif toplamı 454 milyar TL olurken, net kârı 3 milyar 5 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 54,7’sini oluşturdu.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in toplam kredileri yılın birinci çeyreğinde 248,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 311,7 milyar TL oldu. 2024 yılında güçlü sermaye yapısıyla birlikte istikrarlı büyümeyi sağlayan ve karlılığını sürdürülebilir bir şekilde devam ettiren TEB’in özkaynakları 36,7 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin çok üstünde, yüzde 17,67 oranında gerçekleşti.

TEB ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulurken; “iyi ve örnek banka” anlayışıyla ekonomi, çevre ve toplum için pozitif etki yaratan çalışmalar yapmaya devam ediyor. Sürdürülebilirlik konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlayan TEB, 2024 yılının ilk çeyreğinde, daha iyi bir gelecek için hayata geçirdiği projeleri ve bu alanda somut olarak attığı adımları anlattığı yeni bir reklam kampanyası başlattı. “TEB Etkisi, Bugün İyi Yarın Daha İyi” kampanyasıyla TEB, bugün iyiye verilen desteğin hepimizin geleceğini pozitif yönde etkilediğini vurgularken, daha iyi bir gelecek için TEB Etkisi’ne dikkat çekti. Paydaşlarıyla birlikte toplumu daha iyi bir geleceğe taşımak için çalışan banka, sürdürülebilirlik konusunda toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

TEB, “en çok tavsiye edilen banka olma” hedefiyle müşteri deneyimini iyileştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdü. Yılın ilk çeyreğinde 62 bin müşterisini dinleyen ve müşteri memnuniyetini tüm kanallarda düzenli olarak ölçen TEB, geri bildirimler doğrultusunda daha iyi müşteri deneyimi sağlamak amacıyla sektörde fark yaratan çözümler sundu. TEB, tüm müşterilerinin Şubelerinde, Çağrı Merkezi’nde, CEPTETEB Mobil Bankacılık ve İnternet Şubesi’nde yaşadığı müşteri deneyimini daha da geliştirmek için çalışmayı sürdürüyor.

Taşıt kredisi ile gerçek ve tüzel müşterilerinin taşıt alımı için finansman ihtiyaçlarını karşılayan TEB, banka bünyesine dahil ettiği TEB Finansman A.Ş. ile taşıt kredisi piyasasındaki yerini daha da güçlendirdi. Banka, 2024 yılının ilk çeyreğinde TEB Oto Finans online taşıt kredisi başvuru formu ile müşterilerine teb.com.tr üzerinden sadece üç adımda taşıt kredisi ön başvurusu yapma imkanı sundu. Bu sayede kullanıcılar, satın almak istedikleri araç marka modeli ve yetkili satıcı seçimlerini yapıp; kredi tutarı, vade bilgisi ve sınırlı kişisel bilgi ile ön başvuruda bulunduktan sonra seçtikleri yetkili satıcıya giderek başvurularını tamamlayabiliyor.

TEB, CEPTETEB Mobil Uygulaması ve İnternet Şubesi ile müşterilerinin günlük bankacılık ihtiyaçlarını 7/24 kesintisiz olarak karşılamayı sürdürüyor. Yılın ilk çeyreğinde “Kasko Poliçesi teklifi alarak poliçe oluşturma” ve “Kolay Adres ile telefon rehberinden seçilen kişilere hesap/IBAN bilgisi girmeden para gönderme” gibi finansal ihtiyaçlara yönelik hızlı, kolay ve yeni özellikler CEPTETEB Mobil’de devreye alındı.

Ticari müşterilerine en iyi dijital bankacılık deneyimini sunmak amacıyla CEPTETEB İŞTE’yi geliştirmeye devam eden TEB, zenginleştirilmiş menü seçeneklerini kullanıma açtı. Bu kapsamda yılın ilk çeyreğinde çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik tasarlanan Harman Kart ile kredi kullanım ve detaylı kredi gözlem menüleri devreye alındı. CEPTETEB İŞTE üzerinden yapılan para transfer limitlerinin gözlemlenmesi, tüm dijital ekstrelere tek ekrandan erişim ve ekstre tercih değişikliği gibi yenilikler kullanıma sunuldu.

TEB, Kurumsal İnternet Bankacılığı kullanan müşterilerinin de dijital bankacılık kullanım deneyimini iyileştirmek ve yeni hizmetlerle içeriğini geliştirmek amacıyla CEPTETEB İŞTE Yeni Kurumsal İnternet Bankacılığı Projesi’ni başlattı. Bu kapsamda tamamlanan çalışmalar arasında yer alan “Hesaplar” ve “Kredi Kartları” menüleri müşterilerin kullanımına sunuldu.

TEB, Kadın Bankacılığı ile sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın işletme sahiplerinin ve girişimcilerin iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeye, ekonomiye daha fazla dahil olmalarına katkıda bulunmaya devam etti. TEB, kadın iş sahiplerinin kullanımına sunulan TurWIB II Kredisi ile anlaşma kapsamında deprem bölgesindeki kadın iş sahipleri öncelikli olmak üzere kredi kullandırmayı sürdürdü. Kadın iş sahiplerinden oluşan kredi hacmi yılın ilk üç ayında geçen yıla göre yüzde 20 oranında artarak 7,5 milyar TL seviyesine ulaştı.

TEB, ülkemizin büyüme hedefini yakalamasına ve toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla finansal okuryazarlığa odaklanan çalışmalarına devam ediyor. TEB Aile Akademisi kapsamında sunulan eğitimlerle hak ve yükümlüklerini bilen, finansal, çevresel ve hukuksal olarak bilinçli tüketici olması hedeflenen bireyler yetiştirilmesi destekleniyor. Yılın ilk çeyreğinde dört farklı sektörde yaklaşık 10 kurumun 3 bine yakın çalışanına finansal okuryazarlık eğitimleri sunulurken, “Çevre Hukuku Okuryazarlığı” ve UNICEF iş birliğiyle hazırlanan “İklim Okuryazarlığı” eğitimleri de verilmeye başlandı.

Girişimcileri destekleme ve girişimcilik ekosistemini güçlendirme çalışmaları kapsamında TEB, Girişim Bankacılığı ile yeni adımlar atmayı sürdürdü. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü’nün erken aşamasını başarıyla tamamlayan ve hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına destek olmak amacıyla hayata geçirdiği Turcorn 100 Programı kapsamında aday 15 firma açıklandı. Programın ilk ve tek banka partneri olan TEB, Turcorn adayı girişimcilere Girişim Bankacılığı hizmetleriyle destek vermeye başladı.

BNP Paribas’ın küresel ağının bir parçası olarak, güçlü muhabir bankacılık ağı ile ithalatçılara uygun vade ve avantajlı maliyetlerle gerek hammadde gerekse makine yatırımlarına finansman imkânları sağlayan TEB, ihracatçı firmaların yanında yer almaya devam etti. İhracatçı firmalara sağlanan TCMB kaynaklı kredilere erişimin devam ettiği yılın ilk üç ayında kredi kullandırımı 1,7 milyar Türk Lirası’na ulaştı.

TEB’e yılın ilk çeyreğinde ödül

TEB Özel Bankacılık, World Finance Bankacılık Ödülleri kapsamında “Türkiye’deki En İyi Özel Bankacılık” ödülünü aldı. Altı yıldır bu ödüle layık görülen TEB Özel Bankacılık sektör liderliğini tescillerken, başarılı ve istikrarlı performansını uluslararası alanda da kanıtlamış oldu.

TEB Müşteri Etkileşim Merkezi ve Şube Dışı Satış Kanalı, 2024 yılının ilk çeyreğinde 6. CX Awards tarafından “En İyi Teknoloji-Teknolojide İnovasyon” ödülüne layık görüldü.

TEB’in uçtan uca otomasyon ile müşterilerine zaman kazandırdığı ve finansmana erişim kolaylığı sağladığı e-Fatura Kredisi, Stevie Awards tarafından “İşletmeler İçin Ürün İnovasyonu” kategorisinde altın ödül alırken, Global Business Excellence Awards  (Küresel İş Mükemmelliği Ödülleri) kapsamında “En İyi İnovasyon” kategorisinin kazananı oldu.

31 Mart 2024 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Akbank, geliştirdiği “büyük dil modeli” ile geleceğin bankacılık dilinden konuşuyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, bankacılık alanındaki tecrübesini yapay zeka teknolojileri alanındaki gücü ile bir araya getirerek, bankacılık ürün ve süreçleri üzerine uzmanlaşmış kendi ‘büyük dil modeli’ni geliştirdi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre Akbank teknoloji mühendisleri tarafından geliştirilen yeni ‘büyük dil modeli’, bankacılık uzmanlığı gerektiren konuları etkin bir şekilde anlayarak daha verimli ve hızlı sonuç üreten bir yapay zeka (GenAI) altyapısına olanak sunuyor.

Akbank, yürüttüğü yapay zeka çalışmalarının yanı sıra üretken yapay zeka çözümlerini de bir süredir odağına almıştı. Bu kapsamda Akbank, bankacılık alanındaki tecrübesini yapay zeka teknolojileri alanındaki gücü ile bir araya getirerek, bankacılık ürün ve süreçleri üzerine uzmanlaşmış kendi ‘büyük dil modeli’ni geliştirdi.

Model, açık kaynaklı birçok model üzerinde yürütülen araştırma çalışmalarının sonucunda seçilen, Türkçe ve İngilizceyle birlikte sekiz dilde iletişim imkânı sunan Mixtral modelini temel aldı.

56 milyar token ve bankacılık özelinde 100 bin örnek dokümanla eğitilen bu yeni model, bankacılık uzmanlığı gerektiren konuları etkin bir şekilde anlayarak daha verimli ve hızlı sonuç üreten bir yapay zeka altyapısına olanak sunuyor.

– Bankacılık hizmetleri üretken yapay zeka ile yeniden şekilleniyor

Geliştirilen modelin ilk uygulama alanı resmi kurumlar, iş ortakları ya da müşterilerden yazışma yoluyla gelen binlerce talimat ve talebin otomasyon dahilinde okunması, anlamlandırılması ve işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi olarak belirlendi.

Böylece müşteriler tarafından şubelere gelen para transferi talimatları gibi detaylı işlemlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi ile müşteri deneyimi en üst seviyeye çıkartılıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay, Akbank olarak bankacılığın geleceğini tanımlama vizyonuyla inovasyon çalışmalarının sınırlarını genişletmeye devam ettiklerini belirtti.

Gökçay, hızla değişen teknoloji ortamında yapay zeka, bulut tabanlı uygulama modernizasyonu, servis bankacılığı teknolojileri gibi alanlarda çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerinin altını çizerek, ‘Teknoloji, bankacılığın geleceğinde kritik bir rol üstleniyor ve bu rol hem hizmetleri hem de müşteri deneyimini kökten değiştirecek güçte. Biz de önemli yatırım alanlarımızdan biri olan yapay zeka teknolojilerini, pek çok yeni bankacılık hizmetini sunabileceğimiz stratejik bir değer potansiyeli olarak görüyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Akbank’ın daha önce sunduğu doğal ses modeli, yardımcı sohbet botları gibi yapay zeka uygulamalarıyla her zaman müşterilerinin hayatını kolaylaştıran çözümlerde öncü olduğunu vurgulayan Gökçay, karmaşık finansal taleplere cevap olabilmek için 76 yıllık bankacılık tecrübelerini yapay zeka uzmanlığıyla sentezleyerek kendi büyük dil modelini geliştirdiklerini kaydetti.

Gökçay, bu kapsamda müşterilerinden gelen talepleri çok daha hızlı bir şekilde işleyerek, yanıtlayarak, kişiselleştirilmiş hizmetler sunarak üst düzey bir deneyim sağlayacaklarına işaret etti.

İşlenen verilerin yalnızca bankanın veri ortamlarında tutulduğunu ve güvenle saklanacağını anlatan Gökçay, şunları kaydetti:

‘Geliştirdiğimiz yeni ‘büyük dil modeli’ müşteri talimatlarını işlemede ve doğruluk oranlarında yüksek başarı sağladı. Model, 56 milyar token ve bankacılık özelinde 100 bin örnek doküman ile eğitildi. Yaptığımız testlerde klasik doğal dil işleme çözümleriyle elde edilen doğruluk oranı, büyük dil modeli ile kurgulanan üretken yapay zeka ve arama optimizasyonu uygulamaları sonrası yüzde 35 artış gösterdi. Akbank olarak, önümüzdeki dönemde de mevcut doğal dil işleme çözümlerini büyük dil modeli ile dönüştürmeyi ve yapay zeka temelli yeni bankacılık uygulamalarını hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede, müşterilerimizin ihtiyaçlarını öngörebilen, hızlı ve güvenilir çözümler geliştirmek için teknolojiyi en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz.’

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.