Connect with us

BANKA HABERLERİ

Bankaların e-haciz Vurgunu

Bankalar devletin çeşitli kurumlarına olan borç nedeniyle e-haciz koyduğu hesaptaki paralar bankalar tarafından vadesiz olarak kullanılıyor

Yayınlanma:

|

Bankalarda e-haciz bahane, vadesiz şahane
Bankalarda 2019 sonu itibarıyla 2.570 milyar TL Toplam Mevduat var. Bunun 1.585 milyar TL’lık kısmı Gerçek Kişilere ait, 836 milyar TL’lık kısmı Ticari İşletmelere, 149 milyar TL’lık kısmı da Resmi Kuruluşların.  2.570 milyar TL toplam mevduatın  626 milyar TL’lık kısmı Vadesiz Mevduattan oluşuyor. Yani bankalardaki mevduatın yüzde 24,4’lük kısmı başka bir ifade ile dörtte biri vadesiz. Faizlerin % 20-25’leri gördüğü dönemde de bu oran yine buralarda idi.  626 milyar TL Vadesiz mevduatın önemli bir kısmı vatandaşın parası kuzu kuzu vadesizde yatıyor yani tamı tamına 354 milyar TL. Faize duyarlı vatandaşın dövize dönerek parasının değerini koruma isteği ( ki bu toplam mevduatının yüzde 52’si dövizde hala ) bir kenara bırakırsak bankalar bu kadar yüksek vadesizi nasıl sağlıyorlar bir bakalım.
Hayırlı cumalar bankam beni niye öptü
Çok yazıldı çizildi “Cuma 3 gün vadesiz demek” kampanyaları hala devam ediyor. Fonksiyonlarını yitirmiş Bölge Müdürlükleri vatandaşın, firmanın nakit akışı alıp vadesiz yaratalım diyeceklerine hala her Cuma ( artık bazıları perşembeden başlıyor ) kampanyalar düzenleyip mevduatları Cuma vadesizde bırakmak için şubelere mobbing düzeyde baskılar yapıyor. Mail trafiği, WhatsApp yazışmaları ortalığa saçılmış durumda. Vadelileri Cuma kapatıp Pazartesi tekrar açmak, vade sonlarını cumaya getirip çekmek isteyen müşteriye haftaya ödeyelim para yok demek, krediyi Cuma günü kullandırıp ödemeyi haftaya yapalım demek artık nerede ise klasik davranış şekli oldu. Burada özellikle mevcut vadelinin kapatılması sorun. Her ürün satışına müşteriyi mesaj bombardımanına  tutan bankalar iş vadeli kapamaya gelince müşteri duymasın diye taklalar atıyor. Müşteri bilgisi / onayı olmadan vadelilerin kapatılması yasaklama zamanı gelmiştir. DBBK’nın bunu müşterinin mail, talimat veya mesaj ile vadeliyi kapama onayını zorunlu hale getirmesi halinde buradaki etik olmayan davranış şekli bitecektir.
e-haciz bahane, vadesiz şahane durumu
Vergi daireleri zaman zaman e-haciz ile Bankalara bildirimler yapıyor. Dışardan bakan vatandaş sanıyor ki e-haciz olunca borcu olan vatandaş, esnaf, sanayici hesabında para yakalanıyor ve devlet vergisini tahsil ediyor. Durumu bilmeyen “ne güzel” diyeneler de var.  Oysa gerçek öyle olmadığı anlaşılıyor. E- Haciz gelince vergi borcu olanın hesabına bloke konuyor, sorun da bundan sonra başlıyor. Bir defa e-hacizde bloke edilen paralar anında Vergi Dairelerin hesabına geçmiyor. İkincisi vatandaş ya da sanayici gidip bankaya “evet vergi borcum vardı, ödeyin” dendiğinde bile blokedeki para vergi dairesine ödeme yapılmıyor. O zaman e-haciz sistemi ne işe yarıyor?  Vatandaşa “git vergi dairesinden yazı getir resmi yazı olmadan ödeme yapamayız” deniyor bazı bankalar “git mahkemeden yazı getir öyle blokeyi çözelim” de diyebiliyor. Trafik cezasından e-haciz gelip çeki yazılan esnaf az değil.  Ortada yıllardır süren bir kaos var ve kamu otoritesi bu sorunu hala çözemedi. Diğer taraftan e-haciz geldiği için vatandaşın / esnafın / sanayicinin sicili bozuluyor. Bankalar kredilerini durdurabiliyor, kredisini kapa diyenler bile olabiliyor. Çek karnesi  vermeyi kesen bankalar bile olabiliyor. “e-haciz koydum” demek yetmiyor arka planda daha çok hasar bırakıyor ve yıkıcı etkisi oluyor. Bu uygulamanın gözden geçirme zamanı gelmiştir. Burada tek karlı çıkan kurum Bankalar, gökte ararken e-hacizde buldukları mevduatları aylarca vadesizde blokeli halde tutuyorlar.

Blokeli olmaz komisyonlu çalışmalım dönemi
Faiz oranlarının yüksek olduğu dönemde müşterileri blokeli çalışmaya zorladılar ki daha çok kazansınlar. Bu aylarda faiz düştü, POS Bloke gün sayısı BDDK tarafından sınırlandırıldı şimdi de  bankalar müşteriye “komisyonlu çalışabiliriz sadece” baskısı gelmeye başladı. BDDK POS Bloke gün sayısını sınırlarken bir konuda eksik işlem yaptı, tıpkı kredi kartı ve Kredili Mevduat Hesapları ( KMH )’larda olduğu gibi POS komisyon oranlarında da sınırlama getirmeliydi. Komisyon oranlarında sınırlama olmayınca her banka kendi kafasına göre müşteriyi komisyonlu çalışmaya yönlendirip yükse komisyonlar koymaya başladı. Blokeli çalışmayı tamamen durduran bankalar var.
Keyfi uygulama : POS Bloke
Bankaların diğer bir vadesiz yaratma aracı da keyfi konulan POS Bloke paralar. Konumuzu direkt ilgilendiren kısım ise Bankaların “POS satışını şüpheli bulduk” diye kafasına göre satışları bloke etmesi. Müşteri itiraz ettiğinde de” git mahkemeye başvur” deniyor. Hem müşteriye dolandırıcı muamelesi yapılıyor hem de git suçsuz olduğunu mahkemede kanıtla deniyor.  Bunu neye göre yapıyorlar. Kendi sözleşmelerinde “540 gün blokede tutulur” diye bir madde yok. Orada kendilerine suç ortağı da bulmuşlar. Sözleşmeye bir madde koymuşlar Üye İşyeri POS kullanıcılar Bankalararası Kart Merkezinin ( BKM ), sayfasındaki bilgilere gönderme yaparak sorumlu tutulmuş. Müşterinin okuyup imzalamadığı bir belgeye dayanarak blokede tutuyorlar yani. Dayanak olarak öne sürülen BKM’nin  www.bkm.com.tr sitesindeki Faydalı bilgiler, Üye İşyeri Kullanma Kılavuzunda oysa ki “Kart hamili şikayette bulunursa  en fazla 540 gün blokede tutulur” deniyor tabi bu arada banka hareketsiz kalmayacak araştıracak ve olayı netleştirecek. Çoğu banka hiçbir şey yapmıyor ortada şikayet de yok 540 gün paraları hukuksuz bir şekilde vadesizde tutuyorlar. Üstelik blokede tutulan parayı müşterinin “vadeli yapın” talebini de geri çeviriyorlar. Satışınızı Yabancı Para ( EUR – USD ) yaptıysanız durum daha vahim, banka o günkü kurdan satışı TL’ye çevirip 540 gün TL olarak vadesizde tutuyor. Her fırsatta Dijitalleştiğini iddia eden, Dijital çağın bankaları bir POS işleminin gerçek olup olmadığını 540 günde teyit edemiyor yanı.  BKM’nın bu tip etik olmayan davranışlara aracı ya da alet olmaması için acil tedbir alıp banakları uyarması gerekiyor. 
Bankaların haksız yere vadesiz yaratmak için vatandaş, esnaf ve sanayici müşterileri yanıltıcı, yasal olmayan yöntemler kullanmasına karşı yazılarımıza devam edeceğiz. “Bunu niye yapıyorsunuz” diye kafa yorun banka üst yöneticilerine karşı şeffafız : SOSYAL SORUMLULUK GEREĞİ!
Erol TAŞDELEN
Ekonomist, Siyaset Bilimci
[email protected]

BANKA HABERLERİ

BANKA KİRALIK KASA ÜCRETLERİ 20 BİN LİRAYI GEÇTİ

Yayınlanma:

|

Son yıllarda banaklardaki kiralık kasalara olan talep patlamasını bankalar fırsata çevirdi. Kiralık kasalar Bankalar için ciddi ücret ve komisyon geliri sağlarken  alınan depozitoları bazı bankaların vadesizde blokeli tutması ise müşterilerin tepki ve şikaytelerine neden oluyor.

TCMB ve BDDK’nın bu alanda düzenleme, denetleme yapmaması bankaların elini serbest bırakırken çoğu bankada boş kiralık kasaların kalmaması da kira ücretlerin fahiş düzeye ulaşmasına neden oldu.

Bazı bankalar yıllık ücretleri 20 bin Lirayı geçerken; müşterilerin rabet ettiği küçük kasa kiraları dahi 2-9 bin TL arasında değiştiği görüldü. Bankalar arasındaki kira ücret farkını açılmasında TCMB’nin bu alanda düzenleme yapmaması neden oldu. İŞBANK ve YAPI KREDİ Bankaları kiralık kasa ücretlerinde en fazla tarife ile ön plana çıkmış durumda. Kamu ile Katılım Bankaları özel bankalara göre daha makul kira ücret talep ettiği görüldü.

Kiralamadan önce mutlaka araştırın, pazarlık yapın

Bankalar arasında kiralık kasa ücret farkının fazla olması müşterileri banka banka dolaşıp fiyat almaya yönlendirirken, özellikle İstanbul gibi metropollerde bankalardaki boş kiralık kasa olmaması da vatandaşı çaresiz bankaların insiyatifine bırakmış durumda. Diğer taraftan özellikle banka ürünlerini kullandığınız banka ile kira ücretlerinde pazarlık yapılması faydalı olacaktır. Zira bazı bankalar müşterilerini kaybetmemek için ücretlerde indirim veya hiç almama yöntemini veya depozito almama yönünde ayrıcalıklar uygulayabiliyor. Depozitonun döviz veya vadeli hesapta tutulması ileriye yönelik maddi kaybı da önlerken, bazı bankaların depozitoyu vadesizde TL olarak tutması müşterilerin tepkisine neden oluyor.

Anahtar kaybolur is ene oluyor?

Kiralık kasalar biri bankada biri de müşteride olmak üzere çift anahtar ile açılabiliyor. Kasa anahtarı müşteri kaybetmesi halinde, çilingir ve kilit değişim için depozito almayı tercih ediyor. Diğer taraftankiralık kasa sahibinin vefat etmesi halinde noter huzurnda mirasciların gözetiminde kasalar açılarak çıkan varlıklar tutanağa geçirilip, mahkeme kararı ile hak sahiplerine veriliyor.

Kiralık Kasalar niçin tercih ediliyor

Son yıllada Dolarizasyon ve Piyasalardaki Güvenin kaybolması Kiralık Kasalara olan talebi artırırken; kiralık kasalarda ciddi döviz ve Altın biriktiğini tahmin temek zor değil. Zira, son yıllarda yaşanan su baskınlarından olumsuz etkilenen banka kasalarının noter huzurunda açılmasında kasalardan döviz ve altın çıktığı tespit edilmişti. Diğer taraftan, son yıllarda Ukrayna, Rusya savaşı ile gelen yabancı vatandaşlar yanında gurbetçi olarak yurt dışında çalışan Türk Vatandaşlarının da kiralık kasalara olan talep arttığı gözlemlendi.

Dikkat Sigorta kapsamında değil 

Özellike döviz ve altın gibi varlıklar kiralık kasalara konurken bu kasaların hısrızlık, yangın gibi olumsuzlukta banka sigorta kapsamında olmadığı bilinmesi gerekiyor. Son Kahramanmaraş merkezli depremde çoğu bankanın kiralık kasaları hasar görülürken bazı kasalara ulaşılamamış vatandaş maddi kayıplar yaşanmıştı.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Yapı Kredi’den 500 milyon dolarlık borçlanma

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Bankamıza ait işlemlerinin yüksek ilgi görmesi hem ülkemize hem de bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yapı Kredi 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracını tamamladı. İhraçta nihai getiri yüzde 9,75 olarak gerçekleşti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Yapı Kredi’nin başarıyla tamamladığı işleme, yurt dışı yatırımcılardan iki katından fazla talep geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün, güçlü sermaye yapılarını koruyarak, geleceğe sağlam adımlarla ilerlediklerini belirterek, ‘2024 yılının ilk ayında sağlıklı bilanço yapımızı daha da iyileştirmek adına Yapı Kredi olarak, 650 milyon dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirmenin gururunu yaşamıştık. Son olarak 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracımıza gelen iki katından fazla talep ile aynı gururu bir kez daha yaşadık.’ ifadelerini kullandı.

2023 yılının üçüncü çeyreğinin sonundan itibaren uluslararası piyasalardan sağladıkları kaynağın yaklaşık 2 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Erün, ‘Uluslararası piyasalarda, bankamıza ait işlemlerinin yüksek ilgi görmesi hem ülkemize hem de bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme stratejimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımız için fark yaratarak bir adım önde olmayı sürdüreceğiz.’ değerlendirmesinde bulundu.

Yapı Kredi’nin ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihraç edilmesi işleminde Abu Dhabi Commercial Bank, Bank of America, Citibank, Emirates NBD, Morgan Stanley ve Standard Chartered görev aldı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Yatırım Tavsiyesi: Çikolata alın

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • TCMB’nin geçen haftalarda dezenflasyon sürecini tesis etmek adına atmış olduğu güçlü adımlar ya da tabir caizse el freni çekmesi sonrasında döviz piyasasında türbülans iyice azalsa da, ilacın yan etkisi bu sefer de hisse senetlerini vurdu. TL referans faiz oranının %52,42 seviyesine yükselmesi dahası %60 seviyesini aşan kredi faizleri, şirket performanslarını negatif etkilemeye başladı.
  • Yüksek faizin kredi piyasasını soğutmaya başladığını, krediye ulaşımın da zorlaştığını (miktarsal sıkılaştırma) tüketicinin kredi olmadan talebi yavaşlattığını, şirketlerin yüksek kredi faizleri karşısında beklemeye geçerek yatırımı da yavaşlaması / ertelemesi, elbette borsa için iyi bir haber teşkil etmiyor. TCMB’nin agresif adımlarının Türkiye’ye mesafeli bakan yabancı yatırımcının ‘soğukluğunu’ kıracağını ve Türkiye’ye geri geleceklerini fiyatlayan Borsa İstanbul’un lokomotif endeksi bankacılık sektörü bile dün olumsuz havadan negatif etkilenerek günü %2,60 düşüşle tamamladı (geçen haftayı %12,87 yükselişle güçlü bir şekilde tamamlamıştı). Genele yayılan satışların gölgesinde ana endes de %2,5 düşerken, CDS risk primi 318 baz puan ile yatay bir seyir izledi. USDTRY kuru ise kamu kontrolünde bebek adımları ile yükselişine devam ederken 32,20 seviyesine geldi.
  • Haber akışında, Hazine ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında deprem bölgesine 500 milyon euro finansman desteği sağlanmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalanırken, Türk Eximbank, Japon İhracat ve Yatırım Sigorta Kuruluşunun (NEXI) %100 oranında sigortası ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının garantisi altında bir bankalar konsorsiyumundan 140 milyon Euro tutarındaki 10 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Kredi kanallarının uygulanan ortodox para politikaları ve yüzünü Batıya dönen Türkiye sonrasında kademeli bir şekilde açılacağını paylaşmıştık.
  • Yurtdışı cephede ise sakin havanın korunduğunu görüyoruz. Paskalya haftası olması ve Cuma ve Pazartesi günlerinin pek çok ülkede tatil olması nedeniyle haftanın genelinin de yavaş ilerleyeceğini belirtmiştik. Dün fiyat boyları kısalırken, piyasalar ABD’de Cuma günü FED’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi bekliyorlar. PCE verisinin Şubat ayında %0,3 yükseleceği, yıllık bazda ise %2,8 seviyesinde sabit kalacağı öngörülüyor. Bu oranların üzerinde bir artış görülmesi durumunda, Haziran ayında yönelik beklenen faiz indiriminin de zarar görebileceğini düşünüyoruz. FED Başkanı Powell’ın geçen hafta ümitleri yeşerten açıklamaları ardından vadeli işlemler Haziran’da %60 olasılıkla faiz indirimine gidileceğini fiyatlıyorlar.
  • Bültenimizi pek de sıkıcı olmadan ya da gündemin sakin olması nedeniyle aynı şeyleri tekrar etmeden biraz da son günlerin popüler konusu kakao fiyatlarına bakmak istiyoruz. Dün kakaonun ton fiyatı 10bin doları aşarak rekorunu daha da geliştirdi. Yükselişin arka planında olumsuz hava koşullarının ve regülasyonların etkili olduğu görüyoruz. Seneyi 4bin dolar civarından karşılayan kakaonun %130 artış kaydetmesi sonrasında çikolata fiyatlarının artacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Hazır emtialardan söz etmişken, DXY ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin sakin bir seyir izlemesine paralel, altın ve bitcoin defans hattını güçlü tutarak sırası 2,175 ve 70bin dolar seviyelerinde işlem görmeye devam ettiklerini not edelim. Teknik bir bakış açısı ile altında 2,550 dolar hedefimizi korurken, Bitcoin’in cephesinde ise riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.
  • ABD’nin doğusundaki Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde bulunan yaklaşık 2,5km uzunluğundaki Francis Scott Key Köprüsü, büyük bir geminin çarpması sonucu çöktü ve köprü üzerindeki araçlar suya düştü. Baltimore köprüsünde meydana gelen kaza sonucu ABD ticaret performansının olumsuz etkileme ihtimali göz ardı edilmemelidir.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya genelinde borsaların Paskalya tatili nedeniyle erken bitecek olan haftada yön bulmakta zorlandıklarını görüyoruz. Japonya borsası, YEN’in dolar karşısında 151,80 seviyesine yaklaşması ve Japonya Merkez Bankası’nı (BOJ) piyasaya müdahale edebileceği endişesine rağmen ihracat performansının artacağı beklentisi ile yükselirken, Şangay borsası ise geriledi. BOJ, en son Ekim 2022’de yen dolar karşısında 151,94 seviyesini gördüğünde piyasaya müdahale etmişti. İsveç Merkez Bankası (Riksbank) para politikası kararını günün ilerleyen saatlerinde açıklayacak. Beklenti, merkez bankasının politika faizini sabit tutacağı yönünde ancak piyasalar Haziran ayında faiz indirimine gidileceğine dair ipucu verilmesini bekliyor.

>Kakao

Dünyanın başlıca kakao üreticileri olan Gana ve Fildişi Sahili’ndeki büyük kakao işleme tesisleri, fiyatı hızla artan kakao çekirdeklerini satın alamadıkları için kakao işlemeyi azaltmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Bu durum, dünya genelindeki çikolata fiyatlarının daha fazla yükseleceği anlamına geliyor.

1711518483da78b605f7a756fdd2b6419103768d9d_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.