Connect with us

GÜNDEM

BİREVİM mağdurları : Paramızı geri istiyoruz

Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra BDDK, 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verdi. Milli Gazete’den Onur Şehmus Şahin haberine göre mağdruların durumu henüz tam netleşmedi.

Yayınlanma:

|

Tasfiye edilmeyen 6 firmadan olmasına rağmen Birevim tasarruf finansman şirketinin birçok müşterisini mağdur ettiği iddia ediliyor. Millî Gazete’ye yaşadıkları sıkıntıları anlatan Birevim mağduru vatandaşlar, şirket yetkililerine seslenerek, ödedikleri paraları geri istiyor.

Tasarruf  finansman faaliyeti yürüten şirketlerin denetimi, alınan bir kararla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) devredildi. Bu doğrultuda Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra BDDK, intibak şartlarını sağlayamadığı gerekçesiyle 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verdi. Ancak faizsiz konut ve araç alma vaadiyle hizmet vermeye devam eden sayılı firmalardan olan Birevim tasarruf finansman şirketinin, birçok müşterisini mağdur ettiği iddia ediliyor. Tasfiye edilen Çözüm Tasarruf’un da Birevim’e devredilmesiyle yaşadığı sıkıntılar katlanan birçok vatandaş şimdi ne yapacağını bilmiyor. Çeşitli bahanelerle onlarca kişiyi mağdur eden şirket hakkında seslerini duyurmaya çalışan Birevim mağdurları Millî Gazete’ye konuştu.

“SÖZLEŞMEM TEK TARAFLI FESHEDİLDİ”

Birevim şirketiyle 2019 yılında bir sözleşme imzaladığını belirten S.Z.K., “Haziran ayında sözleşmenin durumunu sormak için Birevim Şubesi’ne gittim ama sözleşmemin tek taraflı fesih edildiğini söylediler. Ben de fesih nedenini ve fesih edildiğine dair belge istedim. Yetkili ‘Bizde belge yok, genel merkezi arayın’ dedi. Ben de genel merkezi aradım. Müşteri yetkilisi ‘Haberimiz yok, talep oluşturalım’ dedi. Ben de hemen bir daha şubeye geri döndüm. ‘Paramı ve fesih belgesini almadan şubeden çıkmayacağım’ dediğimde, kolumdan ve boğazımdan tutarak şubeden çıkarmaya çalıştılar. Ben de direndim, karakolluk olduk, polis nezaretinde hastaneden darp raporu aldım ve şikâyetçi oldum. Sonuç olarak hakkım olan 53 bin 250 TL parayı alamadım. Yetkili, ‘git nereye şikâyet edersen et’ diyor. Birevim şirket sahibi sesimi duy, paramı istiyorum” ifadelerini kullandı.

“HAKKINI ARAYANLARIN SÖZLEŞMELERİNİ FESHETTİLER”

Birevim firması mağdurlarından olan Orkun Can ise, “Aralık 2020’de 270 bin TL proje teslimatı alacaktım. Ancak firma, eski kurucu ortağı olan Birevim firmasına satıldı. Birevim’in müdürü ilk etapta 1-2 ay içinde ödeme yapacaklarını söylerken, sonraları kesinlikle Çözüm Tasarruf müşterilerine proje teslimatı yapmayacaklarını, BDDK’nın Çözüm Tasarruf’u zorla aldırdığını söyledi. Kabul etmeyenlerin ve hakkını arayanların sözleşmelerini feshettiler. Teslimatı da yapmıyorlar. Hukuki süreç başlattık ancak yasal boşluktan yararlanıyorlar. Birevim ve Çözüm Tasarruf müşterilere gayri hukuki ve gayri ahlaki yollarla, despotça, dönüşüm projesi dayatıyor yahut proje teslimatını yapmayacağını söyleyerek zorla iptal ettiriyor” şeklinde konuştu.

“TASFİYE OLMADAN MÜDAHALE ŞART”

Haziran ayından itibaren hakkını alamayan A.Ö. de bir çözüm yolu aradığını belirterek, “Birevim tasarruf finansman şirketine Mart ayında, Haziran teslimat olacak şekilde 100 bin liralık projeye 30 bin lira peşinat yatırarak dahil oldum. Mayıs ayı geldiğinde alım satım işlemleri için evrak teslimi yaptım. Haziran ayı geldiğinde ödeme yapamayacaklarını, şirketin kasasının boş olduğu söylendi, pandemi ve BDDK sürecini bahane ederek teslimatımı 4 ay ileri bir tarihe atarak hukuksuzca sözleşmeye uyulmadı. Şube yetkililerine ulaşamıyoruz. Şirket bütün proje teslimatlarını Ekim ve Kasım aylarına atarak yığılma oluşturdu. Muhtemelen kendini tasfiye ettirecek ve tasarruf sahiplerinin birikimlerini kaçıracaklar. Daha sonra da yük devlete kalacak ve herkes mağdur olacak. Tasfiye olmadan müdahale edilmesi şart” diye konuştu.

MİLLİ GAZETE yazının tamamı

Okumaya devam et

GÜNCEL

Seçil Erzan’ın “8 milyon 750 bin TL”lik kaşeli, ıslak imzalı belgesi delil sayıldı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Seçil Erzan davasında, 5 müştekinin şikâyetleri üzerine hazırlanan iki yeni iddianame, İstanbul 41’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ana dava dosyasıyla birleştirildi. Erzan’dan şikâyetçi olanların sayısı 26 olurken hakkında istenen hapis cezası ise 275 yıla yükseldi.

Hürriyet’te yer alan habere göre, hazırlanan iddianamelerden birinde Kaan Sinih, annesi Sevgil Sinih ve babası Tursun Sinih’in kendilerine yüksek getiri vaat eden Erzan’a 2 milyon 250 bin lira ve 150 bin dolar verdikleri, müştekilerin bu paranın 1 milyon 550 bin lirasını geri aldığı ifade edildi. İddianameye Erzan’ın kaşeli ve ıslak imzalı belgesi delil olarak girdi. İddianamede Kaan Sinih’in ifadesi de yer aldı:

“1 Nisan 2022’de fondaki paramdan çekmek için Seçil Erzan’a mesaj attım, ‘250 bin TL para lazım’ dedim. 13 Mayıs’ta, ‘Birazdan hesabına para yatacak’ diye mesaj attı. Nazlı Can’ın hesabından, Denizbank hesabıma 250 bin TL yattı. Annem 31 Mayıs 2022’de şubeye gitmiş, Seçil Erzan’a ‘Bize hiç bilgi vermiyorsun, paramız ne kadar oldu? Bana bir evrak ver’ demiş. Seçil Erzan da anneme nominal bakiye 8 milyon 750 bin TL yazılı şube müdürü kaşeli ıslak imzalı bir yazı vermiştir. Nisan 2023’te medyaya yansıyan haberlerden dolandırıldığımızı anladık.”

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İşte Türkiyenin karnesindeki son durum

S&P’nin dün akşamki not artırım kararının ardından, kuruluşun değerlendirmesinde Türkiye yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında yer aldı. Fitch değerlendirmesinde de Türkiye’nin kredi notu benzer seviyede yer alırken, Moody’s’e göre kredi notu halen yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında yer alıyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Dün akşam S&P, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun “B”den “B+”ya yükseltildiği ve kredi notu görünümünün “pozitif” olarak korunduğu bildirildi.

Türkiye’de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, politika yapıcıların, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi.

S&P, Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralık ayında takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s de ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı.

FITCH DE 12 YIL SONRA YÜKSELTMİŞTİ

Geçen ay Fitch Ratings de Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Kuruluş, böylece 12 yıl sonra ilk kez Türkiye için not artırım kararı aldı. Fitch kararıyla ilgili açıklamasında sıkı para politikasının beklenenden daha önce güçlü bir şekilde uygulandığını, böylece makroekonomik ve dış kaynaklı kırılganlıkların azaldığını aktardı.

‘YATIRIM YAPILABİLİR’ SEVİYEYE KAÇ ADIM KALDI?

Son artışla birlikte Türkiye, artık not açısından S&P ve Fitch için yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe, Moody’s için 6 kademe altında. Hepsinde görünüm ise Pozitif. Kredi notunun artması ve görünümün de pozitif olması, sonraki aşamada da tekrar not artırımı gelebileceğine işaret ederken bu her ne kadar piyasalar açısından yatırım yapılabilir seviyenin henüz gerisinde olunsa da olumlu değerlendiriliyor.

BIST 100’DEKİ YÜKSELİŞİ DESTEKLEDİ

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik aldığı olumlu kararlar ve bu kararların devamının gelebileceğine yönelik beklentileri Borsa İstanbul’a da şu ana kadar pozitif yansıdı. BIST 100 endeksi son 1 ayda yüzde 12.57 yükselirken. 2024 genelinde yüzde 34.79’luk artış yaşadı. 2024’teki yükseliş ocak-Nisan dönemindeki yüzde 18.72’lik enflasyonun çok üzerinde gerçekleşerek Borsa İstanbul yatırımcısına önemli bir reel getiri sağladı.

NE ANLAMA GELİYOR?

Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri çeşitli yatırım fonları tarafından dikkatle takip ediliyor. Bu değerlendirmeler bireysel kredi notlarına benzer bir görev üstleniyor. Bir ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyede yer alması daha güvenli bir yatırım ortamı sunduğu anlamına geliyor. Bu sebeple dünyada başta emeklilik fonları olmak üzere çeşitli büyük fonlar bir ülkenin tahvil veya hisse piyasasına yatırım yapmadan önce 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşunun 2’sinde yatırım yapılabilir seviyede not almış olmasını bir gereklilik olarak görüyor. Bir ülkenin kredi notu yükseldikçe o ülkeye sermaye akışının hızlanması ihtimali artıyor.

Habertürk

Okumaya devam et

GÜNCEL

ERZAN’A 84 YILDAN 275 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Yayınlanma:

|

Yazan:

İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2’si tutuklu 7 sanık hakkında yargılaması süren dava dosyasında müştekilerin şikayeti üzerine iki yeni iddianame hazırlandı.

Sanık Erzan hakkında “özel belgede sahtecilik” ve “tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında, kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 84 yıldan 275 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

“Yüksek karlı gizli fon” dolandırıcılık davasında müşteki sayısı 26’ya yükseldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iki yeni iddianameyle sanık Seçil Erzan hakkında istenen hapis cezası 275 yıla çıktı. (AA)

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.