Uluslararası bir kuruluş olan Deloitte’nin Türkiye bölümünün derlediği bilgilere göre Türkler; 2013 yılında yurt dışında 41 birleşme ve satın alma için 6.5 milyar dolar, 2014 yılında 35 işlem için 3.5 milyar dolar, 2015 yılında 76 işlem için yaklaşık 10 milyar dolar, 2016 yılında 42 işlem için 2.3 milyar dolar yatırım yaptılar. Son 10 yılda Türk yatırımcılar yurt dışında 292 satın alma ve birleşme işlemi ile 26.3 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Üretim, altyapı-inşaat, enerji, gıda-içecek, internet ve mobil hizmetler, gayrimenkul en çok yatırım yapılan sektörler.
Yurt dışındaki birleşme ve satın almalarda en üst sıralarda yer alan firmalarımız Anadolu Grubu(19 ülkede), Şişe Cam(12 ülke), Arçelik, Beko gibi markalarla Koç Holding (22 ülke), Sabancı Holding (18 ülke), Vestel (16 ülkede), Gama (17 ülkede), TAV (8 ülkede), Tekfen Holding (20 ülkede), Alarko, Zorlu enerji (26 ülkede), Yıldız Holding (9 ülkede), Çalık Holding(22 ülkede), Yıldırım Holding(21 ülkede), Borusan (12 ülkede), Eczacıbaşı (4 ülkede), Rönesans Holding(20 ülkede), Orhan Holding (13 ülkede), Hidromek (4 ülkede), Polimeks Holding (5 ülkede) yurt dışı yatırımlarla dünya pazarında güçlerini artırma arayışında.
YURT DIŞINDA YATIRIM YAPAN TÜRK ŞİRKETLERİ
Pladis (Yıldız Holding/ 13 ülkede), Ardutch B.V ( Arçelik A.Ş./ Hollanda ), Tosyalı Algerie ( Tosyalı Holding/Cezayir), Arctic SA (Arçelik/Romanya), Grunding (Arçelik/ Almanya, Norveç ve İsveç), Defy(Arçelik/Güney Afrika), Beko (Fransa, Almanya, İran), Razi Petrochemical (Gübretaş/ İran), TAV UAE ( TAV /BAE), Ruscam(Şişecam/Rusya), Borusan(Kazakistan), Trakya Glass Bulgaria, EAD (Şişecam/Bulgaristan), KCell (Turkcell/ Kazakistan), Efes Breweries International (Anadolu Grubu /6 ülkede ), TAV (TAV/Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Katar, Tunus, Libya ve Bahreyn ), HR Group (Ziylan /6 ülkede ), Credit Europe Bank ( Fiba/ Hollanda ve Rusya), AzerCell (Turkcell/Azerbaycan), Eroğlu Mısır( Eroğlu Grubu/ Mısır), Lifecell(Turkcell/Ukrayna), AGT Food and Ingredients ( Arbel/ 6 ülkede ), Kordsa( Sabancı/ABD, Arjantin, Brezilya, Çin, Mısır, Almanya, Endonezya ve Tayland ), Şişecam(Pearl Grub/Mısır), Gama (Rusya, Katar, Libya, Yemen, Kazakistan, Bulgaristan ve Ürdün), Otokoç ve Avis Budget Group(Olympic Commercial and Tourist Enterprises/Yunanistan’daki araç kiralama şirketi), Trakya Cam (Sangalli Vetro Porto Nogaro/İtalya), Aselsan (Katar, Azerbaycan, Malezya), Yıldız Holding( United Biscuits /ingiltere), SARK-USA (Sarkuysan/ ABD), Hidromek (Tayland, İspanya, Rusya, Japonya), Ak-Kim(Dinox/Almanya), Kayı Grubu(German Travel International (GTI), CCI International (Anadolu Grup), LC Waikiki, BİM, Penti, Tavuk Dünyası, Adil Işık, Flormar, Colin’s, Koton,English Home, Simit Sarayı, Mado, Köşebaşı gibi perakende ve gıda sektörü ve Hazelcast, OpsGenie,Kobil, Koding, Udemy gibi onlarca Türk girişimci Türk’ün sesini dünyaya duyuruyor.
Bugün ay sonu olup firmaların finansal sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi gereken çok önemli bir gündür. Ayrıca yılın ikinci bilanço dönemidir.
Aşağıdaki hususlara azami dikkat edilmesi, firmanızın kredi notu ve bankalarla olan itibarınızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Bugüne özel firmaların yapması gerekenler;
1. Banka Borçlarının Kontrolü ve Ödemesi
Çalıştığınız tüm bankalarla sabah erkenden irtibata geçerek; kredi taksitleri, komisyonlar, BCH, KMH, Ek hesap, devre faizleri gibi ödenmesi gereken bir borç olup olmadığını mutlaka yazılı (e-posta) veya sözlü olarak teyit ediniz.
Varsa bu borçlar gün içinde acilen ödenmelidir.
Para transferi gerçekleştirilmiş olsa dahi saat 17.00’den önce banka hesapları kontrol edilmeli, sistemin bu borçları otomatik tahsil edip etmediği bizzat teyit edilmelidir. Sistemsel gecikmeler yaşanabilmektedir.
2. DBS Komisyonları (Doğrudan Borçlandırma Sistemi)
Bazı bankalarda DBS komisyonları manuel olarak tahsil edilmektedir.
Bu nedenle yalnızca para transferi yapmak yeterli olmayabilir.
İlgili komisyonların tahsil edilip edilmediği saat 17.00’den önce mutlaka kontrol edilmelidir.
3. Takas Çek Ödemeleri
Bugün bankalarda yoğunluk yaşanabileceğinden, takas çek ödemeleri son dakikaya bırakılmamalıdır.
Sistemsel problemler ya da personel hataları nedeniyle çek takası gecikebilir.
Takas saatinin 1 dakika geçilmesi bile çeklerin karşılıksız yazılmasına neden olabilir.
4. KMH (Kredili Mevduat Hesabı) Eksi Bakiyeler
KMH hesapları eksi bakiyede ise mutlaka artıya geçirilmelidir.
Bazı bankalarda bu hesapların sadece dışardan EFT ile kapatılması gerekmektedir.
Hesaptaki mevcut bakiye ile kapatılan durumlarda bile Merkez Bankası’na gecikme bildirimi yapılabilmektedir.
Her ay gecikmeli tahakkuk ödemeleri, firmanın Kredi Notunu olumsuz etkiler.
3.500 TL’lik bir tahakkuk kaydı dahi bazı firmaların kredi kullanamamasına neden olmuştur.
Bazen bu tür ödenmeyen borçların nedenini firmalara sorduğumuzda “ banka bize bilgi vermedi “ şeklinde bildirimler alıyoruz.
Bankaların bu tür borçlar ile ilgili olarak firmalara bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak bu tür borçları mesela takasta çeki olduğunu firmalara yazılı veya sözlü olarak bildiren banka şubeleri de bulunmaktadır.
5. Merkez Bankası Memzuç Kayıtları
Bugün yapılmayan her ödeme, 30.06.2025 tarihli gecikmiş tahakkuk, temerrüt veya ödenmemiş kredi taksidi olarak Merkez Bankası kayıtlarına geçebilir.
Bu durum firmanızın finansal itibarını ve rating notunu ciddi şekilde düşürebilir.
Sonuç olarak; Ay sonu işlemleri ihmal edilmemeli, tüm banka hareketleri mesai bitiminden önce birebir takip edilmelidir.
Küçük görünen meblağlar uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir.
Finansal disiplini sürdüren firmalar, güçlü banka ilişkileri ve yüksek rating ile her zaman bir adım öndedir.
Ay sonunda yapılan bir ihmal güvenilirliği sarsabilir.
Firmaların bugünü sorunsuz bir şekilde geçirmelerini diliyorum.