Connect with us

GÜNCEL

Finans Sektöründe Siber Güvenliğin Güçlendirilmesi ve AB Düzenlemeleri

Yayınlanma:

|

Avrupa Birliği (AB) Aralık 2022’de Dijital Operasyonel Dayanıklılık Yasası’nı (DODY) resmi gazetesinde yayınladı. Bu yasanın amacı, AB üye ülkelerindeki finansal hizmet sağlayıcıları için daha önce kabul edilen operasyonel esneklik düzenlemesine bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) gerekliliklerini eklemektir. AB’de faaliyet gösteren mali hizmet kuruluşlarının ve AB mali hizmet firmalarına hizmet sağlayan kuruluşların, 17 Ocak 2025’ten önce DODY gerekliliklerine uyması bekleniyor.

2023 yılının sonuna geldiğimizde belki de söylenecek ilk şey, DODY’nin Ocak 2025’e kadar hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla devam ettiğidir. DODY, Avrupa Denetleyici Otoriteleri’nin (ADO) uygulama düzenlemelerini iki aşamada geliştirmesini gerektirmektedir. İlk aşama, risk yönetimi ve basitleştirilmiş risk yönetimine ilişkin düzenlemeleri içerir. “Büyük olay” sınıflandırması ve firmalar tarafından sürdürülecek dış kaynak hizmetlerinin kaydı da dahil olmak üzere dış kaynak kullanımı, 2024’ün başlarında Komisyon’a sunulma yolundadır. İkinci aşama, büyük olay raporlama şablonunu içerir. Tehdit yaklaşımlı sızma testi ve dış kaynak sağlayıcı risklerinin yönetilmesiyle ilgili çalışmaların yıl ortasında sunulabilmesi için önümüzdeki haftalarda halkın katılımının başlaması bekleniyor.

DODY gerçekten ilginç bir düzenleme olarak Avrupa Birliği’nde faaliyetlerini sürdüren finansal sektör kurumlarının hayatının ortasında belirmiş durumda. Aslında yönetmelik içeriği, toplumun ve ekonominin dijitalleşme hızını yakalamayı hedefliyor. Riskleri yönetirken dijitalleşmenin faydalarının da elde edilmesini kolaylaştıracak tedbirleri hayata geçirmemiz önemli olacak. Ancak finans sektöründeki dijital operasyonel esnekliğini ele alacak bir çerçeve tasarlamaya ve uygulamaya çalışırken karşılaştığımız zorlukları bir anlığına düşünelim.

Yönetmeliğe uyum konusunda yaşanacak zorluklar aşağıdakileri içermektedir:

  • Sektörler arası uyum niteliği: Dijital operasyonel dayanıklılığın sektörler arası bir olgu olarak ele alınması gerekmektedir; geleneksel sektör temelli yaklaşımlar işe yaramayacaktır.
  • Kapsama alınması gereken geniş bir olay alanı: BT, siber riskler ve tehditler, her şekil ve büyüklükteki bireysel firmalarda, firma grupları arasında ve aralarında yüksek düzeyde bağlantı bulunan sistem çapındaki olaylardan ortaya çıkar ve kristalleşir. Bu da yaklaşımımızın eylem kapsamının geniş olması gerektiği anlamına geliyor.
  • Dinamik bağlam: Risk ve tehdit ortamı hızla değişiyor ve şekilleniyor; böylece ortaya çıkan bir sonraki tehdidin şekline ayak uydurmak için her zaman bir yarış var.
  • Özellikle hizmetlerin bulut sağlayıcılara ve genel olarak büyük teknolojiye ne ölçüde dış kaynaklardan sağlandığı ve tedarikçilere devredildiğinin farkındalığında olunması gerekiyor
  • Bağlamın derinlemesine teknik ve maddi olmayan doğası, yalnızca konuyu ele almak için önemli düzeyde uzmanlık kullanma ihtiyacı olduğu anlamına gelmez, aynı zamanda teknik perspektifleri politikaya, uygulamaya ve stratejiye aktarabilmemiz ve çevirebilmemiz gerektiği anlamına gelir.

DODY’nin dikkate değer yanı, bu çok yönlü zorluklara yönelik gelişmiş, entegre, kapsamlı ve pragmatik bir yaklaşım sağlayan düzenleyici bir yaklaşım sunmasıdır. Öncelikle DODY, tamamen sektörler arası ve geniş kapsamlı bir düzenlemedir. Bu, büyüklüğü, karmaşıklığı ve iş modeli ne olursa olsun her finans firmasına uygulanabilecek tek ve geniş kapsamlı bir düzenleme çerçevesi sunma yönündeki önemli tutkuyu temsil ediyor.

İkinci olarak DODY, dijital operasyonel dayanıklılık sorununun çok yönlü ve birbirine bağlı doğasını kapsamayı amaçlamaktadır. Firmaların kendi operasyonel risklerine, dayanıklılıklarına ve toparlanmalarına nasıl yaklaşmaları gerektiğine ilişkin gereklilikleri ortaya koymanın yanı sıra, üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarla ilişkilerinin yönetimine nasıl yaklaşmaları gerektiğine ilişkin gereklilikleri de ortaya koyuyor. Dijitalleşmenin, değişimden yararlanma aracı olarak eşi benzeri görülmemiş ölçüde dış kaynak kullanımına ve taşeronlaşmaya dayanan bir olgu olduğu göz önüne alındığında, bu çok önemli bir husustur. Bunun ötesinde, finans şirketlerinin, BT olaylarını meydana geldikçe tespit etmek, değerlendirmek ve düzenleyici kurumlara raporlamak ve yetkili makamların bunları ADO’ya ve birbirlerine rapor etmek için yerinde çerçevelere sahip olması gerekiyor.

DODY’nın üçüncü önemli özelliği, finansal firmalara ve finansal sisteme bilgi teknolojileri hizmetleri sağlayan bulut hizmet sağlayıcıları da dahil olmak üzere üçüncü taraf hizmetleri için bir gözetim rejimi oluşturmasıdır. DODY, büyük teknoloji şirketlerinin çoğu da dahil olmak üzere bu tür üçüncü tarafların denetime tabi şirketler olacağı anlamına gelmez. Daha ziyade, finansal sistemdeki giderek daha önemli ve entegre rolleri göz önüne alındığında, düzenleyicilerin, finansal sistem gözetimlerinin bir parçası olarak, elbette denetim hakkı da dahil olmak üzere, bu tür sağlayıcıları gözetim altına almaları gerektiği anlamına gelir. Düzenleyiciler daha sonra gözetim değerlendirmelerini ve sonuçlarını, finansal firmaların dayanıklılığı ve bu konuda iyileştirme ihtiyacı etrafında karar alma süreçlerine dahil etmelidir. Bu, söylediğim gibi, sofistike ve incelikli ama yine de oldukça etkili olması muhtemel bir yaklaşım.

Dördüncü ve son olarak, DODY haklı olarak maddi bir aciliyet derecesi inşa etti. Bunu açıklamak oldukça basit; ancak uygulanması hâlâ oldukça zorlu. ADO’ya ve ulusal yetkili otoritelere, yeni çerçevenin önemli ayrıntılarını sağlayacak olan “Seviye 2 Düzenleyici Teknik Standart (DTS)” düzenlemelerini geliştirmeleri için daha da kısa bir zaman çizelgesi verdi. Elbette düzenlemenin uygulanacağı kişiler için bu, hazırlıklı olma ihtiyacının acil olduğu anlamına geliyor. Yeni rejimin, mevzuatın kabul edilmesinden yalnızca iki yıl sonra, 2025’in başında yürürlüğe girmesi gerekiyor. Düzenlemelerin düzenleyiciler tarafından birçoğu için yalnızca 12 ay, diğerleri için ise 18 ay içinde sunulması gerekiyor. Bu, ADO tarafından önerilen ilk düzenlemelerin önümüzdeki birkaç hafta içinde onay için Komisyon’a gideceği anlamına geliyor.

DODY, AB Dijital Finans Paketinin (DFP) en son eklentisi olarak yayımlanmıştır. DODY’ye duyulan ihtiyaç, finans sektörünün BİT’lere ve dijital formdaki bilgiye olan bağımlılığından kaynaklanıyor ve bu bağımlılık, pandemi sonrası dönemde daha da artmaya devam ediyor. DODY, sağlam ve dayanıklı operasyonları desteklerken finansal hizmetler sektöründe hizmetlerin daha fazla dijitalleşmesini teşvik etmek için tasarlanmıştır. DODY, AB finansal hizmetler düzenleyici kurumları tarafından oluşturulan operasyonel dayanıklılık gerekliliklerini, olaylara müdahaleyi iyileştirmede önemli bir gelişme olan dijital BİT gözetimini de içerecek şekilde genişletiyor. Kuruluşların hassas verileri koruma ve iş kesintilerinden kurtulma yeteneğini geliştirmek için tasarlanan AB ve ABD düzenlemelerinin istikrarlı akışının en sonuncusu olan DODY, önceki hazırlık standartlarını değiştirmek yerine genişletiyor.

DODY’nın etkisi, finansal hizmetler firmalarının operasyonel dayanıklılık, siber ve dış kaynak risk yönetimi uygulamalarının kritik fonksiyonlarının dayanıklılığını nasıl etkilediğini tam olarak anlamaya ve tamamen yeni operasyonel dayanıklılık yetenekleri geliştirmeye itecek bir “oyun değiştirici” olacak gibi görünüyor.

Finansal kurumlar uyumluluk çalışmalarını tamamlayabilmeleri için nispeten sıkı bir 12 aylık uygulama dönemiyle karşı karşıya kalacaklar. Uygulama dönemi, resmi gazetenin yayımlanmasından sonra başlamış olarak kabul edildi. 2024’ün dördüncü çeyreği itibarıyla, ilgili finansal hizmetler denetçilerinin, firmaların, ADO tarafından ikincil kural oluşturma yoluyla bu gerekliliklerin nasıl detaylandırıldığı da dahil olmak üzere, DODY’nın tüm yeni gerekliliklerine tam olarak uymasını bekleyecekleri anlamına geliyor.

DODY konusunda ilerleyen aşamalarda yapılan müzakerelerle mevzuatın son şekli netlik kazanıyor. AB merkezli firmaların, yakında uygulamak zorunda kalacakları gereklilikleri daha iyi anlayabilmek için görüşmelerin durumunu dikkate almaları gerekiyor. DODY uyumu için 24 aylık bir uygulama süresi tanındı, ancak önemli teknik standartların sonuçlandırılması daha uzun sürecek ve firmalara, karşılaşacakları yeni gerekliliklere uyum sağlamak için hazırlanmak için daha az zaman kalacak.

Firmalar siyasi sürecin sonuçlanmasını beklemeyi göze alamazlar, ancak başarılı uygulamanın neleri gerektirdiğini şimdiden düşünmelidirler.

DODY, AB’deki finansal kurumlar için siber/BİT risk yönetimi, olay raporlama, dayanıklılık testi ve üçüncü taraf dış kaynak kullanımı gerekliliklerini belirlemiş oldu. Ek olarak, finans sektörü denetçilerinin kritik BİT ve dış kaynak hizmet sağlayıcılarını denetlemesine olanak tanıyacak.

Avrupa’nın Dijital Çağa Uygunluk programının bir parçası olarak DODY, AB’de yukarıda belirtilen sektörlere yönelik düzenlemeleri uyumlu hale getirerek Avrupa’nın dijital dönüşümüne katkıda bulunmayı hedefliyor. Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi, DODY’nin uyum süreçleri müzakerelerde de (“Trilogues”) görüşüldüğü gibi ek dokümanlar ile desteklenecektir.

DODY kimleri etkiler?

DODY, AB Parlamentosu tarafından onaylanan bir AB yönetmeliğidir. Üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar (ÜTHS) da dahil olmak üzere AB üye devletlerinde faaliyet gösteren finansal hizmet kuruluşlarını etkiliyor. ABD firmalarının, AB üye ülkelerinde doğrudan veya üçüncü taraf hizmet sağlayıcısı olarak finansal hizmetler sağlaması durumunda bu yasaya uyması gerekmektedir.

BİT olay/risk yönetimi

ADO aksaklıkları zamanında ve kısa bir şekilde bildirmek için önemlilik eşiklerini daha da belirlemek amacıyla DTS’ler geliştirecek. Firmalardan önemli siber tehditleri gönüllü olarak bildirmeleri istenebilirken, Konsey bunun zorunlu olmasını istiyor. Sonuç muhtemelen, bu yıl sonuçlanması nedeniyle yasama müzakereleri devam eden, gözden geçirilen NISD’deki gerekliliklerle uyumlu olacaktır.

Firmaların BİT varlıklarını tanımlaması, sınıflandırması ve belgelemesi gerekmektedir. Firmalar hangi BİT varlıklarına sahip olduklarını öğrendikten sonra DODY, bu BİT varlıklarıyla ilgili potansiyel riskleri belirlemek için firmalardan beklentiler belirler. Daha sonra firmaların bu risklere karşı koruma sağlamaları ve olağandışı BİT sistemi davranışını tespit edecek araçlara sahip olmaları bekleniyor. Firmaların herhangi bir olağandışı veya beklenmedik sistem davranışı tespit etmesi durumunda DODY, bu tür olaylara yanıt verilmesi ve gerektiğinde bu tür olaylardan sonra iyileşme sağlanması için beklentiler sağlar.

DODY Seviye-1 Düzenlemesi ve Seviye-2 DTS’nin birlikte okunması gerektiğine dikkat etmek önemlidir çünkü DTS, Seviye-1 gerekliliklerini tekrarlamamakta, aksine bunlara eklemeler yapmaktadır.

Operasyonel dayanıklılık testi ve tehdit odaklı sızma testi

DODY, operasyonel dayanıklılık testlerine ilişkin net beklentiler belirliyor. Firmaların BİT risk yönetimi çerçevelerinin bir parçası olarak sağlam ve kapsamlı bir dijital operasyonel dayanıklılık testi programı oluşturmaları bekleniyor.

BİT olay raporlaması

DODY, Bölüm III’te BİT ile ilgili olay yönetimini kapsamakta olup, önemli BİT ile ilgili olayların raporlanmasını ve önemli siber tehditlerin gönüllü olarak raporlanmasını uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Düzenleme, özünde, firmaların BİT olaylarını tespit etmek, yönetmek ve kök nedenlerini belirlemek de dahil olmak üzere bildirmek için bir BİT olay yönetimi süreci uygulamasını beklemektedir. DODY’nin BİT olay yönetimi gereksinimlerinin etkisi farklılık gösterecektir. Düzenlemeye tabi birçok mali kuruluşun halihazırda çok sayıda olay raporlama zorunluluğu vardır; bu durumda DODY, tek bir yükümlülük altında bir olayı raporlamak zorunda kalarak yükü azaltacaktır. Halihazırda sınırlı olay raporlaması olan firmalar için DODY’nin etkisi olacak ancak aynı zamanda BİT olay raporlama olgunluğunu da artıracaktır. Bu olayların yetkili makamlar tarafından ilgili sektör ADO’larına raporlanması, BİT olaylarının doğası hakkında AB çapında daha iyi bir anlayış elde etmek için AB çapında daha fazla olay analizi yapılmasına olanak sağlayacaktır.

BİT dış kaynak risk yönetimi

Her ikisi de, kritik veya önemli işlevleri desteklemek için üçüncü taraf sağlayıcıları kullanan firmalar için DODY’nin önerdiği gereksinimlerin çoğunu karşılar. Avrupa Parlamentosu ayrıca üçüncü ülke üçüncü taraf sağlayıcılarının bir AB Üye Devletinin kanunlarına tabi olmasını sağlamak gibi ek gereklilikler eklemek istiyor. Bunlar firmalar için yeni gereksinimlerdir ve hem haritalama hem de sözleşme hükümlerinin müzakere edilmesi açısından önemli çalışmalar gerektirecektir.

Üçüncü Taraf Gözetim Rejimi

DODY Bölüm V kapsamında kurulan ÜTHS’lere yönelik yeni gözetim rejimine dönüyoruz. Bu elbette yeni Dijital Operasyonel Dayanıklılık çerçevesinin son derece önemli bir yönüdür ve bu tür ÜTHS’lerin finansal sistemin işleyişinde oynamaya başladığı büyük rolü yansıtmaktadır.

Yeni gözetim rejimi kapsamına girecek ÜTHS’leri belirlemeye yönelik bu çalışma, daha önce tartıştığım firmaların dış kaynak kullanımı bilgilerine ilişkin kayıtlarından yararlanacaktır. ÜTHS belirlendiğinde, ADO’lar Ortak İnceleme Ekipleri aracılığıyla gözetim rolünü üstlenecek.

Dört DTS ve bir uygulama teknik standardından oluşan ilk parti, 11 Eylül’de sona erecek şekilde üç aydır değerlendirme aşamasındadır. Bu arada, yeni Ortak İnceleme Ekipleri’nin tasarlanması ve kurulması da dahil olmak üzere, yeni Üçüncü Taraf Gözetim Rejimi’ne yönelik çalışma düzenlemelerinin hayata geçirilmesi bağlamında, ADO’lar ve Ulusal Yetkili Otoriteler arasında tartışmalar sürüyor.

Tüm yasal gereksinimler göz önünde bulundurulduğunda, şüphesiz ki 2024 yılı finansal sektörde DODY uyum çalışmaları ile siber dayanıklılığın güçlendirildiği bir dönem olacak.

HBR-Onur KOURUCU

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasının aktifleri 141,6 milyar liraya ulaştı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine doğrudan katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) yılın ilk üç ayında aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artırarak 141,6 milyar lira seviyesine taşıdı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2024 yılının ilk üç ayına ait finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı.

Banka, 2024 yılının ilk üç ayında aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artırarak 141,6 milyar liraya yükseltti.

Bankanın net karı ise yüzde 56 artışla 1 milyar 34 milyon liraya yükselirken, kredi tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,7 artışla 87 milyar liraya ulaştı.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasının aktifleri 141,6 milyar liraya ulaştı
Bankanın 2024 yılı Mart ayı sonunda ortalama öz kaynak karlılığı ise yüzde 44,5 seviyesinde gerçekleşti. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 0,99 düzeyinde seyretti.

– ’50 milyon dolar tutarında finansman sağladık’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Türkiye’deki sanayi sektörünün karbon emisyonu azaltımı projelerini desteklemek amacıyla Dünya Bankası (IBRD) ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 200 milyon dolar ve 200 milyon avro tutarında kredi anlaşması imzaladıklarını belirtti.

Öztop, Dünya Bankası ile imzaladıkları bu anlaşma ile metal, kimya, çimento başta olmak üzere karbon salınımı yüksek endüstrilerde yapılacak yatırımları uzun vadeli finansman ile destekleyeceklerini aktararak, ‘İslam Kalkınma Bankasından (IKB) gıda güvenliği ve tarımsal sanayi alanında kullanılmak üzere 100 milyon dolar, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonundan (OFID) Hazine ve Maliye Bakanlığı ikrazı ile gıda güvenliği ve tarımsal sanayi alanında kullanılmak üzere 50 milyon dolar tutarında finansman sağladık. IKB grubu içerisinde yer alan Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kuruluşundan (ITFC) ticaret finansmanı için 100 milyon dolar finansman sağlanmasına ilişkin anlaşma ise imza aşamasında. Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine doğrudan katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.’ ifadelerini kullandı.

– ‘Yatırım bankacılığı faaliyetleri kapsamında yenilikçi çözümler buluyoruz’

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak birleşme ve satın alma danışmanlığı faaliyetleri kapsamında farklı sektörlerde faaliyet gösteren kamu kurumları ile özel sektör şirketlerine katma değer sağlama hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Öztop, şu bilgileri paylaştı:

‘Bankamız 2023 yılında münhasır finansal danışman olarak çalışmaya başladığı Traçim Çimento San. ve Tic. AŞ’nin, AC Çimento AŞ tarafından satın alımı işlemini 2024 yılının Mart ayında başarıyla tamamladı. Gerçekleştirdiğimiz bu işlem, Bankamızın 2019 yılından bu zamana yatırım bankacılığı alanında tamamladığı 21. birleşme ve satın alma işlemi olmuştur. Bankamız, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığına, seçili enerji santrallerinin ve limanların özelleştirilmesine ilişkin projeler kapsamında finansal danışmanlık hizmeti sunmaya devam etmiştir.’

Yatırım bankacığı faaliyetleri kapsamında çalıştıkları yenilikçi ürünlerin altını çizen Öztop, “Halka arz faaliyetleri kapsamında, Banka olarak Oba Makarna’nın 3,8 milyar TL büyüklüğe sahip halka arzında lider olarak yer aldık. Bankamız, tarım ekosistemini teknolojiyle buluşturan dijital tarım platformu Tarfin Tarım’ın Türkiye’de bir ilk olan 30 milyon TL tutarındaki buğday fiyatına endeksli sukuk ihracını gerçekleştirdi. Yine Tarfin Tarım’ın 70 milyon TL tutarlı sukuk ihracına, Türkiye’nin gıda güvenliği ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliği için de önemli bir adım olan CarrefourSA’nın 200 milyon TL tutarlı sukuk ihracına aracılık ettik. Ayrıca Bankamız, her dönem olduğu gibi bu dönemde de özel ve kamu kuruluşlarına sağlamış olduğu yatırım bankacılığı alanındaki hizmetlerine başarıyla devam etmiştir” ifadelerini kullandı.

– ‘Türkiye Kalkınma Fonu ile girişim ekosisteminde önemli bir rol üstlenmeye devam edecek’

Öztop, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasının kurucusu olduğu Türkiye Kalkınma Fonu ile Türkiye’deki girişim ekosistemini desteklemeyi ve büyütmeyi hedeflediklerine vurgu yaptı.

Bankanın kurucusu olduğu Türkiye Kalkınma Fonunun, alt fonu TÜBİTAK BİGG Fonu üzerinden TÜBİTAK’tan mükemmellik mührü almış 133 şirkete doğrudan yatırım yapıldığını ifade eden Öztop, şunları kaydetti:

‘Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altındaki diğer fonumuz Invest 101 aracılığıyla 2024 yılının ilk çeyreğinde siber güvenlik alanında faaliyet gösteren FenixPyre’ye (eski ismi ile Datanchor) ve insan kaynakları teknolojileri alanında faaliyet gösteren İdenfit’e doğrudan yapıldı. TÜBİTAK BİGG Fonu yatırımları haricinde, Türkiye Kalkınma Fonu’nun doğrudan yatırım portföyündeki şirket sayısı 22’ye yükseldi. Tohum öncesi aşamadan olgunluk sürecine kadar olan tüm iş döngülerinde şirketleri destekleyebilen çeşitlendirilmiş alt fonlarıyla Türkiye Kalkınma Fonu, son dönemde yaptığı yatırımlarla girişimcilik ekosisteminin gelişiminde öncü rol üstlenmeye devam edecek.’

Okumaya devam et

GÜNCEL

Mehmet Şimşek: Yeşil dönüşüm Türkiye için gereklilik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin yeşil ekonomi ve enerji dönüşümünde attığı adımlara değinerek, yenilenebilir enerjiye yatırımın bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İslam Kalkınma Bankasının (İKB) 50. yıl dönümü dolayısıyla Riyad’da düzenlenen İKB Yıllık Toplantıları kapsamında “Guvernörler Diyaloğu-Türkiye” oturumu düzenlendi.

Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de enflasyonla mücadeleyi desteklemek için güvenilir bir mali çerçeve oluşturduklarını ve depremin etkilerine rağmen kamu maliyesinin iyiye gittiğini söyledi.

Türkiye’nin kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 29,5 ile gelişmekte olan piyasaların ortalamasının yarısından daha az olduğunu dile getiren Şimşek, mali disiplinin de Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’nın temel bileşenlerinden olduğunu vurguladı.

Şimşek, Türkiye’nin çok kapsamlı bir yapısal reform gündemi de olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Para politikası ve maliye politikası arzu ettiğiniz sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olabilir ancak bunları sürdürülebilir kılmak yapısal uyum gerektirir. Dolayısıyla yapısal reform programımız verimliliği arttırmayı, rekabetçiliği geliştirmeyi ve dolayısıyla potansiyel büyümeyi artırmayı amaçlıyor. Gördüğünüz gibi program oldukça sağlam, kendi içinde tutarlı ve güvenilir. Programı açıkladığımızdan bu yana güçlü bir yatırımcı ilgisi var. Yurt içi ve yurt dışından gelen tepkiler oldukça güçlü oldu. Bu, 2 yıllık bir program. Dolayısıyla tam sonuçlarını görmemiz için zamana ihtiyacımız var. İlk göstergeler programın işe yaradığı ve Türkiye’yi yeniden sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına oturtmak için gerekenlere sahip olduğu yönünde.”

“YEŞİL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE İÇİN GEREKLİLİK” 

Bakan Şimşek, Türkiye’nin yeşil ekonomi ve enerji dönüşümünde attığı adımlara değinerek, yenilenebilir enerjiye yatırımın bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin 2022’de petrol ve doğal gaz ithalatına 97 milyar dolar ödediğini anımsatan Şimşek, bu rakamın 2023’te 70 milyar doların üzerinde olduğunu ve bu yıl da 80 milyar dolara yakın olacağını söyledi.

Şimşek, Türkiye’nin enerji ithalatına bağımlılığını azaltabildiği ölçüde makro finansal istikrarsızlığın ana kaynağı olan cari açığı da düşürebileceğini belirterek, “Dolayısıyla, bizim için cari açığın sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda, yenilenebilir enerji kilit öneme sahip. Tek başına yenilenebilir enerji de değil, ekonominin yeşil dönüşümü konusunda büyük bir potansiyelimiz var.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin geçen yıl dünyadaki en büyük 4’üncü turizm destinasyonu olduğuna değinen Şimşek, “Bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz. Yılın ilk 3,5 aylık dönemindeki rezervasyonlara ve seyahatlere baktığımızda, hedeflerimizle uyumlu bir ilerleme olduğunu görüyoruz ki bu Ukrayna ve Gazze’deki gelişmelere rağmen.” diye konuştu.

“EKONOMİLER İÇİN İTİCİ RÜZGAR” 

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Şimşek, küresel merkez bankalarının faiz politikaları ve gelişmekte olan piyasalara ilişkin bir soru üzerine, şu anda iyi bir hikayesi olan çok az gelişmekte olan ülke bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin harika bir hikayesinin olduğunu dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hikaye, ülkemizin yapısal olarak dönüşümüdür. Türkiye’nin programı fiyat istikrarını sağlamaya yönelik ancak sadece bununla sınırlı değil. Kapsamlı bir yapısal reform programı da var. İnsan kaynağına yatırım yapmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye, kamu maliyesi reformu yapmaya kararlıyız. Yeşil dönüşüm kadar dijital dönüşüm de önemli ve biz bu ikiz dönüşüm konusunda da gerekli adımları atacağız.”

Şimşek, ABD Merkez Bankası (Fed) veya Avrupa Merkez Bankası gibi bankaların ileriye dönük politikalarını gevşetmesinin finansal koşulları iyileştirme potansiyeli olduğunu vurgulayarak, finansal koşullar gevşediğinde getiri arayışının da güçleneceğini söyledi.

Türkiye gibi ülkelerin daha fazla yatırım çekmek istediğini ve risk iştahının arttığını kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Küresel finansal genişleme aynı zamanda küresel büyüme için potansiyel destekleyici bir ortam anlamına ve güçlü küresel büyüme daha yüksek risk iştahı anlamına geliyor. Dolayısıyla, yüksek risk iştahı, gelişmekte olan piyasalara açıkça fayda sağlıyor ve Türkiye de bunlardan biri. Biz harika bir hikayeye sahibiz ancak aynı zamanda küresel koşulların gevşemesi biz ve diğer gelişmekte olan ekonomiler için itici bir rüzgar olacak.”

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Hayat Finans, Türkiye’nin ilk “dijital banka”sını dünyaya açmayı hedefliyor

Hayat Finans Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Galip Karagöz, şubesiz dijital banka alışkanlığını yaymak istediklerini söyledi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Hayat Finans Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Galip Karagöz, şubesiz dijital banka alışkanlığını yaymak istediklerini söyledi.

Karagöz, Sakarya’da gerçekleşen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde, dijital banka ve dijital bankacılık arasındaki farkları, ilk şubesiz dijital banka olarak Hayat Finans’ın faaliyetlerini, AA muhabirine değerlendirdi.

Bankanın, Hayat Holding’in finans alanındaki yatırımı olduğunu belirten Karagöz, ‘dijital bankacılık’ tanımının, bankaların sahip olduğu dijital uygulamalar için kullanıldığını ancak ‘dijital banka’nın ise tamamen şubesiz olan ve banka lisansına sahip kuruluşlar için ifade edildiğini kaydetti.

Dijital bankanın normal bir bankadan işlem çeşitliliği anlamında hiçbir farkı olmadığının altını çizen Karagöz, ‘Hayat Finans’ta da her türlü bankacılık işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tek özelliğimiz şubesiz olmamız, dijital kanallardan işlemlerinizi gerçekleştirmeniz, tabii şubesizliğin getirdiği maliyet avantajından da faydalanmanız. Temel bankacılık işlemleri tamamen ücretsiz, çok daha uygun getiri oranları, çok daha uygun finansman oranlarına kavuşmanızı sağlayan bir maliyetsizlik söz konusu burada.’ dedi.

Geçen yıl faaliyete başladıklarını anlatan Karagöz, ‘Türkiye’nin ilk şubesiz dijital bankasıyız. Dolayısıyla şubesizlik ne getiriyor, aslında farkındalık nedir burada? Şubesizlik, masrafsızlık getiriyor aslında. ‘Şube yoksa masraf yok, masraf yoksa fayda çok’ diyoruz. Dolayısıyla dijital bankanın getirmiş olduğu maliyetsizliği de müşterilerimize gerek getiri oranının yüksekliğiyle gerekse daha uygun finansman maliyetleriyle yansıtıyoruz.’ şeklinde konuştu.

Karagöz, 2024 yılı hedeflerine değinerek, dijital banka deneyimini tabana yaymayı planladıklarından bahsetti.

Bu kapsamda, sektör ya da herhangi bir segment ayrımı yapmaksızın, gerek bireysel müşterilerin gerekse KOBİ ve mikro girişimcilerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak üzere çözümler ürettiklerini dile getiren Karagöz, geneli kapsayacak bir çalışmayı aktif şekilde yürüttüklerini kaydetti.

Hayat grubunun ekosisteminde 100 binin üzerinde firma bulunduğuna işaret eden Karagöz, ‘Tüzel firmaların ticari ilişkilerindeki deneyimini pürüzsüz yapmalarını sağlayacak uygulamaları hayata sokuyoruz. Diğer taraftan da bireysel müşterilerimizin perakende alanında gerek fiziksel mağazalarda gerekse çevrim içi platformlarda ihtiyacın doğduğu noktada finansman ihtiyaçlarını karşılıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Karagöz, banka olarak yeni ‘startup’ları ya da KOBi veya mikro girişimcileri, ihtiyaçlarını karşılamak üzere kar-zarar ortaklığının yanı sıra proje yatırımlarıyla da desteklediklerini, özellikle sürdürülebilirlik temalı projelerin kendileri için son derece değerli olduğunu bildirdi.

– ‘Önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde dijitalleşmeye ilişkin gelişmeleri izliyor olacağız’

Uzaktan müşteri hesabı açmanın 2021’de devreye girdiğini belirten Karagöz, bu uygulamayla dijital bankaların önünün açıldığını kaydetti.

Hayat Finans müşterilerinin, temsilcilerine ihtiyaç halinde ulaşabildiklerini değinen Karagöz, ‘Önümüzdeki süreçte yapılan düzenlemelerle birlikte o temsillere dahi ihtiyaç olmadan müşteri hesapları açılır hale de gelecek önümüzdeki dönemde ama bugün bizim tüm müşterilerimiz istediği anda aslında bizim temsilcilerimize çok rahatlıkla erişebiliyor. Dolayısıyla buradaki tek konu şubesizlik aslında.’ dedi.

Türkiye’de dijital bankalara ilişkin yasal düzenlemenin çıkmasıyla ‘ilk dijital banka lisansı’nı aldıklarını anımsatan Karagöz, şöyle devam etti:

‘Önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde dijitalleşmeye ilişkin gelişmeleri hep birlikte izliyor olacağız. Burada da dijital bankalar tabii ki bu yönde öncülük ediyor olacaklar. Biz de Türkiye’de aslında bunun durumunu yaşıyoruz. İlk dijital banka olarak sağlayacağımız ürün ve hizmetlerle bu yolda gerekli desteği müşterilerimize sunuyor olacağız. Holdingimizin aslında yatırımlarına baktığımızda girdiği ülkelerde, yapmış olduğu yatırımlarda da hep böyle. Bu ülkede yaptığı yatırımlarla her zaman zirvede yer alıyor. Biz Türkiye’nin ilk dijital bankası olarak banka çalışmalarımızı köklendirdikten sonra holdingin globaldeki ayak izlerini takip edip global bir dijital banka hedefi doğrultusunda ilerleyeceğiz.’

Hayat Finans’ta işlem yapabilmek için bankanın internet sitesi ya da cep telefonları üzerinden mobil uygulamanın indirilmesi gerektiğini belirten Karagöz, birkaç adımda rahatlıkla müşteri olunabildiğini sözlerine ekledi.


Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.