Connect with us

ŞİRKETLER

Liderler: Şirketinizin süper gücünü biliyor musunuz?

Küresel ekonomik belirsizliğin ortasında, liderler – ve özellikle CEO’lar – benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya.
Kuruluşlar gelişmek için pazardaki konumlarını anlamalıdır.
Yeni bir yaklaşım, ayırt edici bir kurumsal yeteneğin nasıl yaratılacağını özetlemektedir.

Yayınlanma:

|

Karmaşık pazarlar ve sürekli değişen endüstri dinamikleri. Fiyatlandırma baskıları ve durgunluk tahminleri. Üretken yapay zeka ve neslimizin en büyük sermaye yeniden tahsisi .

Şu anda liderlerin karşı karşıya olduğu zorluklarda eksiklik yok. Peki CEO’lar ekonomik kargaşada nasıl yol alır, belirsizliğin ortasında strateji belirler, rakiplerine karşı nasıl öne çıkar ve büyür? Şirketlerinin süper gücünü buluyorlar.

Başka bir deyişle: Sürekli olarak herkesten daha iyi yapabilecekleri – yalnızca değer yaratan değil, aynı zamanda emsallerinden rekabet mesafesi yaratan bir kurumsal yetenek belirlerler. Ve sonra inşa ediyorlar.

Otomobil sigortasının analitiğine dayalı fiyatlandırmasıyla büyük beğeni toplayan Progressive Insurance’ı düşünün. Ve “özgürlük ve sorumluluk” kültürüyle tanınan Netflix. Veya Danaher İş Sistemi ile tanınan Danaher.

Bu şirketler ve süper güç olarak bilinen diğerleri arasındaki ortak nokta, insanların, süreçlerin ve teknolojinin kesiştiği noktada yer alıyor. Bu kuruluşlar, üstün bir büyüme sağlamak için zaman içinde sistematik olarak kurumsal yetenekler belirlemiş ve oluşturmuştur. Zaman zaman rakiplerini tamamen geride bıraktılar.

CEO’lar potansiyel süper güçlerini nasıl anlayabilir?

Binlerce lider ve kuruluşla yaptığımız çalışmalar sayesinde, CEO’ların ayırt edici bir kurumsal yetenek tasarlaması ve oluşturması için bir rota veya VECTOR çizmesine yardımcı olabilecek bir yaklaşım bulduk. Kısaca VEKTÖR öğeleri şunlardır:

  • Vizyon ve liderlik: En başarılı CEO’lar, tanınmak istedikleri şey konusunda iddialı bir taslağa sahiptir ve kendilerini bu yolculuğa tamamen adamışlardır.
  • Çalışanlar : Süper güçlü kuruluşlar, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için eksiksiz bir insan ve yetenek sistemi oluşturur . Aslında, güçlü insanlar ve yetenek stratejileri geliştirmek, bir işletmenin alabileceği en değerli eylemler arasındadır. Bu nedenle teknik yetenek, kurumsal yetenekleri güçlendirirken bir CEO’nun en önemli önceliği olmalıdır.
  • Kültür ve zihniyet: Bir yetenek inşa edilirken veya geliştirilirken bir zihniyet değişikliği gereklidir. Örneğin, yeni iş kurma konusunda bir süper güç yaratan şirketler, genellikle zihniyetlerini ara sıra başarısızlıkları kabul edecek ve deneylerde başarılı olacak şekilde değiştirirler.
  • Teknoloji : İnsan sermayesi ve teknolojinin, verilerin ve yapay zekanın bir kombinasyonu, herhangi bir kurumsal yeteneğin merkezinde olmalıdır.
  • Organizasyon : Şirketler, yeni bir yetenek yaratırken SWAT ekipleri ve pilot programlar gibi geçici yapılara güvenemezler. Bunun nedeni, organizasyonel yapının ve çalışma yollarının , kapasitenin büyümesi ve gelişmesi için açık roller, sorumluluklar ve sorumluluklar sağlayacak şekilde tasarlanması ve inşa edilmesi gerektiğidir .
  • Rutinler : Kritik olarak, kuruluşlar, bir kuruluşun tüm öğelerinde (süreçler, araçlar, ürünler, hizmetler) sürekli iyileştirme alışkanlığı edinmelidir. Önde gelen şirketler , sürekli artan kalite ve performans sağlamak için süper güçlerini dünya standartlarında koçlukla sürekli olarak uygulanması gereken bir zanaat gibi ele alıyor .

Şirketler VECTOR yaklaşımını anladıktan sonra, çabalarını ve kaynaklarını uyumlu hale getirmek için bunu kullanabilirler.

Örneğin, birkaç yıl önce ortak olduğumuz bir perakende müşteri. Sektör lideri olarak uzun ve başarılı bir geçmişe sahip olmasına rağmen perakendeci, COVID-19 salgınının ilk zorluklarından sağ çıktıktan sonra net bir büyüme yolundan yoksundu. Giderek parçalanan bir pazar ve yeni rakipler, şirketin rekabet mesafesi yaratmasını daha da zorlaştırdı.

CFO, bir fırsat olarak analitiğe dayalı fiyatlandırmaya yöneldi ve kuruluş sonunda lider bir analitik yeteneği oluşturduğunu, fiyatlandırma operasyonlarını merkezileştirdiğini ve satış yapma şeklini önemli ölçüde değiştirdiğini gören bir dönüşüm yolculuğuna çıktı. Şirket ayrıca, değişikliğin sürdürülebilmesini sağlamak için bu yeni çalışma yöntemi konusunda yüzlerce çalışana yeniden vasıf kazandırdı ve sertifika verdi.

Perakendecinin analitik tabanlı fiyatlandırmadaki yeni süper gücü, ilk yılında yüz milyonlarca dolarlık kar marjı artışına yol açtı. Ve kurumsal yetenek, kuruluşun bugün değer yakalamaya devam ettiği anlamına gelir.

VECTOR yaklaşımından yararlanmanın ötesinde, CEO’ların öncelik vermesi de çok önemlidir. Başta söylediğimiz gibi: Liderlerin karşılaştığı zorluklar ve fırsatlar hiç bitmez. Bu nedenle liderler, en başından itibaren kuruluşlarının performansını gerçekten artıracak tek süper gücü belirlemelidir. Deneyimlerimize göre, bunu başarıyla yapan şirketler kendilerini diğerlerinden ayırıyor. Ve orada kal.

wefrum.org

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Akbank ve İGE işbirliğiyle “İhracatçı Kadın KOBİ”lere destek

Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Kadın girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırarak sürdürülebilir büyümelerini desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, çözümleriyle kadın KOBİ’lerin yanında olmaya devam ediyor.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank, İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) işbirliğiyle hayata geçirdiği ‘İGE-Akbank İhracatta Kadını Destekleme Paketi’yle teminat yaratmakta zorluk yaşayan ‘İhracatçı Kadın KOBİ’lere, yüzde 80 İGE kefalet desteğiyle ihracat taahhütlü 7.5 milyon liraya kadar vadeli kredi sunuyor.

Paketten ortaklık paylarının asgari yüzde 51’i kadınlara ait olan firmalar, yönetim kurulu tarafından atanan genel müdürün kadın olduğu veya yönetim kurulu üyelerinin asgari yüzde 20’si kadınlardan oluşan anonim şirketler, temsil ve yönetme yetkisine sahip ortaklardan birinin kadın olduğu veya genel kurul tarafından atanan genel müdürü kadın olan limited şirketler veya başvuru tarihi itibarıyla geçerli işletmenin kadın girişimci olduğunu gösterir TSE onaylı TSE K 645 belgesine sahip firmalar yararlanabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, banka olarak kadın KOBİ’lerin finansal sağlığını desteklemek ve büyüme potansiyellerini artırmak için birçok ürün ve hizmet sunduklarını belirterek, kadın KOBİ’lerin işlerini geleceğe taşımalarında yanlarında yer aldıklarını aktardı.

Son 2 yılda finansal ve finansal olmayan ürün ve hizmetleriyle kadın KOBİ müşteri sayısını yüzde 50 artırdıklarını kaydeden Oğuz, ‘Kadın girişimcilere sunduğumuz kredi bakiyesini 4 katına çıkardık. İGE iş birliğinde sunduğumuz ‘İGE-Akbank İhracatta Kadını Destekleme Paketi’ de ihracatçı Kadın KOBİ’lerimizin teminat sıkıntılarına çözüm sunarak büyümelerine, uluslararası pazarda rekabet güçlerinin artmasına ve aynı zamanda ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamalarına olanak tanıyacak. Akbank olarak, kadın girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırarak sürdürülebilir büyümelerini desteklemeye devam edeceğiz.’ ifadelerini kullandı.

İhracatı Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Akdeniz ise öz kaynaklarıyla ihracatçılara verdikleri kefaletler sayesinde bankaların ihracata daha fazla kredi kullandırmasını sağladıklarını kaydederek, ”İGE-Akbank İhracatta Kadını Destekleme Paketi’ ile de emeğiyle ekonomiye ve yarınlara değer katan kadın ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırma yolunda attığımız kararlı adımlara bir yenisini ekliyoruz. Kadın ihracatçıların ekonomik kalkınma ve üretime olan katkılarının artırılması için Akbank ile yaptığımız bu iş birliğinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğine inanıyoruz.’ açıklamasında bulundu.

Okumaya devam et

GÜNCEL

Kuşaklar Arası ÇaLışma

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son dönem kendi jenerasyonumla yaptığım bir iki sohbet sonrası yazmak istedim.

Esasında hoca-öğrenci ve ebeveyn-çocuk arasındaki geçimsizlikten farklı olmayan ve son onbin yılın açık ara en balon klişesi “yeni nesilden hiçbir şey olmaz” ın iş hayatındaki iz düşümüne bakmak için;

Şimdi bir test yapalım. Aşağıdakilerden kaçına gerçekten katılıyorsunuz? 

1. Bir daha kimseyi yetiştirmeyeceğim. Emeğime ve zamanıma yazık. Bunlar sadakatsiz ve nankör!
2. ⁠Adam traşsız işe gelmiş karşımda oturuyor!
3. ⁠Evden çalışıyorlar sanki, yatarak para kazanmanın bir yolu bu!
4. ⁠Ayağında spor ayakkabı ile şirkette dolaşıyor olacak gibi değil!
5. ⁠Mesai saati 9:00 da başlıyor genç arkadaşım!
6. ⁠Bizim zamanımızda develer tellal iken pireler berber iken 🙂
7. ⁠Biz yöneticilerimize böyle şeyler yapamazdık!
8. ⁠Adam dokuz ay çalışıp başka yere zıplıyor. Bir de bana kalkmış ona kattıklarımdan dolayı kamuoyu önünde teşekkür yazmış!
9. ⁠Z kuşağı her şeyi hazır bekliyor. Araştırma kabiliyetleri sıfır!

Eğer yukarıdakilerden en az ikisine katılıyorsanız; sizi de maalesef tekayütler tribününe almamız gerekiyor 🙂

Faraday’ın babası kendi alanında iyi bir demir ustası, rivayete göre de sanat devrimi karşısında “demircilikte gelecek yok abi” diyerek, bana göreyse oğlanın okulda alfabeyi bile sökemediğini, cılız bedeni ile çekici bile kaldırmakta zorlandığını gördüğü için, o dönemin en teknolojik olayı matbaa ve şimdinin interneti kitaplar ile ilgili şehirde yeni açılan bir ciltçi dükkanına Faraday’ı çırak olarak vermiş.

Faraday için de bu yeni durum bir kurtuluş yolu olmuş. Önce deneylere olan merakını keşfedip sonra da dükkana gelen kitaplardaki deneyleri acemice gizli saklı bir köşede tekrarlamaya çalışmış.

Faraday’la ile ilgili birçok kaynağa bakmak mümkün olsa da; kendi döneminin diğer kafa yoranlarından farklı olarak “doğada var olan her gücün aslında dalgalı olduğunu” fark ederek elektriğin hareket enerjisine dönüşmesine neden olan motoru icat etmesi ile içinde olduğumuz sektör ve iş dalının sebebi olduğu için teşekkür ederiz.

Sanayi devrimi ile dünyanın gelişme hızı geçmişe göre hızlı ve geleceğe göre çok yavaş. Bu da her kuşak için adaptasyon becerisini artırma ihtiyacı demek. Maalesef buna karşı olan en tehlikeli tutum ise “modern tutuculuk”.

Atatürk 10. yılda “az zamanda çok işler yaptık” çünkü, zaten çağımız geçmişe göre hızlı ve bu da böyle devam edecek diye bu konuya göz kırpıyor. Ve tüm ümidim gençliktedir de diyor. Sizce o dönemin disiplini içinde askeri eğitim almış ve aynı anda birçok şey başarmış birinin “bizim zamanımızda” diye genç subayları eleştirme lüksü yok muydu? Peki böyle bir anısı var mı?Ve bizi anlamayan gençler Atatürk’ü nasıl anlıyor?

Modern tutuculuk diye net bir tanım var mı bilmiyorum, ancak, dünyadaki en tehlikeli şeylerin bir olumlu sıfat ile bir olumsuz tutum tamlaması ile tanımlandığını biliyorum.

Cengiz KILIÇ– Kepsaş, Ticaret Direktörü

*********************

Poayis’e Hoşgeldiniz!

Okumaya devam et

EKONOMİ

İMALAT SANAYİ DARALMA SÜRECİNE GİRDİ

İç piyasa ve ihracat pazarlarındaki durgunlukla birlikte artan finansman sorunlarının üretim sektörleri üzerindeki baskısı artıyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında talebin zayıf seyri üretimde ‘bahar yorgunluğu’ yarattı. İkinci çeyrek itibarıyla İSO İmalat PMI 50 eşik değerin altına inerken, faaliyet koşullarının bozulmaya başladığı imalatta kapasite kullanım oranları da geriledi. Sanayi üretimi ise şubattaki hızlı yükselişin ardından martta eksiye geçti.

Parasal sıkılaşma sonucu iç pazarın daralmaya başlaması, ihracat pazarlarında henüz talebin istenilen seviyede canlanmaması, yanı sıra artan finansman sorunları gölgesinde girilen ikinci çeyrekte üretimden yavaşlama sinyalleri gelmeye başladı. İSO İmalat Sanayi PMI Endeksi, Nisan’da 49,3’e gerileyerek eşik değer 50’nin altına indi. Bu veri sanayicilerin ikinci çeyreğe zorlu bir başlangıç yaptığına işaret ederken; sanayi üretimi de şubattaki sert yükselişin ardından martta aylık yüzde 0,3 daralarak soluklandı. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranlarına bakıldığında ise mevsim etkisinden arındırılmış KKO, nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,2 düşerek yüzde 77 oldu.

En sert daralma makinede

Yeni siparişler düşüyor

Sadece üretim endeksi değil yeni sipariş endeksi de kritik düzeyde gerçekleşti. Gıda ile giyim ve deri sektörleri hariç 8 sektörde yeni sipariş endeksi eşik değerin altında kaldı. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI raporunda, S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’in şu değerlendirilmesine yer verildi: “Yeni siparişlerde süregelen zayıflama nedeniyle, geçen aylarda görülen üretim artışı sürdürülemedi ve Nisan ayında son buldu. Firmaların beklentisi, talebin yakın zamanda yeniden toparlanarak üretimde sürdürülebilir iyileşme sağlaması yönünde olacak. Nisan ayında enflasyon bir miktar gevşeyerek yılın başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Buna rağmen imalatçılar halen hem yurt içi hem de yurt dışı talebi olumsuz etkileyen yüksek fiyat artışları ile mücadele etmek durumunda kalıyor.”

Kapasite kullanımı da geriledi

Merkez Bankası tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verileri de nisan itibarıyla hafif de olsa bir düşüşe işaret ediyor. Buna göre, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 77 oldu. Mal grupları itibarıyla bakıldığında da dayanıksız tüketim malları, tüketim malları, gıda ve içecekler ile yatırım mallarında düşüş yaşandı. Özellikle tüketim malları kalemlerinde görülen düşüşte iç talepteki zayıflığın neden olduğu söylenebilir.

Sıkılaşma, tüketimi etkilemeye başladı

TÜİK Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmış imalat sanayi üretimi martta aylık bazda yüzde 0,3 daraldı. Böylece şubat ayındaki yüzde 3,4 artıştan sonra üretimde hafif bir fren yapıldığı anlaşılıyor. Endeksin alt kırılımlarına bakıldığında, imalat sanayi üretim endeksi de aylık yüzde 0,3 oranında gerilemiş durumda. Mal grupları itibarıyla bakıldığında da, sermaye malı üretimi aylık yüzde 0,5 artarken diğer mal gruplarının tamamında düşüş söz konusu. Martta dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 0,4 gerilerken; dayanıksız tüketim malları da aylık yüzde 1,1 daraldı. Bunda yine parasal sıkılaşma kaynaklı talep zayıflığının etkili olduğu tahmin ediliyor.

Merve YİĞİTCAN-Ekonomim

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.