Connect with us

BANKA HABERLERİ

Mahfi Eğilmez : Rezerv Meselesi

Yayınlanma:

|

Son dönemin en çok tartışılan meselesi haline gelen Merkez Bankasının swaplar hariç net rezervleri konusunu bir kez daha açıklığa kavuşturalım. Aşağıda bu hesaplamanın nasıl yapılacağını, verilerin nereden ve nasıl derleneceğini adım adım anlattım.

(I) Rezervleri Hesaplama Rehberi

1. Resmi rezerv varlıklarını (brüt rezervler) TCMB sitesinden istatistikler / ödemeler dengesi istatistikleri / uluslararası rezervler ve döviz likiditesi / veri (haftalık) o günkü pdf bağlantı linkinden açılan tablodan (2) IMF pozisyonu ve (3) SDR’ler rakamlarını toplayıp ekliyoruz. Böylece resmi rezerv varlıkları dolar olarak bulunuyor.  

Resim

2. Net rezervleri hesaplarken TCMB sitesinde istatistikler / TCMB Analitik Bilanço / veriyi tıklıyoruz açılan bilançodan o güne ait dış varlıkları, toplam döviz yükümlülüklerini ve kamu ve diğer döviz mevduatını alıyoruz. Bu üç rakam analitik bilançoda TL ile gösterildiği için yine TCMB sitesindeki döviz kurları tablosundan o günün USD alış kurunu bulup bu üç rakamı bu kura bölerek tabloda yerlerine koyup net rezervleri buluyoruz.

3. Swapları da TCMB sitesinde istatistikler / ödemeler dengesi istatistikleri / uluslararası rezervler ve döviz likiditesi / veri (haftalık) o günün pdf bağlantı linkinden açılan II numaralı tablodan 2. Yurtiçi para karşılığında… diye başlayan sıradaki verileri alıyoruz ayrıca buna aynı tablodaki 3. Diğer başlıklı olan (bu sıra da altın swaplarını gösteriyor) miktarı ekleyerek toplam swapları buluyoruz.

4. Swapları net rezervlerden düşünce de karşımıza swaplar hariç net rezervler tutarı çıkıyor.

(II) Rezervleri Hesaplamak İçin Denklemler

Resmi Rezerv Varlıkları (Brüt) = Döviz Varlıkları + Altın + IMF Rezerv Pozisyonu + SDR’ler

Net Rezervler = (Dış Varlıklar / O günkü TCMB USD Alış Kuru) – (Döviz Yükümlülükleri / O günkü TCMB USD Alış Kuru)

Swaplar = Döviz Swapları + Altın Swapları

Swap Hariç Net Rezervler = Net Rezervler – Swaplar

(III) 2021 Şubat Sonu İtibarıyla Rezerv Hesabı

Aşağıdaki tablo, yukarıdaki açıklamalar ve denklemler çerçevesinde Şubat 2021 ay sonu itibarıyla yayınlanan TCMB verilerinden derlenerek hazırlanmıştır.  

Buna göre Şubat 2021 sonu itibarıyla TCMB’deki brüt resmi rezervler 95,3 milyar Dolar, net rezervler – 2,2 milyar Dolar, swaplar 58,1 milyar Dolar ve sonuç olarak swaplar hariç net rezervler – 60,3 milyar Dolar olarak hesaplanıyor.

Not: Bu hesaplamada TCMB’de bulunan kamu kesimi döviz mevduatı hesaba katılmamıştır. Katılsaydı swaplar hariç net rezervler – 43,3 milyar dolar ediyordu. Önceki hesaplamalarda ben de bu tutarı döviz rezervi olarak hesaba katıyordum. Oysa bunlar da yükümlülük olduğu için hesaba katmanın doğru olmayacağını düşünüyorum. O nedenle hesaba katmadım. 

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İŞBANK EZBER BOZDU: ŞUBE MÜDÜRÜNÜ GMY YAPIYOR

Yayınlanma:

|

Yazan:

Bankaların genelde Genel Müdürlük çalışanları içinde gelenekleşen GMY atamalarını algısını İŞBANK kırarak Şube Müdürünü GMY olarak atayacağını açıkladı. Bu şekilde sahada başarılı olan personele de mesaj vermiş olan yönetim sektördeki Genel Müdürlük birimlerinde atama algısını da kırmış oldu.

Bankadan yapılan açıklamada;

“Bankamız Yönetim Kurulunca, Başkent Kurumsal Şubesi Müdürü Sayın Mehmet Türk‘ün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na gerekli bildirimlerin yapılması ve izinlerin alınmasını takiben, Bankamız Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmasına karar verilmiştir.” ifadesi kullanıldı

Mehmet TÜRK kimdir:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Mehmet Türk, Virginia Polytechnic Institute and State University İşletme Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı ve Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çağdaş İşletme Yönetimi Bölümü’nde doktora yaptı. 2000 yılında İş Bankası’nın Hazine Bölümü’nde Uzman Yardımcısı olarak göreve başlayan Türk, aynı bölümde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 2017 yılında Hazine Müdürü oldu. 2021 yılında Başkent Kurumsal Müdürü olarak atanan Türk, 2024 yılında Harvard Business School’da ileri düzey yöneticilik programını tamamladı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

ŞEKERBANK takip alacak sattı

Yayınlanma:

|

Yazan:

ŞEKERBANK KAP’a yaptığı açıklamada 300 milyon TL’ye yakın takip alacağını Varlık şirketlerine devir yaptığını açıkladı. Açıklamada devir oranı bilgisi yer almadı…

Bankamız, 97.705.957.-TL tutarındaki Ticari-Kobi nitelikli tahsili gecikmiş alacağı GSD Varlık Yönetim A.Ş.’ye,  201.056.911.-TL tutarındaki Bireysel-Tarım-Perakende nitelikli tahsili gecikmiş alacağı Sümer Varlık Yönetim A.Ş.’ye satmıştır.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Akbank’tan Hepsiburada’nın iş ortakları için yeni ticari kredi hizmeti

Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “E-ticaret alanında faaliyet gösteren KOBİ’leri destekleyecek yenilikçi ürün ve hizmetlerle gelişimi destekliyoruz” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, Hepsiburada’nın iş ortakları için yeni bir ticari kredi hizmeti başlattı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank, KOBİ’ler için sunduğu yenilikçi hizmetlerine bir yenisini ekleyerek Hepsiburada ile ticari kredi başvuru entegrasyonu projesini hayata geçirdi.

Sistem sayesinde Hepsiburada İş Ortağım platformunda yer alan KOBİ’ler, Hepsiburada’nın kendi ekranları üzerinden kredi başvurularını yapabiliyor ve kredi karar sonuçlarını takip edebiliyor.

Kredi başvurusu onaylananlar, Akbank kanallarına yönlendirilerek hızlı ve kolay bir şekilde avantajlı faiz oranlarıyla ticari kredi ürünlerinden yararlanabiliyor.

KOBİ’ler ilerleyen aylarda da farklı kampanya ve tekliflerle bankanın sunduğu ayrıcalıklardan faydalanmaya devam edecek.

İlk kez Akbanklı olacak Hepsiburada iş ortakları ise uzaktan müşteri edinimi süreciyle hızla bu ürün ve hizmetlere ulaşabilecek.

Aynı zamanda sınırlı bir süre için, tek sefere mahsus 50 bin liraya kadar 12 ay vadeli, 0 faizli kredi avantajına sahip olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, KOBİ’lerin büyüme ve gelişim ihtiyaçları için yeni nesil işbirliklerini hayata geçirdiklerini belirterek, Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2019-2023 döneminde e-ticaret hacminin 14 katına, pazaryerinde faaliyet gösteren işletme sayısının ise 10 katına ulaştığını aktardı.

Aynı dönemde e-ticaretin toplam ticaretteki payının yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıktığına dikkati çeken Oğuz, ‘Biz de Akbank olarak e-ticaret alanında faaliyet gösteren KOBİ’leri destekleyecek yenilikçi ürün ve hizmetlerle bu gelişimi destekliyoruz. Bunun son örneği olarak, Türkiye’nin lider pazaryerlerinden Hepsiburada ile özel bir işbirliğine imza attık.’ ifadelerini kullandı.

Oğuz, Hepsiburada ile gerçekleştirdikleri ticari kredi başvuru entegrasyonunun, pazaryeri sahiplerinin hız, kolaylık ve esneklik ihtiyacına yanıt sunduğunu kaydederek, ‘Hepsiburada’nın iş ortağı olan KOBİ’ler, Akbank’ın işlerinde fark yaratmalarını sağlayacak bankacılık ürün ve hizmetlerine Hepsiburada ekranlarından hızla ulaşıyor ve ticari kredi süreçlerini ayrıcalıklı bir şekilde yönetebiliyor. Yenilikçi çözümler ve işbirlikleriyle KOBİ’lerimizin işlerine hız, güçlerine güç katmaya devam edeceğiz.’ açıklamasında bulundu.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.