TBB : Temmuz-Eylül 2020 dönemi içinde toplam (bireysel ve kurumsal) aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 62 milyon 741 bin kişidir. Bu sayının 3 milyon 370 bin kişisi “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken, 50 milyon 643 bin kişisi “sadece mobil bankacılık” işlemi yapmıştır.
Türk Bankacılık Sitemi 2020 Eylül verilerine göre Bankacılık sektöründe Dijitalleşme hızla artıyor. pandemi süreci bankaların yıllardır yatırım yaptığı Dijitalleşme sürecine hızlandırıcı etki yaptı.
Türkiye Bankalar Birliği – TBB;Türkiye Bankalar Birliği üyesi ve internet bankacılığı hizmeti veren 27 banka ile mobil bankacılık hizmeti veren 21 banka verileri dijitalleşmede artışın hızını da ortaya koydu.
Dijital Bankacılık İstatistikleri
Aktif dijital bankacılık müşteri sayısı yaklaşık 63 milyon kişiye ulaştı.
Temmuz-Eylül 2020 dönemi içinde toplam (bireysel ve kurumsal) aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 62 milyon 741 bin kişidir. Bu sayının 3 milyon 370 bin kişisi “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken, 50 milyon 643 bin kişisi “sadece mobil bankacılık” işlemi yapmıştır. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise yaklaşık 8 milyon 727 bin kişidir.
Toplam (bireysel ve kurumsal) aktif dijital bankacılık müşteri sayısında bir önceki döneme göre 1 milyon kişi artış olmuştur.
Aktif Dijital Bankacılık Müşteri Sayıları
Nisan-Haziran 2020
Temmuz-Eylül 2020
Toplam aktif bireysel dijital müşteri sayısı (bin kişi)
59.076
60.038
Toplam aktif kurumsal dijital müşteri sayısı (bin kişi)
2.611
2.702
Toplam aktif dijital müşteri sayısı (bin kişi)
61.687
62.741
Temmuz-Eylül 2020 dönemi içinde az bir kez giriş (log-in) işlemi yapmış aktif bireysel dijital bankacılık müşteri sayısı 60 milyon 38 bin kişidir. Bu sayının 2 milyon 686 bin kişisi “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken 49 milyon 281 bin kişisi “sadece mobil bankacılık” işlemi yapmıştır. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 8 milyon 72 bin kişidir.
Aktif bireysel dijital bankacılık müşterileri, 41 milyon erkek (yüzde 68), 19 milyon kadın (yüzde 32) müşterilerden oluşmaktadır.
Temmuz-Eylül 2020 dönemi içinde aktif bireysel dijital bankacılık müşterilerin yaş grupları bazında dağılımında ilk sırayı 24 milyon 110 bin kişi ile 36-55 yaş grubu almaktadır. Bunu, 17 milyon 579 bin kişi ile 26-35 yaş grubu, 11 milyon 890 bin kişi ile 18-25 yaş grubu izlemektedir. 56-65 yaş grubundaki aktif bireysel dijital bankacılık müşteri sayısı ise 4 milyon 579 bin kişidir.
Temmuz-Eylül 2020 dönemi içinde az bir kez giriş (log-in) işlemi yapmış aktif kurumsal dijital bankacılık müşteri sayısı 2 milyon 702 bin kişidir.
II. İnternet Bankacılığı İstatistikleri
İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı ve en az bir kez giriş işlemi yapmış bireysel müşteri sayısı Eylül 2020 itibariyle, 72 milyon 585 bin kişidir. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış bireysel müşteri sayısı ise 23 milyon 347 bin kişidir.
Temmuz-Eylül 2020 dönemi içinde en az bir kez internet bankacılığı giriş işlemi yapmış aktif bireysel müşteri sayısı 10 milyon 758 bin kişidir. Bu miktar kayıtlı olan toplam bireysel müşteri sayısının yüzde 15’ini oluşturmaktadır.
İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı, Eylül 2020 itibariyle 4 milyon 462 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. Bunların 1 milyon 804 bini (yüzde 30’u) Temmuz-Eylül 2020 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmıştır. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış kurumsal müşteri sayısı ise 1 milyon 804 bin kişidir.
İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam (bireysel ve kurumsal) müşterilerin yüzde 16’sı Temmuz-Eylül 2020 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yapmıştır. Toplam (bireysel ve kurumsal) aktif müşteri sayısı bir önceki döneme göre 1 milyon kişi kişi azalmıştır.
Finansal İşlemler
Temmuz-Eylül 2020 dönemi itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 112 milyon, tutarı ise 1 trilyon 748 milyar TL’dir.
EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, 1 trilyon 205 milyar TL işlem hacmi ve 56 milyon işlem adedi ile finansal işlemler arasında en büyük paya sahip olmuştur (finansal işlem hacminin yüzde 69’u). İkinci sırada 380 milyar TL’lik işlem hacmi ve 17 milyon işlem adedi ile yatırım işlemleri bulunmaktadır.
İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan toplam finansal işlem adedi bir önceki döneme göre yaklaşık 8 milyon adet, toplam işlem hacmi 222 milyar TL artmıştır.
Yatırım İşlemleri
Temmuz-Eylül 2020 dönemi itibariyle gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı, 147 milyar TL ve 11,5 milyon işlem adedi ile hisse senedi işlemleri almıştır. Bunu, 70 milyar TL ve 1,5 milyon adet ile yatırım fonları izlemektedir.
En yüksek ortalama işlem hacmi 85 bin TL ile repo işlemlerinde gerçekleşmiştir. Bunu 68 bin TL’lik ortalama işlem hacmi ile vadeli hesaplar takip etmiştir.
Temmuz-Eylül 2020 döneminde internet bankacılığı kanalıyla kullandırılan anlık kredi adedi 119 bin, hacmi 3 milyar TL’dir. Aynı dönem içinde gerçekleştirilen sigorta satışı adedi 37 bindir.
III. Mobil Bankacılık İstatistikleri
Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam müşteri sayısı Eylül 2020 itibariyle 92 milyon 653 bin kişidir. Bunların 59 milyon 370 bin kişisi (yüzde 64’ü) Temmuz-Eylül 2020 dönemi içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmıştır. Son bir yıl içerisinde en az bir kez giriş işlemi yapmış mobil bankacılık müşteri sayısı ise 70 milyon 501 bin kişidir.
Toplam (bireysel ve kurumsal) aktif müşteri sayısında bir önceki döneme göre 1 milyon 264 bin kişi artış olmuştur.
Temmuz-Eylül 2020 dönemi itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 738 milyon, tutarı ise 2 trilyon 655 milyar TL olmuştur. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri, finansal işlem hacminin yüzde 56’sını, ikinci sıradaki yatırım işlemleri ise yüzde 33’ünü oluşturmuştur.
Temmuz-Eylül 2020 döneminde mobil bankacılık kanalıyla kullandırılan anlık kredi adedi 1 milyon 892 bin, hacmi 32 milyar TL’dir. Aynı dönem içinde gerçekleştirilen sigorta satışı 1 milyon 299 bin adettir.
İş Bankası Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk dijital Eurotahvil ihracını gerçekleştirdi.
Euroclear tarafından işletilen Dijital Finansal Piyasa Platformu (D-FMI) kullanılarak ihraç edilen Eurotahvil, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketlerinden etkilenen illerdeki kişilerin, çiftçilerin, mikro ve küçük işletmelerin finansmanı için kullanılacak. İşlemde Citigroup Global Piyasalar ile Citibank Londra Şubesi dealer ve ajan banka rolleriyle görev aldı.
“Dijitalde doğmuş tahvil” (Digitally Native Note) olarak adlandırılan tahvil, Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) kullanılarak ihraç edildi. Söz konusu teknoloji; güvenli ve merkezi olmayan kayıt tutmayı sağlıyor; tahvillerin ihraç edilmesini ve takasını da kolaylaştırıyor. Bu sayede ihraç edilen Eurotahvilin takası da işlemin fiyatlandırıldığı gün içerisinde sonuçlandırıldı.
Türkiye’de ve gelişmekte olan bir piyasada özel bir banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk Eurotahvil ihracı
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ikinci yüzyılına adım attıkları 2025 yılında, Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel bir banka tarafından ilk dijitalde doğmuş Eurotahvil ihracını gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti vurgulayarak şunları söyledi:
“Türk bankacılık sektörünün uluslararası finansal piyasalarına erişim gücü, gelişmişlik düzeyi ve yeni teknolojilere hızlı adaptasyonunun teyidi niteliğindeki bu işlem, İş Bankası’nın dünyadaki yeni teknolojileri hayata geçirmedeki öncü rolünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bu ihracımızı, blokzincir teknolojisinin sermaye piyasaları işlemlerinde kullanımına örnek oluşturması açısından kıymetli buluyorum. Finansal piyasa enstrümanlarının sürekli gelişen teknolojilerle çeşitlenmesinde öncü rol oynamaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. İşlemin dayandığı teknolojinin yanı sıra elde edilecek kaynakların deprem bölgesindeki üretici kesimlerce kullanılması ise işlemin önemini artıran bir diğer temel unsur.”
IFC Genel Müdürü Makhtar Diop da şöyle konuştu:
“Bu yatırım, finansal inovasyon alanında önemli bir dönüm noktası olup, Türkiye’nin ilk dijital tahvili olma niteliğini taşıyor. Bir blokzinciri platformunda ihraç edilen söz konusu tahvil, Türkiye’de depremden etkilenen işletmelerin finansmana erişmesine yardımcı olacak. Bu işlemle tahvil piyasasında yeni dijital teknolojileri kullanarak finansmanı daha erişilebilir hale getiriyor ve en çok ihtiyaç duyan taraflara kritik önemi haiz sermayeyi yönlendirerek depremden etkilenen bölgenin yeniden inşa ve toparlanma süreçlerini destekliyoruz.”
Bloomberg’in haberine göre ING yöneticilerini işten çıkaracak.
ING, Bloomberg’e gönderdiği e-posta ile piyasa koşulları ve gelecekteki şirket büyümesini değerlediğini, işgücünü tekrar dengelemek amacıyla işten yöneticiler çıkaracağını duyurdu.
Banka, küresel olarak bankada yaklaşık 230 yöneticinin işten çıkarılacağını belirtirken, yöneticilerin arasında lokasyonların orantılı olarak ayrılacağını ekledi. Bu üst düzey yöneticilerin müdür, genel müdür, ortak, analist, gibi rollerde olacağı bilgisini de verdi.
TEB, Dünya KOBİ Günü’nde çek karnesini ücretsiz sunacak
Türk Ekonomi Bankası (TEB), mobil bankacılık uygulaması üzerinden çek karnesi talebinde bulunan KOBİ müşterilerine, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla bu hizmeti ücretsiz sunacağını duyurdu
Türk Ekonomi Bankası (TEB), mobil bankacılık uygulaması üzerinden çek karnesi talebinde bulunan KOBİ müşterilerine, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla bu hizmeti ücretsiz sunacağını duyurdu.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, TEB, KOBİ’lerin dijital bankacılık uygulamalarıyla daha kolay ve hızlı finansal çözümlere ulaşmasını hedefleyen kampanyası kapsamında, limiti açık olan müşterilerin mobil uygulama aracılığıyla yapacakları çek karnesi başvurularını ücretlendirmeyecek.
KOBİ’lerin finansal süreçlerini dijitalleşme ile kolaylaştırmayı amaçlayan banka, bu adımıyla müşterilerine hem maliyet hem de zaman tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.
KOBİ’lerin işlerini büyütmelerine ve değişen ihtiyaçlarına çözüm sunmaya odaklanan TEB, finansmandan dijitalleşmeye, dış ticaretten sektörel çözümlere kadar uzanan geniş kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyor.
Şirket, günlük nakit akışını destekleyen işletme kredilerinin yanı sıra, ticari ve yatırım kredileriyle uzun vadeli büyüme hedeflerini destekliyor.
Dış ticaret finansmanı, leasing çözümleri, POS sistemleri ve dijital bankacılık uygulamalarıyla işletmelerin operasyonel verimliliğini artırmayı hedefleyen banka, CEPTETEB İŞTE mobil uygulaması üzerinden sunulan hizmetlerle bankacılık işlemlerini hızlandırarak, kullanıcı deneyimini de kolaylaştırıyor.
TEB, sürdürülebilir büyümeyi merkeze alan yaklaşımıyla çevre dostu yatırımlara da özel çözümler sunuyor. ‘Sürdürülebilirlik Finansmanı Ürün Paketi’ kapsamında yeşil kredi, çevresel sertifikasyon desteği, danışmanlık ve eğitim gibi alanlarda işletmelere katkı sağlıyor.
Ayrıca, KOSGEB ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle hayata geçirilen KOBİ Dijital Dönüşüm Finansman Programı ile dijitalleşme yatırımları için uygun finansman imkanı sunuluyor.
Girişim Bankacılığı, Yerel Yönetimler Bankacılığı ve Altın Bankacılığı gibi alanlardaki uzmanlığıyla TEB, her ölçekteki işletmenin gelişimine yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmeye devam ediyor.