Connect with us

ŞİRKETLER

Reel sektör zorda: ‘Seri iflas’ uyarısı

TOBB verilerine göre, nisan ayında bin 458, yılın ilk 4 ayında 5 bin 835 şirket kapandı. Döviz ve krediye erişimin zorlaşması reel sektör üzerindeki baskıyı artırdı. Sektör temsilcileri “İflaslar artabilir” uyarısı yaptı.

Yayınlanma:

|

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2023 Nisan’a ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, nisan ayında bin 458 şirket daha kapandı ve yılın ilk 4 ayında toplam 5 bin 835 şirket kapanmış oldu. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 1,9; kapanan kooperatif sayısı yüzde 36,4 azalırken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı da yüzde 13,3’e yükseldi. Nisan 2023’te, kapanan şirket sayısı 2022’nin aynı ayına göre yüzde 34,2; kapanan kooperatif sayısı yüzde 44,4 azalırken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 16,8 arttı.

•Nisan ayında kapanan şirket sayısı: 1458

•Yılın ilk 4 ayında kapanan şirket sayısı: 5 bin 835

•Yıllık artış: yüzde 34.2

•Kurulun şirket sayısı: yüzde 19 azaldı

KURULAN ŞİRKET SAYISI AZALDI

TOBB verilerine göre, bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı ise yüzde 19, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 28,4, kurulan kooperatif sayısı yüzde 13,7 azaldı. Nisan 2023’te, Nisan 2022’ye göre kurulan şirket sayısı yüzde 14,7, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 18,9 oranında azalırken, kurulan kooperatif sayısı yüzde 38,7 arttı.

Öte yandan, Nisan 2023’te şirket ve kooperatiflerin 3 bin 99’u ticaret, bin 395’i inşaat ve bin 268’i imalat sektöründe kuruldu. Nisan 2023’te kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin 531’i toptan ve perakende ticaret motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 518’i inşaat, 149’u imalat sektöründe yer aldı. Nisan ayında kapanan şirket ve kooperatiflerin; 502’si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 187’si inşaat, 183’ü imalat sektöründe yer aldı.

‘FİRMALAR KUŞATILDI’

Merkez Bankası’nın döviz ve altın talebin önüne geçmek için attığı adımlar nedeniyle baskı altında kalan bankaların kredi musluklarını kapatması ve döviz satışına sınır getirmesi reel sektör üzerinde maliyet baskısını artırdı. Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla kredi arzı neredeyse sıfırlandı. BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi son düzenlemelerin hayata geçtiği 15 Mayıs itibarıyla 16 milyar 537 milyon liralık sert düşüşle 9 trilyon 513 milyar liraya geriledi.

Diğer yandan Merkez Bankası’nın bankalardan acil olmadığı sürece şirketlere dolar satılmasına sınırlama getirilmesini istemişti. MB’nin talebi üzerine firmalara 5 bin dolar limit getiren bankalar, saat 11.00’den sonra döviz satışlarını durdurdu. Döviz bulmakta sıkıntı çeken firmalar serbest piyasadan yüksek maliyetle döviz toplamaya razı duruma geldi. Ekonomi gazetesine konuşan TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, “Dövizi sabah saatlerinde aldınız, aldınız. Yoksa mümkün değil. Alsak da yine zarardayız. İhracatçılar olarak TL reeskont kullandığımızda bize verilen yüzde 2 primi dahi yüzde 3-4 fark vererek alıyoruz. Yani kendi dövizimizi ucuza satıp pahalıya alıyoruz” dedi.

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, döviz almakta zorlanıldığını, hatta hak edilmiş kredilerin bile alınamadığını vurgulayarak, şirketlerin içinde bulunduğu durumu tarif etti. Düşük kur, düşük talep ve yüksek finansman maliyetlerinin firmaları kuşatmış durumda olduğunu aktaran Duran, “Finansal döngümüz normal hale gelmezse sıkıntı büyük, fabrikalar kilitlenmek üzere. Böyle devam ederse seri iflaslar görebiliriz” uyarısında bulundu.

BANKA ŞUBELERİNDE KAPANMALAR HIZLANDI

Banka şubelerinde kapanışlar hızlandı. Nisan ayında 14 banka şube kapanışı gerçekleşti. 2023’ün ilk 4 ayında ise 37 şube kapandı.

Son dönemde döviz talebinin azalması için baskı altında tutulan bankalar kredi musluklarını kısmıştı. İş akışlarını yavaşlatan bankaların nakit avans kullanımını durdurmasının ardından geri adım atılsa da bankalar kredi kısıtlamasının kaldırılması için ikinci tur seçimlerini bekliyor. Uzmanlar bankacılık sektöründeki baskıların ilerleyen dönemde şube kapanışlarının artmasına neden olacağı uyarısını yapıyor. Pandeminin yaşandığı 2020 yılında 309 banka şubesi kapanmıştı. 2021’de 200’e düşen bu sayı 2022’de 235’e çıkmıştı.

Birgün

Okumaya devam et

GÜNCEL

İş aramaktan neden vazgeçildi?

TÜİK’e göre işsiz sayısı sadece 2 milyon 807 bin kişi ama işsizlerin yüzde 80’i bir yıldan az süredir iş ararken, kalan yüzde 20’lik kesim 2-3 yıldır iş arıyorlar. Yakında bu nüfus iş aramaktan vazgeçerse, TÜİK onları da işsizlik oranına dahil etmeyecek

Yayınlanma:

|

Son yıllarda birçok ülkede en rahatsız edici trendlerden biri, işsizlik oranındaki yükseliştir. Ama hangi işsizlik oranı? Birden fazla işsizlik oranı tanımı var. Doğal, yapısal, friksiyonel, geniş tanımlı, gönüllü-gönülsüz işsizlik gibi.

Bu tanımlardan biri olan doğal işsizlik oranının, sağlıklı işleyen bir ekonomide bir zamanlar yüzde 3-4 olması normaldi. Sıklaşan krizler sonrası (küresel kriz, pandemi krizi, demografik kriz, yönetimsel krizler vb.) yüzde 6 ve ötesi normal kabul edilmeye başlandı.

TÜİK mart ayına ilişkin işsizlik ve istihdam verilerini yayımladı. TÜİK’e göre işsizlik oranı bir önceki aydaki yüzde 8,2 seviyesinden gerileyerek yüzde 7,9 olduGeniş tanımlı işsizlik ise 28,5’ten 28,8’e yükseldi.

Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 6,5 ve kadınlarda yüzde 10,6. Genç işsizlik oranı ise yüzde 15,1. Genç işsizlik oranında da kadın-erkek eşitsizliği devam ediyor. Genç erkeklerde bu oran yüzde 11 iken genç kadınlarda iki katı.

TÜİK istihdam oranını ise mart ayında yüzde 49,2 olarak açıkladı. Bu oran hâlâ yüzde 50’nin altında. Genç, kadın ve üniversite mezunu işsizliğinin yüksekliği nedeniyle istihdam oranı dar bir banta sıkışmış durumda.

Tüm bu oranların nüfustaki payı da şöyle: Türkiye’de Çalışabilir Nüfus 66.245 bin kişi olmasına rağmen İstihdam Edilenler 32.597 bin kişiİşsiz sayısı 2.807 bin kişi.

Ancak Çalışabilir Nüfusun çok önemli bir kısmı daha var, onlar; İşgücüne Dahil Olmayanlar.

Formülü hatırlatalım:

Çalışabilir nüfus = İstihdam Edilenler + İşsizler + İşgücüne Dahil Olmayanlar.

Bu formüle göre İşgücüne Dahil Olmayanlar, 30.840 bin kişi ve çok büyük bir nüfustan bahsediyoruz.

Milyonlarca kişi neden iş gücüne dahil değil?

Acaba iş aramaktan vaz mı geçtiler? Gönülsüz işsizlik mi yüksek yoksa işsizlik gönüllü bir durum mu ya da umudu kırılmış iş arayanlar mı var veya emekli ya da hastalar mı?

Cevabı bulmak için geniş tanımlı işsizlik, potansiyel iş gücü oranı gibi verilere bakmak gerekiyor. İşgücü istatistiklerinde sadece manşet işsizlik oranına bakarak gerçekleri göremiyoruz.

İşgücüne dahil olmayan milyonlarca kişi arasında iş bulma ümidi olmayanlar, çalışabilir durumda olup iş aramayanlar ve iş arasa da çalışamayacak olanlar var (bu üçünün toplamıyla potansiyel işgücü oranı hesaplanıyor).

Ayrıca ev işleriyle meşgul olanlar, emekliler, hastalık ve yaşlılık nedeniyle çalışamaz durumda olanlar ve diğerleri de var.

Şimdi de İşgücüne Dahil Olmayanların kendi içindeki paylarına ve yıllar itibariyle ne kadar değişim gösterdiğine bakalım. (Bkz. Grafik)

Kaynak: TÜİK

Son verilere göre potansiyel işgücü oranı 4.750 bin kişi ve işgücüne dahil olamıyor. 2,5 milyon kişinin iş bulma ümidi yok, 2,1 milyon kişi iş başı yapabilir ancak iş aramıyor.

Ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne dahil olmayan 6 milyon kişi var. Burada kadın-erkek ayrımı var ama erkeklerin payı sıfır, kadınlar yüzde 100 olarak bu alanda yer alıyor.

Eğitim-öğretimde olduğu için işgücüne dahil olmayan kişi sayısı 2024’te 3,9 milyon oldu. Ancak 2023’te 4,5 milyondu. Mevcut ekonomik güçlükler nedeniyle gençler bir şekilde erken yaşta hayatın yükünü sırtlanmaya başlamışlar anlaşılan.

2024 yılında 4,1 milyon kişi emekli olduğu için işgücüne dahil olmamış, ama EYT ile emekli sayısının arttığı 2023’te emekli olduğu için işgücüne dahil olmayan emekli sayısı 5,1 milyondu. Emekli maaşlarının sosyal yardım gibi olduğu bir durumda emeklinin çalışmaktan başka çaresi kalmıyor.

Son olarak hasta ve yaşlı olduğu için çalışamaz halde olanlar, 2024 yılında 6,8 milyon kişiymiş. Ancak 2023’te 5,6 milyon kişi hasta ve yaşlı olduğu için çalışamıyordu. Bir yılda bir milyonun üzerinde kişinin hastalık ve yaşlılık nedeniyle istihdamdan kopması çok düşündürücü.

Bu arada TÜİK’e göre işsiz sayısı sadece 2 milyon 807 bin kişi ama işsizlerin yüzde 80’i bir yıldan az süredir iş ararken, kalan yüzde 20’lik kesim 2-3 yıldır iş arıyorlar. Yakında bu nüfus yukarıda anlattığım işgücüne dahil olmama nedenlerinden herhangi biri gerçekleşir ve iş aramaktan vazgeçerlerse, TÜİK onları da işsizlik oranına dahil etmeyecek, biliyorsunuz.

İşsizliğin boyutu ve nedenleri doğru ölçülmezse doğru kararlarla yönetmek ve ekonomiyi rayına sokmak zorlaşır.

Prof.Dr. Binhan Elif YILMAZ-T24

Okumaya devam et

GÜNCEL

Bağımsız Denetim Tabi Şirketlerin Belirlenmesi Kriterlerinde Değişiklik

Yayınlanma:

|

Yazan:

01.05.2025 tarihli ve 32887 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar ile daha önce 29.11.2022 tarihli ve 6434 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetim Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar’da düzenlemeler yapılarak bağımsız denetim zorunluluğuna ilişkin ölçütlerin eşik değerlerinde ve bağımsız denetime tabi şirketlerin kapsamında değişiklikler yapıldı.

Genel Eşiklerde Yapılan Değişiklikler

Karar ile parasal eşiklere yapılan değişiklikler ile halka açık sayılmayan veya karar ekinde özel olarak farklı parasal eşiklere tabi tutulmayan şirketler için parasal eşikler aşağıdaki gibi düzenlendi:

Ölçüt Eski Eşik Yeni Eşik
Şirket Aktifleri Toplamı 120 milyon TL 300 milyon TL
Yıllık Net Satış Hasılatı 150 milyon TL 600 milyon TL
Çalışan Sayısı 100 150

Bu kapsamda, birbirini takip eden iki yıl boyunca yukarıda sayılan ölçütlerden ikisini birden sağlayan herhangi bir şirket, bağımsız denetime tabi olacak.

Okumaya devam et

GÜNCEL

Türkiye’de yasa dışı bahis 30 milyar dolara dayandı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye’de yasa dışı bahis 30 milyar dolara ulaştı. Kayıtlı bahis oyuncularının sayısının 5 milyon olduğunu belirten Bilyoner’in sahibi “Devletin 10 milyar dolarlık kaybı var” dedi.

Türkiye Gazetesi’nden ÖMER TEMÜR’un öze haberine göre  Türkiye’de yasa dışı bahsin önüne geçilemiyor. Devasa bir boyuta ulaşan yasa dışı bahis 30 milyar dolarlık bir pazara dönüşürken devlete zararı ise 10 milyar dolara dayandı. Bünyesinde Bilyoner ve AltiliGanyan.com gibi şirketleri barındıran Hitay Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, Türkiye’de 4,5-5  milyon kayıtlı bahis oyuncusu bulunduğunu belirterek “Akıllı telefonlarla birlikte bahis inanılmaz yaygınlaştı. 17-18 milyar dolarlık bir pazar.

Ancak legal olmayan pazar çok daha büyük. 30 milyar doları buluyor. Bunun devlete maliyeti ise 10 milyar dolar. Devlet yasa dışı bahsi engelleye çalışıyor ancak karşı taraf daha gayret gösteriyor” dedi. Türkiye’de en çok spor bahsinin tercih edildiğini dile getiren Hitay “Daha çok 25-45 yaş arası bahis oynuyor. Erkekler kadınlara göre daha fazla bahis oynuyor” ifadelerini kullandı.

ROTA ASYA VE AFRİKA ÜLKELERİ

Hitay Holding ailesinin ilk üyesi ve ‘Türkiye’yi barkod teknolojisi ile tanıştıran ilk marka’ olarak tanınan Exim’in kimlik kartları ve güvenlik belgeleri üretiminde dünya standartlarında projeler hayata geçirdiğine değinen Hitay “Global pazarda ilk 3’teyiz, 60’tan fazla ülkeye ürün ve hizmet sunuyoruz. Exim’in dokunduğu pasaport ve kimlik kartlarının sayısı bugüne kadar 1 milyarı aştı. Avrupa’da son 25 yıl içinde yaşanan gelişmenin önümüzdeki 5-10 yıl içinde hızlıca Asya ve Afrika ülkelerinde de yaşanmasını bekliyoruz. Bu nedenle rotamızı ciddi bir potansiyel gördüğümüz Asya ve Afrika kıtalarına çevirdik” diye konuştu.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.