İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemlerinde farklı birçok yöntem kullanılmaktadır. Böyle bir dolandırıcılık girişimi ile karşı karşıya kalmanız halinde bunu farkedebilmeniz için aşağıdaki bilgileri okumanızı tavsiye ederiz.
Önemli Uyarı
Kredi Kartı ve Banka Kartı şifresi,
Kredi Kartı güvenlik numarası,
İnternet Şubesi parolası,
İnternet Şubesi tek kullanımlık giriş ve işlem şifresi
gibi kişiselve finansal bilgilerinizi TEB personeli dahil kimse ile talep edilse dahi kesinlikle paylaşmayınız. TEB kişisel bilgilerinizi veya şifrelerinizi hiçbir şekilde e-posta, SMS ve arama yoluyla talep etmemektedir. Bu ve bunun gibi e-postalarda yer alan linklere kesinlikle tıklamayınız ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız.
Dolandırıcılık Örnekleri
Zararlı Yazılım
Gelişen teknoloji ile birlikte cep telefonlarının da birer işletim sistemlerinin olması sebebiyle, zararlı yazılımlar cep telefonlarına bulaşabilmektedir. Zararlı yazılımlar genellikle Android cihazları hedef almaktadır.
Google Play’e zararlının kendisi değil, zararlıyı indirecek başka bir uygulama konulmaktadır.
İndirme işlemi yapılacak uygulamalar genellikle Sgk Sorgulama, Döviz Çevirici, Gelir İdare Başkanlığı, Tapu Sorgulama, Para Muhasebesi,HGS/OGS sorgulama/yükleme gibi isimlerde yayınlanarak başka uygulamaları taklit etmektedir.
Zararlı yazılımlar, gönderilen sahte SMS’ler üzerinden de yayılmaktadır.
Nasıl Güvende Olurum?
Kusursuz olmasa da, resmi uygulama marketleri kötü amaçlı yazılımları uzak tutmak için gelişmiş güvenlik mekanizmaları kullanıyor. Alternatif uygulama mağazalarında veya bilinmeyen diğer kaynaklarda bu olmayabilir, bu yüzden uygulama indirmek için mümkün olduğunca resmi uygulama marketlerini tercih edin. (Google Play, App Store, Windows Store) dışındaki ortamlardan uygulama indirmeyiniz.
Bilmediğiniz kaynaklardan ya da tanıdığınız kişilerden şüpheli konu başlıklarıyla gelen SMS, WhatsApp ve e-posta iletilerindeki linklere tıklamayınız.
Bankacılık işlemi yaptığınız cep telefonunuz, tabletiniz ya da kişisel bilgisayarınızda virüs temizleme programı bulunduğundan ve programın güncel olduğundan emin olunuz.
Sahte Reklamlara Karşı Uyarı
Sosyal medya üzerinden bankaların ünvanlarını ve logolarını kullanılarak düzenlenen sahte kampanya ve reklam linklerine tıklamamanızı ve bu linkler aracılığı ile kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi, cep telefonunuza gönderilen tek seferlik SMS işlem onay şifrenizi hiç kimseyle paylaşmamanızı önemle hatırlatırız. Bankamız tarafından hiçbir koşul ve durumda müşterilerimizden sözlü veya yazılı olarak bu bilgiler talep edilmemektedir.
Dolandırıcılık Aramaları
Kendilerini avukat, polis, savcı, bankacı olarak tanıtan veya sosyal medya/e-posta üzerinden arkadaşınız ya da ticaret yaptığınız şirket gibi davranan dolandırıcılar olabilir. Bu kişilerin amacı size ait internet/mobil bankacılık şifrelerinizi, kimlik bilgilerinizi ya da erişim bilgilerinizi ele geçirerek dolandırıcılık faaliyetleri yürütmektir.
Şifre ve bilgi güvenliğiniz için;
Bankamız tarafından hiçbir koşul ve durumda müşterilerimizden sözlü veya yazılı olarak bu bilgiler talep edilmemektedir. Dolayısıyla, sizi arayan ve bilgilerinizi paylaşmanızı isteyen kişilere cevap vermemenizi önemle rica ederiz.
Sim kart dolandırıcılıkları
Cihazınızın veya SIM kartınınız çalınması veya kaybolması halinde hemen bankanıza bildirin. Cihazınızı başkasına devretmeden önce içerisindeki bankacılık uygulamalarını sildiğinizden emin olun.
TCMB’den yapılan açıklamada aşağıdaki ifadeler yer aldı:
Para Politikası Kurulu (Kurul), finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanmıştır. Söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskler değerlendirilerek, sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler alınmıştır.
Bu doğrultuda Kurul, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 46’ya yükseltilmesine karar vermiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’te, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tutmuştur.
Ayrıca, piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alınmıştır. Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacaktır.
Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.
İş Bankası, borsada işlem gören bağlı ortaklıklarına ait payların toplam tutarın 5 milyar TL ile sınırlı olması kaydıyla, şirket bazında bir sınırlama olmaksızın piyasadan alınacağını duyurdu.
İş Bankası borsa işlem gören ortaklıklarından hisse geri alınması, sınıflandırılması ve gerektiğinde satılması konusunda genel müdürlüğü yetkili kıldı.
Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada toplam tutarı 5 milyar lira olmak üzere ANHYT, ANSGR, ISFIN, ISGSY, ISGYO, ISMEN, ISYAT, SISE, TSGYO, TSKB hisselerinden geri alım yapılacağı belirtildi.
Açıklamada, “Bankamızın Borsada İşlem Gören Bağlı Ortaklıklarına Ait Payların Piyasadan Satın Alınması Hakkında Bankamız Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla, Borsa İstanbul’da işlem gören ortaklıklarımızdan T. Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş., İş Finansal Kiralama A.Ş., İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş., İş Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.‘nin paylarının, alımlarla ilgili ödenecek toplam tutarın 5 milyar TL ile sınırlı olması kaydıyla şirket bazında bir sınırlama olmaksızın piyasadan satın alınması, mevcut ve yeni alınacak payların sınıflandırılması ve gerektiğinde satılması konularında karar tarihinden itibaren 2025 yıl sonuna kadar Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır” denildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki ifadeler yer aldı::
“BDDK’nın 17.03.2025 tarihli ve 11176 sayılı Kararı ile; Bankpozitif Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.’nin (Banka) nitelikli ortağı Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. hakkında adli makamlar tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 18 inci maddesinin beşinci fıkrası kapsamında Bankanın, Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. mülkiyetinde bulunan %79 oranındaki hissesine ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir.”