Connect with us

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

TL varlıklara olan ilgi tırmanırken, Cuma Moody’s kararı merakla bekleniyor!

Yayınlanma:

|

Türkiye ekonomisinin görünümünde yaşanan toparlanma eğiliminin gözle görülür bir şekilde artış kaydettiğini not etmek gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in seçim sonrası yaptığı “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneğini kalmamıştır” açıklamasının her geçen gün biraz da vücut bulmaya başladığını görüyoruz! Hatırlayacağınız üzere, seçim sonrası genel olarak kabul görmüş ortodox para politikasına geri dönen ekonominin yeni takımına herkes alkış tutsa da, yurtdışından beklenen para girişlerinin bir türlü olmaması bizleri endişelendirmiş ve tonumuzun temkinli olmasına sebebiyet vermişti.

TCMB’nin konsolide bazda net döviz pozisyonunda veya yabancı yatırımcının hisse senedi ve tahvil pozisyonunda son haftalarda yaşanan iyileşme ise tonumuzu da ‘iyileştirmeye’ başladı. Şöyle ki, son 12 günlük zaman diliminde, TCMB’nin net yabancı para pozisyonundaki günlük değişim miktarı 9 milyar dolardan daha fazla bir girişe işaret ediyor. Yine TCMB verilerine göre, son 5 haftada yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi ve tahvil portföyünün 1,2 milyar dolar artış kaydetmesi de yabancı ilgisinin artmaya başladığını teyit ediyor.

Rezervlerde yaşanan artış ve beraberinde yabancı yatırımcının da Türkiye ilgisinin artması ile Türk finansal varlıklarının görünümünün de bir adım daha iyileştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bağlamda, Türkiye’nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi 329 baz puan ile son 2,5 yılın en düşük seviyesinde işlem görürken, 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin bileşik faizi ise kısa bir sürede %30 seviyesinden neredeyse %25 seviyesine kadar geriledi. Aklı selim olarak nitelendirdiğimiz güven veren politikaların devam etmesi durumunda -rotanın doğru olduğunun da altını kalınca çizersek- 2024 yılına yönelik TL ve TL cinsi varlıklara olan ilginin daha da artmasını bekliyoruz.

Kuvvetle muhtemel 2024 yılını ilk çeyreğinde yabancı girişleri hızlanmaya ve TL varlıklara yönelik iştah artarsa, gelecek olan dövizi de TCMB’nin alarak eksi olan net rezervlerini güçlendireceğini düşünüyoruz. Tahvil faizleri ve CDS risk priminde yaşanan düşüşü bu çerçevede ele alırken, haftanın son iş günü piyasa kapanışı ardından Moody’s Türkiye değerlendirmesini de önemle takip edeceğiz. Görünümden ziyade artık notun kendisinin de artış zamanın geldiğini düşünüyoruz!

USDTRY kurunun yeni haftaya psikolojik 29,00 seviyesinin kıyısından başladığını not edelim. TCMB’nin kurun her gün bir adım daha yukarı (kontrollü) oyun planı yerine şartların elverdiği ölçüde kontrollü yataylaştırma stratejisine geçtiğini görüyoruz. Borsa cephesinde ise yukarıda sıraladığımız olumlu gelişmelere karşı ana endeksin 8bin seviyesinin üzerinde zorlanmaya başladığını görüyoruz. Faiz oranlarında yaşanan keskin artış (aşağıdaki grafiken de görülebileceği üzere 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi 2002 senesinden bu yana en yüksek seviyede) ve iç ve dış talepte yaşanan yavaşlama sınai sektörü üzerinde baskı kuruyor. Borsa cephesinden yeni hikâyenin 2024 yılında yabancı girişleri ile olabileceğini düşünüyoruz.

Bu arada Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bakanlardan oluşan bir delegasyon ile birlikte Yunan mevkidaşları ile görüşmek üzere Atina’yı ziyaret gerçekleştirmesi de geçen haftaya damgasını vurdu. Erdoğan’ın ziyareti sonrası Türkiye ile Yunanistan iyi komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesine yönelik ortak bir bildiri imzalandı. Erdoğan, Ege’yi barış işbirliği denizi hâline getirmek istediklerini Yunanistan ile çözülemeyecek bir sorun görmediğini söyledi.  Yunanistan ziyareti dönüşü esnasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “İş birliğini sadece enerji alanında değil nükleer enerji dahil tüm alanlarda geliştirmenin, genişletmenin gayreti içindeyiz. Mesela bizim Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan’a da imkân tanıyabiliriz” dedi.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye ve Yunanistan uzun yıllardır kıta sahanlığı ve deniz egemenlik alanları, Akdeniz’deki enerji kaynakları, Ege Denizi üzerinde hava sahası ihlalleri ve Kıbrıs konularında anlaşmazlık yaşıyor. Son yıllarda bunlara ek olarak göçmen politikaları ve yurtdışından savaş uçakları alımı konularında da artan anlaşmazlık, iki ülke ilişkilerinin zarar görmesine neden olmuştu. Akabinde, Türkiye’de Şubat ayında meydana gelen yıkıcı depremin ardından Yunanistan’ın yardım göndermesiyle ilişkilerde iyileşme kaydedilmişti. Gelinen noktada, Ankara’nın Kıbrıs’ta iki ayrı devlet tezinden geri adım atarak, müzakerelerin yeniden başlaması yönünde irade beyan edecek mi sorusunun cevabını henüz bilmesek de, Kıbrıs ekseninde yeniden bir ‘hareketlilik’ olacağına kesin gözüyle bakıyoruz.

Dönelim her ayın ilk cuma günü açıklanan ABD istihdam raporuna… ABD’de FED’in para politikasına ışık tutan istihdam raporu piyasa beklentilerine göre bir miktar daha kuvvetli geldi. Tarım dışı bordrolu çalışan sayısı manşet bazda 183bin kişi artış kaydetmesi beklenirken, 199bin kişi arttı. İşsizlik oranı %3,9’dan %3,7’ye gerilerken, ortalama saatlik ücret artışı ise (enflasyon göstergesi) piyasa beklentileri paralelinde kaldı. Kuvvetli olarak kabul edilen istihdam raporu ardından ABD Dolarının piyasa kuru olan DXY önemli bir teknik seviye olan 103,1’de zıplayarak 104’ün üzerine atarken, EURUSD paritesi 1,0760 seviyesine geriledi. ABD dolarının piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi geride bıraktığımız hafta %4,10 seviyesine kadar gerileyerek son 3,5 ayın yeni en düşük seviyesini test etmesi ardından yeni haftayı %4,25 seviyesinden kucakladığını not edelim.

Faizin bir miktar da olsun artması, faiz getirisi olmayan enstrümanları üzerinde yeniden baskı kurdu: Altının ons fiyatı 2bin dolar seviyesinin altına sarkarak geçen hafta egemen olan iyimser havayı adeta aratırken, kripto paralar cephesinde ise amiral gemi bitcoin 44-45bin dolar seviyelerinde kaydettiği sıkışma ardından havanın bozulmasına paralel 42bin dolar seviyesine kadar geriledi. Özetlemek gerekirse, ABD’de açıklanan istihdam verisinin hâlen daha kuvvetli bir izlenim vermesi ile bir miktar da olsa parti havasının bozulduğunu görüyoruz. Lâkin, bu sabah itibariyle vadeli faiz kontratları 2024 yılına yönelik faiz indirim beklentisinin Mayıs ayında başlayarak 108 baz puan seviyesine ulaşacağını göstermeye devam ediyor. Bizler de, büyük resimde, dolar aleyhine gelişecek yeni fiyatlamada pek de bir değişik olmayacağını ön görmeye devam ediyoruz.

Güçlü olarak kabul edilebilecek istihdam raporu ardından yeni gün ve hafta başlangıcında Asya piyasalarında hava biraz kararız görünüyor. Gösterge endeks Tokyo borsası YEN’in geçen hafta kaydettiği kazanımlarını koruyamayarak yeniden dolar karşısında değer kaybetmesine paralel (ihracat odaklı ekonomi) %1,6 yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisse senetleri MSCI’ın en geniş tanımlı endeksi %0,7 oranında düştü. Çin’de tüketici fiyatlarının %0,5 oranında düştüğünü gösteren verilerin ardından Şangay borsası %0,6 geriledi.

Yarın ABD’de açıklanacak TÜFE enflasyonu (yıllık bazda manşet TÜFE %3,1’e gerilemesi, çekirdek verinin ise %4,0’da kalması) önem arz ederken, Çarşamba günü ise ABD’de FED’in faiz kararı gündemin ilk sırasını teşkil ediyor. Her ne kadar faizlerin sabit tutulacağına kesin gözüyle bakılsa da, üyelerin projeksiyonları ve meşhur nokta grafik (dot plot) ileriye dönük beklentilere ışık tutacaktır. Tahminlerin dışında açıklanacak gerek enflasyon verisi gerekse de FED toplantısı, sığ piyasada büyük bir volatilite sebebiyet verebileceğini unutmamak gerekiyor.

FED toplantısının yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Bankası (BoE), Norveç Merkez Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası, hepsi de Perşembe günü toplanacak. Norveç, olası bir faiz artırımı düşünülen tek banka olarak görülüyor. Powell’un olası bir faiz artırımı seçeneğini masada bırakacağını düşünüyoruz, ancak FED’in bunu gerçekleştirmesi için engel oldukça yüksek görünüyor. Ayrıca, ECB’nin erken bir şekilde indirim yapmasını bekliyoruz. BoE’nin ise 2024’ün ilk yarısında piyasa beklentilerine karşı koymaya devam edeceğini düşünüyoruz. Makro cephede ise ABD’de Perşembe günü açıklanacak perakende satışlar ön plana çıkıyor. Böylelikle, 2023 yılının da teknik mânâda tamamlamış olacağız. Akabinde, Batı aleminde Xmas kutlamaları ile yeni yıl hazırlıkları başlayacak.

TCMB Brüt Rezervleri

TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervleri 1 Aralık ile biten haftada 140 milyar dolar seviyesini aşarak tüm zamanların zirvesine yükseldi.

1702290753c9f1148af43eeeeae837893b31e0fef7_1_1200.jpg

TCMB Net Rezervleri

TCMB’nin son 12 günde konsolide bazda net döviz pozisyonunda yaşanan günlük değişim 9 milyar dolar artışa işaret ediyor. Seçim sonrası uygulanan aklı selim politikaların bir sonucu olarak TCMB rezervlerinde yaşanan iyileşmeyi büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Net rezervler (emanat dövizler (swap) ve kamu ve hazine dövizleri hariç) eksi 54,4 milyar dolar seviyesine toparladı.

17022907545df0c5e706ea1dd543b29aec0a55ce27_2_1200.jpg

Menkul Kıymet İstatistikleri

TCMB verilerine göre, son 5 haftada yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi ve tahvil portföyü 1,2 milyar dolar artış kaydetti.

170229075525cbc34dc42e940c118d9372a409657e_3_1200.jpg

KKM

Bir nevi yabancı para enstrümanı olan KKM’de azalış istikrarlı bir şekilde devam ediyor. BDDK verisine göre 1 Aralık ile biten haftada KKM hacmi 24 milyar TL daha geriledi. Her ne kadar son dönemde KKM’de erime kesintisiz bir şekilde devam etse de, erime hızının yavaşladığını görüyoruz. KKM’ye uygulanan faizin klasik mevduatın gerisinde olması da KKM’den çıkışı teşvik ediyor.

1702290755d3844648711aae05f4f5c2f401e06562_4_1200.jpg

Fiili Faiz Oranı

1 Aralık ile biten haftada, 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi %49,33 seviyesine yükselerek 2002 yılında bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

17022907562976836f93f15c71c0888e3db261ceb6_5_1200.jpg

İktisatbank

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Piyasalar FED’i, YEN ise BoJ’u seviyor. Gözler ABD istihdam raporunda…

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Hafta ortası sonuçlanan olağan FED toplantısı ardından dün değerlendirme notu yazmayarak biraz da piyasa tepkisini ölçmeye / anlamaya çalıştık. Tahmin edileceği üzere FED peşpeşe altıncı ayda da %5,25-5,50 bandında olan politika faizini değiştirmedi. Son açıklanan veriler sonrasında, yine tahmin ettiğimiz üzere Başkan Powell basın toplantısında enflasyonda beklenen düşüşün gerçekleşmediğine vurgu yaparak enflasyonun %2’ye gideceğine dair daha fazla güven duyulana kadar faiz indirimlerini uygun görmediklerinin altını çizdi. FED, sergilediği şahin duruşa karşı bilanço daraltılmasının hızını yavaşlatılarak piyasaya daha fazla para bırakacak olması da olumsuz ortamı bir nebze de olsun dengelendi.
  • Başkan Powell’ın, soru cevap kısmında bir sonraki adımın faiz artırımı olamayacağının altını çizmesi ise piyasalara derin bir soluk aldırdı. Sene başı abartılı bir beklenti içine giren ve 6-7 kez faiz indirimi fiyatlayan piyasalar, gelinen noktada, manşet ve çekirdek enflasyonun katılık göstermesi ve FED’in de enflasyona karşı bir türlü zafer ilan edememesi nedeniyle 2024 yılında sadece bir kez (35-40 baz puan) faiz indirimi beklemeye başlarken, art arda üç aydır beklenenden güçlü enflasyonun ardından piyasalar bundan sonra gelecek verilerin tedirginliği de üzerlerinden tam olarak atamadıklarını söylemek gerekiyor. Bu minvalde, FED iddia ettikleri kadar veriye bağımlı olacaksa, ilk önemli testin bugün (her ayın ilk Cuması olduğu üzere) açıklanacak istihdam raporuyla verileceğini peşinen söyleyeyim.
  • FED gecesinde ilk nazarda yön bulmakta zorlanan piyasalar, dün günü iyimser bir şekilde tamamladı. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı 83 dolar seviyesine gerileyerek son altı haftanın dibine test etmesi, enflasyonun ateşini bir nebze de olsun alabileceğine dair iyimserlikle ABD’de başta gelen endeksler %1 yükselirken, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi geceyi %1,5 yükselişle tamamladı. Doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY sınırlı oranda değer yitirirken, doların piyasa faizi olan 10 yıllık tahvil getirisi de %4,57 seviyesine gerileyerek son iki haftanın en düşük seviyesini test etti.
  • Faiz getirisi olmayan altın 2,305 dolar seviyesine hafif de olsa gerilerken, gümüş ise teknik mânâ yukarı yönlü kırmış olduğu 26 dolar seviyesini beklentilerimize paralel yeniden test ederek 26,70 dolar seviyesine zıpladı. Teknik bir bakış açısıyla tamamen beklentimiz dâhilinde olan ve sağlıklı olarak gördüğümüz hareket sonrası yukarı yönlü beklentimizin daha da güçlendiğini söyleyebiliriz. Haftalık kapanışın da 26 dolar üzerinde olması bizleri biraz daha cesaretlendirecektir.
  • Benzer bir şekilde, hafta içi teknik bir bakış açısı ile kaleme aldığımız Bitcoin’de aşağıda 58bin yukarıda da 71bin dolar aralığını ön plana çıkarmıştık. FED endişesi ve azalan risk iştahı ile Bitcoin ETF’lerden çıkan paranın da gölgesinde 56,500 dolar seviyesine kadar gerileyen Bitcoin kısmen de olsa toparlayarak 60bin dolar seviyesine yükseldi. Haftalık kapanışı görüp (58bin dolar seviyesi üzerinde olması bizleri çok cesaretlendirecektir) daha sağlıklı yorum yapma fırsatı bulacağız.
  • Türkiye cephesinde ise çok uzun bir süre kurun yükselmemesi için müdahalede bulunan TCMB, sahanın diğer tarafına geçerek döviz kuru daha fazla düşmesin diye agresif alıcı konumuna geçti. Sayıların dili ile konuşursak, TCMB’nin net yabancı para pozisyonu Nisan ayında yaklaşık 22 milyar dolar iyileşme kaydederken, ayın son iş günü yakın tarihin en yüksek günlük iyileşmesi 3,3 milyar dolar ile kaydedilmiş. Yedi aydır kesintisiz devam eden yükseliş sonrası ilk defa USDTRY kuru Nisan ayını değer değer kaybetmeden tamamladı. TL’nin reel anlamda değerlenmeye devam etmesini, yaz aylarının turizm gelirleri ve daralan cari işlemler açığı ile göreceli olarak rahat geçmesini, USDTRY kurunun ise seneyi hedeflediğimiz şekilde psikolojik 40,00 seviyesinde tamamlamasını bekliyoruz. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’den de bu akşam not artırımı beklediğimizin altını yeri gelmişken çizelim.
  • Net rezervler artarken, TCMB’nin yurtiçi bankalar ile yapmış olduğu swap (ödünç döviz) işlemlerinin ise azalma eğiliminde olması ile brüt rezervlerin azalmaya devam edeceğinin altını çizmek gerekiyor. TCMB’nin bankalarla yaptığı swap işlemleri kapanmaya devam ettikçe, brüt ve net rezervler arasında fark da kapanacaktır. Yine sayıların dili ile konuşursak, 1 Nisan tarihinde 58 milyar dolar olan yurtiçi bankalar ile yapılan swap işlemleri, son veriler ile (30 Nisan) 40,1 milyar dolar seviyesine geriledi.
  • Türkiye cephesinde ise Hazine ve Maliye Bakanlığı stopaj oranlarında beklentimiz dışında bir artırım kararı aldı. Buna göre 6 aydan düşük TL mevduat stopajı 2,5 puan artırılarak %7,5 seviyesine getirilirken, fonların genelinde de 0 olan stopaj oranı %7,5 seviyesine yükseltildi. Finansal kazançlardan vergi alınmasına karşı olmasak da, enflasyonla mücadelenin devam ettiği ve TL’yi özendirmek için içinden geçilen bu kritik dönemde TCMB’nin elini bir müddet daha rahatlatmak da iyi bir fikir olabilirdi.
  • Bugün açıklanacak resmî enflasyon verileri öncesinde, İTO’nun İstanbul için Nisan ayı perakende satış enflasyonu aylık bazda %4,89 artış kaydederken
  • yıllık enflasyonu da %78,81 seviyesine taşıdı. İTO-TÜİK arasında var olan korelasyona göre, resmî TÜFE artışının aylık bazda %2,5 – 3,00 civarında olacağını hesaplıyoruz. Öte yandan, ekonominin içinde bulunduğu dönemi en iyi yansıtan veri olan (büyümenin öncü göstergesi) imalat sanayi PMI endeksi, Mart ayında 50 eşik değerde gerçekleşmesi ardından Nisan’da 49,3’e geriledi. 50 değeri eşik olarak kabul görülürken, altı daralma, üstü ise büyüme olarak okunuyor. Bu bağlamda, son üç ayda ilk defa Türkiye ekonomisinde sınırlı da olsa yavaşlama sinyalleri geldi.
  • Türk mali piyasalarındaki iyimser hava dün de korundu. USDTRY kuru 32,37 seviyelerinde yatay seyrini korurken, BİST100 endeksi günü %1,6 artışla yeni zirvesinden tamamladı. Yükselişe son dönemin aksine (bankalar yerine) sınai şirketlerinin eşlik ettiğini gördük. CDS risk primi 5 yıllık vadede 292 baz puan seviyesine gerilerken, içeride uzun vadeli tahvil faizlerinin bir miktar da olsa yükseldiğini gördük.
  • Apple’ın kapanış zili ardından açıkladığı çeyrek döneme ait sonuçları ve tahminleri, mütevazi beklentileri aşarken, iPhone üreticisinin rekor bir hisse geri alım programı duyurması ile hisseleri %6 oranında artış kaydetti. ABD borsalarının vadeli işlemleri yeni gün başlangıcında %0,6 oranında yükseliş kaydederken, Japonya’da otoritenin YEN’i savunmak üzere 2 kez yapmış olduğu yaklaşık 60 milyar dolar müdahalesi sonucunda USDJPY paritesi bu sabah 153 seviyesine kadar geriledi (birkaç gün önce 160 seviyesini test ederek son 34 yılın zirvesine yükselmişti.) Piyasa likiditesinin özellikle zayıf olduğu dönemde yapılan müdahale sonucu, şimdilik işe yaramış gibi görünüyor.
  • Bu gelişmeler ışığında, haftanın son iş gününü Asya borsaları ılımlı bir şekilde tamamlamaya aday görünüyor. Hong Kong borsası Hang Seng ise art arda sekiz gündür yükseldiğini ve son beş buçuk yılın en iyi yükselişini kaydettiğini not edelim. Endeks, 2018’in sonlarında ve 2019’un başlarında art arda 14 gün yükselmiş ve sadece 22 günde bir kez düşüş kaydetmişti. Hong Kong’un Çin hakimiyetindeki Hang Seng Endeksi, hem ankarada tüccarlardan hem de küresel yatırımcılardan gelen önemli alımların desteğiyle Ocak ayındaki son düşük seviyesinden %20 artış kaydetti.
  • Mali piyasaların gündemi bugün oldukça yoğun görünüyor. Türkiye’de TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamları, gece geç saate S&P’nin Türkiye değerlendirmesi, ABD ekonomisinin sağlığı açısından en önemli verilerden biri olarak kabul edilen tarım dışı istihdam raporu ise 15:30’da açıklanacak. Manşet istihdam artışının 243bin kişi artış kaydetmesi, işsizlik oranının %3,8 seviyesinde sabit kalması, yıllık maaş artışlarının ise %4 artış kaydetmesini bekleniyor. Beklenti dışında kalan bir verinin piyasa yansımasına neden olacağı göz ardı edilmemelidir.

 >TCMB Net Döviz Pozisyonunda yaşanan günlük değişim

17147108530ec0766d13d23bb7f09523d2d4cf703a_1_1200.jpg

>Gümüş

17147108536f1c312a87223562127461496e9014be_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Taşlar yerine oturuyor: TCMB ‘sahanın’ diğer tarafına geçti

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Döviz piyasasında dengelerin son haftalarda ciddi anlamda değiştiğini hep birlikte gözlemliyoruz. Dün USDTRY kuru bankalararası (dijital) piyasada 32,30 seviyesinin eteğine kadar gerilerken, fiziki döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı’da ise son dönemlerde alıştığımız tersine daha da aşağı seviyelerin test edildiğin görüyoruz. Bu da bizlere fiziki olarak döviz satışının yaşandığını anlatıyor! TCMB’nin ise sahanın ‘diğer’ tarafına geçtiğini sayıları dili ile de artık çok rahat görebiliyoruz. Şöyle ki, TL’nin değer kaybını frenlemek ya da kurun yükselmesinin önüne geçmek için çok uzun bir süre rezerv ‘yakarcasına’ kuru savunan (müdahale eden) TCMB, son günlerde kur daha fazla gerilemesin diye alıcı konumuna geçti!
  • Analitik bilançoya göre, 1-26 Nisan tarihleri arasında TCMB’nin net yabancı para pozisyonu yaklaşık 16,5 milyar dolar iyileşti. TCMB’nin ‘brüt’ döviz rezervleri son açıklanan verilere göre gerilerken, ‘net’ rezervlerin ise iyileşmesi zihinlerde soru işareti bırakmış olabilir. Lâkin dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, bunun sebebi TCMB’nin yurtiçi bankalar ile yaptığı swap işlemlerinden kaynaklanıyor. 21 Mart tarihinde yurtiçi bankalar ile yapılan swap işlem hacmi yaklaşık 58 milyar dolar seviyesinden son verilere göre 39 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Yurtiçi banka swap işlemlerin azalması, rezervler arasında var olan net ve brüt ayrımının da kapanmaya devam etmesi anlamını taşıyor. Eğer USDTRY kuru ayın son iş günü olarak bugün 32,3950 seviyesinin altında ayı tamamlarsa, yedi ay kesintisiz yükseliş ardında ilk kez Nisan ayında kurun gerilediğine de şahit olacağız!
  • Dijital ve fiziki dolar kurunun gerilediği dünkü günde BIST100 endeksi günü %1,7 yükselişle psikolojik 10bin seviyesinin üzerinde ve rekor seviyelerde tamamlarken, bankacılık hisseleri ise yaklaşık %2 yükselişle yine lokomotif görevi üstlendi. CDS risk primi 300 baz puan seviyesinin altına yeniden gerileyerek psikolojik bir eşiğin altını test ederken (olumlu), 10 yıl vadeli devlet tahvilinin bileşik faizi de geçen haftaya nazaran hafif de olsa geriledi. Sakinleme emareleri gösteren kura paralel enflasyonun da içinde bulunduğumuz aylarda zirve yaparak baz etkisinin de yardımı ile artık yönünü aşağıya çevireceğini öngörüyoruz. TCMB’nin para politikası anlamında üzerine düşeni yaptığını (finansal koşulların olabildiğine sıkı olduğunu) bundan sonra ‘işin’ maliye politikasına kaldığını da rahatlıkla söyleyebilirim.
  • Reuters anketine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla %3,4 artması, yıllık TÜFE’nin Kasım 2022’den beri en yükseğe çıkarak %70,3 seviyesinde gerçekleşmesi lâkin yılsonu enflasyonun ise %43,5 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Olumlu gelişmelere paralel aylık enflasyonun olumlu yönde sürpriz yapma ihtimalini göz ardı etmiyoruz!
  • Dün uzun bir aradan sonra ilk kez uluslararası ölçeğe sahip yabancı bir banka Türk Lirası lehine ‘uzun’ pozisyon önerisinde bulundu. Citigroup, 6 aylık forward işlemlerinde Dolara karşı Türk Lirası alım önerisinde bulunurken, bu görüşünün arka planına da önümüzdeki birkaç ayda beklediği sermaye girişlerine yer verdi. USDTRY spot kurun 32,40 olduğundan hareketle 6 aylık forward kurun 39,75 seviyesine işaret ettiğini not edelim. Cuma gece piyasa kapanışı ardından Türkiye değerlendirme raporunu yayınlayacak olan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’den de not artırımı beklediğimizin altını yeri gelmişken çizelim.
  • Dün sabah erken saatlerde bültenimizi kaleme alırken 160 seviyesini test eden USDJPY paritesinin yine dün gün ortasında -kuvvetle muhtemel Japonya  otoritenin müdahalesi ile- 154,50 seviyelerine kadar gerilediğine şahit olduk. USD ve EUR ardından dünyada en çok işlem gören üçüncü para birimi olan YEN’in tıpkı bir “meme coin” gibi işlem gördüğünü şaşkınlıkla izlerken, piyasalara karşı kimsenin de dik duramadığını yeri gelmişken bir kez daha hatırlayalım. ABD Merkez Bankası faiz oranlarını düşürene veya Japonya Merkez Bankası para politikasını daha da sıkılaştırana kadar müdahalelerin zaman kazanmanın dışında pek de bir faydası olmayacağını düşünüyoruz keza bu sabah USDJPY paritesi yeniden 157 seviyesine dayandı.
  • Yurtdışı piyasalardan devam etmek gerekirse, hisse senetleri cephesinde göreceli olarak sessiz bir gecenin geride kaldığını söyleyebiliriz. Apple hisseleri OpenAI desteği ile yükselirken, elektrikli araç üreticisi Tesla’nın patronu Elon Musk’ın hafta sonu Çin’e yaptığı ziyaret meyvesini vermişe benziyor. ABD’den sonra ikinci büyük pazarı olan Çin’de gelişmiş sürücü destek programını başlatmak için düzenleyici onay alma konusunda Tesla’nın ilerleme kaydetmesinin ardından hisseleri dün akşam %16’dan fazla artış kaydetti. Para birimleri tarafında doların son günlerde kaydettiği güçlenme emareleri bir nebze de olsun yavaşlarken, altın ve gümüş sessiz bir şekilde yatay seviyelerini korumaya devam ettiklerini görüyoruz. Gümüşün kritik eşik seviyesi olarak gördüğümüz 26 dolar seviyesini aşarak hızla 30 dolara gitmesi ardından tekrar eşik seviyeyi test etme ihtiyacının belirdiğini görüyoruz. Teknik analizde sıklıkta görülen bu aştığı direnci geri test etme isteğinin tamamlanması ardından gümüşün yükselişine devam etmesini bekliyoruz.
  • Bitcoin cephesinde ise ‘halving’ yani yarılanma sürecinin tamamlanması ardından beklenilen ani yükselişin de henüz gerçekleşmediğini görüyoruz. Yaklaşık olarak her dört yılda bir gerçekleşen yarılanma işleminde bitcoin yaratılma hızı %50 azalmaktadır. Diğer bir deyişle, Bitcoin ağında madencilere verilen blok ödülünün her 210.000 blokta bir yarıya düşürülmesi olayıdır ve bu süreç yaklaşık dört yılda bir gerçekleşir. Geçen hafta gerçekleşen yarılanma süreci sonrasında madencilik ödülleri 6.25 BTC’den 3.125 BTC’ye düştü. Bu şekilde Bitcoin arzının her dört yılda bir daha da azaldığını not edelim. Bu arada, Asya’nın ilk spot Bitcoin ve Ethereum ETF’leri Hong Kong’daki ilk açılışta kazanç elde ettiğini de görüyoruz. Kripto para birimi her ne kadar Çin ana karasında yasaklansa da, Hong Kong, bir finans merkezi olarak cazibesini koruma çabasının bir parçası olarak kendisini küresel bir dijital varlık merkezi olarak tanıtıyor. Bitcoin bu sabah 64bin dolar seviyesine toparlanırken, dün bültenimizde grafiksel olarak da gösterdiğimiz üzere, Bitcoin cephesinde yukarıda 71bin aşağıda ise 58bin dolar seviyelerini oyun sahası olarak görerek geçildiği yöne doğru hareketine devam etmesini bekliyoruz.
  • Gözler bugün başlayacak ve yarın sonuçlanacak FED’in olağan FOMC toplantısına çevrilirken, enflasyonun son zamanlarda yavaşlama göstermemesi sonrasında, hazır piyasalar son gelişmelerin gölgesinde faiz indirim konusunda çok daha azını da beklerken, Powell’ın çok da ortalığı karıştırmadan, tonunu biraz sertleştirmesini bekliyoruz. Enflasyonun büyük bir katılık göstermesi sonrasında, piyasa tahmincileri, bu yıl için FED’den yaklaşık 30 baz puan faiz indirimi (yani bir kez 25 baz puandan biraz daha fazla) fiyatlandırıyor.
  • Yeni gün başlangıcında ya da ayın son işlem gününde Asya piyasalarında sakin bir hava görüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün Türkiye cephesinde turizm gelirleri, dış ticaret dengesi, yurtdışında ise Almanya ve Euro Bölgesinde enflasyon ve büyüme; ABD’de ise Chicago PMI endeksi ile  tüketici güven endeksi takip edilebilir.

>TCMB’nin yurtiçi bankalar ile swap hacmi daralıyor

1714451042e0ade1efaa67a75cbaf5cf4e081455b3_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

CITI: “Dolar sat, TL al” tavsiye etti

Yayınlanma:

|

Yazan:

İçinde Luis Costa’nın da yer aldığı Citi stratejistleri, “Seçimlerin artık ufukta görünmediği bir dönemde TCMB yurt içi parasal koşulların daha da sıkılaştırılması için mücadele ederek temkinli duruşunu sürdürmeye hazır” değerlendirmesinde bulundu.

Yetkililerin aynı zamanda yurt içi para akışını Döviz mevduatlarından uzaklaştırmak için kademeli bir çabaya da odaklandığı belirtilerek “Bu tavsiye önündeki riskler arasında TCMB’nin duruşunun daha güvercin bir duruşa doğru ani bir şekilde değiştirilmesi de yer alıyor. Hedef : +yüzde 5, zarar kes -yüzde 2,5” görüşüne yer verdi.

Resim

Citigroup Inc. ve JPMorgan Chase & Co., offshore ve onshore getirileri arasındaki fark genişledikçe Türk lirası satın alınmasını öneren bankalar arasında yer alıyor…

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.