Connect with us

BANKA ANALİZLERİ

Performans Sisteminiz batsın!

Çalıştığınız banka sizi gözden çıkardı ise aslında sizin için işin nedeninin hiç önemi yoktur. İşten çıkarma yasakları kalktı yine toplu çıkarma dönemi başladı .Bazı yazılar hiç eskimiyor! 2019 başında yazdığımız yazı hala güncelliğini koruyor.

Yayınlanma:

|

Çalıştığınız banka sizi gözden çıkardı ise aslında sizin için işin nedeninin hiç önemi yoktur. Sonuçta banka ile bağlarınız koparılmış yollar ayrılmıştır.  Suistimal, yolsuzluk, hırsızlık  gibi nedenler yazımız konu dışıdır. Bunları savunacak değiliz. Bizim derdimiz işinde çalışırken en kıymetli yıllarınızı Bankasına vermişken 10-15, bazen 20 yıl sonra “Düşük Performans”  gerekçesi gösterilerek yapılan işten çıkarmalar.
Bankadan ayrılma süreci nasıl işliyor
İşten çıkarılmada yeni adet ya bölgeye çağrılıyorsunuz ya da bölge müdürü ani bir baskın ile ukala tavırlar ile şubenizi basması şeklinde oluyor. Müdür iseniz genelde bölgeye çağrılıyorsunuz. Çağırılırken de tabi ”gel seni işten çıkaracağız” denmiyor. Toplantı yapacağız yalanını söyleyebiliyorlar. Adamlar nasıl bir ruh haline dönüşüyorlar ise Zombi tavırlar başlıyor. Bir gün önce gayet iş konuştuğunuz adamlar gitmiş, donuk suratlı size potansiyel dolandırıcı tavırları ile yaklaşan insanlar oluverirler karşınızda. Bu da yetenek tabi. Çapları bu kadar şaşırmıyoruz aslında.
“İstifa etmen senin için daha iyi olur” yalanı
Sizden önce istifa etmeniz isteniyor. Bu sizi  düşündükleri için değil daha az tazminat ödemek ve açılan dava sayısının artması ile Çalışma Bakanlığı karşısında zor duruma düşmemek, Marka imajını sarsmamak için. Asıl hedef işe iade davası açmayıp tazminat talep etme olasılığını ortadan kaldırmak. Tabi istifa etmezseniz bir daha iş bulamayacağınızı ( sanki kendileri bulacak ) kötü referans vereceklerini sıralayıp dururlar.
Yok istifa etmiyorum dediğinizde bir sayfa bir kağıt uzatacaklar. O kağıdın son cümlesi : “Yönetim Kurulu Kararıyla ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. Ve 18. Maddeleri gereğince, yasal tazminatınız ödemek suretiyle Banka ile olan iş sözleşmeniz sona erdirilmiştir”  şeklinde biter. İtirazımız da buna zaten.
“Yemişim sizin 17.-18. Maddenizi” diyoruz, neden mi ?

  1. Personelin Performans düşüklüğünü 10-15 yıl hatta 20 yıl sonra mı anlıyorsunuz ? Ömrünü, gençliğini kurumuna vermiş bir insanı nasıl bu kadar kolay harcıyorsunuz? Geriye yönelik 5-10 yıla bakalım “A-B” Performans almış biri son yıl “D” not aldı diye veya sayısal not sistemi var ise kabul edilen 3 ile 5 arasında not alan biri son yıl 1-2 aldı diye  performansı düşük mü oluyor? Bunun nedenleri hiç mi analiz edilmez. Geçmiş yıllardaki personelin kuruma katkı değerlendirmeniz nerede ?
  1. 17-18. Maddeye göre attıysanız o zaman bunun düzeltilmesi için önceden ne yaptınız?  Personelin niçin Performans notu düşük çıktı, analizi yapıldı mı? Personele özel, Eğitici yol haritaları hazırlandı mı. Eksik ve aksaklıklar tespit edilip yazılı tebliğ yapıldı mı? İş Kanununa göre çıkarıyorsunuz ya İş Kanunu bunları da yapmanızı istiyor Kanunu kendinize göre eksik okumayın.
  1. İşten çıkarılmadan önceki ( var ise tabi ) uyarı kınama yazılarına dikkat edin hepsinde “sonuç” yazar. Bunun “nedeni” ve “nasıl düzeltileceğine” yönelik bir şey yoktur. Balık sayısına bakılır, az balık tuttuğun söylenir de bunun neden olduğuna yönelik bir çalışma yoktur.  Uygun olta var mı, yanlış yerde mi balık tutmaya çalışılıyor, bunun yeterli eğitimi verildi mi, en önemlisi istenen balık o gölde var mı? Hinterland analizi bizim bankacılık sisteminde yok maalesef her şubeden her ürün satışı istenir bu nedenle eksik olan ürüne bakılır. Ülke % 4-5 büyür ama banka hedefleri her sene % 45-50 büyümektir. Pasta küçülse bile cevap hazırdır : Rakipten çalacaksınız.  Akıl işi değil, ülke gerçeklerinden kopuk, analiz yoksunu delinin biri kuyuya bir taş atar çık çıkabilirsen işin içinden.
  1. Eksik görülen nedenler tespit edilemediği için çözüm de üretilmez. Bireyselde yetişmiş bir personeli sanayi bölgesine verirsiniz çuvallar. Veya tersi. Eksik görülen nedenler bilinmediği için bunun giderilmesi için de eğitimler programlanmaz herkese aynı standart eğitim yani.

Banka Üst Yöneticilerin Performansı çok mu iyi?

  1. Performansa mı bakacaksınız , cesaretiniz var ise kafayı kumdan çıkarın hadi sizin performansınıza bakalım. 2018’in 2. Yarısında Banka hisseleri yarı yarıya düştü, 10 milyar USD olan Bankanızın Piyasa Değeri 3-4 milyar USD’ye, 5 milyar USD olan Bankanızın Piyasa Değeri 1-2 milyar USD’ye düştü. Buyur somut gerçekçi bir analiz % 50 değer kaybı var.  O kadar hassassınız, hızlı performans değerlendirmesi yapıyorsunuz o zaman sormayacak mıyız, bu ne yüz kızartıcı performans böyle  : Hangi yüz ile o koltuklarda oturuyorsunuz ?
  1. Bir iki yıl önce iki yıllık Sendikasyon Kredilerini % 3,5-4 ile borçlanırken 2018’de % 7,50-8’den borçlandınız. Hani marifet sizdeydi de her ortamda bunun reklamını yapıyordunuz. Üstelik daha önce 2-3 kurumdan aldığınız borcu 25-30 kurumdan borçlanabildiniz. İtibar mı bu şimdi,  sormayacak mıyız : Bu nasıl Performans böyle?
  1. Deneyimli , Eğitimli kadroları atıp kurumu taşeronlara teslim ettiniz, kendinizi  Banka değil de fabrika mı yönetiyor sanıyorsunuz. Sormayacak mıyız :  Bu nasıl İK stratejisi?
  1. “Maliyetleri düşüreceğim” diye tecrübeli Müdürleri çıkardınız. Sözde maaşlarda tasarruf yapacaktınız. O zaman tecrübesiz, yetkinliği olmayan insanların bankaya verdiği zararları nasıl açıklayacaksınız ?
  1. Müdürleri, “Kredilerin izlenmesi ve takibinde yönetim zafiyeti  gösterdiniz” diye kapı önüne koydunuz ama milyarlarca dolarlık batık kredilerin altında imzaları olarak sizler fatura ödediniz mi ? Bu nasıl Kredi Performansı böyle? Takipteki alacakları % 5 değerinde ( hatta altında ) Varlık Şirketlerine devirler yaptınız, kredi kaliteniz ve değerlendirme süreçleriniz bu kadar mı kötü ? Bankacılıktaki, “Kredi verirken batar” tekerlemesi doğru mu acaba.
  1. Yıllardır, “Tekstilciler inşaat, turizm işine girdi battı” diye hikayeler anlattınız ama şimdilik telefoncu oldunuz, inşaatçı, turizmci, AVM’ci olmaya da az kaldı. Bu durumu patronlara nasıl açıklıyorsunuz işin açıkçası çok merak ediyoruz. Umarım işi basitleştirip “kriz” senaryosunun arkasına sığınmıyorsunuzdur.
  1. Halen, yüksek yüksek TL bazlı Kar açıklıyorsunuz ama USD bazında o karlılığı bir grafiğe dökün de Yönetim Kuruluna sunun yiyorsa. Görsünler gerçek Performansınızı.
  1. Şubelere uyguladığınız Performans Sistemi kriterlerini üst yönetime uygulasak bankalarda ne GM kalır ne GMY; ne Grup Müdürü kalır ne Bölge Müdürü. Tablo böyle iken kalkıp da yıl sonunda “başarı primi” istemeye kalkmazsınız herhalde.

Listeyi uzatmak mümkün işin özü uluslararası değerlendirme ve derecelendirme firmalarının Türk Bankacılık sistemine  monta ettiği “Bankacılıkta Yeni Sistem” sistemsizliği;  paraşütleme sektöre inen “çakma bankacılar” sektörü ve sektördeki  İnsan Kalitesini tanınmayacak hale getirdi. Şimdi merak edilen misyonunu doldurmuş bu ağaların gemiyi kazasız belasız nasıl terk edeceğidir.  Gemiyi sağlıklı bir şekilde Limana yaklaştıracak olan da “Gerçek Kaptanlar” olacaktır, Kaptan kıyafeti giyip kendini kaptan sanan “Tayfa  bozuntuları” değil.
Bütün bu gerçekler gün gibi ortada dururken, “Performans” diye zeytinyağı gibi su üstüne çıkıyorsunuz ya : Yemişim sizin Performansınızı da, Performans Sisteminizi de !
Leonard Cohen dinliyorum sabah vakti,
Herkes biliyor
geminin su aldığını,
herkes biliyor
kaptanın yalan söylediğini,
herkes biliyor
zarların hileli olduğunu.

Erol TAŞDELEN
[email protected]

BANKA ANALİZLERİ

Mevduat faizleri bir yılda %110 arttı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yeni ekonomi yönetiminin Türk Lirası’na değer kazandırmak ve enflasyonla mücadele etmek için başlattığı faiz artışı döngüsü hızla devam ederken, mevduat faizleri de yükselişe geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 31 Mart yerel seçimleri öncesi gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında 500 baz puanlık faiz artışına gitti. Bu gelişme, yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını vurgularken, 2023’ten bu yana yaşanan mevduat faizi artışları da hız kazandı. Finansal ürün karşılaştırma platformu Hesapkurdu’nun verileri, 2024 yılı nisan ayı güncel banka mevduat faiz oranlarına bakıldığında, bazı bankaların üç aylık vadeli güncel mevduat faiz oranının %58’e dayandığını gösterdi.

Mevduat faizi bir yılda ikiye katladı

Mevduat faizlerinin yükselişindeki boyutları anlamak için tarihsel veriler incelendiğinde, TCMB verilerine göre Mart 2023’te üç aya kadar vadeli ortalama mevduat faizi oranının %27,83 olduğu görüldü. Mevduat faizlerinin bir yılda ikiye katladığını, %110’dan fazla arttığını ifade eden Hesapkurdu Bankacılık İş Geliştirme Yöneticisi Orhun Çağlar Atilla, “Mevduat faiz oranları 2023 yılı sonlarından bu yana istikrarlı bir biçimde artıyor. Bu artış, 2024’ün ilk çeyreğinde de devam etti. Bu sebeple mevduat sahiplerini, varlıklarını Türk Lirası’nda değerlendirmek için vadeli hesap seçeneklerine yöneldi. Mevduat, 2024’te de en çok tercih edilen yatırım araçlarından olmaya devam ediyor” dedi.

Gözler TCMB’nin 25 Nisan’daki toplantısında

TCMB’nin mart ayının sonlarında yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi, 2024 yıl sonu enflasyon beklentisinin %42,96’dan %44,19’a yükseldiğini gösterdi. TCMB’nin enflasyon hedeflerinde yaşanan kaymanın gerekçelerini açıklamak için hükümete yazdığı mektup da, enflasyon beklentilerinin gücünü koruduğunu gösterdi. TCMB’nin her karar metninde para politikasındaki şahin duruşun korunacağı vurgusuna yer verdiğini belirten Orhun Çağlar Atilla, “ABD ve Avrupa ekonomileri yapışkan enflasyon sonrası faiz indirimlerine başlamak için gün sayıyor olsa da bu beklentiler öteleniyor. Türkiye’de durum daha farklı. Morgan Stanley’in mart ayında yayımladığı tahminler, Türkiye’de faiz indirimi döngüsünün ancak 2025 ilk çeyreğinde başlayabileceğini gösteriyor. TCMB Para Politikası Kurulu, 25 Nisan’da toplanacak. Gözler bu toplantıdan çıkacak karara çevrilse de Türkiye’de mevduat faizlerinin uzun bir süre daha bu seviyelerde kalacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Mevduat faiz oranları Hesapkurdu.com’da hesaplanabiliyor”

Mevduat faizi / kâr payı oranlarının temel olarak kredi faiz / kâr payı oranlarına paralel olarak belirlendiğini hatırlatan Hesapkurdu Bankacılık İş Geliştirme Yöneticisi Orhun Çağlar Atilla, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Kredi, sigorta, mevduat hesabı, kredi kartı gibi finansal ürünleri karşılaştırma olanağı sunan Hesapkurdu.com olarak kullanıcılarımızın mevduat faizlerinin güncel değerlerini görebilmeleri için özel bir sayfa hazırladık. Mevduat tutarını ve gün cinsinden vadeyi giren kullanıcılar, saniyeler içinde bankaların sunduğu güncel mevduat faizi oranlarını görebiliyor ve kendilerine uygun teklifi seçebiliyor. Hesapkurdu.com olarak piyasayı kullanıcılarımız için takip etmeye ve onlar için en uygun teklifleri sunmaya devam edeceğiz.”

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

QNB Finansbank Emekli Promosyonunu artırdı

Maaş Promosyon kampanyaları hızlanırken; QNB Finansbank Kmau Bankalarına alternatif olacak şekilde yeni bir Emekli Maaş Promosyon Kampanyası başlattı…

Yayınlanma:

|

Yazan:

Emekli Müşterilerimize Sunulan Ayrıcalıklar

  • 12.000 TL ‘ye varan nakit promosyon ve CardFinans Emekli kredi kartından yıllık 1.200 TL indirim olmak üzere toplamda  13.200 TL’ye varan emeklilik ödülü !
  • Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a özel kredi QNB Finansbank’ta! Emeklilere özel avantajlı oranlardan yararlanmak ve detaylı bilgi için tıklayınız.
  • Yurtiçi diğer tüm banka ATM’lerinden Para Çekme, Para Yatırma veya Bakiye Sorgulama işlemlerini toplamda ayda iki defa ücretsiz gerçekleştirebilirler. (günlük para çekme – yatırma limitleri dahilinde)
  • Bireysel İnternet Şube ve QNB Mobil’den yapılacak EFT saatlerinde ve TL havale işlemlerinde işlem ücreti muafiyeti ( haftasonu ve resmi tatil günleri dışında 09:00-16:00 saatleri arasında)
  • QNB Finansbank şubelerinde yapacağınız işlemlerde sıra önceliği
  • Emekli Bankacılığı müşterilerimize özel 0850 222 11 00 numaralı QNB Finansbank Emekli Bankacılığı Hattı’ndan faydalanma imkanı
  • CardFinans Emekli kredi kartına sahip olunması durumunda; ilk yıl, yıllık üyelik ücreti tahsil edilmemektedir. Bu bir yılın sonunda, CardFinans Emekli kredi kartına bağlı ve düzenli ödenen en az bir otomatik fatura ödeme talimatı olduğu ve bu talimatların düzenli ödendiği sürece, bu kredi kartı için yıllık üyelik ücreti alınmamaya devam edecektir.
  • Emekli maaşını Bankamızdan alan CardFinans Emekli kredi kartı sahipleri, market ve eczane harcamalarında yılda 1200 TL’ye varan indirimlerden faydalanabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

Google Consent Mode V2: Dijital Pazarlamada Gizlilik Odaklı Bir Çağın Başlangıcı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Dijital pazarlama dünyası, Google Consent Mode V2‘nin getirdiği yeniliklerle birlikte yeni bir döneme adım atıyor. Bu gelişme, reklamverenlerin kullanıcı gizliliği ve veri koruması konularında yeni bir sayfa açmalarını sağlıyor ve dijital reklamcılıkta bir devrim yaratıyor.

Avrupa’da Kişiselleştirilmiş Reklamlar İçin Yeni Kurallar

Google’ın Mart ayında Avrupa’da uygulamaya koyduğu yeni gereksinimler, reklamverenlerin hedefleme yeteneklerini sürdürmeleri için Consent Mode’u güncellemelerini şart koşuyor. Bu yeni düzenlemeler, kullanıcıların gizlilik haklarına duyulan saygının arttığını ve dijital pazarlamanın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini gösteriyor.

Türkiye’de KVKK Kapsamında Çerezler Kişisel Veri Sayılıyor

Bu sürecin, dijital reklamcılıkta dönüm noktası olduğunu belirten Sirkhet Danışmanlık Kurucusu Efecan Başöz, konuya ilişkin önemli görüşlerini paylaştı. Başöz, “Google İzin Modu V2, reklamverenlere kullanıcı verilerini daha bilinçli ve gizliliğe saygı duyan bir şekilde kullanma fırsatı sunuyor. Bu değişim, tüketicilerin gizlilik endişelerine cevap verirken reklamverenlere daha güvenilir bir pazarlama ortamı sunacak. Ülkemizde de KVKK ile çerezler kişisel veri sayıldı; bu sebeple Google İzin Modu sayesinde hem KVKK uyumlu veri toplama süreci daha kolay yönetilecek hem de reklam ve analiz için toplanan veriler şeffaf bir hale gelecek.’’ ifadelerini kullandı.

Google İzin Modu’nun sunduğu yeniliklere uyum sağlamak ve değişiklikleri anlamak için işletmelerin halen güncelleme yapmadı ise hızlıca adım atması gerekiyor. Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması, reklamverenler ve tüketiciler arasındaki ilişkileri güçlendirecek.

AB ve Türkiye’deki Firmalar İçin Uyumun Önemi

“Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Bölgesi üyesi ülkelerde dijital reklam yayınlayan ve ülkemizde yerleşik olan tüm firmaların bu geçişi yapması gerekiyor. Aksi halde GDPR sebebi ile büyük cezalar ile karşılaşabilirler.” şeklinde sürecin ciddiyetine dikkat çeken Efecan Başöz sözlerini şöyle sürdürdü; “Google Ads, Instagram, TikTok gibi reklam yayıncıları veya Google Analytics gibi analitik araçları kullanan firmaların hem iç pazarda hem de AB bölgesinde faaliyet gösterirken bu değişikliklere hızla uyum sağlamalarını öneriyoruz”.

Sirkhet Danışmanlık Kurucusu Efecan Başöz, Google İzin Modu V2’nin dijital pazarlama alanında önemli bir adım olduğunu vurgulayarak “Kullanıcıların veri gizliliğine daha fazla önem vermesiyle birlikte, reklamverenlerin de bu konuda daha şeffaf ve kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimsemeleri gerekiyor. Bu gelişme hem kullanıcıların gizliliğini korumayı hem de reklam etkinliğini artırmayı amaçlıyor ve bu yönde önemli bir adım.” şeklinde konuştu.

Bu gelişmelerle birlikte, dijital pazarlama dünyasının geleceği daha şeffaf, kullanıcı odaklı ve güvenilir bir zemin üzerinde şekilleniyor. Google İzin Modu V2, bu yönde atılmış önemli bir adım olarak sektörde büyük yankı uyandırıyor.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.