Connect with us

Erol Taşdelen

Yılık ilk yarısını Kamu bankaları piyasaları peşinden sürükledi

Bankaların ilk yarı performansı nasıl oldu? Yerli bankaların gönülsüz büyüdüğü, yabancı bankaların kar edemediği dönemde piyasayı kamu bankaları sürükledi

Yayınlanma:

|

Bankaların ilk yarı performansı nasıl oldu? Yerli bankaların gönülsüz büyüdüğü, yabancı bankaların kar edemediği dönemde piyasayı kamu bankaları sürükledi

BANKALARIN 2020 İLK YARI PERFORMANSI NASIL OLDU
Bankaların 2020 ilk çeyrek ile ikinci çeyrek verilerini ayırmak lazım aslında. Bankalar 2020 özellikle ilk iki ayına hızlı başlamış son dönemlerin en hızlı büyüme trendine gitmişlerdi. Sektör 2019 yılını 45 milyar TL Net karlılık ile kapatırken ilk çeyreği 15,8 milyar TL Net kar ile bir yıl önceye göre  % 26,2 büyüyerek kapamışlardı. Yılın ilk yarısının bende sonuç gözlemi şudur : Bankalar 2020 ilk çeyrekte isteyerek, ikinci çeyrekte istemeyerek büyüdü! Bankaların İstemeyerek nasıl büyüdü kısmını haftaya bırakalım, ilk çeyrek durumlarını daha önce yazmıştık, yılın ilk yarısında neler yaptılar yakından bakalım.

Sektör bilanço ve karlılığı büyüttü
2019 sonunu 4,5 Trilyon Toplam Varlıklar ile kapatan Bankacılık sektörü 2020 ilk yarısında 864 milyar TL %19,2 büyüme ile 5,3 Trilyon TL seviyesine yükselerek son yılların en büyük atağını yaptı. Hiç kuşkusuz bunda Kamu otoritesinin TCMB – BDDK – HAZİNE üçlemesinin haftaya detaylı ele alacağımız “Genişleyici Para Politikası Stratejisi” ile bankalar üzerine yeni uyguladıkları ile özellikle 2. Çeyrekte Covid-19 tedbirlerinin direkt etkisi oldu. Özellikle TL kredilerdeki büyüme 2019 sonunda 2,6 Trilyon TL olan 601 milyar TL artış ile 3,2 Trilyon TL düzeyine ulaşmasının bilançolar üzerinde etkisi büyük oldu. Zira, Kredilerdeki artış % 22,6 olurken, TL Krediler ise % 28,6 oldu. Sektörün Gayri Nakdi Kredileri %9,3 arttı. Mevduat artışı ile 2,5 Trilyon TL’den 493 milyar TL %19,2 artarak 3 Trilyon TL’yi aştı.  Kredilerdeki büyüme ile birlikte Net Faiz geliri %46,6 artarak 73 milyar TL’den 108 milyar TL’ye ulaştı. Faiz Dışı ücret ve komisyon gelirleri ise TCMB ve BDDK’nin kısıtlayıcı düzenlemeler ile düşüş göstererek 54 milyar TL’den 51 milyar TL’ye gerilediği görüldü. Yılın 2. Yarısında bunun daha da düşmesi sürpriz olmayacak.  Sektörün Net Karlılığı ise 2019 aynı döneme göre 24,8 milyar TL’den %24,2 büyüyerek 30,8 milyar TL düzeyine ulaştı. ( Sektör 2020 ilk çeyrekte Toplam Varlıklarda % 8,5 Kredilerde % 9,1 Mevduatta % 9 Net Karlılıkta % 26,4 büyümüştü )

Kamu Bankaları sektörü sürükledi
2020 ilk yarısına Kamu Bankaları damgasını vurdu. Kamu otoritesinin Genişleyici Para politikasının da etkisi ile özellikle 2. Çeyrekte Piyasaya verilen kredilerin etkisi birleşince, Kamu Bankaları Bilançoda Toplam Varlıklarını %35,8 büyüttü. 2019 sonunda 1,7 Trilyon olan Kamu Bankalarının Toplam Varlıkları 2020 ilk yarısında 2,3 trilyon TL düzeyine ulaştı. Nakdi Kredileri ise 1,1 Trilyon TL’de 437 milyar TL artarak 1,5 trilyon TL düzeyine ulaştı. Kamu bankaları Toplam Kredilerde % 39,2 büyürken TL Kredilerde 390,8 milyar TL büyüyerek % 59,3 büyüdüğü görüldü. Kamu Bankalarında, bu dönemde 832 milyar TL olan Mevduat ise %56,4 artarak 1.3 trilyon TL düzeyine ulaştı. Kamu Bankaları kredilerde büyümenin de etkisi ile Faiz gelirlerini 2019 ilk yarısına göre %91 artırarak 22,1 milyar TL’den 42,3 milyar TL çıkarken Ücret ve Komisyon Gelirlerinin oluşturduğu Faiz Dışı Gelirler de 15,9 milyar TL’den 16,9 milyar TL’ye çıktı. Kamu Bankaları bu büyüme sayesinde 2019 ilk yarısındaki 6,9 milyar TL’lık Net Karlılıkları ise %75 artarak 12,1 milyar TL düzeyine ulaştı. ( Kamu Bankaları,  2020 ilk çeyrekte Toplam Varlıklarda % 8,1 Kredilerde % 10 Mevduatta % 8,9 Net Karlılıkta % 83 büyümüştü )

Yabancı Bankaların Bilanço büyütmesi Kar artırmasına yetmedi
Yabancı Sermayeli bankalar ilk çeyrek Toplam Varlıklarını % 8,6 büyütürken yılın ilk yarısını % 21,3 büyüyerek kapadı. Aktif Rasyosu ( AR )’nun da etkisi ile Kredileri %23,7 büyüten Yabancı bankalar 2019 sonunda 628 milyar TL olan Nakdi Kredilerini yılın ilk yarısı 149 milyar TL artarak 778 milyar TL düzeyine ulaştı. Mevduat aynı dönemde 665 milyar TL’den % 25,8 artarak 837 milyar TL’ye yükseldi. Kredilerdeki artışın etkisi ile 2019 aynı dönemde 22,9 milyar TL olan Faiz Gelirleri % 26 artarak 28,9 milyar TL’ye yükseldi. Piyasalarda Yabancı Sermayeli bankalar ile ilgili sık sık şikayetlere neden olan Faiz Dışı Gelirlerde Bilanço Büyümesine rağmen ise ciddi  kayıplar yaşanması şikayetlerin yersiz olmadığını da gösterdi. Zira,  2019 ilk yarısında 18,4 milyar TL olan Faiz Dışı gelirler 1,6 milyar TL düşerek 2020 ilk yarısında 16,8 milyar TL düzeyine geriledi. Sektör karlılıkta 2019 ilk yarısında % 24 büyürken Yabancı Bankalarda karlılığın %-5,5 düştüğü görüldü. Karlılığın düşmesinde müşterilerden alınan ücret ve komisyon gelirlerinin yasal düzenlemeler getirilmesinin etkisi olduğu kesin.  ( Yabancı Sermayeli Bankalar 2020 ilk çeyrekte Toplam Varlıklarda % 8,6 Kredilerde % 9,1 Mevduatta % 9 Net Karlılıkta % 26,4 büyümüştü )

Yerli Özel Bankalar gönülsüz büyüdü
Yerli Özel sermayeli bankalar 2020 ilk yarısında bilanço büyütmelerine rağmen büyümeleri sektör ortalamasının altında kaldıkları görüldü. 2019 sonunda Toplam Varlıkları 1,4 Trilyon TL olan Toplam Varlıkları %13,9  büyüyerek 1,6 Trilyon TL’ye yükseldi. 2019 sonunda 814 milyar TL olan Nakdi Kredileri 928 milyar TL’ye yükselirken; 846 milyar TL olan Mevduat da 920 milyar TL %8,7 büyüdüğü görüldü. 2019 ilk yarısında 28,4 milyar TL faiz geliri elde eden Yerli Özeller 2020 ilk yarısında %28,2 büyüyerek 36,4 milyar TL’ye yükseltirken Yabancı Sermayeli Bankalarda olduğu gibi aynı gerekçeler ile Faiz Dışı Gelirlerde ise ciddi kayıplar yaşadıkları görüldü.  Yılın ilk çeyreğinde Faiz dışı gelirlerini 2019 aynı dönemine göre % 20 artıran Yerli özel bankaların yılın ilk yarısında %-14,6 kayıp yaşadılar. 2019 ilk yarısında 19,9 milyar TL olan Faiz Dışı Gelirlerin 2,9 milyar TL kayıp ile 17 milyar TL’ye geriledi. Yerli Özel bankaların kar gelişimi sektörün altında kalarak %14,8 büyüdü. 2019 ilk yarısında 8,8 milyar TL olan Net karlılık 10,1 milyar TL düzeyine çıktı.   ( Yerli Özel sermayeli bankalar;  2020 ilk çeyrekte Toplam Varlıklarda % 8,9 Kredilerde % 7,2 Mevduatta % 8,4 Net Karlılıkta % 9,3 büyümüştü )

Özetlemek gerekirse; 2020 ilk yarıda bankalar bilançolarını büyüttü. Kamu Bankaları ve Krediler Aktif Rasyosu ( AR ) etkisi ile diğer bankaları içine alarak hiçbir dönemde olmayacak kadar büyüdü. Takip süresinin 180 güne çıkması etkisi ile Takip bakiyeleri 150 milyar TL’de sabit kaldı.  Bundan sonraki dönemde dağıtılan kredilerin geri ödeme performansı, takip bakiyeleri, kredilerin önemli bir kısmının Mevduata dönmesi ile yaratılan yapay mevduatın burada kalma süreleri sektörün geleceğini de yakından etkileyecektir. Bu süreci de birlikte takip edeceğiz.
Erol TAŞDELEN
Ekonomist, Siyaset Bilimci
[email protected] 

BANKA HABERLERİ

BANKA KİRALIK KASA ÜCRETLERİ 20 BİN LİRAYI GEÇTİ

Yayınlanma:

|

Son yıllarda banaklardaki kiralık kasalara olan talep patlamasını bankalar fırsata çevirdi. Kiralık kasalar Bankalar için ciddi ücret ve komisyon geliri sağlarken  alınan depozitoları bazı bankaların vadesizde blokeli tutması ise müşterilerin tepki ve şikaytelerine neden oluyor.

TCMB ve BDDK’nın bu alanda düzenleme, denetleme yapmaması bankaların elini serbest bırakırken çoğu bankada boş kiralık kasaların kalmaması da kira ücretlerin fahiş düzeye ulaşmasına neden oldu.

Bazı bankalar yıllık ücretleri 20 bin Lirayı geçerken; müşterilerin rabet ettiği küçük kasa kiraları dahi 2-9 bin TL arasında değiştiği görüldü. Bankalar arasındaki kira ücret farkını açılmasında TCMB’nin bu alanda düzenleme yapmaması neden oldu. İŞBANK ve YAPI KREDİ Bankaları kiralık kasa ücretlerinde en fazla tarife ile ön plana çıkmış durumda. Kamu ile Katılım Bankaları özel bankalara göre daha makul kira ücret talep ettiği görüldü.

Kiralamadan önce mutlaka araştırın, pazarlık yapın

Bankalar arasında kiralık kasa ücret farkının fazla olması müşterileri banka banka dolaşıp fiyat almaya yönlendirirken, özellikle İstanbul gibi metropollerde bankalardaki boş kiralık kasa olmaması da vatandaşı çaresiz bankaların insiyatifine bırakmış durumda. Diğer taraftan özellikle banka ürünlerini kullandığınız banka ile kira ücretlerinde pazarlık yapılması faydalı olacaktır. Zira bazı bankalar müşterilerini kaybetmemek için ücretlerde indirim veya hiç almama yöntemini veya depozito almama yönünde ayrıcalıklar uygulayabiliyor. Depozitonun döviz veya vadeli hesapta tutulması ileriye yönelik maddi kaybı da önlerken, bazı bankaların depozitoyu vadesizde TL olarak tutması müşterilerin tepkisine neden oluyor.

Kiralık Kasalar niçin tercih ediliyor

Son yıllada Dolarizasyon ve Piyasalardaki Güvenin kaybolması Kiralık Kasalara olan talebi artırırken; kiralık kasalarda ciddi döviz ve Altın biriktiğini tahmin temek zor değil. Zira, son yıllarda yaşanan su baskınlarından olumsuz etkilenen banka kasalarının noter huzurunda açılmasında kasalardan döviz ve altın çıktığı tespit edilmişti. Diğer taraftan, son yıllarda Ukrayna, Rusya savaşı ile gelen yabancı vatandaşlar yanında gurbetçi olarak yurt dışında çalışan Türk Vatandaşlarının da kiralık kasalara olan talep arttığı gözlemlendi.

Dikkat Sigorta kapsamında değil 

Özellike döviz ve altın gibi varlıklar kiralık kasalara konurken bu kasaların hısrızlık, yangın gibi olumsuzlukta banka sigorta kapsamında olmadığı bilinmesi gerekiyor. Son Kahramanmaraş merkezli depremde çoğu bankanın kiralık kasaları hasar görülürken bazı kasalara ulaşılamamış vatandaş maddi kayıplar yaşanmıştı.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

EMEKLİLER SİYASİLERE SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYOR

Yayınlanma:

|

Banka emeklilerinden oluşan ve Emekli Bankacı Dernekleri Platformu seçim sürecinde siyasilerin de sorunlarını sahiplenmeleri için seri ziyaretlerini sürdürüyor. Platform üyesi Garanti Bankası Emeklileri Dayanışma Derneği‘nin yaptığı açıklamada aşağıdaki ifadeler yer aldı:

Değerli emeklilerimiz sevgili arkadaşlarımız;

Akbank, Garanti, Yapı Kredi, Vakıflar, Dış Bank, Şekerbank, Anadolu Emlak, Pamukbank ve Esbank dernek başkanlarından oluşan; Emekli Bankacı Dernekleri Platformu 22 Mart 2024 de İYİ Partiden üç milletvekilini basın ile ziyaret ettik.

Biz Garemder olarak Ayse Muzaffer Sunguroglu, Yüksel Erdelhun, Nazım Yılmaz, Rüya Hepşen, Necla Hatipoğlu temsil ettik

IYIP BB adayı Sn. Buğra Kavuncu
Sn Cihan Paçacı
Sn Ünal Karaman

Bizleri dinlediler notlar aldılar.

Türkiye’de SGK ( SSK Bağkur Emekli Sandığı) dışı sosyal güvenlikteki yaklaşık 500 bin vakıf üyesi etkilenen aileleri ile birlikte 2-3 milyon kişinin yaşadığı mağduriyeti derinlemesine promosyondan sağlığa maaşlardan mevcut mevzuata kadar aktardık.

Özellikle Şekerbank Genel Müdür Yardımcılığı, Ziraat Bankası, Halk Bank ve Etibank’ta Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu üyeliği yapmış olan Sn. Cihan Paçacı bu yetkinliği ile TBMM de bizler için çok değerli birikime sahip;

Kendisi gerekli notları aldı ve bizlerle detayda da görüşme sözüyle destek olacağını ve konuları TBMM’ye taşıyacağını iletti.

Son derece verimli geçen bu ziyarette bizleri ağırlayan Platform Başkanlığını yürüten Akbank Derneği‘ne çok teşekkür eder, bilgilerinize sunarız.

Sevgiler saygılar
GAREMDER YK

BUĞRA KAVURMACI ziyaret ile ilgili video paylaşılırken, yaşanan sorunların çözümü ve takibi için çaba gösterileceğiz, sorunların TBMM’ye taşınacağı sözü geldi. Diğer taraftan Kavuncu Emekli bankacılar ile yaptığı görüşmeyi Sosyal Medya hesabına ve katıldığı Televizyon Programında gündeme taşıdı.

https://x.com/SBugraKavuncu/status/1771279983589142950?s=20

 

Okumaya devam et

Erol Taşdelen

YÖK Dünyada ilk 1000’de olmayan üniversiteye Denklik vermeyecek

Yayınlanma:

|

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın Yurtdışında Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmeliği 15 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tıp, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Öğretmenlik, Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi alanlarda okumak isteyen öğrencilerin YKS (Türkiye’deki Üniversite Sınavı) sınavına girmesi ve okuyacakları bölümü kazanması gerekecek. Aksi takdirde hiçbir şekilde denklik almaları mümkün olmayacak yurt dışından aldıkları diploma Türkiye’de geçersiz sayılacak.

Düzenlemede; “Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından alınan diplomaların denklik başvurularının değerlendirilmesinde, yükseköğrenime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk binde yer alan üniversitelerden mezun olanların denklik başvuruları kabul edilir ve münferiden inceleme yapılır ve inceleme sonucunda kişilere almış oldukları dersler, uygulamalar ve projeler gibi hususlar göz önünde tutularak SYBS işlemleri gerektiren kararlar alınabilir” fadeleri ye raldı.

Ayrıca tüm alanlarda eğitim görecek öğrencilerin kayıt yaptırdıkları okullar en az iki sıralama listesinde (Örneğin The Guardian ve Times Higher Education gibi) ilk 1000 içerisinde olmaları gerekecek. Aksi takdirde öğrenciye denklik verilmeyecek ve yurt dışından aldıkları diploma Türkiye’de geçersiz olacak.

Düzenlemede; “Yurtdışı yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarının en az ikisinde ilk binde yer almayan bir yurtdışı yükseköğretim kurumundan mezun olanların Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarına yapılan diploma denklik başvuruları reddedilir” iadeleri yer aldı.

15 Mart 2024 tarihinden itbaren geçerli olmak üzere, orta öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayıp YKS kılavuzuna göre Türkiye’de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen programları yurt dışında okumayı planlayanların, yurt dışındaki programa kayıt oldukları yıla ait ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında ilgili program için aranan sıralama dilimine girmeleri şartı aranacak. Buna ilişkin belge, başvuru belgeleri arasına eklenirken başvuru esnasında kuruma ibraz edilecek. YKS’ye girmeyen ve girdiği halde ilgili program için aranan başarı dilimine giremeyen adayların denklik başvuruları reddedilecek.

BAZI BÖLÜMLERE EK KOŞULLAR GELDİ

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndekiler hariç olmak üzere yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının yabancı dil ve edebiyat, bu dillerin öğretmenliği, filoloji ile mütercim-tercümanlık alanlarındaki ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarından alınan diplomaların/mezuniyet belgelerinin denklik işlemlerinde, mezun olunan program dilinde Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavlarından Kurul tarafından belirlenecek puanı alma şartı aranır. Yükseköğretime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından esas alınan sıralama kuruluşlarının yapmış olduğu dünya üniversite sıralamalarının en az üçünde ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alan yükseköğretim kurumlarından mezun olanlardan bu puan istenmez” ifadeleri kullanılırken;

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndekiler hariç olmak üzere yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları gibi Türkçeyle ilgili programlarından alınan diplomalara/mezuniyet belgelerine, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen eşdeğer alanlarda yapılan sınavda başarılı olunması hâlinde diploma/mezuniyet denklik belgesi düzenlenir” şeklinde değişiklikler oldu.

KAYITLI ÖĞRENCİLER ETKİLENMEYECEK

Düzenlemeye konan geçici madd eile kayıtlı öğrencilerin yeni düzenlemeden etkilenmemesi için hakları koruma altına alınırken yeni öğrenciler için gidebilecekleri ülke ve üniversite de sınırlanmış oldu.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuruya esas diploma programına kayıt yaptıranlar hakkında; 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin, beşinci fıkrasının ve 10 uncu maddenin üçüncü fıkrasının bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle yapılan değişikliklerden önceki hükümleri uygulanmaya devam olunur.

(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuruya esas diploma programına kayıt yaptıranlar hakkında; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (j) bendi ile 7 nci maddenin altıncı fıkrasının (g) ve (ğ) bentleri hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 11- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

DÜZENLEMEYE TEPKİLER VAR

YÖK düzenlemesien öğrenci ve velilerden de tepkiler gelmeye başlarken, düzenlemenin eğitim ve mesleki kaliteyi artırmaya yönelik değil asıl sorunun yurt dışına döviz çıkmasını engellemek için yapıldığı yönünde görüşler ağrılık bastı.

BALKAN ÜNİVERİSTESİ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Mekadonya’da faaliye gösteren BALKAN ÜNİVERSİTESİ öğrenci ve velilere bir açıklama yayınlayarak mevcut kayıtlı öğrencilern yeni uygulamadan etkilenmeyeceğini belitti.

Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız:  

YÖK DENKLİK 15 Mart 2024 CUMA

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.