Connect with us

SİGORTA

Anadolu Sigorta 11 ayda 6,7 milyar TL Prim üretti

Yayınlanma:

|

Kasım ayı verilerini açıklayan Anadolu Sigorta 2019 aynı dönemde ürettiği 5,7 milyar TL’lık Prim toplamını 2020 Kasım ayında % 17,2 artırarak 6,7 milyar TL düzeyine çıkardı. Primin 3,3 milyar TL’lık kısmı Kara araçları ve sorumluluk sigortalarından yaratılırken, 1,2 milyar TL’lık kısmı Yangın ve Doğal Afet sigortandan yaratıldı.

Okumaya devam et

Erol Taşdelen

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ

Yayınlanma:

|

Dış ticarette teslim şekilleri, satıcı ile alıcı arasında malın nerede, nasıl ve hangi koşullarda teslim edileceğini belirleyen standart kurallardır. Bu kurallar, INCOTERMS (International Commercial Terms) adı altında Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından belirlenmiştir. En güncel sürümü INCOTERMS 2020’dir.

Aşağıda dış ticarette kullanılan başlıca teslim şekillerini ve açıklamalarını bulabilirsin:

EXW (Fabrika Teslimi):
Satıcı için asgari yükümlülük.
Alıcı, satıcının tesislerinden kaynaklanan tüm masrafları ve riskleri üstlenir. Genellikle yerel işlemler için kullanılır, ancak uluslararası olarak da kullanılabilir.

FCA (Ücretsiz Taşıyıcı):
Satıcı, malları belirtilen bir yerde bir taşıyıcıya (örn. nakliye şirketi, nakliye komisyoncusu) teslim eder. Mallar taşıyıcıya teslim edildiğinde risk alıcıya geçer. Çok yönlüdür ve çeşitli taşıma modları için uygundur.

FOB (Gemide Ücretsiz):
Satıcı, malları belirlenen sevkiyat limanında gemiye yükler. Mallar gemiye bindikten sonra risk alıcıya geçer. Özellikle deniz veya iç su yolu taşımacılığı için kullanılır.

CFR (Maliyet ve Navlun):
Satıcı, malların belirtilen varış limanına taşınması için gereken masrafları öder. Mallar gemiye yüklendiğinde risk alıcıya geçer. Sigortadan alıcı sorumludur. Deniz veya iç su yolu taşımacılığı için kullanılır.

CIF (Maliyet, Sigorta ve Navlun):
CFR’ye benzer şekilde, ancak satıcı, belirtilen varış limanına transit sırasında malları kapsayacak şekilde sigorta için de ödeme yapar. Deniz veya iç su yolu taşımacılığı için kullanılır.

DAT (Terminalde Teslim):
Şimdi DPU ile değiştirildi (Boşaltılmış Yerde Teslim Edildi). Satıcı, malları belirlenmiş bir terminale (örn. liman, depo) teslim eder ve boşaltır. Boşaltma sırasında risk alıcıya geçer.

DAP (Yerinde Teslim):
Satıcı, malları belirlenen bir varış yerine teslim eder, ancak boşaltma işleminden alıcı sorumludur. Mallar belirtilen yere ulaştığında risk alıcıya geçer. Herhangi bir ulaşım modu için kullanılabilir.

DDP (Gümrük Vergisi Ödenmiş Olarak Teslim Edildi):
Satıcı için azami yükümlülük. Satıcı, malları alıcının belirtilen varış yerine teslim eder ve ithalat vergileri ve vergileri dahil tüm masrafları öder.

Özet Tablosu

Kural Teslim Yeri Sigorta Gümrük (İhracat/İthalat) Riskin Devri
EXW Satıcının işyeri Alıcı Alıcı / Alıcı Satıcının işyerinde
FOB Gemiye yükleme Alıcı Satıcı / Alıcı Gemiye yüklemede
CIF Varış limanı Satıcı Satıcı / Alıcı Gemiye yüklemede
DDP Alıcının adresi Satıcı Satıcı / Satıcı Alıcıda, teslimde
DAP Belirlenen yer Alıcı Satıcı / Alıcı Alıcının yerinde

 

Okumaya devam et

SİGORTA

Akbank’tan BES kampanyası

Akbank, bireysel emeklilik sistemine (BES) katılımı teşvik eden yeni kampanyasını duyurdu

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) katılımı teşvik eden yeni kampanyasını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank, 31 Mart’a kadar mobil uygulaması üzerinden AgeSA Bireysel Emeklilik’e katılarak, katkı payı ödemesini Akbank kredi kartlarıyla yapan müşterilerine yüzde 30 devlet katkısına ek olarak 1000 lira ‘chip-para’ fırsatı sunuyor.

Müşteriler, mobil üzerinden kendileri için ya da 18 yaş altı çocukları için BES sözleşmesi başlatabiliyor.

Banka, AgeSA Hayat ve Emeklilik işbirliğiyle hayata geçirdiği yeni kampanyayla, BES’i teşvik etmeyi ve uzun vadeli tasarruf alışkanlıklarını güçlendirmeyi hedefliyor.

Kampanyada, en az 1500 lira tutarındaki ilk 2 katkı payı ödemesini Akbank Axess veya Wings kredi kartıyla yapan katılımcılar, 1000 lira ‘chip-para’ kazanıyor.

Okumaya devam et

GÜNCEL

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ VE BANKA ÖZEL EMEKLİ SANDIK VERİLERİ

Yayınlanma:

|

Yazan:

Dünyada, sağlık,  yaşam koşulları, beslenme, teknoloji ve tıp bilimindeki gelişmeler ortalama yaşam süresini arttırdıkça sosyal güvenlik sistemi açıkları ve sorunları artmakta, devletlerin, bu konu üzerinde daha çok düşünmeye ve kamu bütçelerinden daha fazla kaynak ayırmaları zorunlu hale gelmektedir. Elbette sürecin başında doğru kurgular yapabilen devletler, her geçen gün yönetilmesi zorlaşan sosyal güvenlik sorunları karşısında daha rahat hareket edebilirken, bazı ülkelerdeki sosyal güvenlik açıkları çığ gibi büyümeye devam etmektedir.

Ülkemizde de ortalama ömür artarken, siyasi saiklerle kabul edilen “EYT” adı verilen uygulama hayata geçirilmiş ve Aktüeryal dengeler daha da bozulmuştur. Buna rağmen garip bir şekilde sosyal güvenlik açıkları büyümemiş ve emeklilik sisteminin bütçe üzerindeki yükü daha da hafiflemiştir. Emeklilerin  sayısı hızla artmasına karşın bütçeden yeterli ve gerekli destek sağlanamadığından emeklilerin maaşları da reel olarak azalmış ve yaşam koşulları daha da kötüleşmiştir.

Görüldüğü üzere 2020’de %17.2’ye çıkan bütçeden emekliler için sosyal güvenlik sistemine yapılan transferler, 2024’de %9.9’a kadar düşmüştür. EYT uygulamasına rağmen 2020 ile karşılaştırıldığında emeklilere bütçeden yapılan destek oransal olarak neredeyse yarı yarıya azalmıştır.

Öte yandan sosyal güvenlik sistemimizde 506 sayılı SSK’nın geçici 20. maddesine göre kurulan ve dördüncü kol olarak adlandırılan banka özel sosyal güvenlik sandıklarının hak sahipleri de bu kötü durumdan etkilenmektedir. Son olarak devir tarihini belirleme yetkisi Cumhurbaşkanına bırakılan bu sandıkların mali yapıları ile ilgili belirsizlikler devam etmektedir.  Cumhurbaşkanı bu yetkisini yıllardır kullanmadığı gibi  kamu otoritelerince  yapılan denetimlerin içeriği hakkında da hak sahipleri bilgilendirilmemektedir. Bu denetim sonuçlarının mutlak surette hak sahiplerince incelenmesi ve  kamu oyuna açık hale gelebilmelidir.

İlgili bankalar her yıl sonunda KAP(Kamu Aydınlatma Platformu)  yayınladıkları yıllık finansal faaliyet raporlarında özel aktüeryallardan hizmet almakta ve  içeriği açıklanmadığı için bilinmeyen hesaplamalar yapmaktadırlar. Bu hesaplamalarda sandık yükümlülük hesaplarını baz teşkil eden Aktüeryal oranlar, temel varsayımlar, tahminler, devir tarihindeki belirsizlik ve peşin diğer hesabında kullanılan teknik faiz oranı (%9.8 ) devir  hükümlerini düzenleyen kanun çerçevesinde belirlenmiş olup son yıllardaki enflasyon oranları göz önüne  alındığında  güncelliğini yitirmiştir. Gerçek yükümlülük ve peşin değerler tam olarak hesaplanamamakta, buna rağmen bankalar yine de her yıl KAP’a bildirilen faaliyet raporlarında bu konuda açıklayıcı bilgi ve hesaplamalar yayınlamaktadır. Keza emeklilik ve sağlık yükümlülükleri bankaların en önemli yükümlülük kalemi olduğundan uluslararası standart gereği yayınlamak durumundalar…

3 yıl önce de bu konuda hazırlamış olduğumuz yazı yayınladıktan sonra son durumu görmek açısından tekrar incelediğimizde her ne kadar hesaplamaya baz teşkil eden varsayımlar gerçekçi olmasa bile (ki gerçekçi hesaplama yapılsa durumun çok vahim olacağını düşünüyoruz)  bu sandıklar mali yapıları her geçen gün daha da kötüleşmektedir.

SGK’da da son 10 yılda aktif sigortalı sayısı %23.36  artmış iken bağımlı sayısı %1.39 düşmüştür. Aktif/ pasif oranı da  1.92’den 1.61’e düşmüştür. Bu durum SGK’nın yakın geçmişteki EYT uygulaması sonucu olup 2022’de 2.01’e kadar çıkan oran EYT ile birlikte kötüleşerek SGK  bütçesini daha da zorlamış, ancak emekli maaşlarındaki reel düşüşler nedeniyle yukarıda da değindiğimiz üzere devlet bütçesini olumsuz etkilememiştir.

Türkiye’de sigortalı nüfus oranı son on yılda %86’dan %90’a çıkmış olup kapsam içindeki nüfus sayısı artmasına, EYT ile bir anda ilave 2 milyon kişiye emekli maaş verilmesine rağmen emeklilere bütçeden ayrılan payın da artması gerekirken üstüne üstük bu pay daha da düşmüş ve emekliler sefalet içinde yaşamaya bırakılmışlardır.

Özel sandıklar bakımından incelediğimizde ise durum çok daha vahimdir. Keza genel sağlık sigortasında aktif/pasif oranı son durum itibariyle 1.61 iken özel sandıklarda bu oran 1.26’dır (2021 de bu oran 1.47 idi). Aktif sigortalı sayısı % 3.6  artarken aylık alanlar % 29.54, Bağımlılar ise %31.56 artmıştır. Çalışan sayısı artışının çok üzerinde emekli olan ve bağımlı sayısı artmaktadır.

Önümüzdeki yıllarda bankacılık teknolojisindeki gelişmeler, sigortalı sayısını arttırmayıp tam tersine düşüreceğinden, emekli olan, aylık alan ve bağımlı sayısı daha da hızla artacak ve aktif pasif oranı 1’e daha da yakınlaşacaktır. Bu durum sandık bilançolarını daha da  kötü hale getirecek ve yönetilmelerini zorlaştıracaktır.. Yükümlülük ve peşin değer hesaplamaları da kanun gereği gerçekçi olmayan varsayımlara göre yapıldığından özel banka emekli sandıkları, daha da büyüyen kara delikler haline dönüşecektir.

Yedi büyük bankanın KAP’a bildirdiği faaliyet raporlarından derlediğimiz veriler ve varlık bilgileri aşağıdaki gibidir.

Öncelikle diğer bankalar sağlık ve sağlık dışı yükümlük ve prim bugünkü ve peşin değerler hesaplayıp yayınlarken, Ziraat Bankası bunu yayınlamamaktadır. Garanti Bankası ise varlık dökümlerini her ne sebeple ise diğer bankalar gibi yayınlamadığından,  sağlık dışı prim bugünkü değeri de açıklamadığından bazı bilgilere tam olarak ulaşamıyoruz.

Tablo incelendiğinde İş Bankası, Akbank veya YKB karşılık ayırırken, diğer bankalar gerçekçi olmayan varsayımları dikkate alarak teknik fazla olduğunu düşünerek karşılık ayırmamaktadır gerçek bu mudur? Muhtemelen böyle değildir keza gerçekçi varsayımlar ve faiz oranlarıyla hesaplandığı taktirde çok farklı tabloları görmemiz mümkündür.

Garanti bankasının 3 yılda yüksek enflasyona rağmen toplam yükümlülük üzerinde kalan sandık varlığı ancak % 34 artmıştır. Son 1 yılda ise resmi enflasyon % 44.38 olmasına rağmen % 10 azalmıştır. Bunun mutlaka bir izahı vardır ama hak sahipleri bunu bilmiyorlar.. YKB son 1 yılda enflasyonun biraz altında artarken son 3 yılda bankalar içinde Garanti bankası hariç en düşük varlığı artan banka olmuştur. Diğer bankaların varlıkları 1 yıl ve 3 yılda enflasyon üzerinde artmış olup özellikle İş Bankası ve Ziraat Bankası’nın son 3 yıllık artışı, İş Bankası ve Halkbank’ın ise son 1 yıllık artışı dikkat çekicidir.

Genel olarak, mevcut kanuni varsayımlar dahilinde (ki bu varsayımlar gerçekçi değildir) kamu bankaları olan Ziraat ,Halkbank ve Vakıfbank’ın fili ve teknik fazla tutar artış olumlu iken YKB, Akbank ve İş Bankası ise sandık açığı vermekte ve bunun için de karşılık ayırmaktadır. (Bu karşılıkların ne kadar yeterli olduğu kullanılan gerçeği yansıtmayan varsayımların gerçeğe yakınlığına bağlı olarak değişir) Garanti Bankası verileri ise küçük çaplı bir fazlalık vermesine rağmen diğer bankalardan farklı metodoloji uyguladığından sağlıklı bir değerlendirme yapılamamış ve son yıllardaki olumsuz performansı dikkat çekicidir.

4.kol olarak adlandırılan banka özel emeklilik sandıklarının ileride daha büyük sorunlara yol açıp gerek ilgili banka sermayelerinde sorunlara yol açmaması gerekse kamu bütçesine yük olmaması bakımından öncelikle Cumhurbaşkanı yetkisinde olan devir konusunun bir an önce ne yönde kullanılacaksa netleşmesi, yapılan hesaplamaların doğru aktüeryal dengeyi sağlaması bakımından gerçekçi varsayımlarına dayandırılması, kamu otoritelerince yapıldığı düşünülen mali yapı denetim raporlarının hak sahiplerince incelenmesine imkan tanınması, özellikle de bankaların yıllık finansal faaliyet raporlarında yayınladığı verilere baz teşkil eden özel aktüerlerden alınan raporların da ilgili hak sahiplerince incelenmesine açık olması, gelecekte hak kayıplarına meydan verilmemesi ve oluşan açıkların kamu bütçesine yük olmaması bakımından önemlidir.

Murat ŞENOL-Ekonomist

*************

Murat ŞENOL’un konu ile ilgili diğer yazıları:

BANKA ÖZEL SANDIKLARIN SORUNLARI VE SANDIK AÇIKLARI BİRER KARA DELİK Mİ? – BankaVitrini

Dosya : Türkiye’de ‘Özel Sandık sorunu-1 – BankaVitrini

Dosya : Türkiye’de ‘Özel Sandık’ sorunu-2 – BankaVitrini

Dosya : Türkiye’de ‘Özel Sandık’ sorunu-3 – BankaVitrini

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Kaynak: altinpiyasa.com

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.