Connect with us

BANKA HABERLERİ

Bankalar Kapanabilir mi?

Korona virüs sebebiyle en tehlikeli sektör olduğu ortaya çıkan bankalar kapanabilir mi?

Yayınlanma:

|

Bankacılar nihayet gerçek VİRÜS ile tanıştı
Bankacı olup da virüs muhabbeti yapmayan yoktur. Bilgisayarı yavaşladığında, Bilgi İşlemci ile karşılaştıklarında ana konu Virüs’tür. Hatta, “bilgisayardan uzak dur sana da geçmesin” bayat esprisini yapmayan yoktur. Ama 2020’de iş ciddi. Şaka gerçek oldu!
Paramedya haberleri ve yazarlarının duyarlı yazıları Bankacılık sektöründe ilgi ile karşılandı. Keşke bize yazacak bir şeyler kalmasaydı da sektör gerekenleri gerekli zamanlarda yapabilseydi. 15.03.2020 tarihinde yayınlanan “KORONA19’da riskli sektör : Bankacılık; https://bankavitrini.com/2020/10/25/korona19da-riskli-sektor-bankacilik/
yazımızın girişinde : “Yurdum Yöneticileri de yurdum İnsanı gibi” demiştik sağ olsunlar yanıltmadılar.
Hızlı aksiyon alan bankalar oldu
Korana19 Virüsünü Dünya Sağlı Örgütü “Pandami – Salgın” olarak kabul edince hızlı aksiyon alan bankalar oldu. Aslında başta AVIVASA olmak üzere ( risk algısını yüksekliğinin de etkisi ile olsa gerek ) en hızlı aksiyonu  Sigorta şirketleri aldı. Personeli Martın ilk haftası itibarıyla işyerlerine gitmemeleri yönünde uyardı. Bankalarda önce refleks gereği şube özelinde olan uygulamaların bir iki günde tüm bankaya yayıldığını ve merkezi yönlendirme ile bankaya yayıldığını gördüm.
Başta T. İŞ BANKASI; KUVEYT TÜRK ve Garanti Bankası BBVA, YAPI ve KREDİ Bankası olmak üzeri hızlı aksiyon aldığını gözlemledim. Personeli yarısını evden çalışmaya başlatan bankalar oldu ve ikişer hafta dönüşümlü çalıştırmaya başladı. ( Tabi evde çalışabilmeleri için tablet sistemi bu bankalarda vardı ve Dijitalin gerçek bankalarını olduklarını kanıtladılar ).
En komiği dijitalin öncü bankası olduğunu iddia eden yerli büyük banka idi. Personelin kendi deyimleri ile “home ofis” çalışabilmesi için altyapısının olmadığı ortaya çıktı.  Aynı zamanda müşterileri sınırlı sayıda şube içine almaya başlayarak yığılmaları önlediler. Eldiven, maske dağıtımı yapıldı, kolonya dışında tıbbı hijyenik maddeler alındı. Bunların yanında, Şube içlerine, kontrollü müşteri alımları Kamu Bankaları dışında hemen hemen tüm bankalar hızlı bir şekilde uygulamaya koydu. Tebrikler! Kamu bankaları hala ne yapacaklarına karar verememişler haldeler. Yazık!
Üst Yönetim sınıfta kaldı, ortada aksiyon planı yok
 Başta her şeyi bilen Tekno kafa banka üst yöneticileri saha çalışanlarını “yıprandığında değiştirilecek makinanın parçaları” olarak gördükleri için aksiyon alamadılar. Her fırsatta sahaya “aksiyon planın ne” diyen adamların kriz dönemlerinde hiç aksiyon planı olmadığı görüldü. Her fırsatta kendilerini “kilit yönetici” diye isimlendiren bu abi / ablalar cam kulelere kendilerini kilitledikleri bir kez daha kanıtlandı. Corona19’u vatandaş gibi TV’lerden seyretmişler beli ki. Böyle olur yurdum Banka liderleri.
Dijitalleştik az personel iyidir teorisi de çöktü
Personele gerek yok az personel ile çok iş yaparız çünkü dijitalleştik diyen McKinsey kafa  bankaların çoğu CORONA19 Virüsü karşısında “tut yemiş bülbül” oldular, “angut kuşu gibi kalakaldılar” kusura bakmasınlar. Personeli “hasta tespit süresi olan 2 haftalık dönüşümlü çalıştıralım” dediler bir de baktılar ki personelde “bekap sistemi” kalmamış. Personel hiç hastalanmayacak, hamile kalmayacak, izin kullanmayacak üzerine kurulmuş sistemleri. Şubelerin çoğunda tek operasyoncu kalmış, bazı bankalarda o da kalmamış. Merkezi Operasyon yapacağız diye 4-5.000 çalışanı bir binaya topladılar. Hiç düşünmediler 1 kişide CORONA19 tespit edilse tüm çalışanlar karantina altına alınacak banka operasyonel merkezi çöküp hiç çalışamayacak hale gelecek, hiç düşünmemişler. Ortada acil eylem planı yok! Çağrı Merkezleri için de aynı risk söz konusu. Çoğu şubede tek pazarlamacı personel kalmış bunu nasıl dönüşümlü çalıştıracaksın. Bazı bankalar personel azalınca bazı şubeleri geçici kapamak sorunda kaldılar.
Koro halinde “Dijitalleşelim” dediler
Tüm bankaları istisnasız müşterilerini Dijital hizmete yönlendirici teşvik edici çağrıları oldu. ATM / BTM para çekme limitleri artırıldı, bazıları ETF – Havale masraflarını geçici durdurdu yeter ki Dijital kanalları kullanmayan müşteriler de kullansın istiyorlar. Krizi fırsata çevirme becerileri üst seviyede bu sektörün.
Hiç bir şey yokmuş gibi davranan şaşkınlar
 En şaşkın grup da bölgeler oldu. Sahadan ve Türkiye gerçeklerinden o kadar uzak olduklarından, zaten tanımlı olan bir görevleri de olmadığı için hiçbir şey yokmuş gibi “yangında saç tarayan güzeller” konumuna düşürdü kendilerini. Hala “Ürün satın, gün içinde ne sattınız raporlayın” gibi mesajlar yağdırmaya devam ettiler. Tam bir “koyun can derdinde, kasap et dersinde” deyimi gerçek oldu. Yazıklar olsun, siz ne ara bu kadar insanlar ve İnsanlıktan uzaklaştınız!
Daha yolun başındayız salgın artınca ne yapacaksınız?
Daha yolun başındayız. “Sağlık Krizini” iyi yöneten yöneticiler olduğu gibi far görmüş Tavşan gibi kalakalan yöneticiler de oldu. İş salgına döndüğünde ne yapacaklar çok merak ediyorum. Umarın geçen zamanda bu abi / ablalar acil aksiyon planlarını hazırlamışlardır. Yaşayıp göreceğiz.
Bankalar kapanabilir mi?
Lokal bazda şube ve il bazında kapama olabilir ama komple bankanın faaliyetlerini durdurması pek olasılık değil. Zira nakit akışları yavaşladı ama durmadı. Devam eden durumlar var. Dış Ticaret işlemlerini durduramazsınız. “Akreditifleri ödemiyorum, İthalat – İhracat işlemlerini durduruyorum” diyemezsiniz. Para Transferlerini durdurdum diyemezsiniz. Zira bir ülkede bankanın kapanacağı tarihler uluslararası merkezlere yıllık banka tatil tarihleri bildiriliyor. Bunun dışında kafanıza göre “bu hafta çalışmıyorum” diyemezsiniz. O olasılığı unutun.
CORONA19 Bankaların içindeki Virüsleri de ortaya çıkardı
Haksızlık yapmayalım. CORONA19 sayesinde banka personelinin bankalarının kendilerine ne kadar önem verdiğini ürün odaklı mı müşteri – personel odaklı mı çalıştığını da yaşayarak gördü. “Personeli köle, müşteriyi yolunacak kaz” gören zihniyet ile “personeli ekibin parçası gören” bankalar bu süreçte ayrıştı. “0-9 yaş arasında ölüm yok” diye düşünmüş olacak ki hala hamile personeli çalıştıran bankalar var. “Virüs bizim kültürümüzde var ne olacak” diye düşünen abi/ablalar var demek ki hala.
BDDK sürece seyirci kalmamalı
CEO – Yönetim Kurulu Üyeleri ve GMY’lerin atamasını onaylayan BDDK yaşanılan süreci yakından takip etmeli. Geç aksiyon alarak personel ve müşterilerin hayatını tehlikeye atan İK’dan sorumlu GMY’leri elden geçirmeli diye düşünüyorum. BDDK’nın duyarlılık ve hassasiyeti sadece Hazineden Sorumlu GMY’ler atamasında olmadığını kanıtlamalı. Görevini ihmal eden bankaların İK sorumlu GMY’lerindne savunma istemeli, görevden uzaklaştırma dahil gerekli cezaları vermelidir.
Özel hastaneler sınıfta kaldı
Özel hastaneler baştan beri Corona19 vukuatlarında uzak durdular. Kendileri hastayı “müşteri” olarak gördükleri için hastane isimleri ile Corona19’un aynı cümlede geçmesini istemediler ama lisansları Hastane bunların sözde. Uzmanlar Türkiye’de 25 binden fazla yoğun bakım yatak kapasitesi var diye açıklıyor TV’lerde. Bana pek inandırıcı gelmiyor bu kapasite bile. Özelleri saymayın beyler ya da kendilerine hastane olduklarını hatırlatın.
Ukrayna paraları karantinaya aldı
İşin ciddiyetini en iyi okuyan ülkelerden bir Ukrayna oldu. Corona19’un en fazla yayılmasında paranın rolünü erken analiz etti. Ukrayna Milli Bankası Müdürü Yakov Smoliy tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşın banka kasalarında ödeme yaparken kullandığı paralar, banka görevlileri tarafından alındıktan sonra, 2 hafta boyunca Ukrayna Merkez Bankası’nda karantina altında tutulup dezenfekte edildikten sonra piyasaya tekrar sürülecek” dendi.
Bir kez daha anlıyoruz ki bizde bazı bankalar için personelinin Ukrayna kağıt parası kadar kıymeti yok.

Erol TAŞDELEN
Ekonomist, Siyaset Bilimci
25 yıllık banka emekçisi

BANKA HABERLERİ

IBAN’ını kullandırana hapis cezası

Bankaya gidip bildirimde bulunmamış ve IBAN’ını kullandırdığı anlaşılan kişi için ya bir yıla kadar hapis cezası ya da beş bin güne kadar adli para cezası kesilecek

Yayınlanma:

|

Yazan:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kayıt dışılıkla mücadele kapsamında tüm tuşlara aynı anda basmaya başladı. Bastığı bu tuşlardan bir tanesi de kendi banka hesabını başkalarına kullandıranlarla alakalıdır.

Bakan Şimşek, kişisel hesaplara (IBAN) gelen paraların nereden ve niçin geldiğinin sorgulanma süreci için vergi idaresine talimat verdi. Ve böylece bir tür kazıma yöntemiyle vergi idaresi kayıp ve kaçakla mücadele etmek adına binlerce hesabı takibe aldı.

Ne oluyor?

Vergi idaresi, şu aralar mal ve/veya hizmet satışı yapan kişilerin/şirketlerin, bu satış dolayısıyla alması gereken parayı kredi kartı ya da nakit olarak al(a)madığı durumlarda ilgisiz kişilerin banka hesaplarına transfer yoluyla gönderilmesi sonucu ortaya çıkan kaybı sorgulamakta. Örneğin bir tüccar, bir malı ya da hizmeti birine satarken ürünün parasını ya nakit ya da kredi kartıyla alabilmektedir. Bunun karşılığında da tüccar, yasaların izin verdiği hadler ve koşullar doğrultusunda ya fiş ya da fatura düzenlemek zorundadır.

Buraya kadar bir sorun yok ancak satıcı bazen sattığı ürünü kredi kartı komisyonundan ve dolayısıyla da gelir/kurumlar vergisi ile KDV’den kaçmak için alıcıdan, verdiği bir IBAN numarasına parayı göndermesini istemektedir. Böylece mal/hizmet satışı görüntüde olmamış sayılacak ve vergi de ödenmemiş olacaktır.

Paranın geldiği IBAN ise ya o işletmede çalışan birine ya işletme sahibinin çocuğu, eşi gibi yakınlarından birine ya da güvendiği başka birine ait olabilmektedir. Hatta işletme sahibiyle hiçbir akrabalık bağı olmayan başka birine de ait olabilmektedir.

Tam da bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu şekilde para gelen IBAN sahiplerini incelemeye başladı. Bu IBAN denetim işlemi, Vergi Dairesi Başkanlıklarının olduğu yerde vergi dairesi başkanlığı ­-29 ilde vergi dairesi başkanlığı bulunmaktadır- olmayan yerlerde ise defterdarlıklar vasıtasıyla yapılacak.

Malı/hizmeti satan için idari para cezası var

Malı ve/veya hizmeti satan kişilerden öncelikle alınmayan ­kurumlar, gelir, KDV gibi vergiler alınacak. Akabinde alınmayan bu vergilerin bir (1) katı kadar da vergi ziyaı cezası ile düzenlenmeyen faturalar için düzenlenmesi gereken fatura tutarının yüzde 10’u kadar da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kesilecek bu yüzde 10’luk tutar 2024 yılı için 3 bin 400 TL’yi geçmiyorsa 3 bin 400 TL, şayet üstünde ise o tutar kesilecek. Örneğin, bu şekilde satılan ancak faturası kesilmeyen ürünün fiyat 25 bin TL ise bunun yüzde 10’u 2 bin 500 TL olacak ama 2024 yılı için asgari 3 bin 400 TL’yi geçmediği için 3 bin 400 TL kesilecek. Ya da satılan ürünün fiyatı 60 bin TL ise 60 bin TL’nin yüzde 10’u 6 bin TL’dir ve bu tutar da asgari ceza tutarı olan 3 bin 400 TL’nin üstünde olacağından bu işlem için 6 bin TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu şekilde kesilecek özel usulsüzlük cezası da 2024 yılı için en fazla 1 milyon 700 bin TL olacaktır. Ayrıca alınmayan vergiler üzerinden her ay için aylık yüzde 3,5 gecikme faizi de alınacak

IBAN’ını kullandıran için idari para cezası var

IBAN’ını kullandıran için ise daha vahim bir durum var; hem vergi ve idari para cezası hem de hapis cezası. Daha vahim olan ise basında dolaşan haberlere göre IBAN’ını kiralayan binlerce kişinin olmasıdır.

Zaten hiç kimse de IBAN’ını bir karşılık olmadan “tanımadığı” birine kiralamayacağına göre IBAN sahiplerinin komisyon aldığı varsayılacak ve aldığı varsayılan ya da gerçekte aldığı komisyon dolayısıyla gelir ve katma değer vergisi ile idari para cezaların yanı sıra gecikme faizi de istenecek.

Aldığı komisyon tutarının ne kadar olduğu belli olmadığı için Danıştay ve vergi idaresi nezdinde genel olarak en az yüzde 2 olarak uygulanmaktadır. Yani IBAN’ını kiraladığı varsayılan kişinin hesabında -normalin dışında- 20 milyon TL’lik bir işlem hacmi varsa bunun en az yüzde 2’si kadar (en az 400 bin TL) komisyon aldığı varsayılıp bu tutar üzerinden ödemesi gereken vergiler ile cezalar kesilecektir.

IBAN’ını kullandıran için hapis cezası da var

IBAN’ını kullandıranların akıbetini öğrenmek için önce 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’sonra da Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’e bakmak lazım.

Buna göre 5549 sayılı Kanun’un 15’inci maddesine göre IBAN’ını başkasına kullandıracak kişinin bunu gidip yükümlüye bildirmesi gerekiyor. Kanun’da geçen yükümlü kavramından bankacılık, sigortacılık, bireysel emeklilik, sermaye piyasaları, ödünç para verme ve diğer finansal hizmetler ile posta ve taşımacılık, talih ve bahis oyunları alanında faaliyet gösterenler; döviz, taşınmaz, değerli taş ve maden, mücevher, nakil vasıtası, iş makinesi, tarihi eser, sanat eseri ve antika ticareti ile iştigal edenler veya bu faaliyetlere aracılık edenler ile noterler, spor kulüpleri ve Cumhurbaşkanınca belirlenen diğer alanlarda faaliyet gösterenler anlaşılmalıdır.

Süreç şöyle işleyecek

Bu inceleme/kazıma işlemi genel olarak vergi dairesi nezdinde işleyecek. Ancak konuya vergi müfettişleri de dahil edilip incelemenin boyutu genişletilecek. Bu arada vergi dairesi müdürlerinin de inceleme yetkisi olduğundan inceleme açısından hukuken bir sorun bulunmamaktadır.

İncelemeye yetkili kişi yani vergi dairesi müdürü ya da vergi müfettişi, IBAN’ını başkasına kullandırtan kişiyi tespit edip incelemeye alacak ardından düzenlediği vergi suçu raporuyla önce savcılığa sonra da MASAK’a bilgi verecek.

Savcılık ise gelen bu raporu baz alarak iddianameyi oluşturacak. Bu kişilerin suçlanacağı madde ise 5549 sayılı Kanun’un 15’inci maddesidir. Bu maddeye göre yükümlüler nezdinde veya aracılığıyla yapılacak kimlik tespitini gerektiren işlemlerde, kendi adına ve fakat başkası hesabına hareket eden kimse, bu işlemleri yapmadan önce kimin hesabına hareket ettiğini yükümlülere yazılı olarak bildirmediği takdirde altı aydan bir yıla kadar hapis veya beş bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.

Bu maddenin gerekçesinde ise işlemin esas sahibinin kimliğinin gizli tutulmasının önlenmesi amaçlanmıştır cümlesi bulunmaktadır. Ve böylece IBAN’ını kullandıran kişi, bankaya (yükümlüye) gidip kim için kullandırdığını yazıyla bildirirse bu bildirim sonucunda bu madde uyarınca ceza işlemi uygulanmayacaktır. Ama hesaptaki para hareketinden sonra bildirmenin pek bir önemi maalesef bulunmamaktadır.

Özetle bankaya gidip bildirimde bulunmamış ve IBAN’ını kullandırdığı anlaşılan kişi için ya bir yıla kadar hapis cezası ya da beş bin güne kadar adli para cezası kesilecek.

Ayrıca IBAN’ı kullanan iş yeri sahibi de (tüccar vs) TCK madde 38 uyarınca bu suçu azmettiren olarak işlenen suçun cezası ile cezalandırılacaktır.

Verilecek adlî para cezasının miktarı, bir (1) gün karşılığı olarak en az 20 ve en fazla 100 Türk Lirasıdır.

Nihayet; hapis cezasının süresi 1 yılın altında olduğu için burada CMK madde 171 uyarınca kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilebilecektir. Yine söz konusu ceza TCK madde 50 kapsamında seçenek yaptırımlara çevrilebilecek, TCK madde 51 kapsamında ertelenebilecek ve yine sanık hakkında CMK madde 231/5 uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecektir.

Murat BATI-T24

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

DENİZBANK’TA İKİNCİ ERZAN VAKASI: YER ANTALYA!

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ndeki Denizbank Manavgat Side Ticari Şube Müdürü R.E.B. ve yardımcısı U.E. bir otelin hesabını boşaltarak bahis sitelerinde oynamışlar. Sorgulanan banka personelinden ikisi tutuklanırken, rakamın da en az 3 milyon Euro ( 205 milyon TL) olduğu ileri sürülüyor. Şube müdürü R.E.B., müdür yardımcısı U.E., 2 banka personeli ve U.E.’nin tanıdığı 4 kişi olmak üzere 8 şüpheli tutuklandı.

Yayınlanma:

|

2023’de Türkiye’de gündem S. Erzan olmuştu. Denizbank Levent  Büyükdere Caddesi Şube Müdürü olan Erzan, hayali fon bir fon yaratarak futbolcu ve iş insanlarını dolandırmasının ortaya çıkması ile tutuklanmış, zimmet suçundan yargılanmaya başlamıştı. Mahkemenin Banka üst yöneticilerini de duruşmaya çağırırken duruşma devam etmekte. Erzan’ın bu yönetemle 55 milyon 633 bin 222 Dolar topladığı iddia edilmişti.

Genel müdürlük uzmanları tarafından yapılan incelemeler sırasında Side Şube Müdür Yardımcısı U.E.’nin bankadaki hesabında olağan dışı hareketlilik tespit edilmesi üzerine müfettiş görevlendirildi. Banka müfettişleri Nisan ayı başında şubeye gelerek soruşturma gerçekleştirdi. Müfettişlerin yaptığı inceleme ve soruşturma sonucunda U.E.’nin 2021 yılından Nisan 2024’e kadar müşterilerin hesaplarından parça parça toplam 205 milyon lirayı çok tanıdığı kişilere aktardığı tespit edildi. Bu kişilerin daha sonra bu paraları U.E.’nin hesabına gönderdiği belirlendi.

 

DENİZBANK SİDE TİCARİ ŞUBE MÜDÜRÜ TUTUKLANDI

Türkiye’de aylarca konuşulan bu olay daha unutulmadan bir skandal da Denizbank’ın Antalya‘nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Side Ticari Şube‘de yaşandı. Ramazan Bayramı öncesi ortaya çıkan olayda Denizbank Side Ticari Şube Müdürü R.E.B. ve yardımcısı U.E.’nin mudileri olan ünlü oteller grubunun hesabını boşalttığı belirlendi. Yapılan inceleme sonrası konu adli makamlara taşındı.

KRİPTO PARA BORSASINDA KAYBETMİŞ

Bankanın, çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir savcı görevlendirilerek soruşturma başlatıldı. İlçe Jandarma Komutanlığı JASAT Timi ekibi tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bankanın şube müdürü R.E.B., müdür yardımcısı U.E. ile 2 banka personeli ile U.E.’nin yakın arkadaşı 4 şüpheli 6 Nisan cumartesi günü gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden müdür yardımcısı U.E., verdiği ifadede, 2021 yılından bu tarafa müşterilerin hesabından fark edilmeyecek şekilde paraları alıp arkadaşlarına gönderdiğini, daha sonra bu paraların kendi hesabına geri geldiğini, toplanan paraları yurtdışında sanal bahis sitelerinde ve kripto para borsalarında kaybettiğini söylediği belirtildi.

Jandarmada işlemleri tamamlanan şüpheliler 8 Nisan pazartesi günü adliyeye sevk edildi. Savcı tarafından ifadesi alınan R.E.B. ve U.E. ile diğer 6 kişi çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimi tarafından tutuklandı.

MÜŞTERİ HESAPLARINI BOŞALTMIŞLAR

İddiaya göre ikilinin fon yoluyla değil, hesabın içerisini boşalttığı öğrenildi. Buradan alınan para ile yurt dışı bahis sitelerinde yüksek miktarda kumar oynandığı, zaman içersinde hesaptaki açığın büyüdüğü ve otel sahipleri tarafından durumun tespit edildiği iddia edildi.

 

İDDİALAR KARŞISINDA BANKA SESSİZ

Seçil ERZAN olayında olduğu gibi bankanın bu olayda da sessiz kaldığı görüldü. Bankanın haberin yayılması üzerine önümüzdeki günlerde kapsamlı bir açıklama yapması beklenirken; banka şube yönetici seçiminde gerekli özeni gösterip göstermediği de sorgulanır hale gelirken BDDK’nın bankayı bu yönde uyarması da gündeme geldi.

Kaynak: DHA/akdenizpazarı/antalyaningündemi

**********************************

DENİZBANK DENİZ ERZAN AÇIKLAMASI ŞİFRELERİ VE GRİ ALANLAR

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

VakıfBank’tan uluslararası piyasalarda 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracı

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Söz konusu işlem, VakıfBank tarihindeki uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olma özelliğini taşımaktadır” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, VakıfBank, 550 milyon dolar tutarında, vadesiz ve 5. yıldan sonra erken itfa opsiyonuna sahip, tamamı yurt dışı yerleşik kurumsal yatırımcılar tarafından satın alınan Basel III uyumlu ilave ana sermaye ihracı gerçekleştirdi.

Açıklamada, bankanın başarıyla tamamladığı ilave ana sermaye ihracıyla, yılbaşından itibaren uluslararası piyasalardan Türkiye’ye toplam 2,5 milyar dolar kaynak getirdiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, son ana sermaye ihracıyla bu alandaki öncü konumlarını koruduklarını belirterek, ‘Söz konusu işlem, VakıfBank tarihindeki uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca, Türkiye’deki kamu bankaları arasında da piyasa işlemi olarak gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olduğunun altını çizmek isterim.’ ifadelerini kullandı.

İşleme, İngiltere, Kıta Avrupası, Orta Doğu, Asya ve Amerika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden yoğun yatırımcı talebi gelmesinin oldukça memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Üstünsalih, şunları kaydetti:

‘İşlem büyüklüğünün 3 katına ulaşan güçlü talep sayesinde, işlemin getirisi ilk fiyat beklentisinden 37,5 baz puan iyileşerek yüzde 10,125 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ve özellikle VakıfBank’a duyduğu güvenin açık bir göstergesidir.’

Üstünsalih, başarıyla tamamladıkları işlemin, yurt dışı kaynak olma özelliğinin yanı sıra ana sermayeyle toplam sermaye rasyolarına 100 baz puanlık pozitif katkı sağlamasını beklediklerini kaydederek, ‘Bu anlamda güçlenen sermaye rasyolarımızla, Türkiye’nin en büyük 2. bankası olarak her alanda verimlilik odaklı stratejilerimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bundan sonraki dönemde de uluslararası sermaye piyasalarını yakından takip ederek farklı yapılar altında yeni fonlama işlemlerine imza atmaya devam edeceğiz.’ değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.