Connect with us

BANKA ANALİZLERİ

DENİZBANK Yönetiminden Personele : 1 sana 3 bana dönemi

Bankada personel Giderlerinin % 15,50 artarken Banka Üst Yönetim giderlerinin üç katı % 45 artması tartışma konusu oldu. Büyük bankalarda en fazla 12 GMY varken, Denizbank’ta 21 adet GMY bulunuyor.

Yayınlanma:

|

2020 dokuz aylık mali verilerini açıklayan DENİZBANK’ta ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İlk dikkat çeken Bankada personel Giderlerinin % 15,50 artarken Banka Üst Yönetim giderlerinin üç katı % 45 artması tartışma konusu oldu. 2019 dokuz ayda banka Üst Yönetime 40,9 milyon TL öderken 2020 aynı dönemde 59,1milyon TL ödediği ortaya çıktı. Bu durum “banka üst yönetim personele kaşık ile kendilerine kepçe ile almış, personele 1 sana, 3 bana demiş” yorumlarına neden oldu. Diğer taraftan büyük bankalar bile en fazla 12 Genel Müdür Yardımcısı ( GMY ) ile yönetilirken Denizbank’ta bir zamanlar 24 adet GMY bu dönem sayı 21 adete inmesine rağmen diğer bankaların iki katı GMY bulunuyor. BDDK’nın bu kadar çok GMY’ye nasıl onay verdiği ise sorgulanır hale gelmiş durumda.

Bilanço büyüdü

2019 sonunda 156,4 milyar TL bilanço büyüklüğüne sahip olan DENİZBANK Toplam Varlıklarını % 27 büyüterek 2020 / 3. çeyrekte 199 milyar TL düzeyine çıkardı. Banka 34 milyar TL’lık Finansa Varlılarını da 2020 yılında 46 milyar TL düzeyine taşıdı.

Krediler büyüdü

 2019 sonunu 105,8 milyar TL Nakdi Kredi hacmi ile kapatan banka 2020 / 3. çeyreğinde % 27 büyüme performansı göstererek 132,8 milyar TL düzeyine ulaştı. Bankanın Net Kredileri ise 118,9 milyar TL düzeyinde bulunuyor. Beklenen  zarar karşılıkları ise 8,8 milyar TL’den % 56 artarak 13,8 milyar TL düzeyine çıkmış durumda. Dış Ticaret İşlemlerine önem veren  Bankanın Akreditif Kredileri de 4 milyar TL’den 5,3 milyar TL düzeyine çıktı.  

Takip Oranları arttı

Bankanın 2019 sonunda % 10,45 olan Kredi Takip oranı; kredilerde büyümenin etkisi ile % 9,32’ye düşmesine rağmen sektör ortalamasının 2 katından fazla düzeyinde seyrediyor. Bu hali ile Sorunlu Kredilerdeki artış bankanın yumuşak karnı düzeyine gelmiş durumda.

Mevduat ve özkaynaklar arttı

2019 sonunda 100 milyar TL olan Toplam Mevduat 2020 / 3. çeyrekte % 17 artarak 117,6 milyar TL düzeyine çıktı. 17,7 milyar TL’lık özkaynaklar da %26 artarak 22,3 milyar TL düzeyine geldi.

Net Ücret ve Komisyon geliri düştü

2019 / 3. çeyreğinde 2,5 milyar TL Ücret ve Komisyon geliri elde eden bankanın bilançoyu büyütmesine rağmen Ücret ve Komisyon gelirini artıramadığı 2020 / 3. çeyrekte % 16,6 küçülme ile 2,1 milyar TL düzeyine düştüğü görüldü. TCMB ve BDDK’nın 10.02.2020 tarihinde 31035 sayılı Resmi Gazete yayınlanan ve 1 Mart –    1 Nisan 2020’de yürürlüğe giren Ücret Ve Komisyonlar ile ilgili kısıtlamalardan sonra bankaların bazılarında ciddi Ücret ve Komisyonlarda düşüşler yaşanmıştı.

Karlılık arttı

2019 / 3. çeyreğinde 1 milyar TL Net kar açıklayan banka 2020 / 3. çeyreğinde Net karlılığını % 59 artırarak 1,6 milyar TL düzeyine çıkardı. 2020’de Net Karlılığın artmasında Ticari İşlemelerdeki artışın önemli katkısı olduğu görülüyor. Zira banka 2019 / 3 çeyreğinde Ticari İşlemlerden 364 milyon TL zarar ederken 2020 / 3. çeyrekte 1 milyar TL Kar yaptığı görüldü. Ticari İşlemlerdeki Türev İşlemler karlılığının 2019 aynı dönemde 341 milyon TL ilken 2020’de 1,5 milyar TL olmasının önemli katkısı olduğu görüldü.

Şube ve Personel sayısı düştü

2019 sonunu 708 şube ile kapatan bankanın şube sayısı 2020’de 707’ye düşerken 12.279 olan personel sayısı da 12.193’e geriledi.

BANKA ANALİZLERİ

Vakıf Katılım reel sektöre destek için murabaha finansmanı sağladı

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben: “2023 yılında 350 milyon dolar kaynak sağladık” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Vakıf Katılım ve Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu arasında 20 milyon dolar tutarında murabaha finansmanı anlaşması imzalandı. Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben “Bu finansman Vakıf Katılım’ın özel sektör ve KOBİ müşterilerinin ticaret finansmanı ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak için kullanılacak” dedi.

Vakıf kültüründen aldığı ilhamla büyük ve güçlü Türkiye’nin finansmanına katkı sunan Vakıf Katılım, Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu’ndan (ITFC) Türkiye’deki özel sektörü desteklemek için 20 milyon dolar finansman sağladı.

İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Grubu üyesi Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu ile Vakıf Katılım arasındaki Murabaha Finansmanı Anlaşması, Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben ve İSEDAK toplantısı için İstanbul’da bulunan ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol tarafından imzalandı. Tahsis edilen 20 milyon dolar, Vakıf Katılım’ın özel sektör ve KOBİ müşterilerinin ticaret finansmanı ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak için kullanılacak. Bu işbirliği, Vakıf Katılım’ın ITFC’nin Türkiye’deki yeni partner bankası olması açısından da önem taşıyor.

Mehmet Ali Akben: “2023 yılında yurt dışından 350 milyon dolar kaynak sağladık”

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Yabancı sermaye ilgisi ve finansmanı Türkiye’ye girişe devam ediyor. Sendikasyon ve murabaha finansmanlarındaki son dönemdeki artış da bunun en önemli göstergesi. Gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği ile 2023 yılında aldığımız 1 yıldan uzun vadeli yurt dışı kaynak 350 milyon dolara yaklaşmış bulunuyor. Bu kaynakları reel sektöre aktaracağımız için mutluyuz. Önümüzdeki dönemde ülkemize kaynak girişi artarak devam edecek. İş birliğimiz hayırlara vesile olsun” dedi.

ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol ortaklıktan duyduğu heyecanı dile getirerek şunları söyledi: “Bu anlaşmalar Türkiye’de ticaretin ve ekonomik faaliyetlerin güçlendirilmesine yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. Vakıf Katılım ile iş birliğimizin bölgedeki özel sektör ve KOBİ’ler için sürdürülebilir kalkınma ve refahın teşvik edilmesinde önemli bir rol oynayacağından eminiz. Önümüzdeki yıl da iş birliğimiz kapsamında finansman desteğimiz artarak sürecek.”

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

İMAMOĞLU’ndan Kamu Bankalarına ağır suçlama: 4,5 yıldır sıfır kredi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada Kamu Bankalarına ağır suçlama yaptı. İmamoğlu’nun açıklamasında Kamu Bankalarının İstanbul Belediyesine Kredi vermediğini ortaya çıktı.

“2 bin 500 kişilik itfaiye eri alım isteğimiz 2 buçuk senedir bakanlıkta bekliyor. Biz İSKİ’ye yönetim kurulu başkanı atayamadık. Güvenlik sorunu varsa sebebi biz değiliz. İsim ağzıma alamam.

Kamu bankalarından kredi istiyoruz. Kamu bankaları halkımıza ait. 4 buçuk senede 0 lira kredi kullandık. Bize 0 lira veren kamu bankasının bir mafya grubuna kaç lira verdiğini biliyorsunuz. 700 milyon… Bize 7 lira vermediler!”

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Yayınlanma:

|

Yazan:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etti. S&P raporunda, politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutmak konusunda ilerleme kaydettiği, Merkez Bankası’nın azalan net döviz rezervlerinin yavaşça artmaya başladığı ifade edildi.

Merkez Bankası’nın Haziran ayından beri politika faizini yüzde 31,5 artırdığı, bu durumun da yurt içi tasarruflarda dolarizasyonu azalttığı vurgulandı. S&P Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkarmıştı.

Resim

Resim

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.