Connect with us

GÜNCEL

Fitch, mali bozulmayı gerekçe göstererek ABD’nin kredi notunu indirdi

Yayınlanma:

|

Yeni güne önemli bir haber ile başlıyoruz. Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch, iki ay önce borç tavanı krizinin çözülmesine rağmen, ABD hükümetinin en yüksek kredi notunu AAA’dan AA+ seviyesine indirdi. İndirime de gerekçe olarak mali bozulmayı gösterildi. Bu hareket Beyaz Saray’dan öfkeli bir tepki alırken (keyfi olarak nitelendirildi), ABD’yi AAA olarak notlayan tek kurum Moody’s kaldı.

Özünde “kredi notu” olarak takip ettiğimiz kavram “yabancı para cinsi borçlanma notu.” Özellikle de gelişmekte olan ülkeler için kıymetl ve önemli. ABD’nin notunun kırılmasından sonra 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşunda tam kredi puanına (AAA) sahip ülke sayısı da dokuza düştü: Almanya, Avustralya, Danimarka, Hollanda, İsveç, İsviçre, Lüksemburg, Norveç, Singapur.

Hatırlanacağı üzere, Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s 2011 yılında ABD’nin en yüksek “AAA” notunu bir kademe düşürmesi ardında riskli varlıklar (hisse senetleri) gerilemiş, yatırımcılar güvenli liman olan ABD devlet tahvillerine (nispeten güvenliğine) kaçmışlardı. Bu sabah da benzer bir eğilim görüyoruz. Dün geceyi zayıf makro ekonomik verilerin gölgesinde düşüşle tamamlayan ABD borsaları, karar ardından bu sabah vadeli işlemlerde %0,5 kadar geriledi.

Asya borsalarının da güne pek de iyimser başlamadığını görüyoruz. Gösterge endeksler Tokyo ve Hong Kong borsaları %2 düştü. Güvenli liman 10 yıllık ABD tahvil getirileri hafif de olsun düne nazaran gerilerken, Bitcoin ve altının ons fiyatı düne nazaran yükselerek sırası ile 29,700 dolar ve 1,950 usd/ons  seviyesine yükseldi. Brent cinsi petrolün varil fiyatı, endüstri verilerinin geçen hafta ABD ham petrol stoklarında beklenenden çok daha dik bir düşüş göstermesinin ardından 86 dolar seviyesine dayanarak Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesinden işlem görüyor.

Küresel mali piyasalar dün günü bir miktar da olsun keyifsiz tamamlamıştı. Bunun da arka planında açıklanan verilerin büyük bir payı olduğunu düşünüyoruz. ABD’de JOLTS istihdam verisi (açık pozisyonlar) haziran ayında iki yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine gerilerken, benzer bir şekilde ABD’de imalat sanayi PMI rakamları (büyümenin öncü göstergesi) beklentileri karşılayamazken, verinin büyüme ile daralmayı ayrıştıran 50 eşik değerinin altında 9. ayı da tamamladığını not edelim.

Son günlerde egemen olan FED‘in ekonomiyi çok da daraltmadan enflasyonla mücadelesinde başarılı olduğuna yönelik inanış, dün açıklanan veriler ile gölgede kaldı. Son veriler, FED’in artık faiz artırmaması hatta durması gerektiğini açık bir şekilde gösterirken, FED’in bir sonraki olağan toplantısının Eylül ayı ortasında olduğu ve o güne kadar daha pek çok veriyi yorumlayacağımızı unutmayalım.

Doların değer kazandığı dünkü günden pariteler de nasibini aldı. Kısa pozisyona sahip olduğumuz GBPUSD cephesinde 1,2820 seviyelerindeki teknik seviye günlerdir süren tepki hareketleri ardından nihayet aşağı yönlü geçilirken, yarın İngiltere Merkez Bankası’nın olağan faiz toplantısını takip edeceğiz. Vadeli işlemler 25 baz puan artışa %65 ; 50 baz puan artışa ise %35 ihtimal tanıyor.

Türkiye cephesinde ise son dönemde cereyan eden önemli gelişmelerin, TL ve TL cinsi varlıkları da etkilediğini not edelim. Dolar bazında Borsa İstanbul ana endeksi 22 Haziran tarihinde TCMB’nin faiz artırımına yeniden soyunması ardından %30’a yakın değer kazandı. Her ne kadar dün yükseliş duraklamış olsa da, ya da dolar bazlı endeksin de aşırı alım bölgesine geldiğini görsek de, TL bazında iyimserlik hâlen daha korunabilir. Başarılı geçen TCMB Enflasyon raporu, başkan yardımcılığı görevine yapılan atamalar para politikasında fabrika ayarlarına geri dönüldüğü şeklinde yorumlanırken, dış politikada yeninde kulvar değiştiren Türkiye’nin komşular ile yeniden ‘sıfır problem’ stratejisine geçmesi ve Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turunun beraberinde getirdiği pek çok yatırım olasılığı, Türkiye’nin risk primini de azalttı. CDS risk primi 400 baz puan seviyesinin altında kalmaya devam ederken, gelişmelerin bir tek döviz piyasasına olumlu bir katkısı olmadığını ve kurun kamunun da desteği ile psikolojik 27 seviyesinin hemen altında işlem gördüğünü not edelim.

Dün İstanbul Sanayi Odası (ISO) tarafından açıklanan Temmuz ayı imalat sanayi PMI 49,9 değerini alarak bu yılın en düşük seviyesine gerilerken, 6 aylık genişleme dönemi de geride kalmış oldu. TCMB ve BDDK’nın son dönemlerde uygulamaya aldığı ekonomiyi soğutmaya yönelik tedbirler ile uyumlu bir veri gördük. Öte yandan, BloombergHT’nin tüketici güven endeksi de benzer bir şekilde Temmuz ayında bir önceki aya göre %18’lik keskin bir daralma kaydetti. Verinin alt kalemlerinde, tüketicinin hem mevcut durum algısında, hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme izlendi. Döviz kurları ve buna bağlı enflasyonda izlenen hızlı yükseliş eğilimini Tüketici Güveninde yaşanan gerilemenin en temel nedeni olarak görüyoruz. Unutmamak gerekiyor ki, otoritelerin son günlerde attığı adımlar ve krediye erişimin azalması bu tabloyu daha da kötüleştirecektir (bu olasılığı seçim öncesinde pek çok kez dile getirmiştik (halk dili ile acı reçete)).

Gelelim dün günün en önemli gelişmesine. İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul için Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, geçinme endeksi (TÜİK karşılığı TÜFE) beklentilere paralel vergi artışlarının da gölgesinde aylık %9,8 artış kaydederken, yıllık gerçekleşmeyi %63,8 seviyesine taşıdı. Temmuz ayı verisi, Ekim 2022’den bu yana devam eden düşüş eğiliminin de sonuna gelindiğini gösterdi. Böylelikle yıllık enflasyonda bir süredir yaşanan düşüş sona erdi ve yön yeniden yukarı döndü. Her ne kadar TÜİK ile İTO arasında korelasyon TÜİK verilerinin son zamanlarda kredibilite kaybı yaşaması ile koparken, yine de perşembe günü açıklanacak resmî enflasyonun yukarı yönde sürpriz yapma ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

İKTİSATBANK

Okumaya devam et

GÜNCEL

Tek Seferlik Ödeme ile İçerik Platformu: KiVVON İlk Adımı Atıyor

Son yıllarda geleneksel yayıncılığın dönüşümüne tanık oluyoruz. Sosyal medya platformları yükselişteyken tüketiciler, içerik tüketme alışkanlıklarını değiştiriyorlar. Bu değişime yanıt olarak, Türk kökenli Alman girişimci Coşkun Tuna tarafından kurulan KiVVON, Almanya’da yepyeni bir içerik platformu sunuyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Tüketici eğilimindeki değişikliği ortaya koyan anket

Almanya’da yapılan güncel bir anket, tüketicilerin %74’ünün içerikleri okuduktan hemen sonra aboneliklerini iptal ettiğini gösteriyor. Bu, mevcut ödeme modellerine karşı bir hayal kırıklığının açık bir işareti. Yine aynı anket sonuçları, tüketicilerin tek seferlik ödemeyi daha cazip bulmasında abonelik bağımlılıklarından ve tuzaklarından kaçınma eğilimin yattığını ortaya koyuyor. KiVVON da bu duruma basit ve adil bir çözüm sunarak tek seferlik ödeme yöntemini getiriyor. Siz de bu konudaki düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, aşağıdaki bağlantı ile anketin Türkçe versiyonuna katılarak görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

İçerik Üreticileri için Yepyeni Kazanç Fırsatı

Bu strateji, kullanıcıların uzun vadeli taahhütler olmadan kaliteli içerik üreticiliği için ödeme yapmalarını sağlıyor. Platform, net gelirlerinin %80’ini doğrudan içerik üreticilerine dağıtarak, geleneksel reklam gelirlerinin ötesinde yepyeni kazanç fırsatları sunuyor. Bu sayede içerik üreticileri, emeklerinin karşılığını daha adil bir şekilde alabiliyorlar.

İçerik Üreticiliğinin Geleceğini Yeniden Şekillendirme

KiVVON, videolardan podcast’lere ve metinlere kadar çeşitli formatlarda içerikler sunuyor. Kısa ön gösterimlerle merak uyandıran platform, kullanıcıların içeriğin tamamına tek seferlik ödemeyle erişmesine olanak tanıyor. Düzenli kullanıcılar için tek tıkla erişim sağlayan bir cüzdan sistemi de bulunuyor.

Bir Topluluk Oluşturma Hayalimiz Var

“KiVVON’daki misyonumuz, nefret söyleminden ve sahte haberlerden arındırılmış kaliteli içerik üreticiliğini teşvik etmek. Sadece bir platform değil, büyük medya kuruluşlarından bağımsız gazetecilere kadar herkesin hikâyesini anlatabileceği bir topluluk oluşturmayı amaçlıyoruz,” diyor Coşkun Tuna. İçerik üreticilerinin ve tüketicilerin ihtiyaçlarına güçlü bir şekilde odaklanmak, KiVVON’un sadece mevcut medya zorluklarına bir yanıt olmadığını, aynı zamanda gazetecilik ve içerik üreticiliği için sürdürülebilir bir gelecek sunduğunu gösteriyor.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Alternatif Bank’ın ilk çeyrek konsolide net karı 553 milyon lira oldu

Yayınlanma:

|

Yazan:

Alternatif Bank’ın yılın ilk çeyreği itibarıyla konsolide net karı, 553 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Alternatif Bank’ın 2024’ün ilk çeyreğindeki konsolide rakamlarına göre toplam aktif büyüklüğü, 71 milyar lira seviyesinde tespit edildi.

Bankanın bu dönem nakdi (finansal kiralama alacakları dahil) ve gayri nakdi kredilerle ülke ekonomisine sağladığı destek ise 66 milyar lira oldu. Öz kaynaklarını 6,8 milyar lira seviyesine yükselten bankanın bu dönem sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 27,2 oldu.

Yılın ilk çeyreğinde gösterdiği performansla birlikte, bankanın konsolide net dönem karı ise 553 milyon lira oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Alternatif Bank Genel Müdür Ozan Kırmızı, küresel ekonomiyi etkileyen önemli gelişmelerin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde, paydaşlarına ve ülke ekonomisine karşı sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirtti.

Bankanın elde ettiği başarılı sonuçlarda bireysel ve dijitalleşme alanındaki yoğun eforunun da önemli olduğunu aktaran Kırmızı, ‘Hedeflerimize emin adımlarla ilerlemeye devam ettik, yılın ilk üç ayında yüksek aktif kalitemizi koruyarak etkin bir bilanço yönetimi gerçekleştirdik. Alternatif Bank olarak dijital ve bireysel bankacılıkta güçlü bir büyümeyle müşteri tabanımızı genişletmeye devam ediyoruz. Bu anlamda önemli gördüğümüz kilometre taşlarımızdan birini daha hayata geçirerek yakın zamanda yenilenen mobil uygulamamızı müşterilerimizin kullanımına sunduk.’ ifadelerini kullandı.

Rekabette öne çıkmalarını sağlayan en önemli noktalardan birinin yenilenen mobil uygulamaları olduğuna işaret eden Kırmızı, müşterilerinin ihtiyaç duydukları anda kendilerine özel atanmış bankacılarıyla birebir iletişime geçme imkanı sunduklarını aktardı.

Kırmızı, hayata geçirdikleri çalışmalarla bankanın bireysel ve dijital bankacılık alanındaki iddiasını ortaya koyduklarını kaydederek, üstün müşteri deneyimi hedefleri doğrultusunda, dijital kanallardan sundukları kolaylık, hız ve hizmet çeşitliliği gibi faydalarla, müşterilerinin hayatlarına değer katmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Beş yıldır ‘Engelsiz Bankacılık’ çalışmaları yürüttükleri bilgisini paylaşan Kırmızı, bankacılık hizmetlerini herkesin erişebileceği şekilde tasarlamanın ve sunmanın önemine inanarak, ‘Yardım Temelli Değil Hak Temelli’ bir yaklaşımla faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti.

Kırmızı, bu kapsamdaki en yeni çalışmalarından birisinin Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) işbirliğinde gerçekleştirdikleri Engelsiz Bankacılık Araştırması olduğuna değinerek şunlara dikkati çekti:

‘Araştırmayla 2019’dan bu yana gerçekleştirdiğimiz çalışmaların erişilebilirlik ve engelleri kaldırmak noktasında, paydaşlarımız ve kamuoyu nezdinde nasıl bir etki ve farkındalık yarattığını ölçümledik. Araştırma, bankamızın yaratmak istediği değişim ve etki hedefine ulaşma konusunda doğru adımlarla ilerlediğini objektif bir şekilde gösterdi. 6 ay süren çalışmayla elde ettiğimiz kapsamlı ölçümleme ve bulgular bundan sonraki süreçte çalışmalarımızı şekillendirecek. Engelsiz Bankacılığı çalışan ve müşteri deneyiminde mükemmeliyet arayışımızın bir tamamlayıcısı ve marka kimliğimizin bir parçası olarak görerek bu alandaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.’

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Karşılıksız çek adedi yüzde 143 arttı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Takasbank Çek Takas Sistemine ibraz edilip karşılıksız kalan çek adedi 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) EVDS sisteminde yayımlanan Takasbank verilerine göre, bir önceki ay karşılıksız çek adedi 8 bin 270 adet seviyesinde bulunurken, nisan ayında bu rakam yüzde 143 artarak 20 bin 98 adede yükseldi. Karşılıksız çek tutarı bir önceki aydaki 5,13 milyar TL’den 11,26 milyar TL’ye çıktı.

Toplam ibraz edilen çek adedi bir önceki aydaki 654 bin 631 adetten 1 milyon 429 bin 514 adede, tutarı ise 284,5 milyar TL’den 506,6 milyar TL’ye yükseldi.

Mahsuplaşmaya tabi çek adedi 632 bin 788 adetten 1 milyon 382 bin 601 adede, tutarı 266,9 milyar TL’den 472,6 milyar TL’ye çıktı.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.