Connect with us

BANKA HABERLERİ

İktisatbank Analiz : Off-shore TL faiz gevşiyor; kur üzerinde baskı artıyor

Yayınlanma:

|

  • Türk mali piyasaları geride bıraktığımız haftayı hatırı sayılır bir oranda olumsuz ayrışarak tamamladı. TCMB Başkanı Sn. Ağbal’ın görevinden alınması sonrası Türk Lirası 1 haftalık zaman diliminde adeta eridi.
  • Olumsuz hava, haliyle sadece kur cephesi ile sınırlı kalmadı. Türkiye’nin yabancı indinde risk algısını yansıtan 5 yıl vadeli CDS primi %50 civarında yükselerek 460 baz puana geldi. Riskin artması, haliyle TL tahvil ve yabancı para Eurobondların fiyatlarının düşürerek getirilerini de artırdı. Yabancıların pozisyonlanmasının yoğun olduğu Borsa İstanbul Bankacılık endeksinde düşüş 1 haftada %18 oldu.
  • Cuma günü de, geçen hafta sonundan kalan tecrübe ile, olası bir Kabine revizyonu ihtimali öncesinde, hafta sonu riski almak istemeyen yatırımcıların bu yönde bir strateji belirlemesiyle, hafta ortası psikolojik 8 seviyesinin altında kalan USDTRY kuru, haftayı 8,08 seviyesinde tamamladı.
  • Yabancı yatırımcının, TL varlıklardan çıkarak hızlıca dövize dönme isteği, borsada pek çok tahtanın kilitlenmesi ile TL kıtlığı yaratınca, yurtdışında kısa vadeli TL faizler %1,400 gibi inanılmaz seviyelere yükselmişti. Faizin yüksek seyrinin hafta ortasına kadar hüküm sürmesi ve sonrasında ise normalleşmesi, kur üzerinde yeniden baskı kurdu.
  • Neresinden bakarsak bakalım, oldukça zor bir haftayı geride bıraktık. Türk finansal varlıklarında yaşanan tahribat, bir miktar da olsa bulaşıcılık etkisi yaratarak gelişmekte olan ülke para birimlerini ve haliyle Türkiye’de varlığı veya iştiraki olan şirketlerin de hisse senetlerini olumsuz etkiledi.
  • Dikkatler olası bir Kabine revizyonuna çevrilmiş olsa da, henüz o cenahtan da ses seda çıkmış değil. Piyasaların merak ettiği, ekonomi yönetiminin kim veya kimlere emanet edildiği üzerine odaklanıyor.
  • Geride bıraktığımız hafta ister istemez Türkiye’yi fazlasıyla konuştuk ve küresel mali piyasaları biraz ihmal ettik. Biden’ın ekonomi takımının 3 trilyon dolarlık altyapı, temiz enerji ve eğitim üzerine yeni bir paket çalışması, bir süredir korunan büyüme ve enflasyon hikayesinin yeniden alevlenmesine neden oldu. Büyüme teması hisse senetlerine yararken, tahviller ise satış baskısına maruz kalıyor.
  • Bu bağlamda, bir tarafta paranın faizinin artması (10 yıl vadeli ABD tahvilleri yeniden %1,66 seviyesine yükseldi), diğer tarafta ise Avrupa’ya nazaran ABD’nin kovid krizinin getirdiği buhrandan daha hızlı çıkacağına yönelik inanışlar, ABD dolarının küresel bazda değer kazanmasına neden oluyor. Doların ticaret partnerlerine göre değerini gösteren DXY (sepet kur) 3,5 ayın zirvesine yükselmesi ile EURUSD paritesi 1,17’li seviyelere kadar geriledi. Teknik olarak 1,16 seviyelerinin dipleri pek de uzak gözükmüyor (bakınız grafik).
  • İçeride gündem Kabine revizyonuna endekslenmiş görünüyor. Haliyle, haberin gecikmesi ve artan belirsizlik, TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde baskı kuruyor. USDTRY kurunda, Londra’da oluşan (off-shore) TL faizin %1,400’lü seviyelerden (kıtlığın bitmesi ile) normal bir hal almasına paralel, TL üzerinde baskı yeniden artabilir. Olumsuz bir durumda, yukarıda tüm zamanların zirvesi olan 8,5 yeniden test edilebilir. Öte yandan, 8,05 seviyesinin altına doğru bir hareket, tansiyonun gerilemeye yüz tuttuğu yönünde algılanacaktır (bakınız grafik).
  • Tüm dünyada olduğu üzere, Türkiye’de yeni vaka sayılarında artış gözle görülür bir hal aldı. Sağlık tarafından bakınca, 30binli seviyelere yükselen ve 3. dalgayı çağıran vaka sayılarına paralel izolasyon tedbirleri gerekirken, ekonominin sıkıntılı bir süreçten geçmesi buna müsaade etmiyor. Bugün 15:30’da başlayacak Kabine toplantısı bu bağlamada önemli olabilir.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya borsalarında güzel bir başlangıç görüyoruz. Süveyş kanalını tıkayan ve karaya oturan 400 metre büyüklüğündeki dev kuru yük gemisi kurtarıldı. Geminin hareket ettirilmesine paralel bu sabah %1 gerileyen Brent petrol, haftayı 63 dolar seviyesinden karşılarken, gösterge endeks Tokyo borsası %1,2 yukarıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise %0,5 civarında düşüşler görüyoruz.
  • En güzel haber ise, 1,8 milyar dolar ile Zynga tarafından satın alınan Peak Games dijital oyun şirketi ardından Getir, 2,6 milyar dolarlık değerleme ile Türkiye’nin ikinci unicorn’u oldu. 300 milyon dolar yatırım alan şirket, Londra açılımı ardından Paris, Berlin ve Amsterdam için çalışmalara başladı.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri görünmüyor.
  • USD/TRL Geçen hafta sonu yaşanan gelişmelerin ardından tuhaf bir görüntü arz eden USDTRY kuru, kısa vadeli bir bakış açısı ile yükselen bir trend çizgisi oluşturmaya başladı. Yeşil çizginin, her 4 saate bir eklenen yeni bir mum ile ilerleyeceğini de düşünerek, ilk etapta 8,05 seviyesine dikkat edelim. Yeşil çizginin altına geçip 4 saatlik de kapanış yapması, aşağı yönlü hareketi teyit edebilir. Aksi durumda, yukarısı açık görünüyor.
  • EUR/USD paritesi, dolar güçlenmesi ile 1,1760 seviyesindeki %50 düzeltme seviyesine kadar geriledi. Teknik manada, 1,1165 – 1,2350 hareketinin %61,8 ve en önemli geri çekilmesi 1,1620 seviyesinden bulunuyor. 1,1760 aşağı geçilire, 1,1620 hedeflenebilir. Bizler de 1,1760 seviyesini takip edip, kısa pozisyon fırsatı kollayacağız.
  • İKTİSATBANK

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Fitch’ten Türk bankaları için ‘Kredi Kart risk’ uyarısı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Fitch Ratings, kredi koşullarının daha da sıkılaşması veya ekonomik büyümenin yavaşlaması halinde Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerinde son dönemde görülen hızlı artış nedeniyle risklerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Bireysel kredi kartı kredilerinin 2023 yılında yüzde 162 oranında büyüyerek enflasyonun (2023 sonu: yüzde 65) ve nominal kredi büyümesinin (sektör ortalaması: yüzde 53) çok üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Fitch, “Hızlı büyüme 1Ç24’te de devam etti (yüzde 19). Bireysel kredi kartları, 2022 sonunda yüzde 6,0 ve 2021 sonunda yüzde 4,3 olan bankacılık sektörü canlı kredilerinin 2023 sonunda yüzde 10,1’ini oluştururken, takipteki kredilerin yalnızca yüzde 8,1’ini oluşturdu. Hanehalkı, enflasyonist ortamda alışverişlerini öne çekmek ve taksitle ödeme yaparak satın alma maliyetlerini birkaç aya yaymak için kredi kartı kullanımını önemli ölçüde artırttı” dedi.

Fitch, “Özel bankalar, kamu bankalarına kıyasla kredi kartlarına çok daha fazla maruz kalmaktadır ve bu durum büyük ölçüde kamu bankalarının hükümetin önceliklerine stratejik olarak odaklanmasını yansıtmaktadır. Özel bankaların kredi kartı riski 2023 sonunda toplam kredilerinin yüzde 19,2’sini oluştururken, kamu bankalarının kredi kartı riski sadece yüzde 4,9’dur. Ancak kredi kartı ürünlerindeki geniş marjlar, risk maliyetindeki artışa karşı bir miktar tampon sağlamaktadır” dedi.

Fitch, “Kredi kartları ve toplam bireysel krediler için TGA oranlarının önümüzdeki iki veya üç yıl içinde on yıllık ortalamalara paralel olarak yüzde 3’ün üzerine çıkmasını bekliyoruz. Ancak, para politikasının daha da sıkılaştırılması, ekonomik yavaşlama veya artan işsizlik, TGA oranlarını bu seviyelerin ötesine taşıyabilir” değerlendirmesini de yaptı.

Erol TAŞDELEN yazdı: VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA ÇIRPINIYOR, BORÇ STRESİ BİRİKİYOR!

VATANDAŞIN BANKA BORCU 3 TRİLYON LİRAYI AŞTI

 

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Akbank, sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini rekor taleple yeniledi

Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, “Küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye ve Akbank’a olan güvenin devam ettiğini gösteren bir sendikasyon işlemine imza attık.” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, sürdürülebilir finansman çerçevesinde yenilediği sendikasyon kredisine uluslararası piyasalardan rekor düzeyde talep geldiğini açıkladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank, yenilediği sendikasyon kredisiyle Türk ekonomisine 600 milyon dolar destek sağladı.

367 gün vadeli sendikasyon kredisinin maliyeti SOFR+ yüzde 2,50 ve Euribor+ yüzde 2,25 olarak gerçekleşti. Bankanın sürdürülebilirlik temalı işlemine, 16 yeni bankanın katılımıyla toplam 20 ülkeden 45 banka katıldı.

Sendikasyon kredisi, Türk bankacılık sektöründe önemli bir değişime katkı sağlayarak, Akbank’ın Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi kapsamında kullandırılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, ‘Küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye ve Akbank’a olan güvenin devam ettiğini gösteren bir sendikasyon işlemine imza attık. Sendikasyon kredimizi 600 milyon dolar karşılığı tutarla ve yüzde 120 oranında yeniledik. İşlemimize katılan ve destek veren tüm yatırımcılara ve muhabir bankalara teşekkür ederiz.’ değerlendirmesinde bulundu.

Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu ise bankanın sendikasyon işlemlerinde sürdürülebilirlik kriterlerini yüksek seviyede tuttuğuna dikkati çekerek, ‘Her yeni sendikasyon kredimizin temasını sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda daha da kapsamlı hale getiriyoruz. Yeni işlemimizin kullandırım şartlarını da Sürdürülebilir Finansman Çerçevemizle uyumlu hale getirerek, bankamızın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması yönünde önemli bir adım daha attık. Ekim 2023 kredimize göre 100 baz puan maliyet indirimi ve yüzde 160’ın üzerinde talebe rağmen 600 milyon dolar karşılığı sınırlı tutarda kullandığımız sendikasyon kredimize gösterilen ilgi ve katılım oranı, Akbank’ın uluslararası borçlanma piyasalarındaki öncü kurum olduğunu teyit ediyor. Bu alanda sektörümüze öncülük eden çalışmalarımıza devam edeceğiz.’ ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

ABD’de bir türlü soğumayan ekonomi ve belirsizliğini koruyan faiz indirim beklentisi

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • FED başkanı Powell, dün yaptığı konuşmada, faiz oranlarının ne zaman düşürülebileceği konusunda herhangi bir yönlendirme sağlamaktan kaçınırken,  bunun yerine para politikasının daha uzun süre sıkı olması gerektiğini belirtti. Son dönemde ABD ekonomisinin güçlü olduğuna işaret eden makro ekonomik verilere hafta başı perakende satışlar verisinin de dâhil olması sonrasında gösterge 10 yıllık tahvil getirisi %4,7 seviyesine dayanarak son 5 ayın zirvesine yükseldi.
  • FED’in 2022 yılının başında başladığı faiz artırım döngüsü ile politika faizini %0-0,25 seviyesinden %5,25-5,50 seviyesine getirmesine rağmen ABD ekonomisi bir türlü soğumaması üzerinde düşünülmeye değer bir unsur olarak ön plana çıkarken, yükselen tahvil faizlerinin yan etkilerinin de tamamen göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Pek de uzaklara gitmeye gerek yok, neredeyse 1 sene önce, ABD’de, piyasa faiz oranlarının yükselmesi karşısında likidite sıkıntısına düşen ve zararına tahvil satmak zorunda kalan 3 bankanın başarısız olduğunu ve battığını unutmamak gerekiyor!
  • Bu nedenle, FED’in faiz indirmekte zorlanabileceği kaygısı son günlerde ana tema olsa da, faiz indiriminden kaçınmanın da yan etkileri olduğunu unutmamak gerekiyor! Konuyu pekiştirmek adına, son günlerde açıklanan banka bilançolarının da pek de sevimli olmadığını not edelim. Şöyle ki,
  • ABD’nin ikinci en büyük bankası olan Bank of America, dün açıkladığı finansallar sonrası hisse fiyatı %3,5 ile sert bir şekilde geriledi. Banka birinci çeyrekte 6,7 milyar dolar, yani hisse başına 76 sent kâr açıklarken, geçen yıl aynı dönemde 8,2 milyar dolar yani hisse başına 94 sent kâr açıklamıştı.
  • Türk mali piyasalara yönelik her ne kadar hafta başı kaleme aldığımız raporda olumlu görüşler beyan etsek de, küresel arenada cereyan eden olumsuz gelişmelerin gölgesinde görünüm biraz da olsa bozulduğunu kabul etmek gerekiyor. İsrail’in İran’a karşılık vereceği yönünde endişeler ve ABD cephesinde tüm gayretlere rağmen soğumayan ekonomi ve belirsizliğini koruyan faiz indirim beklentisi Türk mali piyasalarına da yansıdı. Her ne kadar jeopolitik risklerin daha da artmayacağı yönünde görüşümüz değerlendirmelerimizde baz teşkil etse de, sürecin nereye varacağını da tam olarak kestiremediğimizi not edelim. Dün BIST100 ana endeksi günü %1,4 düşüşle tamamlarken, lokomotif endeks bankacılık hisseler’%4,6 geriledi. USDTRY kuru beklentimize paralel bebek adımları ile 32,50 seviyesine yükselirken, CDS risk priminin de 318 baz puan seviyesine geldi.
  • TCMB Başkanı Karahan, ilk hedefin enflasyonu düşürmek olduğunu belirterek, enflasyonun %75 seviyesi ile zirve yapıp sene sonu %36 hedeflerine uyumlu bir şekilde gerileyeceğini söyledi. Enflasyonla savaşın zayıflaması durumunda, dolarizasyon eğiliminin yavaşlamayacağını belirten Karahan, rezerv biriktirme hedefinin yabancı akımına bağlı olarak orta vadeli baz alındığını hatırlattı. TCMB’nin 2023 yılında yazdığı 818 milyar TL zararın nedenini ise KKM’ye bağladı.
  • ABD’de her 100 günde 1 trilyon dolar artan borç yükünün fiziki varlıklara olan talebi artırmaya devam ettiğini not etmek gerekiyor. Örneğin, ABD tahvil faizleri ile negatif korelasyona sahip kıymetli madenler, yukarıda da değindiğim üzere, 10 yıllık tahvilin %4,70 seviyesine dayanarak son 5 ayın zirvesine yükselmesine rağmen, ezber bozarcasına, göreceli olarak güçlü seyirlerini koruduklarını görüyoruz: altının ons fiyatı 2,400 dolar civarlarında salınırken, gümüş ise 28,25 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Kâr satışlarına ihtimal versek de, tırmanan jeopolitik riskler ve ABD’de artan fonlama maliyetine rağmen beliren enflasyon tehdidi ile yönün yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.
  • FED Başkanı Powell’ın 3 aydır devam eden yukarı yönlü sürprizlerle birlikte son enflasyon verilerinin politika yapıcılara politikayı yakın zamanda gevşetme konusunda yeterli güveni vermediğini söylemesinin yankıları hisse senedi piyasalarında satışlara neden oldu. FED’in faiz oranlarını önceden düşünülenden daha uzun süre yüksek tutması gerekebileceğinin anlaşılması ardından ABD borsaları dün geceyi hafif de olsa düşüşle tamamlarken, bu sabah Asya borsalarında da karmaşık bir seyir hâkim olduğunu görüyoruz.
  • IMF-Dünya Bankası bahar toplantıları başladı. Dünya Ekonomi Görünümü raporunun başlığı “İstikrarlı ama Yavaş: Ayrışmanın Ortasında Dayanıklılık” oldu. Toplantılarda ana gündem maddeleri jeopolitik gerilimler ve enflasyon olacak. 2024 ve 2025’te dünya büyümesi %3,2 bekleniyor. IMF, devam eden yüksek enflasyon, Çin ve Avrupa’daki zayıf talep ve iki bölgesel savaşın etkileri nedeniyle, küresel ekonominin yavaş ama istikrarlı bir büyüme yılı daha geçirmeye hazır olduğunu söyledi.

Emre Değirmencioğlu

 

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.