Connect with us

BANKA HABERLERİ

Erol Taşdelen yazdı: POS maliyetleri esnafı isyan ettiriyor

Esnaf POS’dan geçen kart ödemeleri kesintisiz almak istediğinde 45 gün bekliyor; ertesi gün almak istediğinde aylık %4’lere varan komisyon ödemek zorunda. POS cihazlarına bakım ücreti, yazılım güncelleme ücreti, ekstre gönderim ücreti, bloke çözüm ücreti gibi kesintiler esnafı dert sahibi yaptı. POS iptalleri artarken, satışlar peşin ya da IBAN’a para gönderme şeklinde yayınlaşıyor ama bunun da ciddi sakıncaları var. Bazı esnaf toptancıdan mal alırken eski “senetli alış/satış” yöntemine döndü. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele eden Devlet Kurumlarının bir taraftan POS işlemlerini teşvik ederken, bu alanda gelen şikayetler ile ilgili denetimde geç ve etkisiz kalmasının ise açıklaması yok!

Yayınlanma:

|

POS cihazlarının maliyeti anormal arttı

Bankalar  Üye İşyeri Hizmeti verdiği esnaftan çeşitli isimler adında “POS ücret ve komisyon” kesintisi yapması dayanılır noktayı aşmaya başladı. Her geçen gün gelen yeni kesintiler Esnafı POS kullanma konusunda canından bezdirir noktasına getirken;  POS Yazılım ücreti, POS Donanım Ücreti, POS Bakım Ücreti, POS İletişim ücreti, POS aksesuar bedeli, POS Tamir bedeli, POS Entegrasyon bedeli, POS Yıllık Operasyon maliyeti; Sanal POS bedeli gibi ücret ve komisyonlar rutin ve kalıcı hale geldi. Daha önce yıllık yansıyan bazı ücret ve komisyonlar da aylık ve kalıcı olarak yansıtılmaya başlandı. Çoğu bankanın Pandemi sürecinde başladığı “POS rulosu vermeme” uygulaması da kalıcı hale geldi. Esnaf POS rulosunun maliyetini karşılayarak piyasadan tanesi 5-10 TL’ye temin ediyor.

POS çalışma koşulları ağırlaştı

Esnaf ödenen ücret ve komisyon kesintilerinden şikayet ederken; blokeli gün sayısının vadelere göre 45 ile 150 güna kadar çıktığını, bu nedenle POS işlemlerinde vadeli satışların durma noktasına geldiği; peşin satışlarda bile %4’lere kadar çıkan komisyon kesintisi ya da 45 günü bulan blokede tutma uygulaması esnafın nakit dengesini bozduğu gibi karlılığını da olumsuz etkileme noktasına getirmiş durumda. POS işlemleri sayesinde Bankalar esnaf ile Ticari Kar ortaklığı kurdu resmen. Tekstil Giyim, Diş Poliklinikleri, Otel gibi yerlerde çoğu esnaf nakit ve POS satışlarda maliyeti yansıtarak çift fiyat uygulamasına geçmeye başlarken; lokanta, restaurant, cafe, fırın, eczane gibi işletmeler çift fiyat uygulamasının zorluklarından maliyeti genel satış içine yansıtmayı tercih ediyor. Bu durumda da nakit ödeyen vatandaş bu maliyeti de haksız yere ödemiş oluyor. İnternet üzerinden satışlarda aracılarn aldığı komisyonlar da esnafa ek maliyet olarak, ekonomiye de enflasyon nedenlerinden biri olarak yansımakta. Nereden baksanız bir tutarsızlık söz konusu.

IBAN’a para gönderme arttı ama  bunun da ciddi riskleri var

Çaresizlikten çoğu esnaf ‘ödemeleri IBAN’a gönderilmesini’ talep etmeye başlarken; bu uygulamanın da ciddi sakıncaları var. Bir defa; iletişim bilgileri; TC, IBAN gibi kişiye özel bilgileri karşı taraf ile paylaşmış oluyorsunuz. Gönderilen EFT ve Havale detaylarında bu bilgiler de yer alıyor. Bu işlemlerdeki ödenen masraf da vatandaşa ait. Sakıncalı diğer bir durumda ödemelerde itilaf olması halinde ödeme açıklamasına “niçin ödendiği” bilgisi yazılmadı ise ıspatı çok zor. Vatandaş, itilaflarda mükerrer ödeme durumu ile karşı karşıya kalınabiliyor. IBAN’a ödemelerde, “ödemenin hangi ürün ve hizmet için yapıldığı” bilgisi net olarak yazılması gerekiyor. Hayatın olağan akışında çoğu müşteri bu bilgiyi yazma gereği duymuyor. IBAN’a para göndermenin diğer olumsuz bir durumu da ürün ya da hizmet aldığınız yer ile gönderdiğiniz hesabın farklı olması hali. Bu durumda da itilaf olmasında sakınca yaratıyor ve aldığını ürün ve hizmetin bedelini ödediğinizi kanıtlamakta zorlanıyorsunuz, hatta imkansız hale geliyor. Mahkemeler de ödemenin niçin yapıldığı ve kime yapıldığı bilgisinin net olması gerektiği aksi taktirde ödemenin yapılmadığı yönünde kararlar veriyor. Her çözüm sorunları ile birlikte geliyor; çık işin içinden çıkabilirsen!

Garantili cihazdan bakım onarım ücreti niçin alınır; her ay “yazılım güncelleme ücreti” de ne?

Esnaflar POS cihazlarının bakım ve onarım ücretlerinden yakındı. Bankalar her ay düzenli olarak POS cihazlarının bakım ve onarımı için ortalama 250-750 TL ücret talep ediliyor. Esnaf konuyla ilgili bu makinelerin zaten “garantili” olduğunu, bozulduğunda ise servisin gelip ekstra bir ücret talep ettiğini dile getirdi. Hiçbir arıza olmadığı halde alınan bu ücretlerin de haksız yere alınıyor. Eskiden bu ücretlerin geri iade olarak alınabiliyordu fakat şimdi bankalar bu kesintileri de iade etmemeye başladı. Her ay “yazılım güncelleme maliyetinin” ise hiç mantığı yok, ciddi haksızlık. Sektörün içinde olanlar iyi bilir; 20 yıldır POS altyapısını değiştirmeyen bankalar var ama esnaftan sürekli “Yazılım Ücret Komisyonu” alıyor!

Hangi bankanın ne aldığı belli değil: Şeffaf olmalı!

Türkiye’de 2.2 milyondan fazla POS cihazı var. Her cihaz için ayda ortalama olarak 250-300 TL’lik bir bakım onarım ücreti, 100-200 TL yazılım güncelleme ücreti alındığı taktirde bu para çok büyük. Zaten, bankacılık sektöründe son yıllarda net ücret ve komisyon geliri; Net Faiz gelirini aşmasında bu tür haksız alınan ücret ve komisyonların katkısı büyük oldu. Bankalar bu tür haksız alınan ücret ve komisyonları genelde “Diğer Gelirler” bölümünde gösterdikleri için BDDK murakıpları detay incelemesi ile ortaya çıkabilir. Bizim de haksız alınan ödemelerin ne kadar olduğunu anlamamız çok zor oluyor. Denetim ve sorumluluk BDDK’da yani! Rekabet Kurumu’na da ciddi iş düşüyor aslında. Kötü iyiyi bozuyor; bankanın biri haksız bir uygulamaya başlayıp ses çıkaran/denetleyen/sorgulayan olmayınca virüs gibi sektöre yayılıyor ve kalıcı hale geliyor!

Bazı bankalar TCMB POS kurallarını açıkça ihlal ediyor: Esnaf soyuluyor!

Bazı bankalar POS işlemlerinde TCMB’nin koyduğu kuralları açıkça ihlal ediyor. Örneğin: POS satışlarından biriken tutarını çözmek isteyen firmaya banka TCMB’nin belirlediği en yüksek komisyon kesintisini uygularak çözüyor. POS ve Kredi Kartı en fazla olan bankalardan biri bu komisyon dışında POS’dan çözülen tutarın vade ortalamasına göre 10-25 gün vadesizde blokede tutulması koşulu getirilyor ki bu tamamen TCMB’nin koyduğu kurallara açıkça meydan okumak ve “sen de kimsin” anlamına geliyor! Buradan ihbar ediyorum! BDDK ve TCMB’nin bu uygulamalar karşısında ne yapacağını takip edelim. Bu tür kurul dışı uygulamalar ceza ile geçirilmemeli tespitinde faizi ile birlikte zararın bankanın benzer tüm müşterilere iade edilmediği sürece bu uygulamaların önünün alınamayacağı ve caydırıcı olmayacağını yaşayarak öğrendik. O neden yıllardır BDDK ve TCMB’ye bunu yapmasını öneriyorum. Tıpkı Kredi ücret ve Komisyonlarında olduğu gibi POS işlemlerinde de bankalar fiili “gri alanlar” yarattı ve konforlu şekilde haksız ve yasal dayanağı olmayan ücret ve komisyonlarını alıyorlar! Resmen Dijital soygun!

POS harcama itirazında da esnaf mağdur oluyor, Chargeback kuralı istismar ediliyor

Kredi Kart harcama itirazlarına çoğu banka haklı olup olmamasına bakmaksızın işleme bloke koyuyor. Oysa Ters ibraz (Chargeback) kuralında esnaf faturayı göndermesi halinde hızlıca blokeye alınan tutarı ödeme yapması gerekirken, çoğu banka; “işlemi araştırıyoruz” diyerek direkt 120 gün çoğu zaman 540 güne kadar itiraz edilen tutarı blokede tutuyor. Chargeback kuralı yanlış ve istismar edilir şekilde uygulanıyor bankalar tarafından. İtiraz yargıya yansıması halinde, dava sonuna kadar bloke süresi yıllarca sürebiliyor; üstelik bu tutar vadesizde bekletildiği için esnaf esflasyon ortamında değer kaybından ikinci bir mağduriyet yaşıyor. Yargıya yansımış Döviz şeklinde POS ödemelerde diğer bir mağduriyet döviz karşılığı tutar da güncel kurdan TL’ye çevrilerek vadesiz bırakılıp yıllarca blokede tutulabiliyor. Özellikle turizm bölgelerinde bu şekilde süren yüzlerce dava var ve Lokanta, Otel ve Emlakçı gibi esnafın ciddi maddi kayıpları oluşuyor.

Ticari Kartlara taksit kısıtlaması, 1990’lara kada yaygın olan Senetli satışlar patladı

Kredi Kartlarındaki maliyet artışı yanında 2023 sonunda uygulamaya konan Ticari Kartlara taksitli satış kısıtlaması esnaf arasında Senetli satışları da artırmış durumda. Zira, çoğu esnaf toptancılardan Kredi Kartı ile mal alırken bu alandaki kısıtlama esnafın mal alımda hareket alanının da daratmış oldu. Çözüm olarak 1990’lara kadar çok yaygın olan eski “Senetli Satış dönemi” tekrar yaşanmaya başladı. Bankaların POS işlemlerinde olduğu gibi Çek Karnesi hizmetinde de ekstre “ücret ve komisyon” talebi esnafın senetli işlemlere sarılmasında etkili oldu.

TCMB ve BDDK göreveni yapıp hakısz uygulamalara dur demeli: Esnafın soyulması seyredilemez! 

Bankalar bu tür haksız alınan ücret ve komisyonları genelde “Diğer Gelirler” bölümünde gösterdikleri için BDDK murakıpları detay inceleme dışında bizim de haksız alınan ödemelerin ne kadar olduğunu anlamamız çok zor oluyor. BDDK’nın müdahale etmekte ve düzenleme yapmakta çok geç kaldı; bankaların çeşitli isimler altında aldığı fahiş maliyetlere acil müdahale etmeli. Satışların POS dışına kayması gayri resmi satışları da patlatarak devlete vergi kaybına neden olmakta. Zira; firmalar POS satışları banka hesap hareketlerine otomatik yansıdığı için resmi satışlarında mizan ve bilançolarında göstermek zorunda. POS dışı satışların kontrolü ise zor olduğu gibi vergi kaybına da neden olmakta. Piyasanın daraldığı; taksitli satışların durma noktasına geldiği; kredi kart işlemlerine getirilen kısıtlamanın etkisini gösterdiği bir dönemde POS maliyeti esnafın isyan etmesi noktasına getirdi. Maliyetleri düşürmek için, POS makinası iade işlemleri de son aylarda artmakla birlikte çözüm de olmamalı. 2023 yılında kapanan 111 bin’den fazla esnafın kepenk kapamasından Bankaların ve POS uygulamalarının çorbada tuzunun olduğunu söylemek abartı sayılmamalı!

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele eden Devletin bir taraftan POS işlemlerini teşvik ederken bu alanda kontrolde geç ve etkisiz kalmasının ise açıklaması yok!

Erol TAŞDELEN – Ekonomist     www.bankavitrini.com

BANKA HABERLERİ

Türk Ticaret Bankası faaliyete geçti

Türk Ticaret Bankası, yenilenen yapısı ile tekrar faaliyete geçtiğini duyurdu. Bu toprakların ilk özel sermayeli milli bankası olan Türk Ticaret Bankası, yeni döneminde, Türkiye’nin ihracat potansiyelini güçlendirmeyi, ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmayı ve rekabet gücünü artıracak çözümler üretmeyi hedefliyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan Türk Ticaret Bankası, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenlenen tanıtım toplantısında, yenilenen yapısı ile faaliyete geçtiğini duyurdu.

TİM yerleşkesinde bulunan, bankanın ilk şubesi Avrupa Merkez Şube’nin açılış töreni de gerçekleştirildi.

Türk Ticaret Bankası Yeni Yolculuğunda

Türk Ticaret Bankası’nın yeni yolcuğunun aktarıldığı tanıtım toplantısında; T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gültepe, Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı ve Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İlker Yeşil, bankanın ihracatçılar için sunduğu yenilikçi çözümler, stratejik hedefler ve Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye’nin İhracat Odaklı Kalkınma Vizyonuna Hizmet Edecek”

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin kalkınma hamlesinin temelinde, yatırım, üretim ve ihracat yer almaktadır. Bu anlayışla Ticaret Bakanlığı olarak ihracata dayalı büyüme hedefiyle çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bakanlık olarak, ihracatçılarımızın başarılı performansını artırarak sürdürülebilir kılmaları adına; inovasyon, tasarım ve markalaşmayı odağına alan desteklerimizle yanlarında olmaya devam ediyoruz.

Bugün burada yeniden hizmete açtığımız Türk Ticaret Bankası ile, tamamen ihracat odaklı yapısıyla, ihracatçılarımıza yeni bir çözüm ortağını hizmete sunuyoruz. Bu banka, bir yandan mevduat bankacılığı yapabilecek, bir yandan da ihracatçımıza doğrudan, hızlı ve uygun koşullarda finansman sunacaktır. Türkiye’nin üretim gücüne ve ihracat odaklı kalkınma vizyonuna hizmet edecektir.

Bu yönüyle, Türk Ticaret Bankası’nı klasik anlamda bir bankanın ötesinde, Türkiye’nin ihracat vizyonunun finansal ayağı olarak görmek gerektiğine inanıyoruz. Böylesine büyük bir marka değerine, çok derin ve köklü bir tarihe sahip olan bankamızı yepyeni bir vizyonla hep birlikte ayağa kaldırma hedefiyle yola çıktık. 2024 yılı sonu itibarıyla toplam 1,9 trilyon TL’lik bir hacme ulaşan ihracata yönelik finansman ekosisteminin merkezinde Türk Ticaret Bankası’nı yeniden konumlandıracak çalışmaları var gücümüzle devam ettiriyoruz. Eski günlerinden de parlak, Türk bankacılığında yeni ve unutulmaz izler bırakacak bir bankayı önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz.

Türk Ticaret Bankası’nın bu yeni dönemi, ülkemize, ihracatçımıza, reel sektörümüze ve Türk finans sektörüne hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

“İhracatçının Çözüm Ortağı”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gültepe, konuşmasında, “Katma değerli üretim ve ihracat, Türkiye ekonomisi için lokomotif rol oynuyor. Ülkemizi kalkındırmanın, milletimizin refahını artırmanın yolu, kaynaklarımızı etkili şekilde kullanmaktan, ürettiğimize değer katmaktan ve daha çok ihracat yapmaktan geçiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) olarak bu bilinçle çalışıyor, ülkemize daha fazla döviz kazandırmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz.

Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. Hedefe ulaşabilmemiz için yüksek teknolojili yatırımlar yapmak, mevcut tesislerimizin teknolojisini yenilemek, dijital ve yeşil dönüşümü ülkemiz için fırsata çevirmek durumundayız. Bütün bu çalışmalar için ihracatçılarımızın uygun maliyetle ve uzun vadeli finansmana erişimi her zamankinden daha çok kritik önem taşıyor. Bu gerçekten hareketle, bankacılık sektöründe 112 yıllık köklü bir geçmişe sahip Türk Ticaret Bankası’nı iki yıl önce İhracatı Geliştirme A.Ş. aracılığıyla ihracat ailemize kazandırdık.

Türk Ticaret Bankası bundan böyle sadece kredi veren bir kurum olmanın ötesinde ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırırken, teminat sorunlarına alternatif çözümler sunan bir çözüm ortağı gibi çalışacak” sözlerini kullandı.

“İhracatçının Kendi Bankası ve Çözüm Ortağı”

Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı, yaptığı konuşmada, Türk Ticaret Bankası’nın bir bankanın hizmet verebilmesi için gerekli olan insan kaynağı, ileri teknoloji altyapısı (veri merkezi), ana bankacılık sistemi, entegrasyon, ürün, politika, prosedürleri ve gerekli süreçleri rekor denilebilecek bir sürede, dokuz ayda tamamladığını ifade etti.

Bankanın yeni döneminde odak noktalarının Türkiye’nin ihracat potansiyelini güçlendirmek, ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmak ve rekabet gücünü artıracak çözümler üretmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Balcı şunları söyledi: “Türk Ticaret Bankası’nın yeniden faaliyete geçmesi sadece bankacılık sektörü için değil, Türkiye’nin ihracat odaklı kalkınma süreci için de mühim bir dönüm noktası olacaktır. Bu anlayışla faaliyetlerine yeniden başlayan, İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin bağlı ortaklığı konumundaki Türk Ticaret Bankası, ihracatçının kendi bankası ve çözüm ortağıdır. İhracatçılarımıza yalnızca finansal hizmet sunmakla kalmayıp; aynı zamanda onlara danışmanlık vererek yeni pazarlara erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Türk bankacılık tarihinin en köklü markalarından Türk Ticaret Bankası’nı ihracatçının ana bankası yapmak, ihracatçının gücüne güç katmak için büyük bir azim ve kararlılıkla ilerliyoruz.”

“Yılsonuna Kadar İhracatçılara 150 Milyar TL Kredi Limiti Tahsis Etmeyi Hedefliyoruz”

Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İlker Yeşil, konuşmasında, “Türkiye’nin ihracattaki güçlü performansı, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) %28 oranında katkı sağlıyor. Buna karşılık, ihracatçılar bankacılık sektöründeki kredilerden %12’lik bir pay alabiliyor. İhracatçının bankacılık sektöründen aldığı finansman desteğinin, ülke ekonomisine sağladığı katkı düzeyine erişebilmesi için Türk Ticaret Bankası olarak önemli adımlar atıyoruz. İhracatçıların ihtiyaçlarına yönelik özelleştirdiğimiz hizmetlerle hem ulusal kalkınmaya hem de sektörün büyümesine katkı sağlamayı amaç ediniyoruz.

Yenilikçi finansal ürün ve hizmetlerimizin yanı sıra zor pazarlar, değişen mevzuat ve yönetmelikler kapsamında ihracatçılarımıza yönelik bir danışman misyonunu da üstleniyoruz. Böylelikle yalnızca finansman sağlayan bir banka değil, ihracatçılarımızın büyüme yolculuğunda yanlarında olan bir iş ortağı olmayı hedefliyoruz. Yapay zekâ ve veri analitiğini bankacılığın merkezine yerleştirdiğimiz dijitalleşmiş modelimizle, ihracatçıların finansal süreçlerini kolaylaştırıyor ve doğru zamanda doğru çözümler sunuyoruz. Gelecekte de ihracatçılarımızın sınırlarını genişleten, finansal süreçlerini güçlendiren ve Türkiye’nin küresel arenadaki yerini sağlamlaştıran çözümlerle yanlarında olmaya devam edeceğiz. Türk Ticaret Bankası bugün itibarıyla 4 şubesi ve 270 çalışanı ile hizmet vermekte olup, 15 şube ile 2025 yılını tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türk Ticaret Bankası Genel Müdürü İlker Yeşil, 31 Mart 2025 itibarıyla ihracatçılarımıza yaklaşık 20 milyar TL finansman desteği verildiğini belirterek, kredi limiti tahsis edilen ihracatçı firma adedinin sayısının yaklaşık 550 olduğunu, bu rakamın yıl sonuna kadar 1.500’e çıkarılmasının, toplam kredi hacminin ise yıl sonuna kadar 62 milyar TL’ye ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı.

İlk Şubenin Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Tanıtım toplantısının ardından, Türk Ticaret Bankası ilk şubesi Avrupa Merkez Şube’nin açılışı gerçekleştirildi. Dijital ve fiziksel kanalları birleştiren fijital bankacılık yaklaşımıyla Türk Ticaret Bankası, ihracatçıların ihtiyaç duyduğu bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve kolay erişmesini sağlayarak rekabet gücünü artıracak çözümler üretmeyi hedefliyor. Haziran sonuna kadar 8 şubeye ulaşmayı planlayan banka, yıl sonuna kadar toplam 15 şube açmayı hedefliyor.

*********

TÜRKBANK SATIŞINA ESKİ ORTAKLARDAN İTİRAZ VAR

TÜRK TİCARET BANKASI SERMAYE ARTIRDI

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İş Bankası 2025’in ilk çeyreğinde 12,4 milyar lira kar elde etti

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “İhracat kredilerinde özel bankalar arasındaki lider konumumuzu sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla yüzde 29,6’a çıkardık” diye konuştu.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye İş Bankası, yılın ilk çeyreğinde 12,4 milyar lira düzeyinde kar elde etti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İş Bankası, mart sonu itibarıyla nakdi kredi hacmi de yıl sonuna kıyasla yüzde 9,7 artışla 1,8 trilyon liraya, gayrinakdi kredi hacmi ise yüzde 12,5 artışla 655,3 milyar liraya ulaştı. Banka, böylece ekonomiye 2,5 trilyon lira kaynak sağladı.

Dağıtım ağı, dijital temas noktaları, ürün yelpazesi ve hizmet sunumuyla, müşteri sayısını 25 milyona ulaştıran banka, mevduat hacmini de yıl sonuna kıyasla yüzde 14,8 artırarak mart sonu itibarıyla 2,4 trilyon liraya yükseltti.

Banka, mart itibarıyla aktif büyüklüğünü yıl sonuna göre yüzde 10,6 artışla 3,7 trilyon liraya yükseltti.

Yurt dışı finansman imkanlarını aktif olarak kullanmaya devam eden banka, yılın ilk çeyreğinde sağladığı toplamda 2 milyar doları aşkın kaynakla ekonominin lokomotif ve dönüştürücü özellikteki alanlarını desteklemeyi sürdürdü.

Banka, nisanda da Fransız Kalkınma Ajansının özel sektör temsilcisi ‘Proparco’ ile 5 yıl nihai vadeli 100 milyon avro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. İki kurum arasında uzun süredir devam eden işbirliğinin parçası olan anlaşmayla, iklim finansmanı projelerine verilen desteğe ve aynı zamanda mikro, küçük ve orta ölçekli müşterilerin finansman ihtiyaçlarını karşılamaya devam edilmesi hedefleniyor.

Türkiye İş Bankası, teknoloji girişimlerini hızlı ölçeklendirmek adına 2017’de başlattığı ‘Workup Girişimcilik Programı’na ek olarak 2023’te ‘Yapay Zeka Fabrikası’nı hayata geçirdi. Yapay zeka, tarım, sürdürülebilirlik, oyun teknolojileri dikeylerine öncelik vererek düzenlenen programlardan bugüne kadar 203 girişim mezun oldu.

Yılın ilk 3 ayında 12,4 milyar lira düzeyinde kar eden bankanın özkaynak büyüklüğü 326,4 milyar liraya ulaşırken, sermaye yeterliliği oranı ise yüzde 17,0 seviyesinde gerçekleşti.​

– ‘Dijital müşteri sayısı, 16,4 milyona ulaştı’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ülke ekonomisine desteklerini sürdürmeye devam ettiklerini belirtti.

KOBİ’lere ve ihracatçılara özel önem atfettiklerini aktaran Aran, ‘Mart sonu itibarıyla nakdi KOBİ kredilerindeki pazar payımız 2023 yıl sonuna kıyasla 2,2 puan artışla yüzde 21,9’a, gayrinakdi KOBİ kredilerindeki payımız ise 4,1 puan artışla yüzde 22,7’ye yükseldi. İhracat kredilerinde de özel bankalar arasındaki lider konumumuzu sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla yüzde 29,6’a çıkardık.’ ifadelerini kullandı.

İşCep’in son iki yıldır Global Finance tarafından dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması seçildiğine dikkati çeken Aran, bankanın dijital müşteri sayısının bu dönemde 16,4 milyona ulaştığını, vadeli tasarruf mevduatı hacminin yüzde 89,6’sının, ihtiyaç kredisi kullandırımlarının da yüzde 91’inin dijital kanallar üzerinden gerçekleştiğini vurguladı.

yazı görseli olabilir

Tarım, teknoloji ve finans ekseninde bütüncül bir bakışla sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamaya yönelik Tarım İhtisas Şubeleri’ni ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ettiklerini anlatan Aran, 1954’ten bu yana hizmet veren Adana Kozan Şubesi’ni bu dönemde yeni konsept ve tasarımıyla Tarım İhtisas Şubesi olarak çiftçilerle buluşturduklarını belirtti.

Aran, ihtisas şube modelini geçen yıl turizm sektörünü de kapsayacak şekilde genişlettiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

‘Son olarak ihtisaslaşmaya yeni bir kulvar ekleyerek Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) özel olarak tasarlanan ilk OSB İhtisas Şubesi’ni Ankara’daki İvedik OSB içerisinde hizmete açtık. İş Bankası’nın sanayi sektörüne verdiği desteği ve OSB’lerin finansal ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirme konusundaki kararlılığını gözler önüne seren bu adım, sanayi üretiminin finansal altyapısını güçlendirmeyi ve OSB’lerdeki işletmelerin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Sağlam finansal yapımız ve uzun vadeli değer yaratmaya odaklanan kapsayıcı hizmet anlayışımızla, ülke ekonomisine kesintisiz destek vermeye devam edeceğiz.’

2021’de hayata geçirilen ‘Girişimcilik Şube Modeli’nin başta teknoloji girişimleri olmak üzere girişimcilik ekosisteminin paydaşlarına yönelik ihtiyaç odaklı ürün ve hizmetler sunduğunu, bu şubeler aracılığıyla 3 bin 700’ün üzerinde müşteriye hizmet verildiğini aktaran Aran, ‘Girişimcilik ekosistemindeki varlığını; özel sermaye yatırımlarının yanında inovatif çözümler üreten teknoloji girişimlerine sunduğu desteklerle güçlendirmeye devam bankamız, ülkemizin yanı sıra Amerika’da Silikon Vadisi’nde ve Hollanda’daki şirketleriyle de bu varlığı İş Grubu olarak küresel ölçeğe taşıdı. Bu çerçevede yapılan 122 adet yatırımın yaklaşık tutarı 400 milyon dolara ulaştı.’ değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

TCMB Başkanı Karahan: Para politikasında sıkı duruş devam edecek

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, enflasyonla mücadelede kararlı duruşlarını sürdüreceklerini vurguladı. Karahan, nisan ayında finansal piyasalardaki gelişmeler nedeniyle enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığını söyledi.

“Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından hâlâ bir risk unsuru olmayı sürdürüyor.”

Küresel Belirsizlikler ve Ticaret Politikaları Büyümeyi Baskılıyor

Karahan, küresel ticaret politikalarında artan korumacı önlemlere ve bu alandaki belirsizliklere dikkat çekerek, bu gelişmelerin küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğunu ifade etti.

“ABD başta olmak üzere büyük ekonomilere dair büyüme beklentilerinde düşüş yaşanıyor. Bu durum, Türkiye’nin dış talep görünümünü de olumsuz etkiliyor.”

Yurt İçi Talep Öngörülerin Üzerinde

Başkan Karahan, yurt içi talebin zayıflamakla birlikte tahminlerin üzerinde seyrettiğini kaydetti. Özellikle hizmet sektöründeki harcamaların ılımlı olduğunu belirtti.

“Talep göstergelerini yakından izliyoruz. Talep, dezenflasyon sürecini olumsuz etkilerse gerekli tüm adımları atarız.”

Enflasyonda Düşüş Sürüyor, Ancak Beklentiler Hâlâ Yüksek

Karahan, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında %37,9 seviyesine gerilediğini belirterek, bu düşüşün 2024 Mayıs’taki tepe noktasından itibaren kesintisiz şekilde sürdüğünü vurguladı.

Ancak, enflasyon beklentilerinin hâlâ TCMB’nin hedeflediği dezenflasyon patikasının üzerinde seyrettiğini söyleyen Karahan, bu durumun para politikasında sıkı ve kararlı bir duruş gerektirdiğini ifade etti.

Likidite ve KKM’de Son Durum

Karahan, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüşün sürdüğünü, yabancı para kredilerdeki büyümenin ise hedeflerle uyumlu şekilde ilerlediğini açıkladı. Ayrıca, likidite koşullarının dikkatle izlendiğini ve bu alandaki araçların etkin kullanılmaya devam edeceğini belirtti.

Enflasyonla Mücadelede Kararlıyız

Sunumun sonunda Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“TCMB olarak dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak; enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu şekilde düşürmek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Başkanımız Dr. Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Yaptığı Sunum: tcmb.tl/Bxd6707

 

SUNUMUN TAMAMI: TCMB BASKANI TCMB SUNUMU 06_05_2025

 

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.