Connect with us

BANKA ANALİZLERİ

TBB : 19,8 milyar TL Kredi yapılandırdık

TBB Raporuna göre : Bankalar Ekim 2019 – Ekim 2020 döneminde 19,5 milyar TL Büyük Ölçekli firmalar; 281 milyon TL’de Küçük Ölçekli firmalar olmak üzer toplamda 19,8 milyar TL Krediyi yapılandırma sürecine soktular

Yayınlanma:

|

Türkiye Bankalar Birliği – TBB, Ekim ayı, “Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları Aylık Raporu“nu 27.11.2020 tarihinde açıkladı. Rapora göre Bankalar Ekim 2019 – Ekim 2020 döneminde 19,5 milyar TL Büyük Ölçekli firmalar; 281 milyon TL‘de Küçük Ölçekli firmalar olmak üzer toplamda 19,8 milyar TL Krediyi yapılandırma sürecine soktular. Bankaların uzun bir süredir Takip Bakiyeleri 150 milyar TL‘de sabit kalmış, TCMB’nin açıklanan raporunda Yakından Takip edilen krediler de 360 milyar TL olarak belirtilmişti. Takip sürelerinin 90 günden 180 güne çıkarılması Hukuksal süreçleri geciktirmiş, Kredi hacminin artması ile birlikte Takip hacmi sabit kalıp, Takip oranları da gerilemişti. Takip Tutarlarının düşmesinde yapılandırma süreçleri olumlu katkı sağlamıştı.

Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (FYYÇA) Büyük Ölçekli ve Küçük Ölçekli Uygulamalarının, Çerçeve Anlaşması’nı imzalayan Alacaklı Kuruluşlar tarafından iletilen verilerden oluşmaktadır. Raporda yer alan bilgiler şu şekilde oldu :

FYYÇA Büyük Ölçekli Uygulama

Yeniden yapılandırmada; 102 firma ve 19,5 milyar TL oldu.

Ekim 2019-Ekim 2020 dönemi içinde, FYYÇA Büyük Ölçekli Uygulama kapsamına 280 adet firma (117 grup) alınmıştır. Kapsama alınan firmalardan 102 firma (34 grup) ile Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi (FYYS) bağıtlanmıştır.

FYYS bağıtlanan firmalardan 4 tanesi tarım, balıkçılık, avcılık ve ormancılık, 34 tanesi imalat sanayi, 1 tanesi enerji, 9 tanesi inşaat, 17 tanesi toptan ve perakende ticaret, motorlu araçlar servis hizmetleri ile kişisel ve hane halkı ürünleri, 15 tanesi turizm, 8 tanesi taşımacılık, depolama ve haberleşme,1 tanesi emlak komisyon, kiralama ve işletmecilik faaliyetleri, 3 tanesi eğitim, 4 tanesi sağlık ve sosyal hizmetler sektöründe, 6 tanesi diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Söz konusu firmaların 42’si İstanbul’da, 3’ü Batı Marmara’da, 10’u Ege’de, 10’u Doğu Marmara’da, 14’ü Batı Anadolu’da, 12’si Akdeniz, 7’si Orta Anadolu’da, 2’si Batı Karadeniz, 1’i Kuzeydoğu Anadolu, 1’i Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndedir.

Ekim 2019-Ekim 2020 dönemi içinde, 749 milyon TL’si tarım, balıkçılık, avcılık ve ormancılık, 4.936 milyon TL’si imalat sanayi, 4.934 milyon TL’si enerji, 2.276 milyon TL’si inşaat, 1.927 milyon TL’si toptan ve perakende ticaret, motorlu araçlar servis hizmetleri ile kişisel ve hane halkı ürünleri, 1.139 milyon TL’si turizm ve 347 milyon TL’si taşımacılık, depolama ve haberleşme, 275 milyon TL’si emlak komisyon, kiralama ve işletmecilik faaliyetleri, 73 milyon TL’si eğitim, 350 milyon TL’si sağlık ve sosyal hizmetler, 2.526 milyon TL’si diğer sektörlere ait olmak üzere yeniden yapılandırılan toplam borç tutarı 19.541 milyon TL’dir.

FYYÇA Küçük Ölçekli Uygulama

Yeniden yapılandırma; 26 firma ve 281 milyon TL oldu.

Kasım 2019-Ekim 2020 dönemi içinde, FYYÇA Küçük Ölçekli Uygulama kapsamına 62 adet firma (35 grup) alınmıştır. Kapsama alınan firmalardan 26 firma (10 grup) ile Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi (FYYS) bağıtlanmıştır.

FYYS bağıtlanan firmalardan 1 tanesi madencilik ve taşocakçılığı, 6 tanesi imalat sanayi, 5 tanesi inşaat, 8 tanesi toptan ve perakende ticaret, motorlu araçlar servis hizmetleri ile kişisel ve hane halkı ürünleri, 2 tanesi turizm, 1 tanesi sağlık ve sosyal hizmetler, 3 tanesi diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Söz konusu firmaların 11’i İstanbul’da, 2’si Ege’de, 5’i Doğu Marmara’da, 1’i Batı Anadolu’da, 1’i Akdeniz’de, 1’i Orta Anadolu Bölgesi’nde, 4 tanesi Batı Karadeniz Bölgesi’nde ve 1 tanesi Ortadoğu Anadolu Bölgesi’ndedir. Kasım 2019-Ekim 2020 dönemi içinde, 15 milyon TL’si madencilik ve taşocakçılığı, 49 milyon TL’si imalat sanayi, 41 milyon TL’si inşaat, 82 milyon TL’si toptan ve perakende ticaret, motorlu araçlar servis hizmetleri ile kişisel ve hane halkı ürünleri, 51 milyon TL’si turizm, 9 milyon TL’si sağlık ve sosyal hizmetler ve 34 milyon TL’si diğer sektörlere ait olmak üzere yeniden yapılandırılan toplam borç tutarı 281 milyon TL’dir.

Kaynak : TBB

BANKA ANALİZLERİ

Vakıf Katılım reel sektöre destek için murabaha finansmanı sağladı

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben: “2023 yılında 350 milyon dolar kaynak sağladık” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Vakıf Katılım ve Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu arasında 20 milyon dolar tutarında murabaha finansmanı anlaşması imzalandı. Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben “Bu finansman Vakıf Katılım’ın özel sektör ve KOBİ müşterilerinin ticaret finansmanı ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak için kullanılacak” dedi.

Vakıf kültüründen aldığı ilhamla büyük ve güçlü Türkiye’nin finansmanına katkı sunan Vakıf Katılım, Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu’ndan (ITFC) Türkiye’deki özel sektörü desteklemek için 20 milyon dolar finansman sağladı.

İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Grubu üyesi Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu ile Vakıf Katılım arasındaki Murabaha Finansmanı Anlaşması, Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben ve İSEDAK toplantısı için İstanbul’da bulunan ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol tarafından imzalandı. Tahsis edilen 20 milyon dolar, Vakıf Katılım’ın özel sektör ve KOBİ müşterilerinin ticaret finansmanı ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak için kullanılacak. Bu işbirliği, Vakıf Katılım’ın ITFC’nin Türkiye’deki yeni partner bankası olması açısından da önem taşıyor.

Mehmet Ali Akben: “2023 yılında yurt dışından 350 milyon dolar kaynak sağladık”

Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Yabancı sermaye ilgisi ve finansmanı Türkiye’ye girişe devam ediyor. Sendikasyon ve murabaha finansmanlarındaki son dönemdeki artış da bunun en önemli göstergesi. Gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği ile 2023 yılında aldığımız 1 yıldan uzun vadeli yurt dışı kaynak 350 milyon dolara yaklaşmış bulunuyor. Bu kaynakları reel sektöre aktaracağımız için mutluyuz. Önümüzdeki dönemde ülkemize kaynak girişi artarak devam edecek. İş birliğimiz hayırlara vesile olsun” dedi.

ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol ortaklıktan duyduğu heyecanı dile getirerek şunları söyledi: “Bu anlaşmalar Türkiye’de ticaretin ve ekonomik faaliyetlerin güçlendirilmesine yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. Vakıf Katılım ile iş birliğimizin bölgedeki özel sektör ve KOBİ’ler için sürdürülebilir kalkınma ve refahın teşvik edilmesinde önemli bir rol oynayacağından eminiz. Önümüzdeki yıl da iş birliğimiz kapsamında finansman desteğimiz artarak sürecek.”

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

İMAMOĞLU’ndan Kamu Bankalarına ağır suçlama: 4,5 yıldır sıfır kredi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada Kamu Bankalarına ağır suçlama yaptı. İmamoğlu’nun açıklamasında Kamu Bankalarının İstanbul Belediyesine Kredi vermediğini ortaya çıktı.

“2 bin 500 kişilik itfaiye eri alım isteğimiz 2 buçuk senedir bakanlıkta bekliyor. Biz İSKİ’ye yönetim kurulu başkanı atayamadık. Güvenlik sorunu varsa sebebi biz değiliz. İsim ağzıma alamam.

Kamu bankalarından kredi istiyoruz. Kamu bankaları halkımıza ait. 4 buçuk senede 0 lira kredi kullandık. Bize 0 lira veren kamu bankasının bir mafya grubuna kaç lira verdiğini biliyorsunuz. 700 milyon… Bize 7 lira vermediler!”

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Yayınlanma:

|

Yazan:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etti. S&P raporunda, politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutmak konusunda ilerleme kaydettiği, Merkez Bankası’nın azalan net döviz rezervlerinin yavaşça artmaya başladığı ifade edildi.

Merkez Bankası’nın Haziran ayından beri politika faizini yüzde 31,5 artırdığı, bu durumun da yurt içi tasarruflarda dolarizasyonu azalttığı vurgulandı. S&P Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkarmıştı.

Resim

Resim

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.