1) İşin Uzaktan Çalışmaya Uygun Olması
Çalışanın yapacağı görev uzaktan çalışmaya uygun olması gerekir. Özellikle işyerinin bulunduğu yerden başka bir konumda çalışan işçiler için önem arz eder.
Örneğin: Büro memuru olarak uzaktan çalışılamaz, ancak online teknik destek personeli olarak çalışabilir. Gene aynı şekilde uzaktan çalışma yönetmeliğinin 13. maddesinde belirtilen işlerde uzaktan çalışılamaz.
2) Uzaktan Çalışan İşçinin Meslek Koduna Dikkat
Uzaktan çalışan işçinin 1. maddede belirtiğim gibi uzaktan çalışmaya uygun olması gerekir. Ayrıca uzaktan çalışan işçinin de meslek kodu doğru seçilmeli ve yaptığı işe uygun olmalıdır.
3) Yazılı İş Sözleşmesi
Uzaktan çalışan işçiler için iş sözleşmesinin yazılı olarak yapılması zorunludur. Yönetmelikte belirtilen içeriklere sahip olmalıdır. İşçi ve işverinde imzası olması gerekir.
4) Bordroda ve MuhSGK’da Uzaktan Çalışılan Gün Ayrı Gösterilmelidir
İşçinin uzaktan çalıştığı günler uzaktan çalışma gün sayısı olarak girilmelidir. MuhSGK da bu uzaktan çalışılan gün kısmına girilmesi gerekir.
5) Doğru İşyerinde SGK Girişinin Olması
İşverenin birden fazla işyeri olması durumunda hangi işçi hangi işyerinde çalışıyor ise uzaktan çalışma iş sözleşmesi çalıştığı işyeri bazında yapılmalı ve SGK girişi bu işyerinde yapılmalıdır.
Örneğin: İşveren A işyerinde X temizlik üretimi üzerine işyeri var, B işyerinde ise A işyerinde ve diğer işyerlerinde ürettiği ürünleri pazarlama üzerine Y işyeri olduğu varsayalım. İşçi B, Y işyerinde tele pazarlama olarak uzaktan çalışma şeklinde işe başlamış olsun. Ancak işveren X işyerinde SGK girişini yaparak işçiyi işe başlatması gibi.
6) İş Sağlığı ve Güvenliği
İşçinin uzaktan çalıştığı süre içerisinde gerekli İSG tedbirleri alınmalı ve yasal eğitimler gene bu işçilere de verilmelidir. İşveren gerekli İSG ekipmanlarını da temin ederek işçilerin bu ekipmanları kullanması sağlanmalıdır.
7) Özlük Dosyası
İşçinin uzaktan çalışması özlük dosyası tutma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Bu nedenle uzaktan çalışan işçinin de özlük dosyası tam tutulmalıdır.
8) Fazla Çalışma
İşçinin uzaktan çalışma süreleri belirlenmelidir. İş Kanunu’nda belirtilen çalışma sürelerine de dikkat edilmelidir. Haftalık 45 saati aşan, günlük 11 gece 7,5 saati aşan çalışmalarda fazla çalışma ücreti ödenmelidir.
9) Ekipman
İş Sözleşmeleri ile işçinin uzaktan çalıştığı süre içerisinde kullanacağı ekipman ( Masa, sandalye, modem, internet, monitör, bilgisayar) belirlenmelidir. Bu ekipmanların kim tarafından sağlanacağı iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilir.
10) İzinler
Yıllık izin, mazeret izni, doğum öncesi veya sonrası izin, raporlu olunan sürelerde vb. uzaktan da olsa çalışılmaması gerekir. İşçinin bu sürelerde çalışması durumunda iznin kullanıldığından bahsedilemez.
Murat Delip