Connect with us

GÜNDEM

WhatsApp‘a şok : Milyonlarca kullanıcı gitti

İngiltere Parlamentosu’nun İçişleri Komitesi’yle paylaşılan verilere göre Ocak ayının ilk üç ayında Signal dünya genelinde 7.5 milyon kullanıcı, Telegram da 25 milyon kullanıcı kazandı.

Yayınlanma:

|

WhatsApp, veri paylaşımıyla ilgili gizlilik sözleşmesinde değişikliğe gideceğini duyurduktan sonra milyonlarca kullanıcısını Signal ve Telegam’a kaptırdı.

Kullanıcıların büyük tepki göstermesi üzerine şirket 8 Şubat olarak belirlenen yeni sözleşmenin kabulüyle ilgili son tarihin 15 Mayıs’a ertelediğini duyurmuştu. 

WhatsApp bu süreçte de ‘ortalıktaki hatalı bilgileri düzeltmeye yönelik çalışma yapacaklarını’ söyledi.

İngiltere Parlamentosu’nun İçişleri Komitesi’yle paylaşılan verilere göre Ocak ayının ilk üç ayında Signal dünya genelinde 7.5 milyon kullanıcı, Telegram da 25 milyon kullanıcı kazandı.

Her iki artışın da WhatsApp’taki kayıptan kaynaklandığı görülüyor. App Annie adlı analiz şirketinin derlediği verilere göre WhasApp ay başında İngiltere’de en çok indirilen 8. uygulama iken, 12 Ocak itibariyle sıralamada 23’e düştü.

Buna karşın Signal 6 Ocak’ta sıralamada ilk 1000’de bile değilken, 9 Ocak’ta ise İngiltere’de en çok indirilen uygulama oldu.

‘Veri paylaşımında değişiklik yok’

Parlamentonun İçişleri Komisyonu’nda konuşan WhatsApp’ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika sorumlusu Niamh Sweeney, uygulamadan kaçış nedeninin yeni gizlilik sözleşmesindeki değişiklikler olduğuna inandıklarını söyledi.

Yeni düzenlemenin iki amacı olduğunu belirten Sweeney, bunları şöyle sıraladı: İş bağlantılı mesajlaşmalarla ilgili yeni özellikler getirmek ve uygulamanın mevcut sözleşmelerine ilişkin ‘daha fazla açıklık ve şeffaflık getirmek’.

Sweeney, “Dünyanın hiçbir yerinde Facebook ile veri paylaşımımızda bir değişiklik yok” dedi.

Sosyal medyada, WhatsApp’ın yaptığı değişikliğin veri paylaşımıyla ilgili olduğuna dair iddialar paylaşılıyordu.

Guardian gazetesinin haberine göre App Annie’nin pazarlama müdürü Amir Ghodrati şu yorumu yaptı:

“Mesajlaşma ve sosyal ağlarda bu tip değişiklikler olağandışı değil. Uygulamaların özellikleri gereği ve başlıca özelliklerinin de başkalarıyla iletişim kurmak olmasından dolayı, büyümeleri de mevcut durumlarda hızlı oluyor. Son birkaç yılda şifreli mesajlaşma özelliğine odaklanan uygulamalara talebin arttığını gördük.”

Uçtan uca şifreleme

Ghodrati, şifreli mesajlaşmalara olan talebin WhatsApp’ın ‘halkla ilişkiler felaketi’nden önce artamaya başladığını söyledi:

“Gizlilik özellikleri sağlayan mesajlaşma uygulamaları 2020’nin ilk yarısında büyük talep gördü. Bu uygulamaların aktif kullanıcıları alternatiflerine kıyasla %30 daha fazlaydı. Signal, Telegram, Wickr ve WhatsApp gibi uygulamalar uçtan uca şifrelemeden ‘kendi kendini imha eden’ veri transferine kadar birçok özellik sunuyor.”

Guardian’ın haberine göre WhatsApp’ın gizlilik özellikleri, bazı açılardan rakibi Telegram’dan daha güçlü. WhatsApp herkese aksi istenmediği takdirde uçtan uça şifreleme özelliği sunuyor, bu da hizmet sağlayıcısının kullanıcıların mesajlarına erişimini engelliyor. Bu yalnızca özel şirketler ile kullanıcıları arasındaki mesajlaşmada geçerli değil.

Telegram ise, ‘gizli mesajlaşmalar’ için uçtan uca şifreleme özelliğini açma seçeneği sunuyor. Dolayısıyla kullanıcıların şifrelenmesini istedikleri her sohbet için ayrı ayrı bu özelliği açması gerekiyor. Telegram’ın sık sorulan sorular bölümünde de bu özelliğin ‘ortalama bir kişiden daha fazla gizlilik isteyenler için’ olduğu belirtiliyor.

bbcnews

Okumaya devam et

GÜNCEL

Almanya vize başvurusu dijitalden yapılabilecek

Yayınlanma:

|

Yazan:

Almanya vizesi için 28 kategori dijtale geçti

Dünya genelindeki 167 vize merkezinin tamamında dijital bir dönüşüm gerçekleştirilerek Almanya vizesi için 28 kategoride dijital başvuruda bulunabilecek.

Almanya vize bekleme süreleri kısalıyor

Bu sayede uzun posta teslimat sürelerinden tasarruf edilecek ve bekleme süreleri kısalacak.

“Her yıl en az 400 bin kalifiye eleman açığı var”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya’da her yıl en az 400 bin kalifiye eleman açığı bulunduğuna dikkati çekerek, “Böyle zamanlarda, en iyi olanların (kalifiye istihdamın) evrak yoğunluğu ve uzun bekleme süreleri ile ülkemize yardım etmelerini engellememeliyiz” ifadesini kullandı.

Baerbock ayrıca dijital vize prosedürünü uzun süredir talep edilen gerçek bir idari devrim olarak niteledi.

Vize başvuruları internet sitesi üzerinden yapılabilecek

Vize başvuruları Almanca veya İngilizce olarak bu işlem için oluşturulan internet sitesi üzerinden yapılabilecek.

Okumaya devam et

GÜNCEL

ORTA SINIF NASIL ERİDİ?

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gelir Dağılımı İstatistikleri 2024 yılı verilerini açıkladı.

Verilerde, en üst gelir grubunun payının son 1 yılda sınırlı da olsa gerilediği görüldü. Buradaki pay gerilemesi diğer gelir gruplarında eşit şekilde artışa yol açarken, gelir adaletsizliğinde önemli bir gösterge olan Gini katsayısı da sınırlı da olsa 2023’e göre geriledi.

Peki Türkiye’de gelir dağılımı yıllar öncesine göre ne durumda?

Gelirde adalet 18 yılda nasıl değişti?

Gini katsayısı, değer aralığı 0 ile 1 arasında olan, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında eşitsizliği ifade eden bir göstergedir.

Türkiye’de 2024 yılında Gini katsayısı 2023 yılına göre iyileşme gösterdi. Ancak 2006’dan bu yana bakıldığında, ortaya çıkan tabloda, 2014 yılından sonra bozulmanın hızlandığı gelir adaletsizliğinde, son bir yıldaki iyileşme, zirveden gerileme haline dönüştü.

Gelir dağılımında yine en üst yüzde 10’luk gelir grubunun aldığı payın en alt yüzde 10’luk gelir grubuna oranına bakıldığında da Gini’deki kadar olmasa da yüksek farkı koruduğu da görülüyor.

Orta sınıfın yok olması

Türkiye’de en üst yüzde 20’lik gelir grubunun aldığı pay 2024’te 2023’e göre gerilerken, yine zirvedeki yerini koruduğu görüldü. En zengin kesim yüzde 48,1 ile pastanın yarısını almaya devam ediyor.

18 yıllık periyoda bakıldığında son 10 yılda dağılımdaki bozulma özellikle dikkat çekiyor.

2006’dan bu yana verilere bakıldığında, gelirini en üst ve en alt grubun artırdığı, orta kısımda yer alan yüzde 20’lik grupların ise gerilediği görülüyor.

2014’ten bu yana pastadan aldığı payı artıran tek grup en zengin kesim oldu. Yine son 5 yılda da payını artıran kesim en üs yüzde 20’lik grup olurken, bu dönemde gelirlerdeki en yüksek artış da bu kesimde oldu.

Maaşlardaki erime

Gelir dağılımı verilerinde yer alan, hanehalkı fertlerinin esas işteki durumlarına göre yıllık ortalama esas iş gelirlerine bakıldığında da bozulmanın şekli görülüyor.

Son 1 yılda yani 2023’ten 2024’e en yüksek artışın maaşlar/ücretler olduğu görüldü. Onu kendi hesabına çalışanlar, işverenler ve yevmiyeli iş yapanlar takip etti.

Ancak 18 yılda en büyük erime maaşlarda görüldü. 2006 yılında bu yana gelirlerdeki değişimde yüzde 3.845 oranında işverenler kazancını artırırken, yevmiyeli çalışanların kazancı yüzde 3114 oranında arttı. Kendi hesabına çalışanların kazancı yüzde 2909 oranında artarken, maaş/ücret kazancı olanların geliri yüzde 2213 oranında arttı. Bu da gelirlerdeki dağılımı etkileyen önemli faktörlerden biri oldu.

Ekonomim

Okumaya devam et

GÜNDEM

AB, Baltık Denizi’nde kopan kablolardan Rusya’yı sorumlu tuttu

Yayınlanma:

|

Yazan:

Avrupa Birliği (AB), Finlandiya ve Estonya arasındaki elektrik şebekesindeki ve Baltık Denizi’ndeki internet kablolarındaki kesintiden Rusya’yı sorumlu tuttu.

Finlandiya’da dün yerel saatle 12.26’da elektrik şebekesinde kesinti olduğu duyurulmuştu.

Aynı gün, Baltık Denizi’nin altındaki dört telekomünikasyon kablosunun bağlantısının da kesildiği belirtilmişti.

Finlandiya Sınır Güvenlik ekipleri kesinti anında bölgeden Rusya’nın ‘gölge filosuna’ ait olduğu düşünülen gemilerinden birinin geçtiğini iddia etmişti.

Ekipler, gemiyi kıyıya yönlendirdikten sonraki incelemelerinde gemi çapalarının yerinde olmamasının ‘şüpheli’ olduğunu kaydetmiş, kablolardaki hasarın çapalar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini belirtmişti.

Olayın ardından bugün Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, konuya ilişkin soruşturmanın sürdüğünü ve ‘altyapıya şüpheli müdahalelere kesin yanıt vereceklerini’ söyledi.

Diğer taraftan Avrupa Birliği ise hem Finlandiya’nın tutumunu destekledi hem de Avrupa’nın altyapısına saldırılar nedeniyle ‘Rusya’ya ek yaptırımlar hazırlanacağı’ vurgusu yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, X hesabından şunları söyledi:

“Dünkü Baltık Denizi olayı, AB altyapısına tehditleri ortaya çıkarıyor. Finlandiya’nın tutumunu takdir ediyoruz. Finlandiya, Estonya ve Almanya’nın yanındayız. Avrupa’nın deniz altı kabloları da dahil olmak üzere kritik altyapılarının ortak korumasını artıracağız.”

Picture background

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise Rusya’nın gölge filosuna karşı yaptırımlar önereceklerini söyledi:

“Baltık Denizi’ndeki olay, altyapılara şüpheli saldırıların sonuncusu. Söz konusu şüpheli gemiyi inceleme konusunda hızlı hareket eden Finlandiya makamlarını takdir ediyoruz.

Şüpheli gemi, güvenliği ve çevreyi tehdit eden Rusya’nın gölge filosunun bir parçasıdır. Bu filoyu hedef almak için yaptırımlar da dahil daha fazla önlem alacağız.”

Rusya’nın, Batı ülkelerinin yaptırımlarına karşı petrol ve malları gizlice taşımak için elverişsiz ve eski tankerlerden oluşan bir ‘gölge filo’ kurduğu iddia ediliyor.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.