Connect with us

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Mahfi Eğilmez cevapladı: Vatandaş niçin döviz satışına başladı

Yayınlanma:

|

Yerel seçimlerden sonra döviz kurlarında sabitleşme eğilimi oluşunca döviz bozdurma eğilimi hızlandı. Son haftalarda yabancı para mevduatındaki (soldaki grafik) ve Türk Lirası mevduatındaki (sağdaki grafik) eğilim şöyle (grafikler BDDK günlük bültenden alındı):

Görüleceği gibi yabancı para mevduat gerilerken TL mevduat yükseliyor. İnsanlar ellerindeki, banka mevduat hesaplarındaki dövizlerini bozdurup TL mevduat hesabı açıyorlar. Bunun iki nedeni var: (1) Bankalar döviz mevduatına faiz vermiyor. (2)  USD/TL kuru son zamanlarda sabitleşme eğilimi gösteriyor ve yakın gelecekte kurun gerileyeceği tahmin ediliyor.

 Bu durumu bir tablo eşliğinde anlatalım. Burada dolardan TL’ye çevrilen paranın üç ay süreyle (yıllık yüzde 50 üzerinden) üç ay süreyle yüzde 12,5 net faizle hesapta kalmasını örnek aldım.

Bankada sıfır ya da sıfıra yakın faizle 100.000 dolar mevduatı bulunan bir kişi bu parasını bugünkü 32,20 USD/TL kurundan TL’ye çevirdiğinde 3.220.000 TL’si olur. Bunu bankaya üç aylık TL mevduat olarak yatırdığında (yıllık yüzde 50, üç aylık yüzde 12,5 vergi sonrası net faiz hesabıyla) üç aylık vade sonunda eline anapara + faiz olarak 3.622.500 TL geçer.

Eğer bu dönem sonunda USD/TL kuru değişmeden kalmışsa bu parayı tekrar dolara çevirdiğinde (3.622.500 / 32,20 =) 112.500 doları olur. Aynı miktarı dövize dayalı bir yatırım fonuna yatırmış olsaydı üç ay sonunda (üç aylık ortalama yüzde 1,25 net getiri hesabıyla) 101.250 doları olacaktı. Bu durumda bu kişi parasını TL’ye çevirip mevduat yaparak fonda tutmaya göre (112.500 – 101.250 =) 11.250 dolar daha fazla kazanç sağlamış olur.

Buna karşılık bu dönem sonunda USD/TL kuru 35,80’e yükselmişse anapara + faiz toplamı 101.187 dolara gerilemiş olursa parayı dolar fonunda tutmaya göre oluşan avantaj ortadan kalkmış olur ve parasını mevduata yatırmakla fonda tutmaya göre 63 dolar zararlı çıkar.

Benzer işlemleri yurt dışından dolarla borçlanıp yapanlar da var. Buna carry trade deniyor. Carry trade; bir yerden düşük faizle kredi alıp başka yerde yüksek faizle borç vererek aradaki faiz farkından yararlanma işlemidir. Bunu da bir örnekle açıklayalım.

Bir Amerikan fon şirketinin ABD’deki bankasından yüzde 5 yıllık faizle 1.000.000 dolar çekip Türkiye’ye getirdiğini, 32,20 kuru ile bozdurup 32.220.000 TL aldığını varsayalım. Bu fon şirketinin bu parayı aynı gün (üç aylık yüzde 12,5 net faiz hesabıyla) üç ay vadeli olarak bankaya yatırdığını varsayalım. Tablo şöyle olacaktır:

Bu şirket üç aylık vade sonunda bankadan anapara + faiz olarak (32.200.000 x 1,125 =) 36.225.000 TL alacaktır.

Eğer bu üç ay sonunda kur değişmeden 32,20 olarak kalmışsa bu şirketin anapara + faiz toplamı (36.225.000 / 32,20 =)  1.125.000 USD, buna göre kazancı (ABD bankasından aldığı anapara + faiz olan 1.015.000 dolar düşüldüğünde) 110.000 dolara denk gelecektir.

Buna karşılık bu üç ay sonunda kur 35,69’a yükselmişse bu fon şirketi aynı hesapla gidersek 10 dolar zarar etmiş olacaktır.

Doları, TL’ye çevirerek TL mevduata yatırıp yüksek faizden yararlanarak dolar kazancı elde etmenin iki koşulu var: (1) TL mevduat faizinin yüksek olması. (2) Kurun üç aylık süre sonunda 35,70’i aşmaması.

Son dönemde dövizdeki çözülme ve TL mevduattaki artış burada anlattığım şekilde yapılan işlemler nedeniyle oluyor. Böylece kur sabit kalıyor hatta geriliyor. Bu gelişimin ilk olumlu görüntüsü dolarizasyon oranındaki gerileme olarak karşımıza çıkıyor. Bu dövizler bankalara oradan da Merkez Bankası’na geldiği için rezervleri arttırma gibi olumlu bir görünüm de yaratıyor. Kurun düşük kalması dolar cinsinden hesaplanan GSYH’nin ve kişi başına gelirin yüksek görünmesini sağladığı için sanal bir iyileşme sergiliyor. Öte yandan kurun düşük kalması üretiminin önemli bölümü ithalata bağlı olan ekonominin ithal girdi maliyetlerinin düşmesine ve dolayısıyla maliyet enflasyonunun frenlenmesine yol açıyor. Buna karşılık bu işlemlerin ciddi riskleri var: (1) Kurun sabit kalması ya da gerilemesi Türk Lirasının aşırı değerli hale gelmesine yol açarak ihracatı sıkıntıya sokarken ithalatı teşvik edici etki yaratıyor. Bunun etkilerini önümüzdeki dönemde yaşayacağız. Merkez Bankası bu durumu önlemek için bu kez döviz satın almaya yöneliyor. (2) Şirketler, dövizle borçlanıp bu işlemi yapmak için döviz pozisyonu açma (açık pozisyon) yolunu seçiyorlar. Ki bunun yarattığı sorunlar Türkiye’yi 2001 krizine getirmişti. (3) Ülke, yeniden sıcak para cenneti haline geliyor. Kurda biraz hızlı yukarı yönlü hareket olması halinde bu akım hızla tersine dönebilir ve bu kez kur hızla yükselir ve döviz sıkıntısı yaşanabilir.

2021 yılında, enflasyon yükselme eğilimindeyken faizleri düşürmeye başlamanın sıkıntılarını çözmek için önce kur korumalı mevduat denendi. Bu deneme bir faciaya yol açtı: Faiz vermeyelim derken çok daha fazla paralar ödendi Merkez Bankası tarihi bir zarar yazdı. Henüz o mesele çözülemeden bu kez de yakın geçmişte yaşadığımız carry trade olayı tekrar canlandı ülke yeniden sıcak para cenneti haline geldi.

Hep söyledik: Eğer rezerv paraya sahip değilseniz ve enflasyonunuz yüksekse tek başına faizi düşürerek ekonomiyi bozabilirsiniz ama tek başına faizi yükselterek ekonomiyi düzeltmezsiniz.

Ya da yüzlerce yıl önce Çinli bilgelerin dediği gibi “bin doğru adım bir yanlış adımı düzeltmeye yetmez.”

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Fransa’da ilk tur seçimler yaklaşırken, Frexit endişesi büyüyor!

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Uzun Bayram tatili dönüşünde herkese güzel bir günaydın diyerek kısa bir bülten ile haftaya hep birlikte karşılayalım.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un başarısız Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası riskli bir şekilde Meclisi feshedip erken seçim kararı almasının ardından ilk tur seçimleri bu hafta sonu, ikinci tur ise 7 Temmuz tarihinde yapılacak. Hatırlanacağı üzere, Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi Avrupa Birliği seçimlerinde oyların yaklaşık %32’sini alarak Macron’un merkezci ittifakını (%15) ezici bir şekilde yenmişti. RN, kadın oylarının %30’unu alarak 2019 AB seçimlerine göre 10 puanlık bir artış sağladı. RN partisi ve müttefikleri, İpsos anketine göre parlamento seçimlerinin ilk turunda oyların %35,5’ini alarak önde görünürken, Yeni Halk Cephesi (NPF) ittifakının %29,5 oy oranı ile ikinci sırada yer alırken, Macron’un merkezci ittifakı ise oyların %19,5’ini alarak üçüncü sırada yer aldı. Aşırı sağın galibiyeti tıpkı Brexit gibi Frexit’i de gündeme getirebileceğinden endişe ediliyor.
  • EURUSD paritesi Frexit endişesine paralel 1,0680 seviyesine kadar gerileyerek düşüş serüvenini altıncı haftaya taşıdı. EUR’da bu haftanın 1,0650 seviyesinin üzerinde tamamlanması gerekiyor. Teknik bir bakış açısı ile 1,0650 altında olsa bir kapanış, sert bir düşüşü de beraberinde getirebilir. Endişelerin odağında Fransa’nın 5 yıl vadeli CDS risk primi ise geçen haftaya nazaran %50 artış kaydederek 36 baz puana kadar yükselmek suretiyle son 4 yılın zirvesine geldiğini de not ederek endişenin boyutunun daha açık bir şekilde ortaya koymaya çalışmış olayım.
  • Yurtdışı piyasalarda gözler Fransa’ya çevrilirken, seçimler için geri sayımda olan İngiltere’de Başbakan Sunak’ın da işinin kolay olmadığını not etmek gerekiyor. Kamuoyu yoklamaları Muhafazakar Parti’nin 14 yıllık iktidarın ardından seçimlerde önemli oy kaybı yaşayacağını ve İşçi Partisi’nin seçimden ilk sırada çıkacağını işaret ediyor. GBPUSD partisi 1,2640 seviyesine gerileyerek benzer bir şekilde dolar karşısında düşüşünü beşinci haftaya taşıdı.
  • Kıymetli madenler cephesinde altın 2,330 dolar etrafında sakin seyrini devam ettirirken, haftanın son iş günü hareketli bir seyir izleyen gümüşün 30,80 dolar seviyesine kadar yükseliş kaydetmesine rağmen kazanımlarını koruyamadığını gördük. Gümüş yeni haftaya 29,55 dolar seviyelerinden başlıyor. Bu hafta aşağıda 29,30 dolar seviyesi destek görevi üstlenecektir. Uzun pozisyon deneyecek olan yatırımcıların 29,30 dolar altında haftalık bir kapanışı zarar kes olarak değerlendirmeleri gerektiğini not edelim. Kısa vadenin gürültüsünden kurtulursak, geçen hafta perşembe günü kaleme aldığımız raporda da belirttiğimiz üzere, fiat para dünyasında alternatifi olmayan doların rezerv para statüsü büyük perdede sorgulanırken, başta altın, sonra Bitcoin ve belki de devamında gümüş (kalbiniz sağlam ise) portföylerde ve bireysel emeklilik çeşitlendirmesinde fiziki enstrümanlar olarak yer alması gerektiğini yönünde düşüncemizi korumaya devam ediyoruz.
  • Türkiye cephesinde ise bayram tatili boyunca yeni vergi paketi konuşuldu. Eski bir taslağın sızdığı bazı maddelerin Sn. Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini de duyduk. Yeni paket bu hafta Meclis’e sunulunca detaylarını hep birlikte göreceğiz. USDTRY kuru ise 32,20’li seviyelerde uzunca bir süre çakılı defans oynaması ve bu süreçte TCMB’nin kabaca 78,5 milyar dolar rezerv biriktirmesi ardından bayram tatili boyunca 32,80 seviyelerine kadar yükseldi. TL’nin reel anlamda değerlenmeye devam edeceğine neredeyse kesin gözüyle bakarken, çakılı defans oynamaktan vaz geçerek bir miktar yukarı yönlü hareketi sağlıklı olarak yorumlayacağız. TCMB’nin net döviz pozisyonunda iyileşme devam ederken, swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervleri artı 4,5 milyar dolar seviyesine kadar yükseldiğini de not edelim. Rezervlerde artışın devam etmesini bekliyoruz. Borsa cephesinde ise son altı iş günüdür devam eden iyimserliğin de yardımı ile (bayram tatiline girerken oluşan takas avantajı) endeks 10,771 puan ise son 1 ayın zirvesine yükseldi. Yabancı yatırımcının Türk hisse senetlerine karşı soğukluğu devam etse de, lokal oyuncıuların yardımı ile yükselişin devamını öngörüyoruz.
  • ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri Cuma gününü hafif de olsa düşüşle kapanırken, Dow Jones ise neredeyse yatay seyirle kapandı. Nvidia hissesinde ikinci gün (~ %10) düşüş piyasa üzerinde baskı kurdu. Yeni gün başlangıcında Asya borsalarında da satıcılı bir hava hâkim. Zayıf Yen’den destek bulan Tokyo borsası hâriç, Tayvan ve Hong Kong borsaları %1’in üzerinde geriledi. ABD’de son dönemde açıklanan zayıf makroekonomik veriler ardından piyasalar bu yıl 2 adet faiz indirimi fiyatlamaya başlarken, ilk indirimin ise Eylül ayında olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu hafta Cuma günü ABD’de açıklanacak PCE enflasyonunun kritik öneme sahip olacağını peşinen belirtelim.

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

BTC TURK SİBER SALDIRIYA UĞRADI: Zarar büyük!

Kripto para borsası BtcTurk, siber saldırıya uğradını açıkladı. Saldırının ardından borsadaki işlemler durduruldu. Saldırının maliyetinin 54 milyon dolar olabileceği iddia edildi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye’nin en popüler kripto para platformu BtcTurk hacklendi.

Şirket, 22 Haziran 2024 tarihinde kontrol dışı çekimlere sebep olan bir siber saldırı tespit ettiğini açıkladı.

Çok sayıda kripto paranın sıcak cüzdanlarından varlık çalındı. BtcTurk siber saldırının ardından kripto para çekme ve yatırma işlemlerini durdurmuştu.

BtcTurk dün yaptığı açıklamalarda sadece sıcak cüzdanların etkilendiğini ve fonların büyük bir kısmının tutulduğu soğuk cüzdanların güvende olduğunu duyurmuştu. Ayrıca kullanıcı varlıklarının saldırıdan etkilenmeyeceği ifade edilmişti.

BtcTurk’ten 3. açıklama

Siber saldırıya uğrayan BtcTurk’ten yeni açıklama geldi. BtcTurk’ten yapılan üçüncü açıklamada, “Tüm ERC20 kriptoparaların ERC20 ağından yatırma ve çekme işlemleri açılmıştır. Siber saldırıya uğrayan kriptopara yatırma çekme işlemleri siber güvenlik ekiplerimizin detaylı çalışmaları tamamlanınca peyderpey açılacaktır” denildi.

54 milyon dolar iddiası

Kripto dedektifi olarak bilinen ZachXBT, saldırının maliyetinin yaklaşık 55 milyon dolar olduğunu iddia etti.

ZachXBT, X hesabından yaptığı paylaşımında saldırganın 1,96 milyon Avax’ı (54,2 milyon dolar) Coinbase/THORChain’e aktardığını ifade etti.

Saldırganların çaldıkları Avax’ları Coinbase ve Binance borsasında Bitcoin’e çevirdiği daha sonra da iki ayrı cüzdana gönderdiği belirtildi.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Akbank 500 milyon dolar tutarında sürdürülebilir tahvil ihracı gerçekleştirdi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, 500 milyon doları tutarında yüzde 7.50 faiz oranıyla sürdürülebilir yurt dışı tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Akbank’tan yapılan açıklamaya göre, ihraca yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında talep geldi. Bu işlemle beraber Akbank’ın sürdürülebilir fonlama payı yüzde 66 seviyesine yükseldi. İhracın coğrafi dağılımı yüzde 42 İngiltere ve İrlanda, yüzde 21 Amerika, yüzde 20 Avrupa, yüzde 13 Orta Doğu ve yüzde 4 Asya olarak gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, 500 milyon ABD doları tutarındaki sürdürülebilir tahvil ihracını başarıyla tamamladıklarını belirterek, ‘Yatırımcılar tarafından tahvil ihracımıza gösterilen ilgi, ülkemizin ve bankamızın uluslararası piyasalardaki saygınlığını ve yarattığı güveni bir kez daha göstermiştir.’ ifadelerini kullandı.

Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu da başarılı bir sürdürülebilir yurt dışı tahvil ihracına daha imza attıklarını aktararak, bu ihraçla bankanın hem uluslararası piyasalardaki güçlü itibarını hem de sürdürülebilirlik hedeflerine bağlılığını bir kez daha göstermiş olduklarını kaydetti.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.