Connect with us

BANKA HABERLERİ

Merkez bankaları kararları öncesinde strateji: bekle ve gör

Yayınlanma:

|

Bu hafta sonuçlanacak önemli merkez bankaları toplantıları öncesinde piyasalarda bekle ve gör stratejisinin ağır bastığını not edelim. Yarın FED, perşembe günü TCMB ve İngiltere Merkez Bankası, cuma günü ise Japonya merkez bankasının kritik toplantıları piyasaların piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

FED’in artık frene basarak faiz oranlarını uzunca bir süre sabit tutması beklenirken, Başkan Powell’ın basın toplantısı ve üyelerinin ekonomik projeksiyonları önemle takip edilecektir. İngiltere cephesinde ise soğuyan ekonomi politika yapıcıları endişelendirmeye başlarken, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) son bir kez daha 25 baz puan faiz artırması ve politika faizini %5,50 seviyesine yükseltmesine bu sabah %80 ihtimal tanınıyor. Eğer BoE piyasaları şaşırtmaz ise faiz oranı 2007’den bu yana en yüksek seviyeye çıkacağı gibi, sıkılaştırma döngüsü de son 100 yılın en büyüğüne işaret edecek! Cuma günü ise sahneye çıkacak olan ve kanımca en önemli toplantılardan biri olan Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz oranlarını ultra düşük seviyede tutmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.

ABD doları güçlü seyrini haftanın ilk iş gününde de korumaya devam etti. Doların piyasa kuru olan DXY, önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 105,3 etrafında salınmaya devam ederken, doların piyasa faizi olan 10 yıllık devlet tahvili getirisi ise %4,30 ile yine yüksek seyrini korumaya devam ediyor. Doların güçlü duruşuna paralel EURUSD paritesi 9 haftadır kesintisiz gerileme kaydetmesi ardından bu haftayı nasıl tamamlayacağını hep birlikte göreceğiz. Benzer bir şekilde, kısa pozisyona sahip olduğumuz GBPUSD paritesi de 9 haftadır güçlü dolara boyun eğiyor. Perşembe günü BoE kararı ardından kısa pozisyonumuzu gözden geçireceğiz. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı arz kesintilerinin gölgesinde son 10 ayın en yüksek seviyesinde işlem görmeye devam ederken, enerji fiyatlarını artması küresel risk iştahını bozmaya, enflasyonla mücadeleyi ise sekteye uğratmaya devam ediyor.

TCMB dün temmuz ayı konut fiyat endeksi raporunu açıkladı. Buna göre bir önceki aya göre endeks %7,3 artış kaydederken, yıllık bazda nominal değişim ise %94,7 oldu. Yeni ekonomi programının uygulanmaya başlandığı Eylül 2021 ayına göre bakıldığında konut fiyat endeksinin Türkiye genelinde 5 kat arttığını görüyoruz. Türkiye genelinde birim TL fiyat olarak baktığımızda medyan fiyatın 26,537 TL’ye ulaştığını; İstanbul’da ise 120m2 bir evin ortalama fiyatı 4,8 mio TL seviyesine yükseldiğini de not edelim. TÜİK verilerine göre ise konut satışları ağustos ayında yıllık bazda %1,1 azalırken, yılın ilk 8 ayında yine yıllık %15,5 azalışla 797 bin olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışlarının ise ağustos ayında yıllık %26,1 azalması dikkatimizden kaçmadı. Kredi faizlerinde yaşanan yükseliş ve alım gücünde yaşanan erozyon da konut satışları üzerinde etkili oluyor.

Hazine dün gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihracında ortalama bileşik faiz %28,1 seviyesine yükseldi. Tahvil faizlerinin hızla yukarı gittiğini peşinen belirtelim. Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de olması gereken yere doğru hızla ilerlerken, arası yükselen faiz ortamı ile pek de iyi olmayan hisse senetleri haftanın ilk iş gününü sert gerileme ile tamamladı. Geçen hafta sert satışlara sahne olan ve %9 düşen bankacılık endeksi bu haftanın ilk işlem gününde bayrağı banka dışı kesme %3,5 düşüşle teslim ettiğini görüyoruz. USDTRY kuru geçen ay PPK toplantısı ile birlikte sert gerilediği psikolojik 27 seviyesine yeniden yükselirken, CDS risk priminin 5 yıl vadede 387 baz puan ile yatay seyrini koruduğunu görüyoruz. Not etmek gerekirse, TCMB’nin perşembe günü sonuçlanacak olağan PPK toplantısında en az 500 baz puan faiz artırması beklenirken, jumbo (!) bir faiz artışı ile kenara çekilebileceği de kulislerde konuşulmaya başlandı. Ekonomi yönetiminin ABD’deki yatırımcı konferansı başlıyor. BM Genel Kurulu için ABD’de bulunan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temasları sürerken, bölgeden gelecek haberler de önemle takip edilecektir.

ABD borsaları geceyi önemli bir değişim göstermeden yatay kapatırken, bu sabah Asya piyasalarında hâkim renk kırmızı. Japonya’nın Nikkei endeksi çip sektörü öncülüğünde ve belki de önemli faiz toplantıları öncesinde %1’den fazla gerilerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yine yatay bir seyir görüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün Euro bölgesi enflasyon verileri ile ABD’de yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları takip edilebilir.

İktisatbank

Okumaya devam et
Yorum Yazın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BANKA HABERLERİ

Bankalar 8 ayda 351 milyar TL net kar yaptı

Yayınlanma:

|

Yazan:

2022 sonunu 14,3 trilyon TL Aktif büyüklük ile kapatan sektör 2023 ilk sekiz ayında %42 büyüme ile 20,3 trilyon TL bilanço büyüklüğüne ulaştı. Sektör Kredilerde %38 büyüyerek 2022 sonundaki 7,6 trilyon TL Kredi hacmini 10,4 trilyon TL seviyesine ulaştırdı. Buna karşılık yıl sonunda 163 milyar TL olan Takipteki Krediler hacmi %6 büyüyerek 173 milyar TL seviyesine ulaştı. Sektör Beklenen Zarar Karşılıkları için de 424 milyar TL ayırdığı görüldü.

Mevduat artışı devam etti

2022 sonunu 8,8 trilyon TL Mevduat hacmi ile kapatan Bankacılık sektörü 2023 ilk sekiz ayını %46 büyüme ile 12,9 trilyon TL seviyesine yükseltirken; mevduatın %36,1’ine denk gelen 4,7 trilyon TL’lik kısmı vadesiz mevduat hacminden oluştuğu görüldü.

Sektörün özkaynak hacmi de 1,8 trilyon TL seviyesine ulaşmış durumda.

Net Faiz Gelirleri düştü

Bankacılık sektörü 2022 ilk sekiz ayında 422 milyar TL Net Faiz Geliri elde ederken 2023 aynı dönemde kredi hacmi artışına rağmen %14 düşüş ile 362 milyar TL Net Faiz Gelirinde kaldı. Sektör Net Faiz Gelirindeki kaybını Ücret ve Komisyonlara yüklenerek telefi ettiği görüldü.   Zira Sektörün 2022 aynı dönemdeki Faiz Dışı Geliri 188 milyar TL iken bu tutar 2023 aynı dönemde %128 artış ile 422 milyar TL seviyesine ulaştığı görüldü. Aynı şekilde Diğer Faiz Dışı Gelirleri de %280 artış ile 45 milyar TL’den 171 milyar TL seviyesine ulaştığı görüldü.

Karlılık arttı

2022 ilk sekiz ayında 252,2 milyar TL Net kar açıklayan bankacılık sektörü 2023 aynı dönemde %39 artış ile 350,6 milyar TL karlılık seviyesine ulaştı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Kartlı ödemeler ağustos ayında 798,9 milyar TL oldu

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL oldu.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ağustos ayına ilişkin verilerini açıkladı.

Buna göre, ağustos itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 111,4 milyon, banka kartı sayısı 182,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 82,8 milyon adet oldu.

2022 yılının ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 19’luk, banka kartı adedinde yüzde 13’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 25’lik artış yaşandı.

Toplam kart sayısı ise 376,8 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış gösterdi.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL oldu.

Kartlı ödemelerin 650,2 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 135,1 milyar TL’sinde banka kartları, 13,6 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Ağustosta mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3’ü temassız gerçekleştirildi

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 101 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 122 oldu.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustosta yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarak 1,4 milyar adet oldu.

Kartlı ödemelerin 804 milyonu kredi kartları ile yapılırken 541,5 milyon adedinde banka kartları, 86,5 milyonunda ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 29 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 26 olarak gerçekleşti.

Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artarak 883 milyon adet oldu. Ağustosta mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3’ü temassız gerçekleştirildi.

 

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

QNB Finansbank batık kredileri sattı

Yayınlanma:

|

Yazan:

QNB Finansbank 907,7 milyon TL tutarlı kredi kartı, bireysel kredi ve ticarî kredi türlerindeki tahsili gecikmiş alacağı Ortak Varlık Yönetim Şirketi A.Ş. ve Dünya Varlık Yönetim A.Ş. ile Emir Varlık Yönetim Şirketi AŞ’ye devredildi.

Banka kap açıklamasında devir iskonto oranları veya tutar bilgisi yer almaması dikkat çekti.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

ABONELIK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.


Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27