Connect with us

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Ülkelerin en büyük enerji kaynakları hangisi?

Yayınlanma:

|

Keşke sonsuz olsa denilen bir tüketim ürünün başrol olduğu haberimizle birlikteyiz. Sizler için ülkelerin en büyük enerji kaynaklarını listelediğimiz bu haberimizde özellikle Türkiye sizi çok şaşırtacak. Peki hangi ülkeler hangi kaynakları kullanıyor? Türkiye’nin ana enerji kaynağı hangisi? İşte detaylar…

Global çapta ülkeler hangi enerji kaynaklarını en çok kullanıyor?

Dünya’da birçok farklı bilim dalından enerji açığa çıkartmak mümkün. Bugün bunlardan en yaygın olanları rüzgar, hidrojen ve insanların hala tereddütlerinin olduğu nükleer enerji. Peki Türkiye en yaygın olarak hangi enerji kaynağına sahip sorusuna cevap ararsak listeye göre karşımıza kömür çıkıyor.

Bu konuda bazı tezatlıklar var. Türkiye en çok güneş paneli üreten ülkeler arasında 7 bin 960 MW ile 4. sırada yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri bile ülkemizi 2 sıra geride 5 bin 700 MW ile takip ediyor. Ancak bu panel üretimine rağmen güneş ışınlarından enerji üretimine sıra geldiğinde bulunduğumuz konum çok iç açıcı değil.

Türkiye en çok güneş enerjisi üreten ülkeler arasında 16. sırada yer alıyor. Panel üretimi konusunda bizi 2 sıra arkada takip eden Amerika Birleşik Devletleri ise Çin’in hemen arkasında 1. sırada yer alıyor. Buradan çıkaracağımız sonuca geldiğimizde her ne kadar üretim kapasitemizi arttırsakta bu panelleri kullanım konusundaki kapasitemiz yetersiz. Bu sebeple de dünya listelerinde hala fosil yakıtları kullanan ülkeler arasında yer alıyoruz.

Ancak Türkiye’nin zengin kömür yataklarını da göz önüne aldığımızda buradan çıkan kömür ile termik santrallerimizi güçlendirdiğimiz gerçeği yadsınamaz. Bu sebeple kömürün de ne kadar önemli bir kaynak olduğunu vurgulamamız şart. Şimdiyse diğer ülkelerin enerji kaynaklarını paylaşıyoruz:

  • İzlanda: Hidro
  • Norveç: Hidro
  • İsveç: Hidro
  • Finlandiya: Nükleer
  • Estonya: Kömür
  • Letonya: Gaz Litvanya: Rüzgar
  • Danimarka: Rüzgar
  • İngiltere: Gaz
  • Hollanda: Gaz
  • Almanya: Kömür
  • Polonya: Kömür
  • Belçika: Nükleer
  • Fransa: Nükleer
  • İsviçre: Nükleer
  • Avusturya: Hidro
  • Slovakya: Nükleer
  • Slovenya: Nükleer
  • Macaristan: Nükleer
  • Ukrayna: Nükleer
  • Portekiz: Hidro
  • İspanya: Rüzgar
  • İtalya: Gaz
  • Hırvatistan: Hidro
  • Bosna-Hersek: Kömür
  • Sırbistan: Kömür
  • Karadağ: Hidro
  • Arnavutluk: Hidro
  • Kosova: Kömür
  • Kuzey Makedonya: Kömür
  • Bulgaristan: Kömür
  • Romanya: Hidro
  • Moldova: Gaz
  • Yunanistan: Gaz
  • Türkiye: Kömür
  • Gürcistan: Hidro
  • Kıbrıs: Petrol

Okumaya devam et

EKONOMİ

FT: Çin, ABD’nin en son çip kısıtlamalarına misilleme yaptı

Pekin, yarı iletkenlerde ve pillerde kullanılan malzemelerin ihracatını yasakladı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Çin, Pekin’in Washington’dan gelen yeni ihracat kontrollerine karşı hızlı bir misilleme olarak, yarı iletken üretiminde ve askeri uygulamalarda kullanılan çeşitli mineral ve metallerin ABD’ye sevkiyatını yasakladı.

Çin ticaret bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, galyum, germanyum, antimon ve süper sert malzemeler içeren çift kullanımlı ürünlerin ABD’ye ihracatını yasaklayacağını ve grafit ile ilgili daha sıkı kontroller uygulayacağını söyledi.

Bakanlık, Washington’un ulusal güvenlik kisvesi altında “ticaret ve teknolojiyi silahlandırdığını” söyledi. Misilleme, ABD’nin Pazartesi günü Çin’in ordusu için yapay zeka geliştirmesini zorlaştırmak için tasarlanmış bir dizi kapsamlı ihracat kontrolü getirmesinin ardından geldi. “Ulusal güvenliği korumak için . . . .

Çin, ABD’ye çift kullanımlı ürünler üzerindeki ihracat kontrollerini güçlendirmeye karar verdi” diyen bakanlık, önlemlerin hemen yürürlüğe gireceğini de sözlerine ekledi. Ayrı bir gelişmede, internet, otomobil, yarı iletken ve iletişim endüstrilerini temsil eden dört büyük Çin ticaret birliği, üyelere Amerikan çip alımlarını azaltmalarını söyleyerek ABD’nin hamlelerine tepki gösterdi.

Çin Yarı İletken Endüstrisi Birliği, “ABD çip ürünleri artık güvenli veya güvenilir değil ve ilgili Çin endüstrileri ABD çiplerini tedarik ederken dikkatli olmalı” dedi. Ambargolu mineraller ve metaller, yarı iletkenler ve pillerin yanı sıra iletişim ekipmanı bileşenleri ve zırh delici mühimmat gibi askeri donanımların üretiminde kullanılmaktadır. Çin, ABD ve müttefiklerinden gelen çip yaptırımlarının sıkılaştırılmasına yanıt olarak ihracat kontrollerini zaten güçlendiriyordu. Germanyum ve galyum sevkiyatlarındaki mevcut kısıtlamalar, Avrupa’daki maden fiyatlarında neredeyse iki kat artışa neden oldu.

Çin’in ABD’ye son sevkiyat yasağı, Başkan Xi Jinping’in hükümetinin Washington’un çip kısıtlamalarına karşı misilleme yapmak için batının ekonomik çıkarlarını hedef almaya istekli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Washington’daki bir düşünce kuruluşu olan CSIS’te Çin uzmanı olan Scott Kennedy, “Çin daha önce ateş tutmanın ayrışma hızını yavaşlatacağı sonucuna varmıştı, ancak şimdi ateş tutmanın daha büyük ABD yaptırımlarına davetiye çıkardığı ve maliyetleri empoze etmek için geri adım atmaları gerektiği sonucuna vardılar” dedi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, kontrolleri “hala değerlendirdiğini”, ancak etkilerini azaltmak ve Pekin’den “zorlayıcı eylemleri” caydırmak için adımlar atacağını söyledi. NSC, “Bu yeni kontroller, Çin Halk Cumhuriyeti’nden uzaktaki kritik tedarik zincirlerini riskten arındırmak ve çeşitlendirmek için diğer ülkelerle birlikte çabalarımızı güçlendirmenin önemini vurguluyor” dedi.

ABD’deki Çin uzmanları, Pekin’in Amerikan ihracat kontrollerine karşı misillemeyi artırıp artırmayacağını görmek için bekliyorlar. Asya Toplumu Politika Enstitüsü’nde ticaret uzmanı olan Wendy Cutler, “Bu, gelen Trump yönetimine Çin’in misilleme önlemleriyle yanıt vermeye hazır olduğuna dair bir işarettir” dedi. Cutler, ABD’nin tedarik zincirlerini çeşitlendirdiği göz önüne alındığında, önlemlerin hemen etkisinin belirsiz olduğunu söyledi. “Ancak ihracat kontrol listelerine başka ürünler de koyabilirler ve bu da bizim üzerimizde çok daha büyük bir etkiye sahip olur.” Bu yılın başlarında Çin, Tokyo’nun ABD ihracat kontrollerine kaydolması halinde kritik minerallerin Japonya’ya ihracatını kısıtlamakla tehdit etti.

Resim

ABD Jeolojik Araştırması’na göre Çin, dünyadaki galyum arzının yüzde 98’ini ve germanyumun yüzde 60’ını üretiyor.

Pazartesi günü açıklanan ABD kontrolleri, kritik yarı iletken üretim araçlarının ihracatına yönelik daha sert kısıtlamalar ve yapay zeka ürünlerinde çok önemli bir bileşen olan gelişmiş yüksek bant genişliğine sahip bellek (HBM) çiplerinin Çin’e ihracatının yasaklanmasını içeriyordu. Ancak Bernstein analistleri, ABD kısıtlamalarının beklenenden daha az şiddetli olduğunu söyledi. Japon çip ekipmanı tedarikçilerinin daha sıkı kısıtlamalardan faydalandığı görüldü ve çip stokları Nikkei hisse ortalamasını Salı günü üç haftanın en yüksek seviyesine çıkardı. Tokyo Electron yüzde 4,3 yükselirken, Disco Corp ve Lasertec sırasıyla yüzde 6,1 ve yüzde 4,3 arttı. Washington ayrıca, yabancı yarı iletken teknolojisini satın almak için çalışan büyük Apple ve Samsung tedarikçisi Wingtech de dahil olmak üzere 136 Çinli şirketi ABD ticaret kara listesine ekledi.

Wingtech, 2018’den bu yana Hollandalı yarı iletken grubu Nexperia’yı satın almak için 4 milyar dolardan fazla harcadı. Ayrıca, İngiltere’nin en büyük çip üreticisi olan Newport Wafer Fab’ı, nihayetinde İngiltere hükümeti tarafından engellenen bir anlaşmayla satın almaya çalıştı. Önerilen Yarıiletkenler Çiplerin jeopolitiği: ABD’de cipsler ABD’nin kara listeye alınması, Wingtech’in Shenzhen’de listelenen hisselerinin iki gün içinde yüzde 10’dan fazla düşmesine neden oldu ve Çinli şirketler için uluslararası işlerini büyütmek ile Pekin’in evdeki politika önceliklerini desteklemek arasındaki hassas dengeleme hareketini vurguladı.

Wingtech, daha önce 2020’de yaptırımlara maruz kaldıktan sonra başka bir Çinli gruptan Apple ile ilgili bir kamera modülü işletmesi satın almıştı. Kara listeye alınmış bir Çinli firmanın yöneticisi, “Batılı şirketler artık bizden alışveriş yapmıyor” dedi. “İki yıl boyunca, yabancı bileşenleri değiştirdiğimiz için temelde büyümeyi durdurduk.” 86Research’ten Charlie Chai, Wingtech’in yabancı işleri elinde tutmak için gerekirse bölünebileceğini söyledi.

En son ABD kontrollerinin boşlukları kapattığını ve Çinli çip şirketlerinin yabancı ekipman satın almasını zorlaştırdığını belirtti. “Klasik bir kedi fare oyununa dönüştü, ancak Çinli firmalar için manevra alanı hızla daralıyor” dedi.

FT

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

GÖNÜLLÜ BANKACILARIN AYNA DERNEĞİNE MOOD AWARDS ÖDÜLÜ

Yayınlanma:

|

14. Düzenlenen Mood Awards-2024 Medya ödüllerinde “En iyi çıkış yapan STK ödülüAYNA Uluslararası İnsani Yardım Derneği aldı.

Sosyal Sorumluluk bilinci ile hareket eden ağırlıklı QNB BANK çalışan ve emeklilerin oluşturduğu AYNA Uluslararası İnsani Yardım Derneği çalışmalarının karşılığını bir ödülle taçlandırdılar. Bu yıl 14. düzenlenen Mood Awards-2024 Burak AKAN ödüllerinin sahipliğini yaptığı törende jürinin değerlendirmesi sonucu ödül kazanan Nevra SEREZLİ, İlyas SALMAN, Kaya Çilingiroğlu, Ender SARAÇOĞLU gibi ünlü isimlerin arasından “yılın en iyi çıkış yapan sivil toplum kuruluşu ödülünü” alan QNB BANK çalışanı Remzi Çıra ödülü alırken, “sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden banka çalışanları ile el ele verdiğimiz çalışmaların daha da hızlanarak devam edeceğini, alınan ödülün üyelerin motivasyonunu artırdığını ve taktir görmenin doğru çalışmalara imza attıklarının tescili olduğunu” ifade ederek sözlerine; “banka çalışanların derneğin faaliyetlerini sahiplenmesi ve fiili olarak destek vermelerinin çok kıymetli olduğunu” sözlerine ekledi.

Banka Vitrini olarak faaliyetlerini yakından takip ettiğimiz ve kamuoyuna duyurduğumuz AYNA DERNEĞİ’ni tebrik eder başarılı çalışmalarının takip etmeye devam edeceğimizi bildiririz.

Okumaya devam et

EKONOMİ

Plastik Sektörü Gümrük Düzenlemesine Tepkili

Yayınlanma:

|

Yazan:

Belirli plastik hammaddelerin ithalatında yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından rapor düzenlenmesi zorunluluğu getirilmesinin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, “Söz konusu düzenleme ithal edilerek yurtiçine tedarik edilen ürünün hangi sektöre yönelik üretimde kullanılacağının da takibini gerektirmektedir. Oysa ki beyannameler ithalat anında verilirken satış bunun çok sonrasında gerçekleşebilmektedir. Bu durumda ise sürecin sağlıklı işlemesi mümkün gözükmemektedir” dedi.

Geriye Dönük Maliyet Artışı

Düzenlemenin 2024 yılı başından beri gerçekleşmiş olan ithalatlara da uygulanması sebebiyle firmalar açısından geriye dönük bir maliyet artış unsuruna dönüştüğünü dile getiren Benliler, “Firmalar bu zamana kadar geçmiş yıllarda olduğu gibi ithalatlarını gerçekleştirdi ve maliyet kalemlerini göz önünde bulundurarak ithal ettikleri ürünleri piyasaya sürdü. Lakin geldiğimiz noktada 2024 yılı boyunca gerçekleşen tüm ithalatlar için yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu hazırlanması gerektiği söyleniyor. Bu durum ise gerçekleşmiş ticarette maliyet artışı ve dolayısıyla kâr marjının düşürülmesi anlamına geliyor. Düzenlemenin ilk etapta 2024 yılı beyannamelerini kapsam dışı tutacak şekilde güncellenmesi sonrasında ise sektör paydaşlarının görüşleri de alınarak gözden geçirilmesi etkilenen tüm sektörler açısından kritik öneme sahiptir” dedi.

Enflasyonist Baskı Yaratıyor

Maliyetler üzerindeki artışların enflasyonist etkisine de değinen Benliler, “Bu ve benzeri girdi maliyetlerini artırıcı düzenlemeler, kamunun büyük bir özveriyle mücadele ettiği enflasyon üzerinde de olumsuz bir etkiye sahiptir. Enflasyonla mücadelede en az talep tarafı kadar önemli bir unsur olan arz tarafının da ele alınması ve girdi maliyetlerini azaltmak için adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.