Connect with us

Dr. Abbas Karakaya

AZGIN, HIZLI KAMYONLAR, “CORPORATE AMERİCA” VS.

Yayınlanma:

|

Yarın burada Şükran günü. (Kimler neye şükrediyor ya da etmiyor başka bir konu.) Kasım ayının dördüncü Perşembe günü kutlanan bu gün yaygın olarak yemekli bir aile buluşması şeklinde kutlanıyor. Ulaş’ın okulu da bu kutlama sebebiyle bir hafta tatil. Bunu fırsat bilerek Virginia eyaletinde oturan kardeşimi ziyaret edelim, dedik. 700 millik (1200 kilometre; İstanbul-Erzurum arası) yolculuğumuza Pazartesi günü saat 11.35’de arabamızla başladık. 12 saatlik yolun yarısını gittikten sonra ucuz bir otelde geceledik, ertesi gün, yani Salı günü 08.30’da tekrar yola çıktık ve aynı gün akşamüzeri varacağımız yere (Willimasburg şehrine) vardık.

Bu uzun yola aslına kendi arabamızla çıkmayı düşünmüyorduk. Ancak uçak bileti almakta biraz gecikince ve araba kiralamanın da bütçemizi zorlayacağı gerçeği karşısında arabamızla gitmekten başka bir şansımız kalmıyordu. Arabamızın eskiliği (2000 model), aldığımızdan beri çıkardığı ama nereden geldiğini çıkaramadığımız, ama o ana kadar bir sorun yaratmamış hırıltısını da düşününce, gösterişsiz arabamızla bu uzun yola çıkmak maceraya atılmak gibi bir şey oldu. 188 bin mildeki (300 bin km.) arabamız sağ olsun, bizi utandırmadı. Dönüş yolunda da aynı performansı göstereceğinden umutluyuz. Yolda, bunun şakasını da yaptık. Evimize de sorunsuz ulaşırsak, arabamızı ailenin devamlı ferdi haline getireceğiz; Türkiye’ye dönüşte yanımızda götüreceğiz!

1200 kilometrelik yolculuğumuz boyunca- orta batıdan Amerika’nın doğusuna-  üç eyalet geçtik. Indiana’dan güneye inerek doğuya, sonra yine güneye doğru sırasıyla Kentucky, Batı Virginia eyaletlerini geçtikten sonra Virginia’ya vardık. Bu yolculuğumuz boyunca şehirlerarası otobüs firması olan Greyhaund otobüslerinden görmedik hiç. Yollar otomobil ve kamyon doluydu. İnsanların araba kullanmaya teşvik ediliyor, mecbur bırakılıyor dersek yanlış bir laf etmiş olmayız.

Yollar vızır vızır. Özellikle de büyük şehir girişleri… Mesela, rotamız üzerinde geçtiğimiz Louisville (Kentucky’de) ya da Charleston (Batı Virginia’da) gibi yolların birbirine bağlandığı, ayrıldığı noktalarda azgınca, birçok yönden akan sersemletici bir trafikle karşılaşıyorsunuz. Mecburen yaptığınız yüksek hızda sapacağınız doğru yolu, çıkışı kaçırmamaya çalışıyorsunuz. Benim gibi araba kullanmayı geç bir yaşta, eşi hamileyken öğrenmiş biri için pek sevimli bir durum değil açıkçası. Tersine, tansiyon çıkartıcı, korkutucu bir durum. Bu korkum aslında çok da temelsiz değil. İnsanlar hızlı, çok hızlı araç kullanıyor. Çevre yoluna çıkmak, aslında belki sadece Amerika’da değil, Türkiye dâhil, dünyanın her yerinde bir riski de kabul etmek anlamına da geliyor.

Özellikle kamyon şoförleri deli gibi sürüyorlar. ABD’de TIR sözcüğü kullanılmıyor. Onun yerine kamyon (truck) sözcüğü kullanıyor. Yollardaki trafik uyarı, bilgilendirici levhaların, işaretlerin yeterli, iyi durumda olduğu söylenebilir. Trafik uyarı levhalarından en çok dikkatimi çeken, kamyon şoförlerini uyaran- sağdan gidiniz, sol şeridi kullanmayın- uyarı levhası oldu. Bu levhanın sıklığı dikkat çekiciydi. Bu da bu kurala kamyoncuların pek de uymadığını gösteriyordu bir bakıma. Daha da ilginci, yolda, bu yolcuğumdan önceki yolculuklarımı da katarak, trafik polisinin durdurduğu bir kamyon(TIR) görmedim. Acaba, bu durum trafik polislerinin “Corporate America”ya dokun(a)madıkları anlamına mı geliyor? Türkiye’de hafriyat kamyonlarının terörüne göz yumulması gibi.

ABD’de yollarda çorba, çay, pilav üstü nohut, çiğ börek gibi hem kesenize hem ağız tadınıza uygun bir şey yok. Belki de ABD’deki kara yolu yolcuklarıyla Türkiye’dekiler arasındaki en büyük fark bu. ABD’de mola yerlerinde, varsa yoksa ülkenin dört bir yana yayılmış aynı markaların sandviçleri, hamburgerleri, pizzaları…  Gerçekten de Amerika’daki kara yolculuğunda hep aynı markalarla karşılaşıyorsunuz. Mola yerlerinde yiyecek sektöründeki “Corporate America”yı görmek, gözlemlemek o kadar kolay ki bu durum Ulaş’ın da gözünden dahi kaçmadı. Bu ilk uzun araba yolculuğunda, Ulaş da Mc. Donalds’  hamburgercisinin sembolünün görülme sıklığına şaştı kaldı.

Yaşadığımız yerle (orta batı Amerika, Indiana) gittiğimizin yerin bulunduğu ülkenin doğu kısmını (Virginia) karşılaştırdığımızda Virginia’nın doğal yapısının daha güzel olduğunu söyleyebilirim. Virginia’nın güzelliği dağların, tepelerin varlığından kaynaklanıyor. Indiana’yı daha az güzel, daha sıkıcı bir yer yapansa düzlüğü. Bu bakımından yolculuğumuzun ikinci etabı, inişli çıkışlı, yılankavi yollarıyla; yol üzerindeki vadileriyle çok daha zevkli bir yoldu. Ağaçlarla kaplı dağlardan, köprüyollardan geçerken Muğla’yı, Marmaris’e giden o yolu hatırladık. Her ne kadar kaldığımız otelde verilen battaniyeler ince ve yataklardan birinin çarşafı değiştirilmemiş olsa da… Dönüş yolunda belki aynı otelde kalırız. Ama o otele mutlak uğrayacağız. Unuttuğumuz, telefonlarımızın şarj cihazlarını almak için.

 

Abbas Karakaya-23 Kasım 2022, Williamsburg- Virginia

 

Okumaya devam et

Dr. Abbas Karakaya

HAYATTA EN ÇOK KİME GÜVENİYORSUNUZ?

Yayınlanma:

|

Başlıktaki soruyu ilkokul ikiye giden, yedi yaşındaki oğluma sordum. İki listeyle cevap verdi. ‘God ve Atatürk’ ilk listenin ilk sırasındaydı. ‘Neden God’, diye sorunca, oğlum “Amerika’da hep God, diyorlardı” dedi. Gerçekten de ABD’de sabahları okunan antta God geçiyordu ve Ulaş ilkokul birinci sınıfı geçen yıl Amerika’da okumuştu. Şimdiyse ikinci sınıfa İstanbul’da başlamıştı. Okullarda Atatürk ismini de sık duyması Ulaş’ın listesinde Atatürk’ün olmasını açıklıyordu. Bu ilk liste şöyle devam ediyordu: babam, cumhuriyet, annem.

Neden God, neden Atatürk, sorularımın etkisiyle olsa gerek Ulaş ilk listesini silip ikinci, son listesini şöyle oluşturdu:

Kendim

Annem

Babam

Cumhuriyet

Atatürk

God

28 Ekim 2023 Cumartesi sabahı evde kahvaltıyı beklerken oğlumla aramızda geçen bu diyalog ve onun cevaplarını nasıl yorumlamalı? Çocuklar neye maruz kalıyorlarsa o şeyler tarafından şekillendiriliyorlar. (Bu durum yetişkinler için de aynı ya.) Kültürün, ideolojik aygıtların insanı korkutan, sinsi gücünü gösteriyor. İktidarın eğitimi dinselleştirmesini; anaokullarına kadar din dersi koyma, mescit açma teşebbüslerini… daha bir sürü şeyi açıklıyor.

Oğlumun ikinci, nihai listesinin beni sevindirdiğini gizleyemem. Somuttan soyuta yaptığı sıralama yaşına uygun, sağlıklı bir sıralama oldu bence. Listenin başına kendisini koymasının çok doğru olduğunu, çünkü hayatı boyunca hep, en çok ‘kendisiyle’ beraber olacağını, söyledik.

Çocuklarımızı sakınalım, koruyalım. Ama bu işi tek başımıza yapamayız. Sağlıklı, özgür ve dünyaya evrenselce bakıp yaşayan çocukların geleceği imece ve dayanışmadan geçiyor. ‘Yazıklar olsun/ cumhuriyetin ışığında yürüyüp de/ cumhuriyetle savaşanlara’ demenin ötesine geçelim: bir araya gelelim, yan yana duralım iyi, özgür, mutlu, canlılara yakışır bir gelecek için, soygun ve zulüm hepimizi çürütmeden.

Abbas Karakaya

28 Ekim 2023, Çekmeköy

Resim

Okumaya devam et

Dr. Abbas Karakaya

DÖNÜŞ HAZIRLIKLARI

Yayınlanma:

|

Dönüş hazırlıkları içindeyiz
Geldiğimizde aldıklarımızı 
Elden çıkarma derdinde

Su, gaz, elektrik, 
Kapatma, son kira, depozito 
Banka hesapları, kaç bavul...
Havaalanına nasıl gideriz
...
Ulaş hiç oralı değil
Aklı fikri hala oyunda
Anlamıyor çocuklar
Büyüklerin telaşını

Bugün tıraş oldu
Sanki saçı burada uzayacak
Ülkesine yakışıklı gitsinmiş 
Annesinin açıklaması bu  

Ne çok şeyi düşünüyor aynı anda
Bunca işin arasında anneler, kadınlar
Onun için mi ayaklarının altına
Serdik diyorlar da cenneti
Cehennemi neden yaşatırlar bu dünyada  
Ulaş da bilmiyor bunu, ben de
Abbas K. Çölgeçici
23 Haziran 2023, Cuma, Bloomington

Okumaya devam et

Dr. Abbas Karakaya

GEMİDE

Yayınlanma:

|

Cebelitarık’tan ilk kez geçerken
Köprüüstünde, vardiyada 
Gemi bana emanetti

Işık hızıyla geçmedi
Göğsüme kilitlendi zaman 

Korku da vardı, coşku da 
Yükselen dalgaların içinde
Taşıdı, geçirdi gemiyi kalbim
Akdeniz’den alıp Atlas Okyanusuna

Kendisinden uzun yaşıyor çocukluğu    
Tırnaklarıyla kazanılmış hatıraları insanın . 
Çocuktum ben hala o zaman, gemide

 

Abbas K. –Çölgeçici- Bloomington, Mayıs 2023

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.