Connect with us

BANKA HABERLERİ

Küresel Darboğazdan Çıkış: Mikro Kredi

Yayınlanma:

|

Finans dünyası ve bileşenlerinden olan bankacılık sektöründe son dönemlerde etkisi giderek artan finansal sorunlar yaşanmaktadır. Bu durum, paranın belli bir zümrede olmasından ve bu paranın atıl kalmasından kaynaklanmaktadır. Dünya çapında yaşanan bu sorunun çözümü için finans dünyasındaki ekonomi bileşenlerinin süreçlerini baştan dizayn etmesi gerekiyor. Ayrıca, finans kurumları bu sorunun mikro kredi yöntemleri ile çözüleceğine inanmalı ve harekete geçmeliler. Çözüm üzerine yaptığım birçok araştırma neticesinde bir kavram oluşturdum: H2H+B (Human to Human with Bank: Banka ile İnsandan İnsana). Mikro ölçekte yaşanan bu daralmadan kurtulmak, H2H+B yapısına geçiş ile mümkün olacaktır.

Ekonomide oluşan daralma, paranın belli bir alanda yoğunlaşması gibi bir çok farklı etkenden kaynaklanabilir. Bu daralmanın aslında pozitife dönüştürülebilecek bir daralma olduğuna inanmaktayım. Bunu sağlayabilmenin yolu ise hâlihazırdaki finansal yapının değiştirilmesini kabul etmekten geçiyor. Bu finansal yapının hızlı ve çok aktif bir şekilde değiştirilmesinin mümkün olmadığını biliyorum. Neticede her şey gelişime açıktır ve yenilik kaçınılmazdır. Fakat bazı gelişim ve yeniliklerin o kadar derinlerde yapılması gerekiyor ki bu bütün organizasyonun temelinde farklılığa sebebiyet verebiliyor. Tam da burada bahsetmek istediğim şey: H2H+B. Şimdi gelin hep birlikte bu kavram üzerinde konuşalım.

H2H+B Nedir?

Human to Human with Bank, banka aracılığı ile insandan insana direkt finansal bağlantı demektir. İlk başta bakıldığı zaman zaten finans dünyasının böyle çalıştığını düşünüyor olabilirsiniz. Aslına bakarsanız, resmin tamamına bakıldığında haksız sayılmazsınız. Resmin detayına indiğimizdeyse temeldeki farklılığın büyüklüğünü görüp bana hak vereceğinize inanıyorum.

Para sahiplerinin birikimleri, banka veya finans kurumları aracılığı ile ticaret yapmak için sermayeye ihtiyaç duyanlara aktarılmaktadır. Sermaye sahiplerine verilen getiri kredi müşterileri ile yapılan sözleşme neticesinde belli olmaktadır. Burada sermaye sahipleri, paralarının nerede, nasıl ve ne kadar değerlendirildiğini bilmemektedir ve finans kurumu ile sermaye sahipleri arasından başta yapılan anlaşma kadar getiriye sahip olmaktadır. Bu yapı, sermaye sahiplerini oyunun içerisine sokmaz, sürece tamamen kendisi hâkim olur ve kârı şeffaf şekilde bildiği diğer yatırım araçlarına döndürür. Bu durum da paranın atıllaşmasına sebebiyet verir.

H2H+B ile sermaye sahipleri banka veya finans kurumları aracılığı ile sermaye ihtiyacı duyanların projelerini görebilecek, direkt olarak bu projelere dahil olabilecek ve aynı zamanda projelerin büyüklüğünü ve kârını doğrudan öğrenebilecektir. Günümüzde insanların alım trendleri tamamen IPE (Information, Personalization, Experience: Bilgi, Kişiselleştirme, Deneyim) kavramları üzerine kurulu. Bu yapı sermaye sahiplerine, istedikleri firma (sektör, proje vb. türevler de oluşturulabilir), istedikleri tutar ve istedikleri vadelerde birikim yapma imkânı sunmaktadır. Bu durum bankanın sermaye riskini azalttığından finansman ihtiyacı olanlar için daha uygun bir finansal kanal olacaktır.

Sermaye sahiplerinin oyuna direkt dahil olması mikro ölçekte tabana yayılmış bir kredi ağı oluşmasına da doğrudan katkı sağlayacaktır. Böylelikle, finansal kurumların çok fazla ihtiyaç duyduğu tabana yayılım gösteren kredi ağı minimum finansal risk ile elde edilebilir.

H2H+B kavramı, globalde atılda bulunan paranın sistemin içerisinde yer almasını ve heterojen dağılım göstermesini sağlayacaktır. Buna ek olarak, sermaye sahiplerinin iş yaptıkları (finansman sağladıkları) firmalar ile iletişime geçmeleri, kitlesel fonlama sürecinin de önünü açacaktır. Kitlesel fonlama alışılagelmiş yatırım veya destek platformlarının dışında olduğu için H2H+B, bu konuda ciddi bir hazırlık ve alışkanlık edindirme bakımından değer katacaktır.

Özetle, finans sektörünün sermaye sahiplerine verdikleri faiz/kâr oranlarının reel piyasada karşılığının olmaması, sermaye sahiplerinin paralarını finans sisteminin dışında tutmasına veya atıl kalmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum finansman maliyetlerini artırmakla birlikte mikro ölçekte kişi veya şirketlerin hayatta kalmasını da oldukça zorlaştırmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için sermaye sahiplerinin sistemin içerisine sokulması gerekmektedir. Böylelikle sermaye sahiplerinin kendi seçimleri ile yaptıkları yatırımlarının güncel piyasa koşullarında değerlendirilmesi sağlanacaktır. Tabii bu durum finans kurumlarının kârlılık politikalarını doğrudan olumsuz etkileyebilir ama unutulmamalıdır ki, neredeyse bütün sektörlerde (yazılım sektörü ortalamasına bakıldığında ters orantılı kalmakta) kâr oranı azalıp, taban veya global hacimlerde artış görülmektedir. Bu sebeple finans kurumları da bu sondan kaçamayacaktır.

Finans kurumları tabularını ne kadar erken yıkmaya karar verirse, hayat/yaşam eğrisi o kadar uzun olacaktır. İşte bu yüzden, finansal darboğazdan çıkışın tek yolunun mikro kredi olduğuna inanıyorum.

HBR

Okumaya devam et
Yorum Yazın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BANKA HABERLERİ

Bankalar 8 ayda 351 milyar TL net kar yaptı

Yayınlanma:

|

Yazan:

2022 sonunu 14,3 trilyon TL Aktif büyüklük ile kapatan sektör 2023 ilk sekiz ayında %42 büyüme ile 20,3 trilyon TL bilanço büyüklüğüne ulaştı. Sektör Kredilerde %38 büyüyerek 2022 sonundaki 7,6 trilyon TL Kredi hacmini 10,4 trilyon TL seviyesine ulaştırdı. Buna karşılık yıl sonunda 163 milyar TL olan Takipteki Krediler hacmi %6 büyüyerek 173 milyar TL seviyesine ulaştı. Sektör Beklenen Zarar Karşılıkları için de 424 milyar TL ayırdığı görüldü.

Mevduat artışı devam etti

2022 sonunu 8,8 trilyon TL Mevduat hacmi ile kapatan Bankacılık sektörü 2023 ilk sekiz ayını %46 büyüme ile 12,9 trilyon TL seviyesine yükseltirken; mevduatın %36,1’ine denk gelen 4,7 trilyon TL’lik kısmı vadesiz mevduat hacminden oluştuğu görüldü.

Sektörün özkaynak hacmi de 1,8 trilyon TL seviyesine ulaşmış durumda.

Net Faiz Gelirleri düştü

Bankacılık sektörü 2022 ilk sekiz ayında 422 milyar TL Net Faiz Geliri elde ederken 2023 aynı dönemde kredi hacmi artışına rağmen %14 düşüş ile 362 milyar TL Net Faiz Gelirinde kaldı. Sektör Net Faiz Gelirindeki kaybını Ücret ve Komisyonlara yüklenerek telefi ettiği görüldü.   Zira Sektörün 2022 aynı dönemdeki Faiz Dışı Geliri 188 milyar TL iken bu tutar 2023 aynı dönemde %128 artış ile 422 milyar TL seviyesine ulaştığı görüldü. Aynı şekilde Diğer Faiz Dışı Gelirleri de %280 artış ile 45 milyar TL’den 171 milyar TL seviyesine ulaştığı görüldü.

Karlılık arttı

2022 ilk sekiz ayında 252,2 milyar TL Net kar açıklayan bankacılık sektörü 2023 aynı dönemde %39 artış ile 350,6 milyar TL karlılık seviyesine ulaştı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Kartlı ödemeler ağustos ayında 798,9 milyar TL oldu

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL oldu.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ağustos ayına ilişkin verilerini açıkladı.

Buna göre, ağustos itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 111,4 milyon, banka kartı sayısı 182,6 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 82,8 milyon adet oldu.

2022 yılının ağustos ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 19’luk, banka kartı adedinde yüzde 13’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 25’lik artış yaşandı.

Toplam kart sayısı ise 376,8 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış gösterdi.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL oldu.

Kartlı ödemelerin 650,2 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 135,1 milyar TL’sinde banka kartları, 13,6 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Ağustosta mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3’ü temassız gerçekleştirildi

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 138, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 101 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 122 oldu.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustosta yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artarak 1,4 milyar adet oldu.

Kartlı ödemelerin 804 milyonu kredi kartları ile yapılırken 541,5 milyon adedinde banka kartları, 86,5 milyonunda ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 29 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 26 olarak gerçekleşti.

Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artarak 883 milyon adet oldu. Ağustosta mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3’ü temassız gerçekleştirildi.

 

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

QNB Finansbank batık kredileri sattı

Yayınlanma:

|

Yazan:

QNB Finansbank 907,7 milyon TL tutarlı kredi kartı, bireysel kredi ve ticarî kredi türlerindeki tahsili gecikmiş alacağı Ortak Varlık Yönetim Şirketi A.Ş. ve Dünya Varlık Yönetim A.Ş. ile Emir Varlık Yönetim Şirketi AŞ’ye devredildi.

Banka kap açıklamasında devir iskonto oranları veya tutar bilgisi yer almaması dikkat çekti.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

ABONELIK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.


Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27