Connect with us

BANKA HABERLERİ

TÜRK TİCARET BANKASI SERMAYE ARTIRDI

Yayınlanma:

|

TÜRK TİCARET BANKASI bugün ( 16.07.2024 ) tarihinde yaptığı GENEL KURUL Toplantısı ile sermeyesini 3 milyar TL artırarak 3.234.458.622,95 TL‘ye çıkardı. Bnaka daha önceki sermeyesi olan 234.458.622,95 TL‘yi tamamen ödemişti. Artırılan 3 milyar TL’Lik sermaye artırımın dörtte birini tescilinden önce ödeneceği; kalan kısmın da 31.12.2024 tarihine kadar ödeneceği taahhüt edildi.

Banka sermayesi herbiri 1 krş.itibari değerde tamamı nama yazılı 323.445.862.295 adet paya bölünmüştür.

Yönetim Kurulu toplantıya Mevcut Yönetimi temsil eden avukat küçük ortakların Genel Kurul toplantısına almak istememesi, mevzuatta olmamasına rağmen “küçük ortakların toplantıya katılması için Bakanlık onayı lazım” demesi üzerine  üzerine gergin başladı. Araya özel güvenlik görevlilerinin girmesi ile gerginlik giderilirken; Tuncay YATAĞAN’ın daha önce benzer durumla karşılaştığı için aldığı mahkeme kararı neticesinde toplantıya katılması uygun görüldü. Mirascıları iel temsilci olan Ferda KUNDAKÇIOĞLU gibi diğer hak sahipleri ise toplantıya alınmadığı görüldü. Mevcut yönetimin küçük ortakları yıldırma politikası izlemesi, karar alma süreçlerinden dışlanmaya çalışılması ise anlam verilemedi ve küçük ortaklar arasında “bizden ne saklıyorlar” tartışmasını da başlatmış oldu.

TUNCAY İHSAN YATAĞAN KÜÇÜK ORTAKLARIN SESİ OLDU

TÜRK TİCARET BANKASI pay sahiplerinden Tuncay İhsan  YATAĞAN, “toplantıya katılmalarının yasal hakkı olduklarını, alınmamaları halinde suş işleneceğini, tutanak tutulmasını talep ederim;  daha önce bu yönde alınmış elleirnde mahkeme kararı olduğunu” belirtmesi üzerine toplantıya katılması için engeller çıkarmaya çalışan taraflar geri adım atarak Tuncay İhsan YATAĞAN‘ı da toplantıya dahil edilmesine itirazlarını geri çektiler.

TUNCAT İHSAN YATAĞIN BAZI KARARLARA İTİRAZ ETTİ

Yapılan GENEL KURUL’da söz alan Tuncay İhsan YATAĞAN söz alarak; “Ben, Bahattin Yatağan’ın mirasçısı olarak, genel kurul hazirun cetvelinde yer alan pay oranını çok çok düşük buluyorum. Bu yüzden Hazirun cetveline itiraz ediyorum ve toplantı başkanlığına yetki vermiyorum” deyerek başkanlık divanının oluşmasına itiraz etti.

Toplantı başkanı Tuncay İhsan YATAĞAN‘ın itirazını başkanlık makamı karar tutanağına aynen geçirirken; “…bu yöndeki davalarının sürdüğünü;  hakkım saklıdır” ifadesi tutanağa geçti. Toplantı başkanı, “haklarınızın korunması için beyanınızı ve ihtirazi kaydınızı aynen tutanağa geöüçirdik” dedi.

Sermeye artırım kararının alnmasından sonra toplantı sona erdi.

KÜÇÜK YATIRIMCILAR MAĞDUR EDİLİYOR

TÜRK TİCARET BANKASI’nın 11.06.2024 tarihinde Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldığı bu toplantıya küçük ortakların katılması için 15 gün önce davetiye çıkarıldığı belirtilmesine rağmen ortakların eline davetiye geçmediği de ortaya çıktı. Ellerine davatiye ulaşmayan hisse sahipleri Banka Yönetimine tapki gösterirken; 11.06.2024 tarihli GENEL KURUL Toplantısında Denetçi Raporunun okunması, Finansal Tabloların okunması, Yönetim Kurulu Üyelerinin seçilmesi, Dönem karının kullanılması gibi kritik önem arzeden gündem maddeleri görüşülürken bu görüşmelerde elinde hissesi bulunan ortakların toplantı dışı bırakılması tepkilere neden olurken yeni yönetimin “basiretli tüccar ve şeffaf” olarak davranmadığı eleştirilerine neden oldu.

FAALİYET RAPORU İLE DENETÇİ RAPORU İNDİRİLEMİYOR

Alınan kararların www.turkticaretbankasi.com.tr adresinden yayınlanacağı belirtilmesine rapmen, Küçük ortalar bir şoku da bankanın sayfasından Faaliyet Raporu ve Denetçi Raporu başlık olarak yer lamasına rağmen idirime kapalı olmasında yaşadı. Bankanın bu şekilde “karartma mı yapıyor, denetçi raporunu niçin indiremiyoruz” eleştirilerine neden oldu.

EK OKUMALAR: 

****************

TÜRKBANK SATIŞINA ESKİ ORTAKLARDAN İTİRAZ VAR

Türkbank satışı mahkemelik oluyor

TİM’E SATILAN TÜRKBANK DAVASI DEVAM EDİYOR

Türk Ticaret Bankası’nın satışı onaylandı

 

 

BANKA HABERLERİ

MERKEZİ YÖNETİMİN 2025 MAYIS AYI GELİR GİDER ANALİZİ

Yayınlanma:

|

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bugün (15.06.2025) yayınladığı veriler baz alınarak Merkezi Yönetimin 2024 Mayıs ayı sonu (önceki dönem) ile 2025 Mayıs ayı sonu (cari dönem) kıyaslanarak değerlendirme yapılmıştır. Açıklanan verilerden hazırladığımız tablo aşağıda sunulmuştur.

TESPİTLERİMİZ

1- Toplam gelirler içinde en yüksek tutarlı kalemler: Gelir Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, İthalde ve Dahilde Alınan KDV’dir. Cari dönemde bu 4 vergi türünün toplamı, toplam vergi gelirlerinin %70,7’sini oluşturmaktadır.
2- Toplam vergi gelirlerinin önceki dönemde %17,’4’ü, cari dönemde ise %20,9’u faiz ödemelerine gitmiştir..
3- Sosyal Güvenlik Kurumlarına (SGK) Görevlendirme Giderleri ile Hazine Yardımları adı altında yapılan ödemelerde önemli artış olmuştur. SGK’ya bir önceki dönemde 593,8 milyar TL aktarılırken, bu tutar cari dönemde 891,4 milyar TL olmuştur.
4- Bütçe açığı diğer kalemlere kıyasen daha düşük artış göstermiştir. Ancak yaptığımız araştırmalarda yılların son ayındaki bütçe açığı önceki aylara göre inanılmaz artmaktadır. Örneğin yılların ilk 11aylık bütçe açıkları toplamı (milyar TL); 2022’de 20,4; 2023’te 532,4; 2024’te 1.226,9 iken Aralık aylarındaki (tek aylık) bütçe açığı 2022’de 122,2; 2023’te 848, 2024’te ise 829,2 olmuştur. Sebebini bilmiyoruz. Ancak bu bağlamda yılın bütçe açığı sene sonunda netleşmektedir.


SONUÇ

Cari dönemde, personel giderleri+SGK’ya aktarılan tutar+faiz giderleri, toplam harcamaların %54,3’ünü oluşturmaktadır. Bu harcama kalemleri ve diğer harcama kalemleri dikkate alınınca gider tarafında harcamaları azaltacak tedbirlerin alınması zor görünmektedir. Sıklıkla gündeme getirilen tasarruf tedbirlerinin de bu büyüklükteki bütçede önemli bir sonuç sağlamayacağı görüşündeyiz. Bu nedenle Merkezi Yönetimin gelirleri arttırıcı (vergi oranlarını arttırma, yeni vergiler koyma, muafiyetleri ve istisnaları kaldırma gibi) uygulamalara gideceği kanaatindeyiz.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Sıddık Kardeşler Haddecilik Konkordato Talebinde Bulundu

Yayınlanma:

|

Yazan:

İSO 500’de 304. sıradaydı, 6,8 milyar TL ciroya rağmen konkordatoya başvurdu!

1976 yılında kurulan ve Türkiye çelik sanayisinin köklü firmalarından biri olan Sıddık Kardeşler Haddecilik Sanayi Ticaret Ltd. Şti., konkordato başvurusunda bulundu. 2024 yılı itibarıyla 6,8 milyar TL ciroya ulaşan şirket, İSO 500 listesinde 304. sırada yer almasına rağmen mali darboğazdan kurtulamayarak mahkemeye başvurdu.

Sektörde Şok Etkisi Yarattı

Sıddık Kardeşler’in konkordato kararı, demir-çelik sektöründe yankı uyandırdı. Yüksek cirosuna ve sektördeki güçlü konumuna rağmen böyle bir adım atılması, finansal risklerin ne kadar derinleştiğini gözler önüne serdi. Şirketin konkordato talebiyle birlikte mahkemeden süre talep ettiği ve borç yapılandırması sürecine girmeyi hedeflediği öğrenildi.

Konkordato Nedir, Ne Sağlar?

Konkordato, borçlarını vadesinde ödeyemeyen firmaların, alacaklılarıyla uzlaşarak faaliyetlerine devam etmesini sağlayan yasal bir süreçtir. Bu süreçte şirketin mal varlıkları koruma altına alınır ve mahkemenin onayı ile borç ödeme planı devreye girer. Amaç, iflasın önüne geçerek şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesidir.

Ekonomik Dalgalanma ve Sektörel Zorluklar

Son yıllarda artan enerji maliyetleri, kur dalgalanmaları ve iç piyasada yaşanan tahsilat problemleri; birçok sanayi şirketi gibi Sıddık Kardeşler’i de zora soktu. Özellikle çelik sektöründe rekabetin giderek arttığı ve marjların daraldığı bir dönemde, finansal yönetim becerileri daha da kritik hâle geldi.

Gözler Mahkeme Sürecinde

Şirketin konkordato başvurusunun kabul edilip edilmeyeceği ve geçici mühlet kararı verilip verilmeyeceği önümüzdeki günlerde netleşecek. Sektör temsilcileri ise bu gelişmeyi sadece tekil bir iflas belirtisi değil, çelik sektörünün alarm veren yapısal sorunları olarak değerlendiriyor.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İş Bankası’ndan dijital tahvil ihracı

İş Bankası Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk dijital Eurotahvil ihracını gerçekleştirdi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Euroclear tarafından işletilen Dijital Finansal Piyasa Platformu (D-FMI) kullanılarak ihraç edilen Eurotahvil, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketlerinden etkilenen illerdeki kişilerin, çiftçilerin, mikro ve küçük işletmelerin finansmanı için kullanılacak. İşlemde Citigroup Global Piyasalar ile Citibank Londra Şubesi dealer ve ajan banka rolleriyle görev aldı.

“Dijitalde doğmuş tahvil” (Digitally Native Note) olarak adlandırılan tahvil, Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) kullanılarak ihraç edildi. Söz konusu teknoloji; güvenli ve merkezi olmayan kayıt tutmayı sağlıyor; tahvillerin ihraç edilmesini ve takasını da kolaylaştırıyor. Bu sayede ihraç edilen Eurotahvilin takası da işlemin fiyatlandırıldığı gün içerisinde sonuçlandırıldı.

Türkiye’de ve gelişmekte olan bir piyasada özel bir banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk Eurotahvil ihracı

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ikinci yüzyılına adım attıkları 2025 yılında, Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel bir banka tarafından ilk dijitalde doğmuş Eurotahvil ihracını gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti vurgulayarak şunları söyledi:

“Türk bankacılık sektörünün uluslararası finansal piyasalarına erişim gücü, gelişmişlik düzeyi ve yeni teknolojilere hızlı adaptasyonunun teyidi niteliğindeki bu işlem, İş Bankası’nın dünyadaki yeni teknolojileri hayata geçirmedeki öncü rolünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bu ihracımızı, blokzincir teknolojisinin sermaye piyasaları işlemlerinde kullanımına örnek oluşturması açısından kıymetli buluyorum. Finansal piyasa enstrümanlarının sürekli gelişen teknolojilerle çeşitlenmesinde öncü rol oynamaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. İşlemin dayandığı teknolojinin yanı sıra elde edilecek kaynakların deprem bölgesindeki üretici kesimlerce kullanılması ise işlemin önemini artıran bir diğer temel unsur.”

IFC Genel Müdürü Makhtar Diop da şöyle konuştu:

“Bu yatırım, finansal inovasyon alanında önemli bir dönüm noktası olup, Türkiye’nin ilk dijital tahvili olma niteliğini taşıyor. Bir blokzinciri platformunda ihraç edilen söz konusu tahvil, Türkiye’de depremden etkilenen işletmelerin finansmana erişmesine yardımcı olacak. Bu işlemle tahvil piyasasında yeni dijital teknolojileri kullanarak finansmanı daha erişilebilir hale getiriyor ve en çok ihtiyaç duyan taraflara kritik önemi haiz sermayeyi yönlendirerek depremden etkilenen bölgenin yeniden inşa ve toparlanma süreçlerini destekliyoruz.”

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.