Connect with us

CEO PERFORMANSLARI

Banka CEO’larının 2020 ilk yarı Performansı

İş Bankası, Garanti BBVA, Yapı Kredi ve Akbank. 4 büyük özel bankanın hangi CEOsu bankasını daha iyi yönetti? Usta analist Erol Taşdelen banka CEO’larının performansını yazdı:

Yayınlanma:

|

Bankacılık sektör Aktif büyüklüğünün %50’sini oluşturan Kamu Bankaları hariç diğer dört büyük banka sektörün 5,3 Trilyon TL Aktif Büyüklüğünün 1,8 Trilyon TL ile % 34’ini oluşturmaktadır. Dolayısı ile bu dört bankanın uyguladığı strateji aynı zamanda o dönem ve yılı sektörün de nasıl geçireceği ile yakından ilgili. Dört banka Sektördeki Nakdi Kredilerin  1,1 Trilyon TL ile  % 32’lik paya sahipken; Mevduatın  1 Trilyon TL  ve Gayri Nakdi Kredilerin 312 milyar TL ile % 35’lik kısmını oluşturuyor. Özetle, sektörün üçte birini bu dört banka temsil ediyor, ayrıcalıkları ve önemleri de buradan geliyor.

Öncelikle, sektör olarak yılın ilk yarısında neler yaptığını daha rahat görülebilmesi izin özet tabloyu ile başlayalım.  Tabloda da görüldüğü gibi 2020 ilk yarısında Sektör Aktif Büyüklüğünü ( Varlıklarını ) %19,2 büyüttü; Krediler % 22,6; Mevduat % 19,2 büyüdü. ( Sektör İlk çeyrekte Aktif Büyüklüğünü %8,5; Kredilerini % 9,1; Mevduatını %9 artırabildiği dikkate alındığında yılın 2. çeyreğinde büyüme hızının arttığı görülmekte ). Hiç kuşkusuz bu bilanço büyümesinde BDDK’nın bankalara sunduğu Aktif Rasyosu (AR) kuralının itici etkisi oldu.  Sektör bu büyümelerin de etkisi ile son dönemlerin rekor kar artışına imza attı ve Net Karlılık 2019 yarısına göre % 24,2 arttı. Kısa özetten sonra bu dört bankanın kendi iç sunumlarında da yaptıkları gibi karşılaştırmalı dönemi nasıl geçirmişler yakından bakalım.
Aktif Büyüklükte İŞ BANKASI her zamanki gibi zirvede ve rakipsiz kaldı

Yıllardır Aktif büyüklükte zirveyi bırakmayan İŞ BANKASI takipçileri ile arayı açarak büyümeye devam ediyor. 2020 ilk yarısında 78,5 milyar TL hacimsel büyüme ve % 16,8’lik büyüme oranı ile ilk sırada yer aldı. 2020’de İŞ BANKASI aynı zamanda Yerli Özel ve Yabancı bankalar arasında 500 milyar TL Aktif büyüklüğünü aşan ilk banka oldu.  Aktif büyüklükte Garanti BBVA 447,8 milyar TL büyüklük ile 2. Sırada yer alırken 420,1 milyar TL büyüklük ile YKB 3. Sırada yer aldı. YKB 2019 Haziran döneminde Aktif Büyüklükte Garanti BBVA’yı geçmiş ama devamını getirememişti. AKBANK ise Aktif büyüklükte 414,8 milyar TL ile son sırada yer aldı. AKBANK’ın geçmiş yıllarda yer aldığı üst sıralardaki yerini tekrar alabilmek için stratejiler hazırlarken % 15,1’lik büyümeye rağmen bu çabasının üst sıralara çıkmak için yeterli gelmediği görüldü.

Nakdi kredilerde İŞ BANKASI Piyasada olmanın rahatlığı içinde yine zirvede
İŞ BANKASI Nakdi Kredilerde zirvedeki yerini korumaya devam etti. Piyasaya verdiği destek ile 2019 sonundaki 289 milyar TL’Lık kredi hacmini 46 milyar TL artırarak 335 milyar TL’ye taşırken büyüme oranı da % 16 oldu. GARANTİ BBVA Kredilerini  % 19 büyüterek büyüme artış oranında ilk sırada yer aldığı gibi 298,9 milyar TL Kredi hacmi ile 2. Sıradaki yerini de korudu. YKB 25,9 milyar TL hacimsel, % 10,8 büyüme ile 3. Sırada yer alırken; AKBANK 27,6 milyar TL Kredilerini büyütmesine rağmen son sırada yer almaktan kurtulamadı. AKBANK ilk çeyrekte kredilerini sadece %2,8 büyüttüğü düşünüldüğünde 2. Çeyrekte Aktif Rasyosu ( AR )’nin de etkisi ile agresif kredi stratejisi döndüğü tahmin etmek zor değil. AKBANK Krediler ile ilgili 2020 başında Ticaret Odalarının açık saldırısına maruz kalmış benim de içinde bulunan bazı yazarlar “haksızlık yapıldığı” yönünde görüş bildirmişti. Bu tablo karşısında “kredi desteği vermiyor” diyen aynı Ticaret Odalarının bankaya bir özür borcu olduğunu düşünüyorum.  

Mevduatın tercihi İŞBANK oldu
2019 sonunu 295,9 milyar TL Mevduat ile kapatan fakat yılın ilk çeyreğinde % 4,1 büyüyerek dört banka arasında en az büyüme oranı gösteren İŞBANK yılın 2. Çeyreğinde Mevduatta izlediği büyüme Stratejisi ile artış Hacminde de, artış oranında da en yüksek artış ile ilk sıradaki yerini koruduğu gibi sıralamada arayı da açık ara açmış oldu. İŞBANK yılın ilk yarısında Mevduatını 40,6 milyar TL artırarak 336,5 milyar TL düzeyine taşırken % 13,7’lük bir büyüme gösterdi. İŞBANK 2019 yılında da Mevduatını % 20,6 artırarak en fazla artıran bankalardan olmuştu. Garanti BBBVA % 11’lik artış ile Mevduatını 276 milyar TL’ye yükseltirken; YKB 240,3 milyar TL düzeyine ulaşmış durumda.  Yüzdesel  %5,9  ve hacimsel 13,2 milyar TL artış ile dört bankanın içinde en az artış performansı sergileyen AKBANK 237,2 milyar TL mevduat ile son sıradaki kalmaya devam etti. AKBANK Yılın ilk çeyreğinde 248 milyar TL Mevduat düzeyine yükselmesine rağmen yılın 2. Çeyreğinde 10 milyar TL’den fazla Mevduat kayıp yaşaması üst sıralara çıkmasına engel oldu.

Gayri Nakdi Kredilerde İŞBANK farkı açtı, AKBANK küçülen tek banka oldu
Nakdi Kredilerde olduğu gibi Gayri Nakdi Kredilerde de İŞ BANKASI Hacimsel  olarak açık ara ilk sırada yerini korudu. Üstelik özellikle Dış Ticaretin yavaşladığı dönemde Akreditif Kredilerini de % 18,7’lik büyüme sağlayarak yaptı bunu. Bunu yapması için Rekabetten yeni müşteriler kazandığını tahmin temek zor değil. 2019 sonunda 92,9 milyar TL olan Gayri Nakdi Kredilerini % 18,6 artırarak 110,3 milyar TL düzeyine çıkarırken ZİRAAT BANKASI’nın  arkasından Gayri Nakdi Kredilerde 2.liğe otururken Türkiye’de ZİRAAT BANKASI dışında Gayri Nakdi Kredilerde 100 milyar TL kredi hacmini aşan ilk banka olma unvanını da kazanmış durumda.  Gayri Nakdi Kredilerde İŞBANK arkasında 94,4 milyar TL kredi hacmi ile YKB yer alırken Garanti BBVA 64,6 milyar TL ile hacimsel yerlerini korurken AKBANK 43,2 milyar TL Gayri Nakdi kredi ile son sırada yer aldı. Dört banka arasında Gayri Nakdi Kredileri düşen tek banka da AKBANK oldu. AKBANK’ın 43,2 Milyar TL Kredi hacmi ile rakipleri ile arasındaki fark da ciddi açılmış durumda. AKBANK’ın 2020 ilk çeyreğindeki Akreditif kredileri de 2019 sonundaki 4,3 milyar TL’den altı ayda 3,7 milyar TL’ye gerilemesi Gayri Nakdi kredilerde Rekabet ile farkın açılmasında olumsuz etkisi oldu.

İŞBANK Net Faiz gelirlerinde ilk sırada yer aldı
Nakdi kredi hacminde ve Mevduatta dört banka arasında en az kredi hacmine sahip banka olan AKBANK Net Faiz Gelirini %37,2 yükselterek en çok yükselten banka oldu. AKBANK’ın bunu kredi faiz olanlarında piyasaya göre yüksek mevduatta düşük fiyatlama stratejisi ile sağladığını anlamak için Banka uzmanı bile olmaya gerek yok. Akbank 2019 ilk yarısında 7 milyar TL’lık Net Faiz tutarını 2020 ilk yarısında 9,6 milyar TL düzeyine çıkardı. Bu artışa rağmen Hacimsel yetersizlik nedeni ile İşbank      11,8 milyar TL; Garanti BBVA  11 milyar TL  Net Faiz Geliri ile AKBANK’ın önünde yer aldı. İŞBANK 11,8 milyar TL Net Faiz geliri ile ilk sırada yer alırken 7,8 milyar TL ile YKB dördüncü sırada yer aldı. YKB artış oranı ( % 8,6 )  da rakiplere göre düşük kaldı.

GARANTİ BBVA Net Ücret ve Komisyon Gelirinde ilk sırada yer aldı
BBDK ve TCMB’nin Banka ücret ve Komisyonlar ile ilgili  01.02.2020 tarihinde 31035 sayılı  Resmi Gazetede yayınlanması ile 01 Mart 2020 ( bazı maddelerin 01 Nisan 2020 )’de yürürlüğü gerilmesi ile 2400 adetlerde olan ücret ve komisyonların disipline edilerek bir tarifeye bağlanması ve 51 adete indirilmesi müşterileri / firmaları rahatlattığı gibi hiç kuşkusuz bankaların ücret ve komisyon kayıplarına neden olacaktır. Bunu asıl etkisinin diğer dönemlere yansıyacağı gibi keyfi ücret ve komisyon gelirlerinin de önü alınmış oldu. Zira içlerinde benim de bulunduğum olaya dışardan bakan bağımsız yazarlar bankaların almış olduğu haksız ücret ve komisyonların haksızlığını ve piyasadan gelen tepkiler sık sık yazmıştık. TCMB’nin ve BDDK’nın bu yöndeki düzenlemelerinde geç kalmakla birlikte önemli bir düzenleme olduğunu da yazmış, karar alıcılara, “40 defa hacca gitseniz bu kadar sevap işleyemezdiniz” cümlesini kurmuştum. Firmaların bu düzenleme ile ne kadar kazandıklarını        ( daha doğrusu bankalarca haksız yere alınırken ceplerinde kaldığını ) da önümüzdeki dönemde rakamlar ile ortaya koyacağım.  Bu kısa açıklamadan sonra konumuza dönelim.

Ücret ve Komisyon Gelirlerinde sektör yılın ilk yarısında yukarıdaki açıkladığım nedenlerin de etkisi ile 4 milyar TL kayıp yaşadı. Bu kaybın önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini yazmak kahinlik olmayacaktır. 2019 ilk yarısında 54,3 milyar TL Faiz Dışı Gelir sağlayan bankaların bu geliri 2020 ilk yarısında 50,7 milyar TL düzeyine düşmüş durumda. Sektörün kaybı % 6,6 oldu. Yılın ilk çeyreğinde sektör % 4,3 artış ile kapandığı düşünüldüğünde Ücret Komisyon kaybı daha fazla olduğu anlaşılıyor. GARANTİ BBVA yılın ilk yarısında Net Ücret ve Komisyon gelirini 2019 aynı dönemine göre 2,8 milyar TL’de 2,9 milyar TL’ye yükselttiği görüldü. GARANTİ BBVA aynı zamanda bankalar arasında  en yüksek Ücret ve Komisyon geliri sağlayan banka konumunu sürdürdü. İŞBANK ufak bir kayıp ile dönemi kaparken Ücret ve Komisyon gelirini artırabilen 2. Banka YKB oldu. Ücret ve Komisyon gelirlerinde en yüksek kayıp AKBANK’ta yaşandı. AKBANK 2019 ilk yarısında 2,2 milyar TL Ücret ve Komisyon yaratırken 305 milyon TL kayıp yaşayarak 2020 ilk yarısında 1,9 milyar TL gelir düzeyine %-13,4’lük kayıp yaşamış durumda. AKBANK dört banka arasında yılın ilk çeyreğinde de Ücret ve Komisyon kaybı yaşayan tek banka idi.

Büyüme stratejisi meyvesini verdi, İŞBANK Net Karlılığı en fazla artıran banka oldu
Yılın ilk çeyreğinde dört banka da Brüt karlılık artışını Net Karlılığa taşıyamayarak kar düşmesi yaşamıştı.  Yılın 2. Çeyreğindeki bilanço büyümesi sayesinde Garanti BBVA hariç diğer üç banka Net karlılıkta 2019 ilk yarısına göre artış yaşadı. Karlılığını en fazla artıran banka İŞBANK oldu. İŞBANK 2019 ilk yarısındaki 2,4 milyar TL’lık Net karlılığını % 26 artırarak 3 milyar TL düzeyine çıkardı. AKBANK %7,7’lik artış ile 2. Sırada yer alırken YKB Net karlılığını % 4,2 artırdı. GARANTİ BBVA ise 3,6 milyar TL karlılıktan % 11’lük kayıp yaşayarak 3,2 milyar TL Net Karlılık ile yılın ilk yarısını kapamasına rağmen en fazla Net Karlılık sağlayan banka oldu.

Üst Yönetim ödemelerinde AKBANK ilk sıraya yükseldi
Paramedya takipçileri “banka üst yönetime yapılan ödemelere” özel bir ilgi duyduğumuzu bilir. Bu ilgi ilk başta bazı bankalarda ödemelerin banka karlılıkları ve bilanço başarıları ile doğru orantılı halde olmamasından kaynaklanmaktadır. Zira bu bankalar borsada işlem yapmakta ve küçük yatırımcıları da yakından ilgilendiriyor. BDDK’nın banka üst yöneticilerine ( bazı bankalar “kilit yönetici” diyor ) yönelik henüz bir düzenlemesi yok. Olmalı mı kesinlikle olmalı! Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2019’daki bir Ekonomi Paketinde bu yönde düzenleme yapılacağı yer almasına rağmen henüz netleşmiş bir düzenleme yok. Bu konuda asıl sorun Kamu ve bu dört bankada değil, yabancı ortaklı ( özellikle Arap sermayeli bankalarda ) olduğunu, bu konuda geçen hafta da detaylı  bir yazı yayınladığımızı takipçiler biliyor.  Konumuz olan dört büyük bankanın bu alandaki ilginç değişimlerine bakalım. Daha önce alt ve orta sıralarda yer alan AKBANK bu çeyrekte olduğu gibi artışa devam ederek Üst Yönetime 45,3 milyon TL ödeme yaparak ilk sıraya çıkmış durumda. Ödeme artış oranı ilk çeyrekte olduğu gibi % 39 oldu; ( evde çalıştırmaya başladığı personelin yemek parasını, mesaisini, kasa tazminatını kestiğine yönelik sık şikayetler gelen ve bu konuda dahi tasarruf yapan  banka üst yönetimi kendilerine kesenin ağzının açtığı görülüyor ). İŞBANK % 8,8’lik enflasyonun altında bir artış yaptığı görülürken bu alanda asıl değişiklik YKB ve GARANTİ BBVA’da yaşandı. YKB ilk çeyrekte           %-70’lik bir düşüş ile 2019 ilk çeyreğinde ödenen 33,6 milyon TL’yi  10 milyon TL’ye düşürerek Bankaların Üst Yönetimlerine bu yönde net mesaj vermişti. YKB 2020 ilk yarısında da 2019’daki ödemeyi 45,5 milyon TL’den %62,9 düşürerek 16,9 milyon TL’ye indirmiş durumda. Bunda Bankanın tekrar Koç Grubuna geçmesini direkt etkisinin olduğunu tahmin etmek zor değil. GARANTİ BBVA bu duruma kayıtsız kalmayarak Üst Yönetime astronomik bütçe ayırmaktan vaz geçen 2. Banka oldu. Zira 2019 ilk yarısında ödenen 57,1 milyon TL’yi % -33,3 kısarak 2020 ilk yarısında 38,1 milyon TL’ye çekerek tasarrufa geçmiş durumda. Önümüzdeki dönemlerde bu stratejiye diğer bankaların da dönmesi beklenmekte. Zira 2000 ve 2008 Krizlerinde AB ülkelerinde ve ABD’de Banka Üst Yönetime verilen primleri Kamu otoritesi düzenlemeler ile engellemiş hatta bazı CEO’lara yüksek primler nedeni ile davalar açılmıştı.

SONUÇ : Aslında 2020 özellikle ilk iki ay bankalar için müthiş başlamıştı. Bilançoda ( özellikle kredilerde ) büyüme söz konusu idi. Piyasalar 2018-19 şokunu atlatmış faiz oranları tahminlerin ötesinde hızla düşmüş, piyasa güven endeksi artmış, sanayiciler yatırım yapabilecek düzeye gelmiş, Leasingciler tekrar ortaya çıkmıştı. Hatta çoğu sanayici yeni yatırım sözleşmelerini yapmış, yatırım kredileri için limitler hazır hale gelmişti. Ta ki 2020 Mart ilk haftasında büyü bozulana kadar. COVİT-19 ile tanışan Türkiye için tam bir kaos başladı. Yurt dışından da iyi haberler gelmemesi; hava yolu taşımacılığının durması, seyahat serbestliğinin kaldırılması; ihracat – ithalat kanallarının tıkanmaya başlaması gerçekten bizim için de yeni bir deneyimdi. Bu süreci Kredilerdeki sert fren BDDK tarafından Aktif Rasyosu ( AR ) çözümü ile tekrar itici etkisi oldu. Rasyoyu tutturmak ve ceza yememek için bankalar özellikle TL kredilerde piyasaya döndü bu süreçte YP Mevduatlara Kamu dışındaki bankalar faizi sert düşürerek veya vadeli hesap açmayarak YP Mevduatın Kamu bankalarına gittiği görüldü. Her banka süreci farklı “Strateji ve öncelikler” ile yönetirken yılın 2. Yarısının da Genişleyici Para Politikasının terk edilip Sıkı Para Politikası etkisi ile bankalar açısından ilginç ve zorlu bir süreç geçeceğe benziyor. Kredi Takip sürelerinin 90 günden 180 güne çıkarılması nedeni ile bekletilen dosyalar şu an için bankaların korku kabusu olurken, burada yüzdürülen alacak kalitesi düşmüş kredi hacmi de banka bilançolarını tehdit eden ana unsur haline gelmiş durumda.  
Erol TAŞDELEN
Ekonomist – Siyaset Bilimci
[email protected]

BANKA HABERLERİ

Vakıf Katılım “Bilgi Güvenliği” ve “İş Sürekliliği Yönetim Sistemi” belgelerini kazandı

Vakıf Katılım, entegre şekilde işlettiği ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi belgelerini almaya hak kazandı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Vakıf Katılım, entegre şekilde işlettiği ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi belgelerini almaya hak kazandı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Vakıf Katılım, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle sektöre katkılarına devam ederken, sistem güvenliği ve sürekliliği kapsamındaki gereklilikleri de yerine getirmeyi sürdürüyor.

Akredite bağımsız kuruluş tarafından gerçekleştirilen denetimlerin ardından ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi belgelerini alan banka böylece, iş sürekliliği ve bilgi güvenliği gerekliliklerinin sağlandığını ve bu süreçlerin, standartlara uygun olarak işletildiğini belgelendirmiş oldu.

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

Banka CEO’ları Karlılıkta sınıfta kaldı!

Yayınlanma:

|

Bankacılık sektörü 2021 sonu Net Karlılık 92 milyar TL olarak açıkladı. Çoğu ekonomi siteleri “Bankalardan tüm zamanların en yüksek karı”, “Bankacılık sektörünün kârı 2021’de yüzde 57 arttı”, “bankacılık sektöründe kar rekoru”, “bankalardan dev kar” gibi başlık atmalarına rağmen USD olarak karlılık hesaplandığında tam anlamı ile bir hüsran çıkıyor kaşımıza. Üstelik enflasyon farkını da ekleyince USD bazında karlılıkta ciddi erozyonlar yaşandığı ortaya çıkıyor.

Dolar bazında karlılık yarıya düştü

Dolar olarak karlılık hesaplandığında 2017 yılında 12 milyar 874 milyon USD Net Karlılık yakalayan bankaların 2021 yılını 7 milyar 78 milyon Dolara karlılığının gerilediği görülüyor. Nerede ise yarı yarıya düşmüş durumda. 2019 Kriz yılında bile bankalar 8,2 milyar USD karlılık seviyesinde kapatırken 2021 yılında karlılığı 2019’unda altına inmiş durumda. 2021 yılında TL olarak karlılık bir yıl önceye göre %57 artarak 58,5 milyar TL’den 95 milyar TL’ye % 57,4 artmasına rağmen karlılık dolara çevrildiğinde 7,9 milyar USD’de 7 milyar USD seviyesine %11,03 düşmüş durumda. 2021 karlılığı son yılların da en düşük karlılık düzeyi aynı zamanda.

CEO’lar sınıfta kaldı

Bankacılıkta son yıllarda başarısızlık şubelere çıkartılıp başta yıllardın tecrübesini taşıyan Şube Müdürleri işten çıkarılırken; Karlılıkların USD bazında erimelerine karşılık başta banka Yönetim Kurulu üyeleri ve CEO’lar milyonlarca liralık “başarı primi” aldığı görülüyor. İşin arka planında ise tam anlamı ile bir başarısızlık söz konusu. Buna rağmen son yıllarda performanstan dolayı görevinden alınan veya kendi başarısızlığını görüp istifa eden banka CEO’suna rastlanmaması ise bankalar adına sorgulanması gereken başka bir durum. BDDK’nın ise atamalarını onayladığı CEO ve GMY’lerin bu başarısız tablo karşısında bankalara ne gibi bir yaptırım uygulayacağı, ne gibi uyarılarda bulunacağı ise henüz kamuoyuna yansımış değil. Bu durumda BDDK’nın ne gibi kriterlere göre GM ve GMY onay verdiği, bu atamaları nasıl denetlediği, kriterlerinin ne olduğu ise sektör adına ciddi bir boşluk oluşturuyor. Zira başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere CEO ve Yönetim Kurulu üyeleri Banka Düzenleyici ve Denetleyici kurumlar tarafından yakından takip ediliyor; başta aldıkları primler dahi yakından sorgulanıyor. Kötü performans nedeni ile yargılanan ve görevden el çektirilen CEO örnekleri ile karşılaşılırken Türkiye’de henüz bu yönde bir uygulama bulunmuyor.

Banka özelinde durumlar nasıl?

Bankaların henüz solo mali verileri açıklanmadığı için Dolar bazında durumları net olmamakla birlikte; yılın üçüncü çeyreğinde açıklanan verilere bakıldığında durum pek parlak değil. Özellikle yüksek miktarda başarı primi alan bankaların dolar bazlı karlılık gelişimi yerlerde olduğu görülüyor. Yıl sonu mali veriler yakında açıklanacak o zaman banka özelinde durumları da ayrı değerlendirerek gerçekçi fotoğrafı ortaya koymuş oluruz. Üsteli bu karlılıklar henüz enflasyondan arındırılmış değil, enflasyon etkisini de üzerine eklesen çoğu banka bilançosunun zararda çıkacağını söylemek kahinlik olmayacaktır.

Dolar bilançolar niçin önemli?

Dolar bazlı bilançoların önemi bir defa gerçekçi karlılığı ve gelişimi görmek açısından çok önemli. TL bazlı bilançolar yanıltıyor olabilir ki dolar bazlı dönüşümlerde bu zaten ortaya çıkıyor. İkinci önemi bankalar yurt dışı iştiraklerine ve sendikasyon kredisi için uluslararası piyasaya çıktıklarında dolar bazlı bilanço sunuyorlar. Hali ile dolar bazlı bilançolardaki gerçekçi fotoğraf çoğu bankanın kolay sendikasyon kredisine ulaşmasını direkt etkiliyor. Son yıllarda dikkatinizi çekmiştir; sendikasyon bulduğunu iddia eden bankalar bu paraları 20-30 ülkenin 40-50 finans kurumundan zor tamamlıyor. Bakmayın bankaların “yoğun talep vardı” diye reklam yaptıklarına; sizce bir borç almak için 2-3 arkadaşınızdan borç almanız mı sizin itibarınızı gösterin yoksa 30-40 arkadaşınızda anca toparlayabilmek mi? Bankalar için de durum aynen böyle. O nedenle bir bankanın gerçekçi durumunu görmek istiyorsanız “sendikasyonu kaç ülke ve kurumdan denkleştirebildiklerini, döviz olarak bilanço gelişimlerine” bir bakın derim!

Erol TAŞDELEN – Ekonomist www.bankavitrini.com

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB 2021 ilk yarı performansı

Yayınlanma:

|

Bankacılık sektörünün BDDK verilerine baktığımızda, 2021 yıl sonu Toplam Varlıkları 6,7 trilyon TL. Bankacılık sektör Aktif büyüklüğü 2,2 trilyon TL ile %33’ünü pay ile dört büyük (T. İŞ BANKASI, GARANTİ BBVA, YKB, AKBANK) bankaya ait.  Dolayısı ile bu dört bankanın uyguladığı strateji, aksiyon planı aynı zamanda sektörün o dönemi nasıl geçirdiği ile ilgili fikir verirken; sektörün yılı nasıl geçireceği ile ilgili de ipucu veriyor. Dört banka Sektördeki Nakdi Kredilerin  1 trilyon 349 milyar TL ile  % 34,4’lük paya sahipken; Mevduatın  1 trilyon 363 milyar TL  ile % 35,2 ve Gayri Nakdi Kredilerin 427 milyar TL ile % 36,3’lik paya sahip. Özetle, sektörün üçte birini bu dört banka temsil ediyor, ayrıcalıkları ve önemleri de buradan geliyor.

Öncelikle, sektör olarak 2021 yarı yılında neler yaptığını daha rahat görülebilmesi için özet tabloyu ile başlayalım.  Tabloda da görüldüğü gibi 2021 ilk çeyrekte Sektör Aktif Büyüklüğünü (Varlıklarını) % 10,2 büyüttü; Krediler % 9,5; Mevduat % 12 büyüdü. Sektör faiz oranlarındaki oynaklık nedeni ile Net Faiz gelirinde %-13’lük bir gelir kaybı yaşamasına rağmen ortalamada Net Karlılığını % 10,1 artırdı. Sektör ortalama net kar artışının %10’larda kalmasında kamu bankalarındaki kar erozyonunun etkili olduğu görüldü. 2020 ilk yarısında 30,7 milyar TL Net Kar sağlayan sektör 2021 ilk yarısında 33,8 milyar TL Net Karlılık yakaladı.  

Dört Büyükler ne yaptı?

Kısa özetten sonra bu değerlendirdiğimiz sektörün kamu bankaları dışında amiral gemileri konumdaki dört bankanın ( AKBANK, GARANTİ BBVA, İŞBANK, YKB )  2021 ilk yarısında açıklamış oldukları ve KAP’a bildikleri faaliyet raporları; mali veriler ve bilanço dipnotlarına göre karşılaştırmalı verilerine yakından bakalım.

Aktif Büyüklükte T. İŞ BANKASI açık fark ile zirvede

Yıllardır Aktif büyüklükte zirveyi bırakmayan T. İŞ BANKASI rakipleri ile arayı açarak büyümeye devam ediyor. 2021 yılı ilk yarısında 67 milyar TL hacimsel büyüme ile ilk sıradaki yerini korurken; oransal olarak en fazla büyüme ise % 13,3 ile YAPI KREDİ  521 milyar TL hacme ulaşmış oldu. GARANTİ BBVA 550 milyar TL Aktif Büyüklük ile ikinci sırada yer aldı. AKBANK  497 milyar TL hacim ile rakiplerin oldukça gerisinde kalmış durumda.

Nakdi kredilerde T. İŞ BANKASI Piyasada olmanın rahatlığı içinde yine zirvede

T. İŞ BANKASI Nakdi Kredilerde zirvedeki yerini korumaya devam etti. Piyasaya verdiği destek ile 2020 sonunda ulaştığı 365 milyar TL’lık nakdi Kredi hacmini 2021 ilk yarısında 30,9 milyar TL % 8,5 artırarak 396 milyar TL’ye yükseltti. GARANTİ BBVA Kredilerini hacimsel olarak 36,4 milyar TL %11,6 büyüme ile en fazla büyüyen banka olarak 351 milyar TL hacme ulaştı. YAPI KREDİ 324 milyar TL kredi hacmi ile üçüncü sırada yer aldı. AKBANK 277 milyar TL’lık Nakdi kredi hacmi ile rakiplerin oldukça gerisine düşerken kısa sürede farkın kapanma şaşını da kaçırmış durumda.

Toplam Mevduatta T. İŞ BANKASI açık ara önde

T. İŞ BANKASI 2021 ilk yarısında mevduat hacminde zirvedeki yerini açık ara ile korudu. 2020 sonunu 269 milyar TL Mevduat ile kapatan bankanın mevduatı 2021 ilk yarısında 415 milyar TL düzeyine ulaştı. İştirak ve grup firmalarının nakit akışında ana banka olma avantajını yakalamış durumda.  GARANTİ BBBVA 368 milyar TL Mevduat hacmi ile ikinci sırada yer alırken %14,6’lık büyüme ile an fazla oransal büyüyen banka oldu. AKBAK 295 milyar TL Mevduat ile üçüncü sırada yer alırken; YAPI KREDİ 283 milyar TL Mevduat hacmine ulaşmış durumda.

Gayri Nakdi Kredilerde T. İŞBANK farkı açarak zirveye yerleşmiş durumda

Nakdi Kredilerde olduğu gibi Gayri Nakdi Kredilerde de İŞ BANKASI Hacimsel olarak açık ara ilk sırada yerini koruduğu gibi rekabette ciddi bir fark attı. Yıllardır Dış Ticaret firmalarına öncelik ve ayrıcalıklı hizmet veren Akreditif hacmini büyütürken; Toplam Gayri Nakdi kredilerde zirveye yerleşmiş durumda. İŞ BANKASI 2020 sonundaki 119 milyar TL’lık hacmini 28 milyar TL artırarak 148 milyar TL düzeyine çıkarırken; YAPI KREDİ 123 milyar TL hacme ulaşarak ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı GARANTİ BBVA 90 milyar TL hacim ile üçüncü sırada yer alırken AKBANK 65 milyar TL hacim ile rakiplerinin oldukça gerisinde kalmış durumda.

GARANTİ BBVA Net Faiz gelirlerinde ilk sıraya yükseldi

Geçmiş dönmelerde T. İŞ BANKASI Net Faiz Gelirinde ilk sırada yer alırken 2021 ilk yarısında GARANTİ BBVA ilk sıraya yükseldi. 2020 ilk yarısında 11 milyar TL Net Faiz Geliri sağlayan GARANTİ BBVA 2021 ilk yarısında % 21,6 artış ile 13,3 milyar TL’ye yükseltti. T.İŞ BANKASI 12,7 milyar TL Net Faiz Geliri ile ikinci sırada yer alırken; 8,8 milyar TL ile AKBANK üçüncü sırada yer aldı. AKBANK 2020 aynı dönemine göre 883 milyon TL %9,1’lik düşüş ile Net Faiz Gelirlerini karşılaştırılan bankalar arasında düşüren tek banka oldu. YAPI KREDİ ise 8,4 milyar TL Net Faiz Gelir elde etti.

GARANTİ BBVA Net Ücret ve Komisyon Gelirinde ilk sıradaki yerini korudu

GARANTİ BBVA 2020 ilk yarısındaki 2,9 milyar TL’lık Net Ücret ve Komisyon gelirini % 30,7 artırarak 3,8 milyar TL’ye çıkararak ilk sıradaki yerini korurken T. İŞ BANKASI 3,3 milyar TL ile ikinci sırada; YAPI KREDİ 3,2 milyar TL ile üçüncü sırada yer aldı. AKBANK ise 2,4 milyar TL ile rekabetin oldukça gerisinde kalmış durumda.

GARANTİ BBVA Net Karlılıkta açık ara zirvede

2021 ilk yarısında Sektör 33,8 milyar TL Net kar sağlarken bunun %51,2’lik kısmını oluşturan 17,3 milyar TL’lik karlılığı değerlendirmeye aldığımız 4 banka yaptı. GARANTİ BBVA 2021 ilk yarısında 5,4 milyar TL Net karlılık ile ilk sırada yer alırken %68,8 artış oranında da birinci oldu. AKBANK hacimsel olarak bir çok kalemde İŞ BANKASI ve YAPI KREDİ’nin gerisinde olmasına rağmen de  4,1 milyar TL Net Karlılık ile bu bankaları geçerek ikinci sırada yer aldı. İŞ BANKASI 4 milyar TL; YAPI KREDİ 3,6 milyar TL Net kar sağladı.

Üst Yönetici Ödemelerinde AKBANK zirvede

Karşılaştırma yapılan dört banka arasında Üst Yönetici ödemeleri ile banka bilanço performanslarının paralel olmadığı da ortaya çıktı. AKBANK 2021 ilk yarısında Üst Yöneticilerine 50,4 milyon TL ödeme ile ilk sırada yer alırken GARANTİ BBVA 37,5 milyon TL ödeme yaptı. İŞ BANKASI 31,4 milyon TL ödeme yaparken KOÇ Grubuna tekrar geçen ve Üst Yönetim ödemelerinde tasarrufa giden YAPI KREDİ 2020 aynı dönemine göre %55,6’lık en fazla artışı yapmasına rağmen 26,3 milyon TL ile dördüncü sırada yer aldı. Son yıllarda bankaların üst yönetim giderleri tartışma konusu olmuş bazı bankaların Üst Yönetim ödemeleri BDDK’nın da dikkatini çekmişti.

Şube sayısı

2021 ilk yarısında GARANTİ BBV 4, AKBANK 1 şube azalırken; İŞ BANKASI şube ağını 1 şube artırdı. YAPI KREDİ ise şube sayısı değişmedi.

Personel Sayısı

2021 ilk yarısında 146 personel ile en fazla personel azaltan bankanın AKBANK olduğu görüldü. YAPI KREDİ 107 personel azalırken; İŞ BANKASI 82, GARANTİ BBVA 18 personel azaldı. Personel azalmanın toplu işten çıkarma şeklinde değil ağırlıklı emeklilikten kaynaklandığı tahmin ediliyor. 23.111 personel ile İŞ BANKASI en fazla personel çalıştırırken GARANTİ BBVA 18.636 personel çalıştırıyor. AKBANK ise 12.313 personel ile dört banka arasında en az istihdam sağlayan banka durumunda.

Şube sayısına göre personel durumu

Şube başına ortalama personel sayısına bakıldığında GARANTİ BBVA 21,1 personel ile en fazla personel çalıştıran banka. İŞ BANKASI şube başına 19,5 personel çalıştırırken; YAPI KREDİ 19,1 personel istihdam ediyor. AKBANK ise şube başına 17,2 personel ile şube başına en az personel çalıştıran banka konumunda.

Personel başına karlılık

2021/06’da personel başına karlılıkta en az personel çalıştıran AKBANK 336 bin TL ile ilk sırada yer alırken; GARANTİ BBVA 293 bin TL ile ikinci; YAPI KREDİ 231 bin TL ile üçüncü; T. İŞ BANKASI 175 bin TL ile dördüncü sırada yer aldı. AKBANK’ta Güvenlik Görevlileri ve Hizmetli Kadro Taşerona devir yapıldığı için toplam personel içinde yer almaması nedeni ile personel başına kar verimliliği yüksek gözükmektedir. BDDK banka raporlarında “taşeron işçi sayısının” da bildirilmesi için yazı gönderse öğrenmiş oluruz, bu sayede tablo daha gerçekçi hal almış olur.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist   www.bankavitrini.com yazarı

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.