Connect with us

BASINDA BİZ

POS’un bedeli yurttaşa!

Bankaların esnaftan aldığı fahiş cihaz komisyonları, ürün fiyatlarına zam olarak yansıyor: POS’un bedeli yurttaşa!
Banka kartlarıyla yapılan alışverişler için piyasada 2.2 milyondan fazla POS kullanılıyor. Cihaz iptalleri artarken satışlar nakit ya da IBAN’a para göndermeye dönüyor.

Yayınlanma:

|

Esnaf ve perakendecinin vazgeçilmezi POS cihazlarından bankaların aldığı komisyon ücretleri hızla artınca, esnaf da çözümü yurttaşa sattığı ürüne zam yapmakta buldu. Ayrıca birçok perakende firması, POS komisyonundan kurtulmak için bazen tüketiciyi nakite zorluyor bazen de peşin ödemelerde indirime başvuruyor.

Şehriban KIRAÇ’ın Cumhuriyet’teki haberinde; örneğin bir tişörtü kartla almak isteyen yurttaş peşine göre en az 10- 20 TL daha fazla ücret ödeyebiliyor. Bu nedenle POS iptalleri artarken satışlar nakit ya da IBAN’a para gönderme şeklinde yaygınlaşıyor.

Ancak kartlı işlem yapamadığı için taksit imkânından yararlanamıyor. Ayrıca kartla toplanan puanları kullanmak da zorlaşıyor. Oysa Tüketici Kanunu’na göre esnafın bankaya ödediği komisyonu tüketiciye yansıtması yasak.

Esnaf, POS’dan geçen ödemeleri komisyonsuz almak istediğinde 45 gün bekliyor, hemen almak istediğinde ise aylık yüzde 4’lere varan komisyon ödüyor. POS cihazlarına bakım ücreti, yazılım güncelleme ücreti, POS aksesuvar bedeli, entegrasyon bedeli, yıllık operasyon maliyeti, ekstre gönderim ücreti, bloke çözüm ücreti gibi kesintiler ise esnafı yıldırdı. Ortak POS kullanımında arıza durumunda eğer altı bankanın ortak POS’u kullanılıyorsa esnaf tamir sonunda altı bankaya ayrı ayrı ödeme yapıyor. Çoğu bankanın pandemide başladığı POS rulosu vermeme uygulaması da kalıcı hale geldi.

BAKIM İÇİN 750 LİRA

Giyim, diş poliklinikleri, otel gibi yerlerde çoğu esnaf nakit veya POS’la satışa göre çifte fiyata geçerken lokanta, cafe, fırın, eczane gibi işletmeler bunun zorlukları nedeniyle maliyeti genel satışa yansıtıyor. Ayrıca bir kısım esnaf toptancıdan mal alırken “senetli alış/ satış” yöntemine döndü.

Ekonomist Erol Taşdelen’e göre Türkiye’de 2.2 milyondan fazla POS cihazı var.

Taşdelen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her cihaz için ayda 750 TL’ye varan bakım-onarım ücreti alan bankalar var, ayrıca yazılım güncelleme için de ücret alınıyor. Bankacılık sektöründe son yıllarda net ücret ve komisyon gelirinin net faiz gelirini aşmasında bu tür haksız alınan ücret ve komisyonların katkısı büyük oldu. Bankalar bu bedelleri ‘diğer gelir’ bölümünde gösterdikleri için BDDK murakıpları detay incelemesi ile ortaya çıkabilir. Ayrıca bankaların yüksek komisyonları ve blokeli gün sayısını artırması esnafın nakit dengesini de bozdu. 2023 yılında kapanan 111 binden fazla esnafın kepenk kapatmasında bankaların ve POS uygulamalarının çorbada tuzu var.”

IBAN’LA ÖDEMEK İÇİN PARA GEREKLİ

Esnafa göre 10 yıldır POS altyapısını değiştirmeyen bankalar var. Buna karşın yine de işletmelerden sürekli yazılım ücreti alıyorlar.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken geçenlerde yaptığı açıklamada, esnafın artık POS yükünün altından kalkamadığını anlatarak “Esnaf kâr marjları kurtarmadığı için kartlı alışverişten kaçınıyor. Yurttaşın cebinde parası yoksa IBAN ile ödemesi de çok zor. Bu yüzden esnaf ile yurttaş çoğu zaman karşı karşıya kalıyor” dedi.

Şehriban KIRAÇ – Cumhuriyet

Okumaya devam et
Yorum Yazın

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BANKA HABERLERİ

Firmalar döviz kredisine yöneldiler

Reel sektör yeniden döviz kredisine yöneldi. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son 21 yılın en yüksek TL ticari kredi faiz oranları ile karşı karşıya kalan firmalar yeniden döviz cinsi kredilere yöneldi. Merkez Bankası reel sektörün krediye özellikle de selektif krediye ulaşması konusunda bankacılık sektörünü rahatlatmak için adımlar atarken, bankacılar özellikle döviz kazancı olan firmaların yeniden döviz cinsi kredilere yöneldiğini belirtti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, döviz kredilerinde ciddi bir talep olduğunu doğrularken, şirketlerin geçmiş dönemde döviz cinsi kredilerini kapatarak, buradaki riski azalttıklarını hatırlattı.

ENDİŞELER AZALDI

Baştuğ, “Döviz kredilerine ciddi bir talep var. Şirketler döviz kredilerini geçmişte kapatmış ve buradaki riski azaltmışlardı. Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar, döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi. Baştuğ, yüzde 50’lere ulaşan TL ticari kredi faizlerine karşın döviz kredilerindeki faizin yüzde 8-9’larda olduğu bilgisini verirken, özellikle döviz kazancı olan firmalardan döviz kredilerine yönelim olduğunu aktardı.  Bankacılık sektöründe yüksek faizler nedeniyle yavaşlayan TL ticari kredide, özel bankalarda yüzde 44-49 bandında olan rotatif kredi faiz oranı, kamu bankalarında yüzde 50-54 seviyelerinde seyrediyor. Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektörünün TL ticari kredilere uyguladığı ortalama faiz ise 16 Şubat itibarıyla yüzde 53.44 ile son 21 yılın zirvesinde. Merkez Bankası 16 Şubat itibarıyla dolar cinsi ticari kredilerde ise ortalama faizi yüzde 8.74 olarak açıklarken, Euro cinsi ticari kredilerde ise ortalama faiz yüzde 7.74 seviyesine geldi. Reel sektör temsilcileri leasing veya bankaya göre döviz kredilerinde yüzde 8 ile yüzde 12 arasında değişen faiz oranları ile karşılaştıklarını aktardı.

‘Sınırlama yatırımlara fren oldu’

Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisi kapsamında devreye aldığı sınırlama ile kullandırılan döviz kredi toplamının şirketin son 3 yıllık ihracatını geçemediğine dikkat çeken Ekonomist Erol Taşdelen, döviz yatırım kredilerinin bu sınırlamadan muaf tutulması gerektiğini savundu. Reel sektör temsilcilerinin bu yönde bir talepleri olduğunu aktaran Taşdelen, “TL kredi faizleri yüzde 50’lerde bu oranlarda orta veya uzun vadeli yatırım kredisi olmaz; firmalar da yatırımda yüzde 8-12 faizli döviz kredisine yöneldi, bu durumda da TCMB sınırlamasına yakalandı, TCMB’nin döviz kredi sınırı yatırımların önünde fren oldu” dedi.

Sözcü – Mehtap ÖZCAN ERTÜRK

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Adeta finansal OHAL ilan edildi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Merkez Bankası kredi kartlarından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndü

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.